Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση-Οριοθετημένοι Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Η διάταξη γράφει   "Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου."

Επομένως η απαίτηση είναι να έχει πρόσωπο σε δρόμο πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων.

Τί γίνεται όμως όταν το οικόπεδο είναι γωνιακό και έχει πρόσωπο σε δύο διαφορετικούς δρόμους? Εχω γωνιακό οικόπεδο εντός οικισμού<2000, με πρόσωπο στην μια πλευρά σε εθνική οδό πλάτους 6 μ και πρόσωπο στην άλλη πλευρά σε δημοτική οδό με πλάτος 3,70μ

Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο? πληροί την προυπόθεση να έχει πρόσωπο σε δρόμο >4,00 καθ'ολο το μήκος της μίας πλευράς.

111.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 142
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απαιτείται να έχει το πλάτος των τεσσάρων μέτρων σε κάθε δρόμο οπου έχει πρόσωπο. Να ελέγξεις μήπως με μεταγενέστερη απόφαση Νομάρχη έχει θεσπιστεί μεγαλύτερο πλάτος οδού. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

Εάν παραχωρήσουμε τώρα την εδαφική λωρίδα, τότε το οικόπεδο θα χάσει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα ως προυφιστάμενο του 1985?

Εάν υπάρχει κατασκευασμένη περίφραξη, πώς μπορεί να γίνει η παραχώρηση της εδαφικής λωρίδας;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η παραχώρηση σε κοινή χρήση δεν επηρεάζει την αρτιότητα του οικοπέδου. Αν υπάρχει περίφραξη, αν και εφόσον ο Δήμος θελήσει να υλοποιήσει έργα στο παραχωρημένο, θα αποξηλωθεί.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Η παραχώρηση σε κοινή χρήση δεν επηρεάζει την αρτιότητα του οικοπέδου. Αν υπάρχει περίφραξη, αν και εφόσον ο Δήμος θελήσει να υλοποιήσει έργα στο παραχωρημένο, θα αποξηλωθεί.

α)Θα λάβουμε υπόψη μας μόνο τις μετρήσεις που θα κάνουμε ή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το κτηματολόγιο?   Δήλαδή, εαν μετρήσουμε τον δρόμο 3,70 αρκεί να παραχωρήσουμε 0,30?    Εαν όμως στο κτηματολόγιο ο δρόμος φαίνεται ως 3,65 θα πρέπει τελικά να παραχωρήσουμε 0,35?

β)για να καταστεί οικοδομήσιμο, θα πρέπει να παραχωρήσουμε 0,30 ή θα θεωρήσουμε από τον άξονα του δρόμο  μια απόσταση 1,85 και θα πρέπει να παραχωρήσουμε 0,15 ώστε να συμπληρώσουμε 2,00μ από τον άξονα του δρόμου, θεωρώντας ότι ο απέναντι έχει υποχρεώση να παραχωρήσει τα υπόλοιπα 0,15? Με αυτόν τον τρόπο με πλάτος δρόμου 3,85 (3,70+0,15) θα θεωρείται το οικόπεδο οικοδομήσιμο ή θα πρέπει να περιμένουμε και τον απέναντι να παραχωρήσει τα 0,15

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε το παρακάτω για να μην προβληματίζεσαι

παρ. 2 άρθρο 6 ΦΕΚ 181/Δ/85

"2." (τέως παρ.5). Το εναπομένον οικόπεδο μετά την παραχώρηση κατά τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων εξακολουθεί να θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο όπως απομένει μετά την παραχώρηση. 

Το πιθανότερο είναι ο δρόμος στο πρόσωπο του οικοπέδου να έχει μεταβλητό υφιστάμενο πλάτος. Αν υποθέσουμε ότι έχει σταθερό 3,70, η ιδιοκτησία θα παραχωρήσει εδαφική λωρίδα  2-3,70/2=2-1,85=0,15 μ. Μετά την πράξη παραχώρησης (και αποδοχή από την επιτροπή του Δήμου) το οικόπεδο αποκτά πλέον την οικοδομησιμότητά του και είναι άμεσα οικοδομήσιμο.

Το θέμα κτηματολόγιο είναι άλλο. Εμείς πάντοτε εξετάζουμε τις επίγειες μετρήσεις. Αν πχ υπάρχουν διαφορές με την ιδιοκτησία μας προβαίνουμε σε μεταβολές στο κτηματολόγιο. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ο δρόμος εχει μεταβλητό πλάτος

ο "απέναντι" έχει κατασκευάσει περίφραξη από λιθοδομή πάνω στον δρόμο και έχει μικρύνει το πλάτος του δρόμου. Θα λάβουμε υπόψη μας την καταπάτηση και θα πρέπει να παραχωρήσουμε εμείς επιφάνεια επειδή καταπάτησε τον δρόμο ο απέναντι?

Η θα μετρήσουμε το πλάτος του δρόμου σαν να μην είχε γίνει η καταπάτηση?

111.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στους οικισμούς δεν έχεις ρυμοτομικό ώστε να "εφαρμόσεις" το σχέδιο στο πεδίο. Καλώς ή κακώς, εσύ θα πρέπει να λάβεις υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, διότι διαφορετικά θα μπεις σε μια αδιέξοδη διαδικασία να προσπαθήσεις να αποδείξεις, σε ξένη μάλιστα ιδιοκτησία, ΄το που ήταν πραγματικά ο δρόμος. Πολύ κακό για το τίποτα νομίζω. Κάνε την παραχώρηση όπως έχουμε πει. Βεβαίως, αν είσαι τόσο σίγουρος για το πλάτος του δρόμου, έχεις δηλαδή τα σταθερά (πχ διαμορφωμένη οικοδομική γραμμή σε 4-5 συνεχόμενα σπίτια) που στο αποδεικνύουν και η αργολιθοδομή φτιάχτηκε σήμερα....το αφήνω στην δική σου κρίση. Υπάρχει η εύκολη απόφαση και η δύσκολη. Σκέψου σύμφωνα με τις συνθήκες και αποφάσισε.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα που αντιμετωπίζω. Γωνιακό οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων, που βλέπει σε δύο δρόμους προ του 85, έχει εκδώσει άδεια και έχει δομήσει θεωρώντας πρόσωπο στο ένα τμήμα του δρόμου αγνοώντας το υπόλοιπο τμήμα. Σήμερα ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει παραχώρηση και σε αυτό το τμήμα για να εκδώσει Ο.Α. για επισκευές. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει πρόβλημα πολεοδομικής νομιμότητας στο υφιστάμενο κτίριο με την αλλαγή εμβαδού του οικοπέδου; Το οικόπεδο θα παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο, το κτίριο όμως θα βρίσκεται σε ένα οικόπεδο διαφορετικό σε εμβαδόν από αυτό της άδειας. Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

@theofani Η απαίτηση για παραχώρηση σε κοινή χρήση στο συνολικό μήκος προσώπου σε όλους τους δρόμους, αποσαφηνίστηκε με την απόφαση 78933/10889/90. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ειδικά αν η άδεια εκδόθηκε μετά την ημερομηνία αυτή όπου προφανώς εκδόθηκε λανθασμένα, αφού δεν παραχωρήθηκε εδαφική λωρίδα και στους δυο δρόμους, ώστε το ημιπλάτος των οδών στο συνολικό μήκος προσώπου του οικοπέδου, να γίνει 2 μέτρα. Από άποψη αρτιότητας δεν μας επηρεάζει διότι η νομοθεσία λέει ότι η παραχωρηθείσα λωρίδα δεν επηρεάζει την αρτιότητα του οικοπέδου, η οποία καθορίζεται με βάση το αρχικό εμβαδόν προ παραχώρησης. Μας επηρεάζει όμως στην επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη που καθορίζονται βάσει της επιφάνειας του οικοπέδου μετά την παραχώρηση (στο καθαρό εμβαδόν). Εικάζω ότι ενημέρωση Ο.Α δεν μπορεί να γίνει διότι επηρεάζεται το δ. κάλυψης. Αναθεώρηση πάλι δεν μπορεί να γίνει διότι η άδεια έχει μάλλον λήξει.  Νομίζω ότι η πιο "ανώδυνη" λύση, από τη στιγμή που το μικρότερο οικοπεδικό εμβαδόν δεν συντελεί σε υπέρβαση Σ.Δ και δεν έχεις κάποια παραβίαση σε πλάγια απόσταση ή οικοδομική γραμμή, από το υφιστάμενο αδειοδοτημένο κτίριο, είναι να θεωρήσεις την Ο.Α καλώς εκδοθείσα και να κάνεις σήμερα την παραχώρηση και στον  άλλο δρόμο,  εκδίδοντας τη νέα άδεια επισκευών. Μια άλλη λύση είναι να κάνεις υπαγωγή στο Ν. 4495 για νομιμοποίηση λόγω διαφορετικού τοπογραφικού και διαφορετικού δ. κάλυψης πληρώνοντας το παράβολο, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι κάνοντας το πρώτο (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχεις παραβίαση σε πολεοδομικά μεγέθη λόγω του ελαφρώς μικρότερου εμβαδού οικοπέδου) μπορείς να το προχωρήσεις. Τέλος, να προσθέσω ότι πριν από όλα θα πρέπει να εξετάσεις, αν εκείνος ο δρόμος που έδειξαν τότε στο τοπογραφικό της Ο.Α ήταν όντως κοινόχρηστος κοινοτικός δρόμος και όχι κάποια τετράμετρη λωρίδα που είχε ίσως παραχωρηθεί από "τυφλό" οικόπεδο, είτε ενδεχομένως, κάποιος δρόμος που ίσως να μην ήταν καν κοινόχρηστος και να δείχτηκε εσφαλμένα.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.