nodaki Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15 , 2009 καλημέρα σας. Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σε πρακτικό επίπεδο για ένα θέμα γειώσεων? Αν εγκαταστήσω ΦΒ σε ταράτσα, 1. τη μεταλλική βάση στήριξης που την γειώνω? (το κτίριο είναι 2ωροφο χωρίς κήπο, όλο κτισμένο) 2. στον πίνακα ΧΤ, ο αγωγός γείωσης που καταλήγει? πρόκειται για 4kW έργο στη περιοχή της Αθήνας Αν μπορείτε να με κατευθύνετε πρακτικά, σαν να ήμουν εγκαταστάτρια εγώ, με λεπτομέρειες. θα το εκτιμούσα πολύ. Ευχαριστώ πολύ
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15 , 2009 Χμμ θα μπορέσω να σε βοηθήσω σε 2 μέρες που θα βρεθώ σε μια τέτοια εγκατάσταση. Αν θυμάμαι καλά (γιατί έχω καιρό να ασχοληθώ) η ΔΕΗ όταν πρόκειται να διασυνδέσεις το Φ/Β με το δίκτυο πόλεως ζητάει μια ανεξάρτητη γείωση για το Φ/Β. Δηλαδή κάνεις ένα τρίγωνο γείωσης ή με ένα πάσαλο ή με γείωση με ταινία και την πας στο ρολόι που θα συνδέσεις το μετρητή της ΔΕΗ για το Φ/Β. Το καλώδιο σου από το ρολόι μέχρι το/τα inverter θα είναι κάποιο της τάξης του 3χ6 ή 3χ10 στη περίπτωσή σου. Αυτό δεν ξέρω αν ισχύει στη περίπτωση της θεμελιακής (η οποία είναι ότι καλύτερο για γείωση). Για τη γείωση της μεταλλικής βάσης δώσε μου 2 μέρες να σου πω σίγουρα γιατί δεν θα είμαι στο γραφείο αυριο να το δω. Ομως σίγουρα δεν θα υπάρχει κάποια ειδική απαίτηση και το πιθανότερο είναι να συνδέεται στη κλασική γείωση των μεταλλικών μερών, δηλ. στο καλώδιο γείωσης που φέρνεις από το ρολόι. Θέλω να δω όμως τι προβλέπεται και στη περίπτωση όπου πρέπει να υπάρχει αντικευραυνική προστάσια και πως συνδέονται εκεί οι γειώσεις.
nodaki Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2009 έχω βγάλει τα καλώδια και για τον πίνακα και για την εγκατάσταση. η ΔΕΗ μου είπε να κάνω ουδετερωγείωση στον πίνακα, αλλα για την μεταλλική κατασκευή? να φέρω αλουμινένιο αγωγό απο το πόδι της κάθε μεταλλικής βάσης και να το καταλήξω που όμως? δεν έχει κήπο ειλικρινά, αυτό το έργο των 4kW με έχει ταλαιπωρήσει πιο πολύ απο ένα των 20κW!! ευχαριστώ πολύ GeorgeS
jdmarx Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 η μεταλλική κατασκεύή πιθανότατα δεν χρειάζετε γειωση γιατί δεν έχει επαφή με τα στοιχεία και δεν υπάρχει περίπτωση σε κατοικημένη περιοχή να φαει κεραυνό. αν γειώσεις την εγκατάσταση η βαση δεν χρειάζεται γειωση.
stayros Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Συμφωνώ με georges, θα γειώσεις τις βάσεις/πλαίσια με το καλώδιο γείωσης που φέρνεις από το ρολόι. Σε απασχολεί η σύνδεση χάλκινου αγωγού με τη χαλύβδινη βάση 'η τα αλουμινένια πλαίσια;
nodaki Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 κάνοντας επίσκεψη πάλι στον χώρο της εγκατάστασης με Η/Γ και μιλώντας με Η/Γ της ΔΕΗ, μου είπαν και οι 2 πως τη μεταλλική βάση στήριξης ΠΡΕΠΕΙ να τη γειώσω και να συνδέσω με εύκαμπτο αλουμινιένο αγωγό κάθε τελικό ποδαράκι της κάθε βάσης. Πρέπει να πάω να βρώ τη γείωση του κτιρίου σπάζοντας πλάκα πεζοδρομίου. Ο 1ος Η/Γ μου υπέδειξε και τη θέση μάλιστα και τη διαδρομή. Είναι πλέον πάντως κάπως πιο ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Ευχαριστώ jdmarx, stayros και GeorgeS
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Σωστά. Θα μπορούσες βέβαια από κάθε ομάδα Φ/Β (δηλ. τις παράλληλες σειρές) να τραβήξεις και ξεχωριστό καλώδιο και να το πήγαινες σε μια μπάρα γείωσης αν βολεύει. Νομίζω όμως ότι συνήθως αυτό που σου είπαν είναι το ευκολότερο και οικονομικότερο. Δεν είμαι σιγούρος ότι πρέπει να βρεις τη γείωση του κτιρίου! Γιατί να τη βρείς ? Νομίζω ότι τα Φ/Β που διασυνδέονται με το δίκτυο πόλεως θέλουν ξεχωριστή γείωση από αυτή του κτιρίου, εκτός αν είναι θεμελιακή. Σου είπαν να ρίξεις τη γείωση στην υφιστάμενη ?
nodaki Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 έχεις δίκιο GeorgeS, θα το εξετάσω και αυτο. Η μεταλλική βάση θέλει δική της γείωση, το πινακάκι όμως θα βρεί του κτιρίου.Σωστά?
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Νομίζω ότι όλο το σύστημα θέλει ξεχωριστή γείωση. Δηλαδή η γείωση που θα φτιάξεις κοντά στο νέο μετρητή της ΔΕΗ αυτή θα είναι που θα φτάσει στο πινακάκι σου και σε αυτή θα συνδεθεί και η γείωση της μεταλλικής κατασκευής. Έτσι νομίζω.
zafsko Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2010 Επαναφέρω το θέμα μιάς και νομίζω δεν απαντήθηκε ξεκάθαρα και ίσως μετά από τόσο καιρό η εμπειρία κάποιων είναι μεγαλύτερη. Παραθέτω τα δικά μου συμπεράσματα αλλά και απορίες ταυτόχρονα: καταρχήν νομίζω πρέπει να γίνει διάκριση κτηρίων που έχουν θεμελιακή γείωση και κτηρίων που δεν έχουν. α. Σε κτήριο με θεμελιακή γεφυρώνονται όλες οι βάσεις μεταξύ τους και εν συνεχεία ορατός , επίτοιχος , εξωτερικά του κτηρίου , χάλκινος αγωγός, κατεβαίνει και βρίσκει μία αναμονή γείωσης από τη θεμελιακή (αν έχει προβλεφθεί τέτοια). Επειδή στη θεμελιακή έχει ενωθεί και η γείωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης , όλα είναι ενοποιημένα και άρα θεωρώ ότι είμαστε εντάξει. β. Σε κτήριο άνευ θεμελιακής πάλι γεφυρώνονται όλες οι βάσεις μεταξύ τους , κατεβαίνει ο χαλκαγωγός με τον ίδιο τρόπο και τρέχει μέσα στο χώμα , παράλληλα προς το καλώδιο ΑC (διασύνδεσης inverter με μετρητή ΔΕΗ) και συνδέεται με το τρίγωνο γείωσης που εγκαθίσταται εκεί (στο μετρητή δηλαδή). Θα ήθελα απόψεις επί των παραπάνω και μετά να πάμε σε πιο εξειδικευμένες απορίες , όπως:διατομή αγωγού γεφύρσωσης των πάνελ , διατομή χαλκαγωγού , αν δεν έχουμε υπόγεια αλλά εναέρια όδευση καλωδίου AC , αν η αναμονή της θεμελιακής είναι εντός του κτηρίου (που είναι και το πιο πιθανό) τι γίνεται κλπ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα