Μετάβαση στο περιεχόμενο

το ναυαγιο του SEA DIAMOND


dimitris GM

Recommended Posts

Το ναυάγιο του Sea Diamond αναφέρεται στη βύθιση που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου του 2007 με πρόσκρουση του ομώνυμου κρουαζιερόπλοιου χωρητικότητας 22.412 τόνων της εταιρείας «Louis Hellenic Cruises», το οποίο μετέφερε 1163 επιβάτες και 391 μέλη ...

-------

 

8 χρονια μετά,  αναζητειται η κατα νομο αρμοδιοτητα.....

 

Σύσκεψη, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Θήρας και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (05/08) στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή των Αναπληρωτών Υπουργών Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα ΥΠ.Ο.Υ.Ν.Τ. κ. Γιάννη Θεοτοκά, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου επιβεβαιώθηκε η βούληση για την επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών, για την ανέλκυση του ναυαγίου και εξετάστηκε η πρόοδος που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανέλκυση, έγινε ενημέρωση και εκτενής συζήτηση των διαστάσεων του θέματος, καθώς και του ζητήματος της αρμοδιότητας για την ενεργοποίηση και επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, η εκ νέου διεθνής προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρείες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες, καθώς και ο προσδιορισμός των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, για τη δέσμευση των εταιρειών/νομικών προσώπων που έχουν τη νομική ευθύνη ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, για την ολοκλήρωση της απορρύπανσης και την ανέλκυση του ναυαγίου. Τα συναρμόδια Υπουργεία, θα παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην υλοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων μεταξύ τους και με το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τον διαρκή συντονισμό πρόσθετων δράσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν και θα ανακοινωθούν μόλις δρομολογηθούν.

ΠΗΓΗ: atlantis-santorini.net

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αν μετά από 8 χρόνια αναζητείται η κατά νόμο αρμοδιότητα (αν και φαίνεται να προσδιορίστηκε στο ΛΤ Θήρας) αλλά και δεν έχουμε δεσμεύσει αυτούς που έχουν τη νομική ευθύνη να κάνουν κάτι  (μόνο εγώ δεν καταλαβαίνω?)

είμαστε στο σωστό δρόμο (ή βυθό)

δεν βιαζόμαστε

θα ανελκυστεί μάλλον όταν πιάσει την ηλικία του ναυάγιου των Αντικυθήρων (μετά από σύσκεψη)

 

άσε που η είδηση προσδιορίζει πότε περίπου θα αναζητηθεί η αρμοδιότητα για την ανέλκυση του γενικότερου ναυαγίου...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά η επιχείριση ανέλκυσης κόστιζε πολυ (απ'ότι διάβαζα) και ότι το ναυάγιο σιγά-σιγα γλιστρά σε μεγαλύτερο βάθος.

Κάπου είχα διαβασει ότι επίτηδες το έχουν αφήσει τόσα χρόνια έτσι.

 

Μέχρι πιό βάθος είναι εφικτή τεχνικά και οικονομικά ή ανέλκυση? Ποιός θα την πληρώσει? η ασφαλιστκή? η εταρεία? άλλος?

Το βρήκα: το Δημόσιο μήπως?

Link to comment
Share on other sites

νομιζω οτι η αρχικη ειδηση, με πηγη  την atlantis-santorini.net  ηταν "ελλειπης"

 

μετα απο ερευνα

βρεθηκαν περισσοτερα στοιχεια...

εντελως αντιθετα ως προς την υποχρεωση  ανελκυσης..

 

[μοιαζει σαν να μην  εχουν ενημερωθει ολοι οι "συναρμοδιοι" για το  οτι  εχει  κριθει δικαστικως οτι ειναι "τεχνικως ανεφικτη η ανελκυση"

 

 

http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/613471/h-politeia-thelei-tin-anelkysi-toy-sea-diamond-texnikos-anefikti-tin-krinei-to-efeteio-peiraia

 

Θα δουμε αν, περαιτερω ερευνα, δειξει κατι διαφορετικο...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κόστος ανέλκυσης πέρι τα 30 εκατομμύρια ευρώ + ανάγκη να είναι κλειστό το λιμάνι του Αθηνιού για τουλάχιστον 1,5 - 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανέλκυση = δεν θα γίνει ποτέ η ανέλκυση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.