Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος E2VENT, στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. και το οποίο χρηματοδοτείται από τη δράση HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσεται ένα καινοτόμο σύστημα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που εφαρμόζεται στις όψεις της κατασκευής.

 

Συγκεκριμένα, το σύστημα ενσωματώνει θερμομονωτική προστασία και εξωτερική επένδυση με φύλλα αλουμινίου, το οποίο εφαρμόζεται στις όψεις της κατασκευής μαζί με μονάδες εναλλακτών θερμότητας και μηχανικού αερισμού για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και τον έλεγχο των θερμικών απωλειών.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος, www.e2vent.eu.

 

Σας παρακαλούμε θερμά να αφιερώσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να συμμετάσχετε στη σύντομη έρευνα σχετικά με την κοινωνική αποδοχή του συστήματος αυτού, καθώς η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη ενός οικονομικά και ενεργειακά αποδοτικού συστήματος με χαμηλές εκπομπές CO2, σε κτίρια οικιστικής ή εμπορικής χρήσης, ικανού να επιτυγχάνει τους στόχους του προτύπου για "Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας" (Near Zero Energy Building - Nzeb standards). Το σύστημα αυτό θα έχει τη μορφή ενός συστήματος προσόψεως το οποίο παράλληλα θα ενσωματώνει μονάδες μηχανικού αερισμού για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων και νέων κτιρίων.

 

Το ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε μηχανικούς και ειδικούς του κλάδου, έχει αναρτηθεί εδώ και είναι ανώνυμο.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

 

Πηγή: http://www.b2green.g...D=25275&lang=el

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

"Ενεργειακή αναβάθμιση" και "μηχανικός αερισμός" μου φαίνονται ασυμβίβαστα.

 

Πάμε να γλιτώσουμε ενέργεια προσθέτοντας μια συσκευή που καταναλώνει ενέργεια;

 

 

Εκτός από τον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να δούμε και τον στατικό τομέα. Στην Ελλάδα είμαστε, από σεισμούς καλά πάμε.

Δημοσιεύτηκε

"Ενεργειακή αναβάθμιση" και "μηχανικός αερισμός" όχι απλά δεν είναι ασυμβίβαστα, αλλά θα έπρεπε (κάτω από κάποιες προυποθέσεις) να είναι ταυτόσημες. Ρίξε μια ματιά στο πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου και θα καταλάβεις τι εννοώ. Νομίζω πως ο μηχανικός αερισμός θα πρέπει να μπαίνει όλο κ περισσότερο στη συνείδησή μας , κ να χρησιμοποιείτε όσο γίνεται περισσότερο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το γραφείο μου είναι "πράσινο"(από καθαρή τύχη, η άδεια είναι του 1977).

Όλη η πρόσοψη είναι στον νότο και το μπαλκόνι του πάνω ορόφου έχει το ιδανικό μέγεθος ώστε το καλοκαίρι να μην μπαίνει μέσα ο ήλιος ενώ τον χειμώνα μπαίνει και πυρώνει το πάτωμα.

Όλο τον χρόνο λειτουργεί το κλιματιστικό στην θέρμανση 3~4 μέρες και το καλοκαίρι το πολύ 10 μέρες.

Αυτό θεωρώ ενεργειακό κτήριο, όχι την χρήση τεχνητού αερισμού. Στο κάτω κάτω στην Ελλάδα είμαστε, άντε να πείσεις τον πελάτη να μην ανοίγει καθόλου τα παράθυρα.

 

Το παραπάνω project είναι ακόμα στον σχεδιασμό, οι δοκιμές ΘΑ γίνουν κάποια στιγμή στο μέλλον και ο τεχνητός αερισμός υποθέτω επιλέχθηκε επειδή στοχεύει σε πολυκατοικίες διαμερισμάτων του εξωτερικού που κτίστηκαν στο 1960~1970 και δεν έχουν καθόλου ικανοποιητικό αερισμό.

 

Στον τριτογενή τομέα όπου είναι απαραίτητος ο αερισμός το καταλαβαίνω αλλά σε κατοικία;

Edited by sdim
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συμφωνώ με τον centervak, αν και ομολογώ πως προσωπικά δεν είμαι και πολύ φίλος με τον μηχανικό αερισμό. Θέλω ανοιχτά παράθυρα, επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον.

Η ένστασή μου στο project, έχει να κάνει περισσότερο με το ότι προτιμώ κεντρικές μονάδες, παρά διάσπαρτες τοπικές.

Κι επίσης, δεν κατάλαβα από τα σκίτσα, το πως γίνεται η διαχείριση του αέρα στο διάκενο της τοιχοποιίας, καθώς φαίνεται εκεί κάποιο ανοικτό άκρο ενός αεραγωγού. Τους το έγραψα και στα σχόλια στο τέλος του ερωτηματολογίου, αλλά απάντηση δεν έχω πάρει.

 

Edit: Είδα σήμερα σε ημερίδα του INZEB, ένα παραπλήσιο παράδειγμα, από μεγάλο κτιριακό συγκρότημα πολυκατοικιών, κάπου Σκανδιναβία μεριά. . Παλιό κτίριο, αμόνωτο, είχαν τοποθετήσει εξωτερική θερμομόνωση και είχαν κάνει ένα δεύτερο εξωτερικό κέλυφος (σαν το αεριζόμενο περίπου) όπου στο ενδιάμεσο κενό είχαν βάλει α/θ και εναλλάκτες ανάκτησης θερμότητας για μηχανικό αερισμό.

Edited by panos-vicious

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.