Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

ικαιολογείται το υγραέριο κίνησης σε Χανιά, Κέρκυρα και Μυτιλήνη να στοιχίζει 16 λεπτά ακριβότερα απ’ ότι στην Αθήνα, με τη ψαλίδα στις Κυκλάδες να ανεβαίνει στα 18 λεπτά, και στη Κεφαλονιά να φτάνει τα 20 λεπτά; Είναι λογικό η βενζίνη στη Ζάκυνθο και τις Κυκλάδες να πωλείται 20 λεπτά ακριβότερα απ’ ότι στην Αττική;

 

Όχι είναι η απάντηση, και σίγουρα δεν ευθύνονται τα μεταφορικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως άλλοθι από εταιρείες και πρατήρια για να κερδοσκοπούν.

 

Ακόμη και αν αφαιρέσει κανείς την επιβάρυνση από τα μεταφορικά που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά για κάθε λίτρο βενζίνης, σύμφωνα με πηγές της ΠΟΠΕΚ, και πάλι οι αποκλίσεις στις περιοχές αυτές είναι τεράστιες. Σκεφτείτε άλλωστε ότι σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης, ισχύει ακόμη ο μειωμένος ΦΠΑ 16% αντί για 23%.

 

Έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπ. Οικονομίας που ολοκληρώθηκε μόλις προ ημερών δείχνει πως ο βασικός «ένοχος» είναι τα αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν εταιρείες αλλά και πρατηριούχοι στους εννέα πιο ακριβούς νομούς της χώρας. Περιθώρια, διπλάσια εκείνων της Αττικής.

 

Αποτελώντας στην ουσία μια μικρογραφία του φαινομένου που έχει επισημανθεί και καταγγελθεί δεκάδες φορές χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, η έρευνα επιβεβαιώνει πως παρ' ότι ο κάθε κρίκος της αλυσίδας των καυσίμων ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους, και όλοι μαζί κατηγορούν το κράτος για την υψηλή φορολογία, εντούτοις σε αρκετές περιοχές η κερδοσκοπία ζει και βασιλεύει.

 

Σαν μέτρο σύγκρισης στην έρευνα θεωρήθηκε η Αττική όπου λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός και τα καύσιμα κοστίζουν όσο και ο μέσος όρος πανελλαδικά. Στο Λεκανοπέδιο, εταιρείες εμπορίας και οι πρατηριούχοι μοιράζονται ένα κέρδος για τη βενζίνη, της τάξης των 9 λεπτών το λίτρο. Δηλαδή από 4,5 λεπτά το λίτρο ο καθένας.

 

Στον αντίποδα, το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους που μοιράζονται εταιρείες και πρατήρια στο Ηράκλειο φτάνει τα 21,3 λεπτά, στα Δωδεκάνησα τα 21,7 λεπτά, στη Κεφαλονιά τα 23,2 λεπτά και σε Ζάκυνθο, Κυκλάδες, τα… 30 λεπτά. Αναλογούν δηλαδή εκεί από 15 λεπτά το λίτρο για τις εταιρείες και τους βενζινοπώλες.

 

Ακόμη και αν αφαιρέσει κανείς το κόστος των μεταφορικών που δεν είναι ασήμαντο, καθώς η μεταφορά γίνεται μέσω πλοίου ενώ στα νησιά δεν υπάρχουν μεγάλες αποθήκες για διατήρηση του προϊόντος, και πάλι τέτοια περιθώρια δεν δικαιολογούνται.

 

Διότι τα μεταφορικά κόστη για τη βενζίνη π.χ. στη Κέρκυρα είναι 3 λεπτά/ λίτρο, 2,5 -5 λεπτά στη Κρήτη ανάλογα με το αν καύσιμο φτάσει με δεξαμενόπλοιο ή ακτοπλοϊκά με βυτιοφόρο, και ακόμη χαμηλότερα στις Κυκλάδες καθώς οι εταιρείες επιδοτούνται για τη μεταφορά καυσίμων μέσω του ειδικού λογαριασμού πετρελαίου.

 

Δεν πρέπει δε, να αγνοεί κανείς ότι στα νησιά του Αιγαίου ισχύει ακόμη ΦΠΑ 16% αντί για 23%, άρα τα κέρδη μεγαλώνουν περαιτέρω.

 

Τι τρέχει με το υγραέριο

 

Κάνοντας την ίδια σύγκριση τιμών στο υγραέριο που χρησιμοποιούν 100-150.000 οδηγοί, οι αποκλίσεις φτάνουν ως και τα 20 λεπτά το λίτρο συγκριτικά με την Αττική. Λογικό. Διότι ενώ στην Αττική εταιρείες και βενζινοπώλες μοιράζονται ένα κέρδος 12 λεπτών το λίτρο, στο Ρέθυμνο το ποσό φτάνει τα 25,3 λεπτά. Σε Κέρκυρα και Λέσβο ξεπερνά τα 28 λεπτά, σε Δωδεκάνησα και Ζάκυνθο φτάνει τα 29,6 λεπτά, με αποκορύφωμα την Κεφαλονιά και τα… 30 λεπτά το λίτρο.

 

Μετά τα παραπάνω, θα περίμενε κανείς η πολιτεία, να λάβει μέτρα.

 

Λάθος. Η μεν ΓΓ Εμπορίου παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η ίδια δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει κοστολογικούς ελέγχους, άρα δεν γνωρίζει και το ακριβές ύψος των μεταφορικών.

 

Η δε, Επιτροπή Ανταγωνισμού επικαλείται τις σοβαρές δυσκολίες που συναντά προκειμένου να αποδείξει αν η υπερτιμολόγηση σε μια αγορά συνιστά ή όχι καρτέλ.

 

«Ως γνωστόν η υπερτιμολόγηση δεν συνεπάγεται επιβολή ποινής. Ποινή προβλέπεται μόνο όταν διαπιστωθεί πως η υπερτιμολόγηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει δηλαδή καρτέλ. Αλλά αυτό είναι δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ανακαλύψει. Της έχουμε αποστείλει κατ’ επανάληψη στοιχεία», λένε με νόημα κύκλοι της ΓΓ Εμπορίου.

 

«Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία προκειμένου να αποδειχθεί αν σε μια αγορά η υπερτιμολόγηση είναι προϊόν παράνομων συνεννοήσεων ή όχι», απαντά από τη πλευρά του στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Έχουν σταλεί κατ’ επανάληψη κλιμάκια στους 9 ύποπτους νομούς αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες καθώς για να αποδειχθεί το καρτέλ θα πρέπει είτε να υπάρξει ομολογία, είτε έγγραφη απόδειξη. Τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί», προσθέτει το ίδιο πρόσωπο.

 

Δυστοκία των αρμοδίων που κρατάει χρόνια, αδυναμία, ανικανότητα; Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Σε αρκετές περιοχές της χώρας ο Έλληνας πολίτης θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά τα καύσιμα, και αυτό όχι μόνο επειδή έχουμε πολύ υψηλούς φόρους.

 

Πηγή: http://energypress.g...tis-gg-emporioy

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αυτός είναι ο Έλληνας, έτοιμος για νέες "μάσες" μόλις εμφανιστεί η παραμικρή ευκαιρία!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Βενζινη στο βολο 1.55-1,60.

Βενζινη στις σποραδες, 1.75-1,80

Ειμαστε τοσο λαμογια και ελληνάρες που μονο με εναν σατραπη και κακο δικτατορα υπαρχει πιθανοτητα να αρχισουμε να φερομαστε ως ανθρωποι... ο βουρδουλας να πηγαινει συννεφο... γιατι να γινουμε ανθρωποι αδυνατο. Σε 2-3 γενιες μετα το συζηταμε
 

Edited by ckiriako
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Ψάχνετε τον λόγο που κάνουν ότι θέλουν οι βενζινοπώλες ε ; Εάν πουλάνε τόσο ακριβά γιατί δεν πάει ένας να ανοίξει και αυτός βενζινάδικο και να πουλάει λίγο φθηνότερα; Όχι πολύ φθηνότερα. λίγο μόνον. Γιατί άραγε ;

Έλεγχος της αγοράς από το κράτος λέγεται και είμαστε από τους πρώτους στον πλανήτη στο άθλημα.

Για ρίξτε μιά ματιά τί χρειάζεται για να ανοίξεις πρατήριο καυσίμων εδώ στο ΥΜΕ

 

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

ξέρω συναδέλφους που τις καλές εποχές έκαναν άδειες  ΜΟΝΟ  για βενζινάδικα...

 

 

στα υπόλοιπα το πετρέλαιο να είναι καλά ....που γεμίζω πριν παω στο νησί και ξαναβάζω όταν γυρίσω...

θυμάμαι εποχές 80 που όταν πηγαίναμε ταξίδια ιταλία και κεντρική ευρώπη  γεμίζαμε ταυτοκίνητο στην ηγουμενίτσα

τότε οι διαφορές τιμής ελλάδας με ιταλίας ήταν της τάξης του 30%

ανέβηκαν οι φόροι και ελλάδα και στρώσαμε

Edited by akius

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.