Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φθορά κινήτηρα σε σχέση με το πλήθος εκκινήσεων


Recommended Posts

Θα ήθελα να μου πείτε αν αυξάνεται η φθορά ενός κινητήρα με την αύξηση του αριθμού των εκκινήσεών του, π.χ ο συμπιεστής ενος κλιματιστικού που σταματάει όταν φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και ξεκινάει πάλι αργότερα.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι ακριβώς όπως το είπες είναι, και βέβαια αυτό έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε μεγαλύτερους κινητήρες, όπου ο κατασκευαστής του κινητήρα ορίζει τον επιτρεπτό αριθμό εκκινήσεων ανά ώρα (π.χ. 6 "κύκλους"/ ώρα.) Ηλεκτρολογικά εξηγείται διότι έχει σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας στα τυλίγματα, η οποία προκαλείται από τα ρεύματα εκκίνησης που είναι μεγαλύτερα από τα ονομαστικά ρεύματα κανονικής λειτουργίας μέχρι και 7 φορές (σε απ' ευθείας εκκίνηση -DOL).Μηχανικά, στο στάδιο της εκκίνησης καταπονείται κυρίως ο άξονας και οι σύνδεσμοι (π.χ. κόπλερ, ιμάντες κ.λ.π.) Για τους κινητήρες αυτούς ,προτιμούμε να τους αφήσουμε σε λειτουργία παρά να έχουμε σταμάτα-ξεκίνα.

Για μικρότερους κινητήρες όμως, όπως π.χ. σε οικιακές εφαρμογές, ο κατασκευαστής του συστήματος κινητήρα-φορτίο έχει λάβει υπόψη του αυτήν την συμπεριφορά, οπότε μπορεί να μην του κάνει καλό το σταμάτα -ξεκίνα, όμως κάνει οικονομία ρεύματος (κατανάλωσης ενέργειας) και δεν χαλάει μόνον από αυτό. Βέβαια, γι' αυτό βγήκαν και τα inverter, ώστε να έχουμε αναλογικότερη, οικονομικότερη και ομαλότερη λειτουργία.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ με αφορμή το ρεύμα εκκίνησης έκανα την ερώτηση, γιατί όποτε εκκινεί ο συμπιεστής του κλιματιστικού για να ψυχράνει περισσότερο ο αέρας, βλέπω μια ακαριαία μείωση της φωτεινότητας στους αναμμένους λαμπτήρες που ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα με την γραμμή του κλιματιστικού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.