akis73 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2022 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2022 On 11/24/2022 at 8:28 AM, RON said: Καλημέρα σας, Εχω την εξής περίπτωση, σε ένα ισόγειο κατάστημα μια πενταώροφης οικοδομής που έχω αναλάβει να εκδώσω βεβαίωση κύριας χρήσης , βρήκα μικρότερες τις διατομές των υποστυλωμάτων κατά 40cm, ουσιαστικά δεν έχει τηρηθεί η στατική μελέτη της οικοδομικής αδείας. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται? Ευχαριστώ Καλησπέρα, πράγματι πολύ περίεργο να υπάρχει τόσο μεγάλη απομείωση των διαστάσεων, είσαι σίγουρος ότι σου έχουν φέρει τους σωστούς ξυλοτύπους με σφραγίδα της Υπηρεσίας και όχι κάποια σχέδια από το προσωπικό αρχείο των ιδιοκτητών χωρίς θεώρηση; Αν οι διαφορές στις διαστάσεις προκύπτουν με αντιπαραβολή από τα αρχ/κά σχέδια, πήγαινε στην Υδομ και πάρε αντίγραφα όλης των ξυλοτύπων της στατικής μελέτης, δηλ. όλων των επιπέδων για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Αν και λογικά θα έχεις κάνει ήδη τα ως άνω.
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2022 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2022 26 λεπτά πριν, tetris said: Επιμένω διότι, αν είναι όπως τα λες (και δεν έχει γίνει κάποια αναθεώρηση ως προς τα στατικά), μιλάμε για ΕΓΚΛΗΜΑ, οπότε θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες, αλλά και ο εισαγγελέας.
gaiatopo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2022 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2022 On 26/11/2022 at 7:33 ΜΜ, Προφέσορας said: @gaiatopo Για την τακτοποίηση της περίπτωσης που περιγράφεις δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. Γενικότερα, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος. Ευχαριστώ.
Skeptikos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18 , 2022 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18 , 2022 Καλησπέρα σε όλους τους αγαπητούς συναδέλφους. Αφού διάβασα το θέμα θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε διαφοροποιήσεις του στατικού φορέα. Αναφέρονται κάπου τα ποιοτικά ή τα ποσοτικά κριτήρια σε μέλη του φορέα που επιτρέπεται να διαφοροποιούνται ; Ο 4495 με τις ενημερώσεις κάνει λόγο για το 2% ως όριο ανοχής στις πλευρές του περιγράμματος του κτιρίου στο Δ.Δ. ως προς την αποτύπωση. Όταν έχουμε διαφοροποίηση στο μήκος της τάξης 15εκ. σε ένα Υποστ. 70Χ25εκ. ή αντί 130Χ25εκ. έχει κατασκευαστεί Γ 40Χ40 τι κάνουμε; Εκδίδουμε βεβαίωση για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών ή το μπλοκάρουμε για τακτοποίηση και Μ.Σ.Ε. ; Γνώμη μου είναι το δεύτερο θα ήθελα και τη δική σας. Επιπλέον στον ΕΚΩΣ αν θυμάμαι σωστά υπάρχει το 20% σαν ποσοτική διαφοροποίηση μελών φορέα αλλά ακόμα και σε 1 μέλος αν είναι έντονη η διαφοροποίηση και 1 έως 3 εκατοστά στα μήκη (το τελευταίο με επιφύλαξη)
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18 , 2022 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18 , 2022 Kαλησπέρα. Η αλλαγές στον στατικό φορέα γενικώς δεν είναι αντικείμενο των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων. Το τι γίνεται στην πράξη μέσα σε όλο αυτό το γνωστό καθεστώς ασάφειας και πολλαπλών ερμηνειών των αυθαιρετονόμων είναι επίσης γνωστό. Μέσω των παραβάσεων αναλυτικού και μιας σειράς τεχνικής έκθεσης, τέτοιες διαφορές παρακάμπτονται. Υποθετικά, στην ερώτηση τι θα έπρεπε να γίνεται σε περίπτωση διαφοροποιήσεων στον στατικό φορέα, μια πιθανή απάντηση θα ήταν, η νομιμοποίηση λόγω διαφοροποιήσεων αυτών. Μεγάλη συζήτηση η οποία στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οπότε, όπως λέει και ο λαός, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, που σημαίνει ότι μέσω των νόμων υπαγωγής και ρύθμισης πολεοδομικών αυθαιρεσιών, "ξεπλένονται' στην κολυμβήθρα και οι "αμαρτίες" διαφοροποίησης Φ.Ο. Βεβαίως, στο ν. 4495 μετά και την σχετική απόφαση εφαρμογής της Μ.Σ.Ε υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις-λόγω αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, που επιβάλλεται η μελέτη στατικής επάρκειας η οποία μπορεί να οδηγεί σε απαίτηση ενισχύσεων, 1
Skeptikos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18 , 2022 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18 , 2022 Σε ευχαριστώ πολύ Παύλο για την τοποθέτηση σου ωστόσο στην προέκταση του 4495 στην : ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 στο άρθρο 1 συναντάω το εξής : γγ) κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εφαρμοστεί σε κτίρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό. Αυτό δεν είναι αρκετά πιο δεσμευτικό από 11.05.2018 που δημοσιεύτηκε σε σχέση με πριν ; Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σου, θα με ενδιέφεραν γνώμες πάνω στα παραπάνω. Ίσως αν αναδείξουμε κάποια ζητήματα στον κλάδο μας αποσαφηνιστούν θέματα κι ευθύνες.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2022 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2022 (edited) Το θέμα στην απόφαση εφαρμογής ΜΣΕ και στο νόμο είναι πότε απαιτείται ΜΣΕ και πότε ΤΕΣΕ. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ως σήμερα ερμηνεία νόμου ή εγκυκλίου που να αναφέρει συσχέτιση τροποποίησης Φ.Ο με υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων και αυτό μάλλον είναι λίγο προφανές διότι οι νόμοι υπαγωγής δεν πραγματεύονται αυτό το αντικείμενο. Στην εφαρμογή του Ν. 4495 και λίγο μετά από αυτή η εφαρμογή της Μ.Σ.Ε σου εξαιρεί κατηγορίες αυθαιρέτων 1, 2, 3, δηλαδή δίνει άφεση αμαρτιών ακόμη και σε παντελώς αυθαίρετα κτίρια χωρίς να υπάρξει εκ του νόμου καμία υποχρέωση σύνταξης ΜΣΕ. Αν το δεις και χρονολογικά, πριν 11 χρόνια (ν. 4014) που ξεκίνησαν αυτή η τριάδα νόμων (4014,4178,4495) ο σκοπός τους αρχικά ήταν έντονα εισπρακτικός προς συμπλήρωση δημοσίων εσόδων (2011 ψηφίζονταν μνημονιακοί νόμοι λόγω της τότε επιτήρησης από την Τρόικα ο ένας πίσω από τον άλλον). Edited Δεκέμβριος 19 , 2022 by Pavlos33
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα