Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ένα ζωντανό τσιμέντο που κλείνει μόνο του τις ρωγμές για να προστατεύσει τις χαλύβδινες ράβδους του οπλισμένου σκυροδέματος από τη διαβρωτική δράση του νερού ανάπτυξε ένας ολλανδός μικροβιολόγος.

 

Το “βιοτσιμέντο” του Χενκ Γιόνκερς, μικροβιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Ντελφτ της Ολλανδίας περιέχει σφαιρίδια βιοδιασπώμενου πλαστικού, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν αποξηραμένα σπόρια βακτηρίων.

 

Όταν εμφανιστεί μια ρωγμή στο τσιμέντο και εισέλθει νερό στο σκυρόδεμα, φαινόμενο σύνηθες με το πέρας του χρόνου, τα σφαιρίδια διαλύονται και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους.

 

Τότε, τα βακτήρια ενεργοποιούνται και αρχίζουν να γεμίζουν τις ρωγμές με ασβεστίτη, το βασικό συστατικό του ασβεστόλιθου.

 

Τα βακτήρια χρειάζονται τρεις εβδομάδες για να σφραγίσουν τις ρωγμές και δεν υπάρχει όριο στο μήκος της ρωγμής.

 

Ωστόσο, το πλάτος της ρωγμής δεν πρέπει να ξεπερνά τα οκτώ χιλιοστά ώστε να λειτουργήσει η διαδικασία.

 

Η διαδικασία λειτουργεί επίσης σε υπάρχοντα κτήρια και δρόμους χάρη σε ένα ειδικό υγρό που μπορεί να ψεκαστεί στις ρωγμές.

 

—Η επιλογή των βακτηρίων

 

Για αυτό το σκοπό, ο Γιόνκερ επέλεξε βακτήρια του γένους Bacillus, των οποίων τα σπόρια μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.

 

Αυτά τα βακτήρια συνήθως βρίσκονται κοντά σε ενεργά ηφαίστεια και σε αλκαλικές λίμνες.

 

«Χρειαζόμαστε βακτήρια που μπορούν να επιζήσουν στο σκληρό περιβάλλον του τσιμέντου» λέει ο ερευνητής. Εκτός του ότι είναι πολύ ξηρό, το τσιμέντο είναι επίσης υπερβολικά αλκαλικό (έχει υπερβολικά υψηλό pH) για τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Οι βάκιλοι, όμως, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

 

ο μόνο που χρειάζονται τα βακτήρια όταν συνέλθουν από το λήθαργο είναι τροφή και πρώτες ύλες για το σχηματισμό ασβεστόλιθου. Ως τροφή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν απλά σάκχαρα, ωστόσο το τσιμέντο που θα προέκυπτε θα ήταν μαλακό και αδύναμο. Ο Γιόνκερ επέλεξε τελικά το γαλακτικό ασβέστιο, το οποίο οποίο συνδυάζεται με ανθρακικά ιόντα και δίνει ασβεστίτη.

 

Η καινοτομία του Γιόνκερ έχει θέσει υποψηφιότητα για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη που απονέμει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

 

Τα αυτοεπιδιορθούμενα δομικά υλικά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, καθώς μόνο το 2015 έχουν παρουσιαστεί στην αγορά τρία προϊόντα με αυτές τις ιδιότητες: τσιμέντο που αυτοεπιδιορθώνεται, στερεό κονίαμα επιδιόρθωσης και μια υγρή παραλλαγή.

 

Πηγή: http://www.econews.g...aktiria-122387/

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

λέτε σε λίγα χρόνια για να βγάλεις άδεια να χρειάζεσαι και υπογραφή μικροβιολογου ;;; χαχαχα 

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

Και γιατί μόλις σφραγίσει την ρωγμή θα σταματήσει να δημιουργεί ασβστίτη;

Δημοσιεύτηκε

Λογικά θα σταματάει μόλις του τελειώσει το φαγητό, το οποίο από ότι φαίνεται το καθορίζουμε εμείς.

 

Επίσης, κάπου λέει ότι οι μικροοργανισμοί δε μπορούν να δράσουν σε ανοιχτό περιβάλλον. Μόλις η αποικία αρχίσει να ξεχειλίζει έξω από τη ρωγμή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα σταματούν την εξέλιξή της.

Δημοσιεύτηκε

νομίζω είναι προφανής σε όλους μας ο λόγος που οι κουτόφραγκοι δεν πρόκειται να πάνε ποτέ μπροστά:

κάθονται και ασχολούνται με κάτι βλακείες χωρίς νόημα.

"ρε ο μπετός έχει φιλότιμο", τι να τα κάνει τα κωλοβακτηρίδια;

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

georgios_m, έχεις δίκιο πως ο σχηματισμός ασβεστίτη θα γίνει όταν τα βακτήρια αρχίζουν να τρέφονται...

Αλλά τα τρόφιμα θα είναι μέσα στην κάψουλα; Αν βρίσκονται μέσα, γιατί δεν θα τα φάνε τα βακτήρια;

Αν δεν βρίσκονται μέσα, πότε θα τα ταΐσουν; Πρέπει να προλάβουν μόλις γίνει η ρωγμή να τα προμηθεύσουν με τρόφιμα αλλιώς....

 

Κάτι λείπει από την εξίσωση...

Δημοσιεύτηκε

απ' ότι λέει ο επιστήμονας, τα τρόφιμα είναι ήδη μέσα στο υλικό (ως πρόσθετο)

σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σύστημα δεν λειτουργεί σε ρωγμές μεαγλύτερες από 8 μμ,

κι εμένα μου φαίνεται ότι τα ζωάκια δεν την παλεύουν στο εξωτερικό περιβάλλον,

οπότε εγκλωβίζονται και πεθαίνουν μέσα στον ασβεστίτη, μόλις καταναλώσουν τα τρόφιμα των επιφανειακών στιβάδων της ρωγμής.

 

(σύμφωνα με κάποιους ειδικούς στο ιντερνέτ, το σωστό είναι στιβάδα και όχι στοιβάδα, παρ' ότι λέει η γαφή αυτή εμφανίζεται ήδη από τον Μεσαίωνα)

Δημοσιεύτηκε

Α, μάλιστα.

Δηλαδή έχουμε βακτήρια μέσα στις κάψουλες και πρόσθετο στο σκυρόδεμα την τροφή για τα βακτήρια....

Οπότε σκάει η κάψουλα και αρχίζουν να τρέφονται....

Δημοσιεύτηκε

έτσι λέει ο μπαφιάρης στο βίντεο νομίζω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.