Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Διαβάζοντας τον ΝΟΚ για τα υπόσκαφα δεν είδα να αναφέρεται κάτι σχετικά με την τοποθέτησή τους, όσον αφορά τις αποστάσεις τους από τα όρια.
Ερώτημα: τηρούνται πλάγιες αποστάσεις γι αυτά; Και αν τηρούνται, ισχύουν και για το τμήμα τους που δεν προσμετρά σε δόμηση και κάλυψη; Δεδομένου ότι περνούν από συμβούλιο αρχιτεκτονικής, είναι στην γνώμη της επιτροπής το συγκεκριμένο θέμα;








Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Έγινε διόρθωση από την ομάδα συντονισμού.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω πως οι λοιποί όροι (όπως αποστάσεις κλπ)

εξακολουθούν να ισχύουν 

Δημοσιεύτηκε

Οι πλάγιες αποστάσεις έχουν λόγο ύπαρξης. Ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος ηλιασμός των χώρων του κτιρίου. Δεν υπάρχει συνεπώς νόημα να μιλάμε για Δ στις υπόσκαφες πλευρές του κτιρίου.

Δημοσιεύτηκε

Γιατί Αλέξανδρε

Πως τα φαντάζεσαι αυτά τα κτίρια!

Μήπως θεωρείς ότι αυτά δεν έχουν παράθυρα

και επομένως  ούτε ανάγκη ηλιασμού?

Δημοσιεύτηκε

...

Μήπως θεωρείς ότι αυτά δεν έχουν παράθυρα

...

KANA, τα άνω του εδάφους κτίρια «παράγουν» σκιά και υπάρχουν υπολογισμοί ανάλογα την γεωγραφική θέση για τις ιδεατές αποστάσεις μεταξύ κτιρίων ώστε να υπάρχει ο ιδανικός ηλιασμος μεταξύ κτιρίων σε αστικό περιβάλλον.

Οι βασικές μελέτες για αυτά είχαν ξεκινήσει από το 30 στο Bauhaus.

Οι λογική του Δ από τον ΓΟΚ 85 και με τότε υπουργό τον Αντώνη Τριτση που ήταν αρχιτέκτονας προσπάθησε να προσεγγίσει αυτή την λογική. Συνδυαστικά φυσικά πρωτοεφαρμοσε και το ιδεατό στερεό που επηρέαζε το τελικό ύψος του κτιρίου και με βάση το πλάτος δρόμου που είχε πρόσωπο. (πρώτη φορά που έμπαινε σαν παράμετρος και ο δρόμος στην Ελλάδα, μέχρι τότε μέγιστο ύψος Χ μέτρα κι ας ήταν ο δρόμος 5 μέτρα φάρδος. Μια βόλτα στο Παγκράτη θα δεις απτά δείγματα προ ΓΟΚ85 κτίρια) κλπ

 

Το υποσκαφο λοιπόν εκ της φύσης του δεν ρίχνει σκιά σε άλλα κτίρια…. Οπότε το σχόλιο του Αλέξανδρου έχει λογική βάση.

 

Τώρα για το πώς να φανταστείς ένα κτίριο υποσκαφο, βαλε το οικόπεδο εσύ και σου φτιάχνω ένα κουκλί εγώ … :mrgreen:

Δεν υπάρχει γενικός σχεδιασμός κτιρίου επί γενικά κι αόριστα οικόπεδου και χωρίς προσδιορισμό των αναγκών αυτών που θα του κάνουν χρήση. (κανόνας Α αρχιτεκτονικής. Μόνος μου το λέω δηλαδή)

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Didonis

Δεν απάντησες όμως επί της ουσίας

(έχει ή δεν έχει πράθυρα-χρειάζεται ή όχι ηλιασμό-απαιτείται ο έχεγχος φωτισμού?)

 

Τώρα αν φαντασθεί κανείς ότι όλοι η περιοχή θα κτισθεί με υπόσκαφα

φυσικά και δεν απαιτείται Δ ή αν απαιτείται Δ απαιτείται πολύ μικρότερο των 15μ

(Kan62 μη με μαλώνεις που το ονομάζω έτσι)

 

υ.γ Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι η απόσταση των 5-10-15μ που επιβάλλεται από το όριο

στα εκτός σχεδίου έχουν πέραν του φωτισμού και της ηλίασης και  άλλους σκοπούς

 

όπως

αυτόν της δυνατότητας διάνοιξης νέων ορών  

της μη σκίασης καλλιεργούμενων εκτάσεων και

της μη οπτικής  αλλίωσης του περιβάλλοντος λόγω συνεχούς δόμησης

Edited by ΚΑΝΑ
Δημοσιεύτηκε

Ωραία η συζήτηση αυτή όμως είναι σε θεωρητική βάση. Ο κανονισμός δεν προβλέπει νομίζω κάτι γι αυτό. Επομένως, ή θα πρέπει να στηριχθεί κάποιος στις γενικές διατάξεις και να δεχθεί πως και αυτά υπόκεινται στις αποστάσεις Δ από τα όρια ή ίσως, να εφαρμόσει τις διατάξεις του κανονισμού περί επεκτάσεως των υπογείων εκτός περιγράμματος των κτηρίων.

Και άλλη μια ερώτηση επί τη ευκαιρία: υπόσκαφος ημιυπαίθριος χώρος είναι επιτρεπτός στην πρόσοψη αυτών των κατασκευών; (μη ρωτήσω βέβαια και το ποσοστό σε ποιά επιφάνεια θα υπολογίζεται).

Δημοσιεύτηκε (edited)

Με μια ποιο προσεκτική ανάγνωση

Οι πλάγιες αποστάσεις έχουν λόγο ύπαρξης. Ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος ηλιασμός των χώρων του κτιρίου. Δεν υπάρχει συνεπώς νόημα να μιλάμε για Δ στις υπόσκαφες πλευρές του κτιρίου.

 

Για να υπάρχει απόσταση Δ θα πρέπει να υπάρχει και ύψος. Στα υπόσκαφα το ύψος είναι 0 συνεπώς στις υπόσκαφες (και μόνο) πλευρές δεν υπάρχει ανάγκη για Δ.

 

Στην κύρια όψη που είναι υπέργεια προφανώς και απαιτείται Δ.

 

Όταν εφαρμόζουμε κάποιο νόμο εξατάζουμε πάντα και το λόγο ύπαρξης του. Δεν εφαρμόζουμε το νόμο για να ταλαιπωρούμε τους πολίτες. Και εφόσον δεν απαγορεύεται σε υπόγεια τμήματα κτιρίων να έχουν απόσταση μεταξύ τους μικρότερη του Δ δε βρίσκω το λόγο για να απαιτούμε την ύπαρξή του.

 

Αυτά!!!

Edited by Αλέξανδρος
Δημοσιεύτηκε

Μήπως συγχέουμε τις πλάγιες αποστάσεις από τα όρια, με το Δ και τον ηλιασμό; Μήπως θα πρέπει να διαχωριστεί η αντιμετώπιση και αυτών των κτισμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση και στην εντός; Γιατί τι νόημα έχει ένα Δ=15 μέτρα; Νομίζω πως η υποχρέωση απόστασης από τα όρια είναι μία διοικητική απόφαση της οποίας μία αλλά όχι μοναδική παράμετρος είναι και ο ηλιασμός. Γι αυτό έχουμε από επαφή έως 15 μ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.