miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2010 Δεν με έχει προβληματίσει μέχρι στιγμής, αλλά λογικά ναι. Πως όμως να κλέψουν τα ηλεκτρόδια? ναι καταληγει σε ενα μικρο κηπο που εχω καρφωσει τα ηλεκτροδια... Άρα πρέπει να είναι 25άρης (τουλάχιστον στο θαμμένο τμήμα).
silver_bullet Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2010 να ανοιξουν το φρεατιο και να τα τσακωσουν... εδω κατεβαζουν γραμμες ηλεκτροδοτησης τρενου εκει θα κολωσουν?
stayros Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2010 To φρεάτιο πρέπει να είναι επισκέψιμο. Άρα όχι τσιμέντο. Αν θες το θάβεις...
silver_bullet Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Γνωριζει καποιος συναδελφος σε ποιο προτυπο μπορω να βρω σχετικες προδιαγραφες για τριγωνο γειωσης?Ενδεικτικα αναφερω βαθος εμπηξης, μηκος ραβδων, αποσταση μεταξυ τους, αριθμος ηλεκτροδιων (αν δε γινει τριγωνο ) κτλ. Ευχαριστω
Vassilis.K. Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 ........................................ Δεν είμαι σιγούρος ότι πρέπει να βρεις τη γείωση του κτιρίου! Γιατί να τη βρείς ? Νομίζω ότι τα Φ/Β που διασυνδέονται με το δίκτυο πόλεως θέλουν ξεχωριστή γείωση από αυτή του κτιρίου, εκτός αν είναι θεμελιακή. Σου είπαν να ρίξεις τη γείωση στην υφιστάμενη ? Είναι σίγουρο? Μήπως είναι λάθος οι πληροφορίες που έχετε? Να το συγκεκριμενοποιήσουμε λίγο;1. Σε περίπτωση άμεσης γείωσης πρέπει να φτιάξουμε νέο τρίγωνο που θα είναι η ανεξάρτητη γείωση όλου του ΦΒ συστήματος (πλαίσια, βάσεις, πίνακες). 2. Σε περίπτωση ουδετερογείωσης παίρνουμε λήψη γείωσης από το ίδιο ηλεκτρόδιο για όλο το ΦΒ σύστημα. Σωστό ή λάθος; Δεν καταλαβαίνω τα ερωτήματα, αν πηγάζουν από κάποιον κανονισμό να το δούμε γιατί έχω διαφορετική άποψη: Στον κόμβο γείωσης του κτιρίου που θα φιλοξενήσει την εγκατάσταση ΦΒ συνδέουμε τη γείωση του ΦΒ (δλδ του παροχικού του αντιστροφέα). Αυτό που θα κάνουν βέβαια οι (λίγοι) ευσυνείδητοι επαγγελματίες και γνώστες του θέματος είναι να μετρήσουν τη γείωση του κτιρίου και να την βελτιώσουν αν απαιτείται (που είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί, ειδικά για τη περιοχή που τέθηκε το αρχικό ερώτημα του thread). Το θέμα γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο στο ενδεχόμενο η μεταλλική κατασκευή της ταράτσας να "τραβήξει" κάποιο κεραυνούλη σε κτίριο με γείωση αρκετών ΩΜ (είναι πολλά στην Αθήνα...)....
silver_bullet Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13 , 2011 Βασιλη, ναι μεν σωστο αυτο που γραφεις περι μετρησης αντιστασης γειωσης, αλλα απο την λιγοστ εμπειρια μου στο χωρο δεν εχω δει κανεναν εγκαταστατη με ωμομετρο, ειναι και πανακριβο παναθεμα το. Ολοι πανε και βαρανε ενα ηλεκτροδιο και τελειωνει η ιστορια. Οταν εφτιαξα τριγωνο και εριξα και βελτιωτικο γειωσης ΤΕΡΡΑΦΙΛ ολοι με κοιτουσαν σαν εξωγηινο. Τωρα σχετικα με τον κεραυνο που λες, οι κανονισμοι επιβαλλουν η γειωση του αντικεραυνικου συστηματος να ειναι ανεξαρτητη και σε καποια αποσταση απο την γειωση του κτιριου, εκτος αν αυτη ειναι παρα πολυ καλη(κατω απο καποια Ω, που δε συγκρατω αυτη τη στιγμη)
stayros Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13 , 2011 . Οταν εφτιαξα τριγωνο και εριξα και βελτιωτικο γειωσης ΤΕΡΡΑΦΙΛ ολοι με κοιτουσαν σαν εξωγηινο. Να φανταστώ πως λες τους "μάστορες" ηλεκτρολόγους. Αυτοί οι περίεργοι τύποι που ξέρουν να κάνουν μία δουλειά χάλια, τα ηλεκτρολογικά, και μία πολύ καλά, να θάβουν. Θυμήθηκα δικές μου ιστορίες και μου ανάψαν τα λαμπάκια.
Vassilis.K. Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13 , 2011 Το θάψιμο είναι εθνικό μας σπορ μη τους αδικείς... Άλλαξες και το avatar αλλά σε κατάλαβα από τις τούφες... silver_bullet αφού υπενθυμίσουμε ότι τρίγωνο γείωσης δεν σημαίνει διασφάλιση των προβλεπομένων, συνεχίζουμε, μήκος ηλεκτροδίου (σχεδόν ίσο με βάθος έμπηξης) έστω L απόσταση μεταξύ τους 2L (από παλιό ΚΕΗΕ). Το συνολικό μήκος προκύπτει από υπολογισμούς που κάνεις λαμβάνοντας υπόψη και το χώμα στη συγκεκριμένη θέση (θεωρητικά τώρα...) αλλά επειδή το μήκος που προκύπτει για δίκτυα άμεσης γείωσης ΤΤ (που νομίζω είναι η περιοχή που ενδιαφέρεσαι) είναι πολύ μεγάλο το σπάμε σε επιμέρους τμήματα (το περίφημο τρίγωνο...). Το σημαντικό είναι να γίνει μέτρηση στο τέλος της εργασίας κι αν απαιτηθεί προσθήκη ηλεκτροδίων. Τωρα σχετικα με τον κεραυνο που λες, οι κανονισμοι επιβαλλουν η γειωση του αντικεραυνικου συστηματος να ειναι ανεξαρτητη και σε καποια αποσταση απο την γειωση του κτιριου, εκτος αν αυτη ειναι παρα πολυ καλη(κατω απο καποια Ω, που δε συγκρατω αυτη τη στιγμη Δεν μίλησα για ύπαρξη αντικεραυνικής εγκατάστασης, αλλά για την πιθανότητα προσβολής μιας τυπικής εγκατάστασης.
darlas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7 , 2011 Έχω διαβάσει πολλά post μέσα στο forum με διάφορες απόψεις και έχω μπερδευτεί λίγο. Να επισημάνω ότι δεν έχω πρακτική εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. 1) Η έξοδος του αντιστροφέα που εμπεριέχει καλώδιο PE και ουδετέρου συνδέεονται στο ρολόι της ΔΕΗ που υπάρχει μπάρα γείωσης και ουδετέρου. Μέσω του καλωδίου PE γειωνονται και τα μεταλλικα μέροι του αντιστροφέα ή χρειάζεται ξεχωριστό καλώδιο γείωσης? Αυτό το καλώδιο καταλήγει στο μετρητή της ΔΕΗ? 2) Πρέπει να γειωθούν και τα πάνελ και οι βάσεις μέσω καλωδίου H07V-K. Ωστόσο από τι υλικό πρέπει να είναι το καλώδιο αυτό ώστε να αποφύγουμε μελλοντική δημιουργία σκουριάς? 3) Τα καλώδια γείωσης των πάνελ-βάσεων καταλήγουν στη θεμελιακή γείωση του κτιρίου(μέσω αναμονή γείωσης από τη θεμελιακή) ή μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστή γείωση (με τρίγωνο γείωσης) ή μπορούμε να τα συνδέσουμε στη γείωση από το ρολόι της ΔΕΗ(εξαρτάται από τη ΔΕΗ φαντάζομαι?). Και οι τρεις τρόποι είναι σωστοί? Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Καλή σαρακοστή!
Vassilis.K. Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 1. O αγωγός μεταλλικών μερών ΡΕ είναι ένας, βάσεις σασσί αντιστροφέα όλα τα συναφή εκεί. 3. Ένα κτίριο μια γείωση (με τις εξαιρέσεις ορισμένων περιπτώσεων ύπαρξης γείωσης αλεξικέραυνου). Ωστόσο τόσο από την γνωστική και ηθική πλευρά του μηχανικού -αν υπάρχει βέβαια αυτή- όσο και τυπικά με την δήλωση ΔΕΗ του μονογραμμικού που καταθέτεις αναλαμβάνεις την ευθύνη για την επάρκεια αυτής της γείωσης (που υποτίθεται μέτρησες έλεγξες και ενδεχομένως βελτίωσες), ότι είναι δλδ σύμφωνη με τους κανονισμούς ... Είτε υπάρχει θεμελιακή ή οτιδήποτε άλλο σαν γείωση αυτό καταλήγει στον μετρητή ΔΕΗ, στον κόμβο γείωσης του κτιρίου θα λέγαμε. Από εκεί πρέπει να γίνονται οι λήψεις νέων γειώσεων (τοπολογία αστέρας) όπως έγραψα και παραπάνω.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα