Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα στο Forum! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μόλις τελείωσα σπουδές σε Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Έχω αποφασίσει ότι δεν με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Πάντοτε θαύμαζα πολύ τον κλάδο της αρχιτεκτονικής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι κυρίως οι εσωτερικοί χωροι (διαμόρφωση-λειτουργικότητα-φωτισμός, τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν για ένα ωραίο αποτέλεσμα κτλ.) αλλά και η διαμόρφωση επαγγελματικών χώρων ώστε να είναι άνετοι, να εξυπηρετούν το σκοπό τους κτλ. Θα ήθελα κάποιος που να γνωρίζει πέντε πράγματα να μου πει αν αξίζει να διαλέξω το Τμήμα Διακόσμησης καλύτερα, μιας και εξειδικεύεται στους εσωτερικούς χώρους. Επισης επειδή θα πρέπει να δουλεύω ταυτόχρονα, και κάποιο σχόλιο για το πως είναι οργανωμένες οι παρακολουθήσεις και τα εργαστήρια στη σχολή.

 

Το άλλο που σκεφτομαι είναι να σπουδάσω 2 χρόνια σε ιδιωτικό ιεκ (δημόσιο ή ιδιωτικό) τη διακόσμηση, και μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια να προετοιμαστω για να δωσω για πολυτεχνειο και να έχω μαζέψει και κάποια χρήματα για καβάτζα. Έτσι εάν μπω θα έχω ήδη πτυχίο στη διακόσμηση!

 

Ας λάβουμε υπόψη και ότι ο διακοσμητής των ΤΕΙ δεν έχε ακόμα κατοχυρωμένα Επαγ. Δικαιώματα (Τραγικό!)

 

Θα με βοηθούσε πολύ μια γνώμη από όσους τα ζείτε ή έχετε γνωστό που τα ζει!!!!

Edited by Aimilie
Δημοσιεύτηκε

Ο διακοσμητής γενικά δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα .

Δημοσιεύτηκε

Όμορφες επιλογές και οι δυο. (Αρχιτεκτονική ή Διακοσμητική).

Σίγουρα μεγαλύτερη αξία και ως δικαιώματα αλλά και ως περιεχόμενο είναι η αρχιτεκτονική που εμπεριέχει και την διακοσμητική ως κομμάτι της.

Σίγουρα όμως και η Διακοσμητική σχολή (ΤΕΕ Αιγάλεω που κάτι ξέρω) δίνει πολλά εργαλεία και δεξιότητες στους αποφοίτους.

Οπότε αν μπορείς 1η επιλογή Αρχιτεκτονική

2η Διακοσμητική ΤΕΙ.

ΙΕΚ κλπ νομίζω είναι μακρόν πίσω, οπότε κάνε μια μεγάλη προσπάθεια για τα πρώτα.

 

Η διακοσμητική ΤΕΙ όπως σωστά σου είπαν δεν έχει «επαγγελματικά δικαιώματα».

Να σου θυμίσω όμως ότι και ο Αρμάνι δεν έχει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα στο χώρο της μόδας πχ.

Η ποιότητα της δουλείας του όμως του δίνει. Το ίδιο με την διακοσμητική στα ΤΕΙ. Όσα άτομα έχω γνωρίσει στο παρελθόν που έκαναν και πρακτική στο τεχνικό μου γραφείο μου αφισών πάντα μα πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κατ αρχήν ήξεραν να σχεδιάζουν γραμμικό καλά. Είχαν ευχέρεια. Σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες με δικαιώματα που δεν ήξεραν ή ήταν σε πρωτόγονο επίπεδο.

Αρκετοί από όσο ξέρω κάνουν καλή καριέρα (πάντα και αυτοί όπως όλοι έχουν επηρεαστεί από την κρίση).

Επικουρικά στα γραφεία ευρέσεως εργασίας δεν εύρισκα να έχουν αιτήσεις οι διακοσμητές ενώ για άλλες ειδικότητες με «δικαιώματα» οι αιτήσεις ήταν μπόλικες.

 

Αυτά επιγραμματικά τα καλά για διακοσμητική.

 

Αρχιτεκτονική σίγουρα είναι το κάτι άλλο σε σχέση με την διακοσμητική που την εμπεριέχει. Θα πρέπει όμως να συνεκτιμήσεις ότι λιγότερο από 6 χρόνια δεν θα πάρεις δίπλωμα.

Εργαστήρια και αλλά «τυπικά» δεν έχει αλλά πέρα από τα μαθήματα διαβάσματος (μαθηματικά, στατικά, ιστορίες, κοινωνιολογίες) όλα τα άλλα (και είναι αρκετά) είναι το καθένα του μια μελέτη.

Οπότε αν δεν τρέχεις στη σχολή, στα κτίρια, στις έρευνες σε διάφορους τόπους κλπ… δίπλωμα δεν θα πάρεις ούτε σε 10 χρόνια.

Πιθανά μετά το δεύτερο έτος θα έχεις και 18ωρο ανά ημέρα. Οπότε να εργαστείς παράλληλα θα είναι λίγο δύσκολο. Αν κατάλαβα η δυνατότητα εργασίας είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας για τις επιλογές.

 

Αυτά για καλημέρα και προχώρα αφού σου αρέσει.

Δημοσιεύτηκε

Η διακοσμητική του Τει Αθήνας , έχει τυπικά κατοχυρωμένα δικαιώματα .

http://www.teiath.gr/userfiles/eadsa_web_admin/documents/Epagelmatika_Dikaiomata-fek_a89_150609.pdf

 

Απλά γενικά η διακὀσμηση όπως και άλλα επαγγέλματα , δεν είναι νομικά ελεγχόμενα και έτσι μπορούν να τα κάνουν διάφοροι χωρίς να έχουν πτυχίο .

 

Το πτυχίο βέβαια δίνει γνώσεις , αλλά θα πρέπει και εσύ να το "πουλήσεις" στους πελάτες σου .

 

Αν θέλεις να ασχοληθείς μόνο με την διακόσμηση και τον σχεδιασμό αντικειμένων και όχι με την μελέτη των κτιρίων , τότε είναι πολύ καλή σχολή .

 

Είναι άλλο το αντικείμενο της από της αρχιτεκτονικής .

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

 

Didonis, δυστυχώς θα πρέπει να συνδυαστεί με δουλειά αλλά ίσως αν δουλεύω φουλ σαββατοκύριακα και λίγες ώρες μεσοβδόμαδα να βγουν τα έξοδά μου, τα οποία δεν είναι πολλά εφ'οσον δεν ζω μόνη μου. Το καλό είναι ότι θα έχω το πτυχίο από την σχολή που τελείωσα και όλο και κάπως θα μπορώ να το αξιοποιήσω. Απλά θα πρέπει να το πάρω απόφαση ότι η ζωή μου μέχρι τα 30 μου θα είναι η σχολή και θα ζω μέχρι τότε με τη μαμά και τον μπαμπα!! :razz:

 

Τα άλλα πανεπιστήμια Αρχιτεκτονικής εκτός Αθήνας, συγκριτικά με το Ε.Μ.Π τι λένε;; Αν αξίζουν να τα δηλώσω κι όπου με βγαλει.!

Edited by Aimilie
  • 7 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σας. Μπορώ να ρωτήσω κι εγώ που μου δώσανε ισοτιμία με αυτό το ΤΕΙ:
Η Αθήνα με δέχεται μέσω κατακτηρίων στο 2ο έτος. Οι άλλες σχολές Πάτρας-Χανίων-κτλ το ίδιο; πάρχει κάποια που να σου δίνει δικαίωμα για 3ο-4ο έτος;
Θα το εκτιμούσα πολύ όποιος μπορεί να μου δώσει μια καλύτερη λύση από το 2 έτος εισαγωγή ή ένα Μεταπτυχιακό που δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά.
Ευχαριστώ.

Edited by apovit
Δημοσιεύτηκε

Η αποφοιτηση απο το ΤΕΙ (ή αντιστοιχο ιδρυμα) οδηγει στο 2ο ετος των Πολυτεχνειων μεσω εξετασεων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.