Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

εχει προηγηθει αυτο στις Αρχανες

 

[μεταξυ αλλων, με αχυρο, λασπη και καβαλινα...]

 

http://cretazine.com/crete/crete-life/articles/item/729-the-archanes-project-spitia-apo-axyro-kai-laspi

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

Σιγουρα δεν ειναι το πρωτο γιατι στη κρητη εχει φτιαχτει ηδη καποιο και εγω προσωπικα εχω δουλεψει σε αλλο που η αδεια του βγηκε περυσι.

Δημοσιεύτηκε

αυτη  η φωτογραφια ειναι απο τις Αρχανες

ειναι η ίδια που αναφερεται στην ειδηση  για τον Βολο... ή κανω τοοοσο λαθος???

εκτος αν ο σκυλος του Βολου, εχει διδυμο αδελφο στην Κρητη...._0001_P8080011.jpg

Δημοσιεύτηκε

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μπορούσα να έβλεπα τις μελέτες που κατατέθηκαν για να εκδοθεί η άδεια. Ειδικά τον ΚΕΝΑΚ και τη Πυρασφάλεια του.....

Δημοσιεύτηκε

Δώστε και συνδέσμους στον κόσμο παιδιά, αναφορά στις σωστές πηγές.  Η φωτογραφία στο άρθρο είναι από άλλο κτίριο και οχι του εν λόγω... Εδώ για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα:

https://www.facebook.com/buildingwithearth/timeline

 

https://www.facebook.com/buildingwithearth/posts/965236706860481

 

https://www.facebook.com/pages/%CE%A3%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%BB%CF%8C/500185190128741

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

αυτη ειναι η σωστη φωτογραφια

[στην αρχικη ειδηση η φωτο ειναι απο τις Αρχανες]

 

Ημερ. Καταχώρησης: 20/07/2015 Ώρα Καταχ.: 15:00:00


Σπίτι από αχυροπηλό στο Βόλο

spiti%20axyro_550x.jpg
Το πρώτο πανελλαδικά με οικοδομική άδεια σε πολεοδομικό ιστό
Το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό, το οποίο κατασκευάζεται σε πολεοδομικό ιστό πόλης σε πανελλαδικό επίπεδο, ανεγείρεται αυτή την περίοδο, στην συνοικία των Παλαιών στον Βόλο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και σύντομα θα ολοκληρωθούν, ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κατοικηθεί. Πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από δύο διαφορετικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 131 τετραγωνικών μέτρων, που θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ώστε να επιτυγχάνει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Το όλο εγχείρημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Βολιωτών, αλλά και αρχιτεκτόνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που επισκέπτονται την οικοδομή.

Αρχιτέκτων μηχανικός είναι η κ. Βάνα Γεωργαλά η οποία και θα διαμένει στο σπίτι που ανεγείρεται. Το πρώτο μέλημα για την ίδια ήταν η επιλογή του οικοπέδου και ακολούθως να διαλέξει τα υλικά κατασκευής που όλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως άχυρο, λάσπη και ξύλινος σκελετός. «Δεν έχω βάλει μπετόν και σίδερα, παρά μόνο σε μικρές ποσότητες καταναγκασμού στη θεμελιακή του βάση, και αυτό γιατί στη συνοικία Παλαιά δεν υφίσταται πραγματικός λόφος, αλλά προήλθε από μπαζώματα αρχαιοτήτων, αφού ο οικισμός κατοικείται εδώ και πολλά χρόνια», λέει η ιδια.

Όλο το σπίτι έχει ξύλινες κολόνες και η στέγη λόγω του κανονισμού της περιοχής είναι από κεραμίδι ρωμαϊκού τύπου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη βάση του κτίσματος τούβλα από ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου τα «πόδια» του σπιτιού να είναι στεγνά.

Από την περασμένη Δευτέρα οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς με τους συμμετέχοντες να ανεγείρουν βήμα-βήμα την οικοδομή χρησιμοποιώντας λάσπη, άχυρο και ξύλινα υλικά.

Το σπίτι θα αξιοποιήσει και την ενέργεια του ηλίου, αφού στην ανατολική και δυτική όψη του κτιρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

Η οικοδομή περιλαμβάνει δύο κατοικίες που είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Επίσης η κολόνα της καμινάδας θα φυτευτεί με τη μέθοδο της υδροπονίας, ώστε να φυτευτούν φράουλες, ενώ και ο φράκτης θα είναι επίσης φυτεμένος με προϊόντα προς κατανάλωση.

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

Στη δεύτερη (και μάλλον σωστή) φωτογραφία, το κτίριο φαίνεται διώροφο. Αν σκεφτούμε ότι τα παραδοσιακά πλινθόκτιστα ήταν μόνο(*) ισόγεια και με πάχος τοιχοποιίας >=0,50 μ, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στατική μελέτη του συγκεκριμένου.

Επίσης καλό θα ήταν να δούμε και το τελικό κοστολόγιο.

Και μια ένσταση. Φιλικό προς το περιβάλλον(**) με χρήση μεγάλων ποσοτήτων ξύλου?

Πολύ σημαντικό είναι το ότι το κτίριο εδράζεται σε επιχώσεις. Έχει ληφθεί πρόνοια για ειδική θεμελίωση? Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο που ενδιαφέρει εμάς τους "πεζούς" π.μ. είναι ασφάλεια της κατασκευής.  

 

(*) σε περίπτωση διορόφων, ο φ.ο. του ισογείου ήταν λιθοδομή, και του ορόφου πλινθοδομή. 

(**) η έκφραση αυτή έχει καταντήσει φερετζές, προκειμένου να κρύψει αμαρτίες

 

υ.γ. Υπάρχει και μια παροιμία για την πλινθοδομή "φύλα με απ' το νερό, να σε φυλάω απ' το σεισμό", χωρίς πρακτική ουσία όμως, αφού είναι το κατ' εξοχήν ψαθυρό υλικό, και η τυχόν "αντισεισμικότητα" οφείλεται στο πάχος. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.