Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράθυρο σε οικοδομή στο όριο


Kane

Recommended Posts

Το βάζω στα θέματα ιδιωτών, διότι ολο και κάποιος θα εχει το ιδιο πρόβλημα...

 

Λοιπόν, συγγενικό μου πρόσωπο έχει μια οικία, η οποία στην άδεια κολλάει στο όριο του οικοπέδου, συνεπώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ανοίξει παράθυρα (με τα ελάχιστα που γνωρίζω, σωστά;).

 

Ομως, η οικία έχει χτιστεί, μισο μέτρο μέσα απο το όριο. (απ'οσο θυμάμαι το κάναν αυτό στα χωριά για τα νερά της βροχής και συναφείς ανοησίες). 

 

Αυτο με το μισό μέτρο είναι δεδομένο, μιας και ειχα αποτυπώσει το οικόπεδο παλαιότερα. 

 

Σήμερα ο γείτονας ζητά να κλείσει το παράθυρο.

 

Κι ερωτώ: απο τη στιγμή που ΔΕΝ κολλάει το κτίσμα στο όριο (αλλά δεν εχει και Δ) τι κάνουμε; 

 

Υ.Γ. ο γείτονας παροτι γνωρίζει την ύπαρξη του αέρα αυτού του μισού μέτρου, εχει χτίσει αποθήκη επι του τοίχου της εν λόγω οικίας καθώς και υπόστεγο. Δηλαδή εχει κτίσματα μέσα στο μισό αυτό μέτρο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο γείτονας ας ζητά ότι θέλει.

Αφού το παράθυρο δεν ειναι επι του ορίου δεν εχει πρόβλημα καταπάτησης δικαιωμάτων του όμορου

 

Αν εχει αλλα προβλήματα πολεοδομικά ειναι αλλού πάτερ ευαγγέλιο

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα συνάδελφε, πως αν τον πιάσει η χαζομάρα, μπορεί να νομιμοποιήσει τα δικά του και όμορφα να κάνει μια καταγγελία για το γείτονα (το συγγενικό μου πρόσωπο δηλαδή). 

 

Βέβαια, πως θα νομιμοποιήσει κάτι, που είναι χτισμένο σε τμήμα όμορου οικοπέδου...

 

Οπότε, να πω του ξαδέρφου, να τους αφήσει να τραγουδούν.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΕ

"Υ.Γ. ο γείτονας παροτι γνωρίζει την ύπαρξη του αέρα αυτού του μισού μέτρου, εχει χτίσει αποθήκη επι του τοίχου της εν λόγω οικίας καθώς και υπόστεγο. Δηλαδή εχει κτίσματα μέσα στο μισό αυτό μέτρο."

 

[επομενως εχει χτισει  ...εντος  ιδιοκτησιας  του δικου "σου"...τεσπα....]

 

κατα τα λοιπα

 

τον "βγαζει" απο την λωριδα του...αν  δεν εχει "απωλεσει" τα δικαιωματα του..

και τακτοποιει το Δ και το ανοιγμα παραθυρου

και

αυτα

 

προφανως,  αν στο μελλον αποδειχθει οτι η λωριδα "ανηκει" στον γειτονα, τοτε θα αναγκασθει να  κλεισει το παραθυρο του..

 

και γιατί...... αφησε τον γειτονα υπο τα..όμματα του  και ανευ διαμαρτυρίας   να του καταπατησει  το οικοπεδο???

και απο πόοοτε????

[μηπως ειναι κουμπαροι???]

 

καλα ξεμπερδεματα...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ο πιν. ΙΙΙ της παργ. 3.3.3 του άρθρο 3 του ΠΔ 71/88, για απόσταση < 3μ απο το όριο του οικοπέδου ή άλλο κτήριο, επιτρέπει άνοιγμα <15% της επιφάνειας του συγκεκριμένου εξωτ. τοίχου.

Link to comment
Share on other sites

ετσι ειναι.....

αλλα,  αν ελθει ο  διπλανος και πει οτι ......με συμφωνη γνωμη του "ακουμπησα" στον τοιχο του..

 

ή - το χειροτερο-  κατα την ανεγερση οικοδομης  μου...την  εχω κατα  μικρό μερος   επεκτεινει  εντος ξενου οικοπεδου...μια στενη λωριδα...

 

και επειδη  τα γενομενα ουκ απογιγνονται.....να γινει δικη μου η λωριδα με το 1010 του ΑΚ

 

μπλεξ'

---------------------------------

ιδ.  αυτο

 

- Kατά το άρθρο 1010 ΑΚ, αν ο κύριος ακινήτου, ανεγείροντας πάνω σ΄ αυτό οικοδομή, την επεκτείνει καλόπιστα στο γειτονικό γήπεδο και ο κύριος του γηπέδου δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου πριν από την ανέγερση της οικοδομής κατά μεγάλο μέρος το δικαστήριο μπορεί κατά εύλογη κρίση, να επιδικάσει την κυριότητα του γηπέδου που καταλήφθηκε στον κύριο του ακινήτου που οικοδομήθηκε. Η επιδίκαση γίνεται έναντι καταβολής της αξίας του γηπέδου κατά το χρόνο της κατάληψής του και αποκατάστασης κάθε άλλης ζημίας, ιδίως από την τυχόν μείωση της αξίας του υπολοίπου.
- Οι προϋποθέσεις επιδίκασης του γειτονικού γηπέδου που καταλήφθηκε με την επέκταση της οικοδομής είναι η ανέγερση οικοδομής, η κυριότητα αυτού που ανεγείρει την οικοδομή επί του γηπέδου επί του οποίου επιχειρεί να οικοδομήσει, η οικοδομή αυτή, κατά την ανέγερσή της να εισέρχεται κατά ένα μέρος στο έδαφος του γειτονικού γηπέδου, η καλή πίστη αυτού που ανεγείρει την οικοδομή κατά το χρόνο της ανέγερσης και επέκτασης αυτής στο γειτονικό γήπεδο και η έλλειψη έγκαιρης διαμαρτυρίας, δηλαδή πριν ή κατά μέγα μέρος συντελεστεί η οικοδομή από τον κύριο του γειτονικού γηπέδου, στο οποίο επεκτάθηκε η οικοδομή. Αφού συντρέχουν οι όροι αυτοί, γίνεται, μετά από αίτηση αυτού που ανεγείρει την οικοδομή, επιδίκαση σ΄ αυτόν του τμήματος που καταλήφθηκε από το γειτονικό γήπεδο, αντί καταβολής πλήρους αποζημίωσης στον κύριο του γηπέδου, η οποία καθορίζεται κατ΄ εύλογο κρίση μη υποκείμενη στον έλεγχο του Αρείου Πάγου, του δικαστηρίου. Η αποζημίωση περιλαμβάνει την αξία του γηπέδου που καταλήφθηκε κατά το χρόνο της κατάληψης καθώς και κάθε άλλη ζημία όπως η ενδεικτικώς αναφερόμενη στο ανωτέρω άρθρο 1010 ΑΚ, η προερχόμενη από την μείωση της αξίας του υπόλοιπου τμήματος του γειτονικού γηπέδου.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.