Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη», καθώς δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως - Εφόσον εμφανιστούν, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση

 

Περίπου 10.000 ακίνητα αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι το τέλος του χρόνου και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τα οποία δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, αν και η κτηματογράφησή τους άρχισε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα.

 

 

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

 

Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου από το Πολύκαστρο Κιλκίς και σειρά μέσα στο Σεπτέμβριο παίρνουν Άστρος Κυνουρίας και Μαρτίνο Φθιώτιδας. Σύμφωνα με το στοιχεία, μέσα στο 2016, θα ακολουθήσουν 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» περίπου 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα που θα περιέλθουν στο Δημόσιο είναι πλέον ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίησή τους.

 

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πόσα από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο. Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

 

Εκτός λοιπόν από τα ακίνητα του Δημοσίου, που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα πέντε είναι οι κατηγορίες των πολιτών που δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους και κινδυνεύουν να τη χάσουν. Πρόκειται για πολίτες που δεν το κάνουν υπό το φόβο της εφορίας, αμελείς που αγνόησαν την διαδικασία, ομογενείς τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να προσδιορίσουν την περιουσία τους, οι συνιδιοκτήτες και όσοι δεν έχουν τίτλους για την περιουσία τους.

 

Πηγή: http://www.protothem...oun-sto-kratos/

 

Click here to view the είδηση

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

αν και πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αγνοία επί του θέματος καθώς επίσης και όσοι το γνωρίζουν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διορθώσουν την κατάσταση 

 

το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το κτηματολόγιο δεν αναγνωρίζει ότι τα περισσότερα λάθη οφείλονται στις δίκες του μελέτες 

 

  • Upvote 7
Δημοσιεύτηκε

Εμείς είχαμε πάει για το δικά μας ακίνητα το 2008, νομίζω κάπου στο μετρό του συντάγματος ήταν τα γραφεία.

Δημοσιεύτηκε

ειλικρινά

είναι συνταγματική αυτή η διάσταση της κτηματογράφησης?

δηλαδή αν και έχεις τίτλους στο υποθηκοφυλακείο, αν και νέμεσαι κάποιο ακίνητο επί χρόνια να το χάνεις γιατί εντός τακτής προθεσμίας -που συνήθως δεν ήταν γνωστή τοις πάσι- δεν το δήλωσες?

υποτίθεται ότι ενοποιούνται τα γραφεία κτηματογράφησης με τα υποθηκοφυλακεία

τα αρχεια θα τα κάψουν?

 

(και φυσικά ισχύει αυτό που ανέφερε ο varxo περί πολλαπλών λαθών της ερασιτεχνικής αποτύπωσης από Α/Φ και των λανθασμένων εντοπισμών των ιδιοκτησιών)

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

"http://ο παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πόσα από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο. Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του."

 

 

Η σκεψη του νομοθετη -"τότε" -  ηταν "απλοικη"  σε βαθμό  έως και  "αφελειας"

Δλδ. όσα δεν δηλωθηκαν -  κατα τεκμηριο...- ανηκουν στο Δημοσιο
Πλην όμως,  το Δημοσιο δεν εκανε δηλωση για τα δικα του.... Ετσι, μεσα σε αυτα τα "10.000" - αριθμος  "καθ'  υπολογισμο"- περιλαμβανονται

α] οσα ανηκουν πραγματι στο Δημοσιο [αριθμος άγνωστος]

β] ολοκληρα ακινητα, που ανηκουν πραγματι σε τριτους, αλλά  δεν δηλωθηκαν [αριθμος αγνωστος]- αυτα θα αποζημιωθουν]

γ] Ποσοστα  εξ αδιαιρετου σε "πεζουλες",  "χωραφακια",  οικοπεδα ή  και διαμερισματα, όπυ δηλωσαν καποιοι απο τους συνιδιοκτητες, αλλά μερικοι δεν τα δηλωσαν.

.[αυτα ειναι και τα περισσότερα]  επισης θα αποζημιωθουν.

 Για μην μπλεξει   το Δημοσιο σαν συνιδιοκτητης με διαφορους πολιτες,   σε τετοιου ειδους ακινητα, εδιναν συνεχως παρατασεις, ειδικα για τις "παληες κτηματογραφησεις"

 

"καποιοι" αποφασισαν να μην δωσουν  παραταση σε μερικες κτηματογραφησεις...ετσι το Δημοσιο θα αποζημιωσει για αυτα τα "ποσοστα"  τους ιδιοκτητες τους και θα βρεθερι συνιδιοκτητης με αλλους ιδιωτες....

Υποθετω οτι καποιος αρμόδιος θα αντιληφθει όλη  αυτη την "ακατανοησια" και θα παρατεινει  τις σχετικες προθεσμιες.

υγ

η ΠΟΜΙΔΑ ηδη ειχε   επισημανει καποια προβληματα και ειχε προτεινει η προθεσμια αυτη να ειναι 20ετης, ...θα  δουμε τι θα προκυψει

 

ΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΟΜΙΔΑ: ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ "ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ", ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!

fence2.gif

Εληξε στις 26.6 2015 η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων διόρθωσης και  ενστάσεων κατά εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών και περιουσιακών διεκδικήσεων του Δημοσίου επί της πρώτης και μοναδικής ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών εγγραφών σε 11 Δήμους της Αττικής (Αλιμος, Ελληνικό, Δάφνη, Υμηττός, Μοσχάτο, Ταύρος, Ίλιον, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος, Μάνδρα). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη. Μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.

Εν τούτοις ανεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στην Αττική αλλά και και σε όλη τη χώρα, ιδιοκτητών εκτός σχεδίου ακινήτων που συνεχίζει να διεκδικεί το δημόσιο ως δήθεν περιουσία του ή ως δήθεν δάσος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την πατρογονική περιουσία τους, γιατί, ενώ έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας πολλών δεκαετιών, με πληρωμένους φόρους στο δημόσιο και ανεπίληπτη νομή και κατοχή, στις ενστάσεις που θα κάνει μαζικά και απροειδοποίητα το δημόσιο εναντίον τους κατά τη μία και μοναδική ανάρτηση, οι έγγραφοι τίτλοι των προ-προκατόχων τους δεν καλύπτουν και την περίοδο μέχρι και προ του 1885! Έτσι, αν δεν αλλάξει αμέσως η νομοθεσία, το Κτηματολόγιο από εργαλείο καταγραφής, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μέσο δήμευσης των εκτός σχεδίου ιδιωτικών περιουσιών από το Δημόσιο!

 

και αυτο το προσφατο

 

Χιλιάδες ακίνητα αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να περάσουν στα χέρια του Δημοσίου. Πρόκειται για τα λεγόμενα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στο Κτηματολόγιο. Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην περιοχή τους θα περιέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου.

Τρέχουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης στο κτηματολόγιο, και να σώσουν την περιουσία τους. Είναι όσοι δεν δήλωσαν μέσα στις προθεσμίες τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο περνάνε στην κατοχή του δημοσίου.

Η κτηματογράφηση ξεκίνησε το 1997, σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα. Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί και εμφανίζονται στα αρχεία ως αγνώστου ιδιοκτήτη εκτάσεις, υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες, εκ των οποίων τα 160 χιλιάδες οικόπεδα ή αγροτεμάχια και τα 40 χιλιάδες, κτίρια, διαμερίσματα ή καταστήματα.

Υποθηκοφύλακας λέει ότι οι φερόμενο ως ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά για να διεκδικήσυον μόνο χρηματική αποζημίωση και όχι το ακίνητο.

Για τους ομογενείς πάντως, προβλέπεται παράταση της σχετικής προθεσμίας για δύο έτη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί παράταση γιατί το Δημόσιο δεν έχει να πληρώσει τόσα ακίνητα που θα διεκδικήσουν δικαστικά οι ιδιοκτήτες.

 

Πάντως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πόσα από αυτά τα ακίνητα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο, διότι το κράτος έως το Καλοκαίρι του 2013, δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

Η διαδικασία ξεκίνησε από το Πολύκαστρο Κιλκίς και ακολουθούν τον Σεπτέμβριο το Άστρος Κυνουρίας και το Μαρτίνο Φθιώτιδας.

 

 

 

 

 

 

 

..

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για κανέναν ιδιοκτήτη για το ότι δεν έκανε δήλωση ιδιοκτησίας για τα ακίνητα του. Από την έναρξη του κτηματολογίου στη χώρα έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια. Αν 20 χρόνια ο ιδιοκτήτης κοιμάται θα ξυπνήσει τώρα? Από τα αδήλωτα ακίνητα ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακίνητα χωρίς αξία που οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για αυτά (τα είχαν "παρατήσει" και πριν το κτηματολόγιο), για ένα ποσοστό οι ιδιοκτήτες έχουν χαθεί (μετανάστες, πεθαμένοι χωρίς κληρονόμους) και υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό εγκληματικά αμελών ιδιοκτητών. Δεν γίνεται να έχεις οικόπεδο, να ξέρεις ότι πρέπει να το δηλώσεις στο κτηματολόγιο και να "κάθεσαι" να κοιτάς το ταβάνι. Ξέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και 100 χρόνια να δοθεί παράταση δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα.

Για μένα ο καθείς είναι άξιος της μοίρας του.

Η ΠΟΜΙΔΑ δε θα έπρεπε να ζητάει παράταση (γιατί ο ελληναράς τις παρατάσεις τις ξεφτιλίζει και άλλωστε έχουν δοθεί τόσες) αλλά να μην υπάρχει διορία. Αλλά όταν θα ξυπνήσει ο ιδιοκτήτης και αποφασίσει να το δηλώσει γιατί προφανώς θα θέλει να μεταβιβάσει τότε να πέσει προστιματάκι.

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

Έχει σκεφτεί κάποιος πόσοι επιτήδειοι με διασυνδέσεις στα κτηματολογικά γραφεία μπορούν να βρεθούν ( να αποκτήσουν ιδιοκτησίες ) επειδή γνώριζαν ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί , δεν έχουν ενδιαφερθεί οι κληρονόμοι τους και άλλες τέτοιες περιπτώσεις που με μια δήλωση χρησικτησίας ιδιοποιούνται το ακίνητο  

Δημοσιεύτηκε (edited)

δεν συμβαινει αυτο

ο νομος εχει προβλεψει οτι στην αρχικη δηλωση καθε ενας  δηλωνει αυτο που έχει και "οπως" το εχει

Επομενως αυτος που θα δηλωσει απο "χρησικτησια" θα ειναι ο ίδιος  ο δικαιουχος...Αν το ιδιο ακινητο το δηλωσει και αλλος....ας τα βρουνε δικαστικα...

 

Ομως, μετα την πρωτη αναρτηση,  όπου καταγραφονται πλεον   επισημως τα "αγνωστα" ...  κανενας δεν μπορει να δηλωσει τα "αγνωστα"  εάν δεν κοινοποιησει τα αποδεικτικα του εγγραφα και στο Δημοσιο..

 

κατα τα λοιπα,

αυτο εδω ειναι ενα πληρεστατο αρθρο, με γνωση του αντικειμενου,  με απολυτα σωστες θεσεις και πρακτικες προτασεις επιλυσης του προβληματος, που απαντα σε οσα τυχον ερωτηματικα εχουν αφησει   οι πιο πανω αναφορες...

με το περιεχομενο του οποιου συμφωνω απολυτα.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64213125

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64213125

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Εγώ θα σου πω μια περίπτωση και μονό οικόπεδο φιλέτο με τον κληρονόμο σε τρελλοκομείο

Κάνει συμβόλαια μέσο χρησικτησίας ο ένας γείτονας και το δηλώνει στο κτηματολόγιο κάποιος άλλο καλοθελητής γείτονας το ψυλλιάζεται το μαθαίνει και βρίσκει κάποιους μακρινούς συγγενείς  του τρελού και τελικά ακυρώνεται το συμβόλαιο με την χρησικτησία πες τώρα εσύ ποσά τέτοια δεν έχουν γίνει ;

‘Η έχω εγώ ένα ελαιοκτημα και διπλά μου έχω ένα εγκατελλημενο που δεν έχει πατήσει άτομο μέσα εδώ και χρόνια αν κάνω εγώ τοπογραφικό και το βάλω μέσα και το δηλώσω στο κτηματολόγιο δεν θα μου το δώσουν;;

Δημοσιεύτηκε

Η εικόνα που περιγράφει ο agios παραπάνω είναι αυτή που έχω σχηματίσει κι εγώ.

Η αντιπαλότητα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών και η καχυποψία που έχει αυτή δημιουργήσει στους δεύτερους, σε συνδυασμό βέβαια με αμέλεια και αδιαφορία, οδηγεί του ιδιοκτήτες σε τέτοιες περιπτώσεις να μην κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, είτε πρόκεται για δηλώσεις κτηματολογίου, είτε πρόκειται για δηλώσεις ιδιοκτησίας πράξεων εφαρμογής, είτε πρόκεται απλά για σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων και μεταγραφών ( όπως οι ανεκδιήγητες αποδοχές κληρονομιών για δυο-τρεις γενικές πεθαμένων 60 χρόνια μετά.).

Πέραν από σφάλματα κατά την εκπόνηση των μελετών λοιπόν, έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης οι ιδιοκτήτες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.