Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που πιθανώς θα υποστεί η ελληνική φύση στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την εκδήλωση πυρκαγιών, κρούουν οι ειδικοί, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία δηλώνει σοβαρές αδυναμίες ομαλής λειτουργίας.

 

Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ελαστικών και ανταλλακτικών, ο στόλος των αεροσκαφών είναι υπέργηρος με αποτέλεσμα να καθηλώνεται στο έδαφος, ενώ τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό. Αιτία, η δραστική περικοπή των κονδυλίων προς την υπηρεσία λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

 

Ελλείψεις καταγράφονται και σε προσωπικό, με τους πυροσβέστες να αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες και Σαββατοκύριακα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Όπως προειδοποιούν από την Πυροσβεστική, οι βροχοπτώσεις του χειμώνα έχουν συμβάλει στην αύξηση της βλάστησης στα δάση, η οποία όταν ξεραίνεται το καλοκαίρι μετατρέπεται σε άριστη καύσιμη ύλη.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, ήδη από το πρώτο τετράμηνο φέτος οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 55,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της βλάστησης που τώρα αποτελεί καύσιμη ύλη στις αγροτοδασικές εκτάσεις.

 

Στην πλειονότητά τους οι δασικές πυρκαγιές, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, οφείλονται σε εμπρησμούς από αμέλεια.

 

Ήδη, έχουν ξεσπάσει δύο πυρκαγίες στην Πελοπόννησο, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και τον Άγιο Ανδριανό Αργολίδας. Στους Γαργαλιάνους κάηκαν 60 στρέμματα δασικής έκτασης και 20 στρέμματα γεωργικής με ελιές και στον Άγιο Ανδριανό Αργολίδας 15 στρέμματα με ξερά χόρτα.

 

Οι πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, έχουν υπάρξει ιδιαίτερα καταστροφικές, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Time, στις 10 καταστροφικότερες πυρκαγιές, την 8η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα με την πυρκαγιά του 2007 που κατέκαψε 670 χιλιάδες στρέμματα.

 

Οι φλόγες των πυρκαγιών αυτών σκόρπισαν τον θάνατο στο πέρασμά τους και κατατρόπωσαν περιουσίες και δασικές εκτάσεις. Άλλες από φυσικά αίτια λόγω μεγάλων περιόδων ξηρασίας ή κεραυνούς και άλλες βαλμένες από ανθρώπινο χέρι. Το κόστος τόσο σε χρήματα, αλλά πολύ περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές είναι ανυπολόγιστο. Τα δάση είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας και σπίτι της άγριας ζωής, πρέπει να τα διασώσουμε και να αποτρέπουμε τουλάχιστον τα φαινόμενα εμπρησμού.

 

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι 10 μεγαλύτερες πυρκαγιές είναι:

 

• 1η Θέση: Peshtigo του Wisconsin, 1871, Απώλειες: 2.500 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 1,2 εκατομμύρια.

 

• 2η Θέση: Η μεγάλη πυρκαγιά, Ουάσιγκτον, Ιντάχο, Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών 1910. Απώλειες: 84 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 3 εκατομμύρια.

 

• 3η Θέση: Η πυρκαγιά του δάσους των Κέδρων, Νότια Καλιφόρνια, 2003. Απώλειες: Πάνω από 2000 σπίτια καταστράφηκαν. Στρέμματα που κάηκαν: 1,1 εκατομμύρια.

 

• 4η Θέση: Daxing'anling, Κίνα, 1987. Απώλειες: 200 ανθρώπινες ζωές, Περισσότεροι από 50.000 έμειναν άστεγοι. Στρέμματα που κάηκαν: 2,4 εκατομμύρια.

 

• 5η Θέση: Μαύρο Σάββατο Brushfires, Βικτόρια Αυστραλίας 2009. Απώλειες: 131 Ανθρώπινες Ζωές. Στρέμματα που κάηκαν : 1,1 εκατομμύρια.

 

• 6η Θέση: Μαύρη Παρασκευή Brushfires, Βικτόρια Αυστραλίας1939. Απώλειες: 71 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 4,9 εκατομμύρια

 

• 7η Θέση: The Cloquet, στη Μινεσότα, 1918. Απώλειες: 453 ανθρώπινες ζωές, 52.000 σπίτια καταστράφηκαν.

 

• 8η Θέση: Ελλάδα 2007. Απώλειες: 67 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 670 χιλιάδες.

 

• 9η Θέση: Man Gulch, Εθνικό Πάρκο της Μοντάνα, Ηνωμένες Πολιτείες, 1949. Απώλειες: 13 ανθρώπινες ζωές.

 

• 10η Θέση: Δάσος Ινδονησίας, 1997. Στρέμματα που κάηκαν: 20 εκατομμύρια.

 

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=95346

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.