Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Μολις τελειωσα τη σχολη Ανακαινισης και Αποκαταστασης Κτιριων του ΑΤΕΙ Πάτρας, και θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρι κανείς να μου πεί αν έχω δικαιώματα...

Λύνω Στατικά, κάνω τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά, μελέτες, διακοσμίσεις, φωτορεαλισμούς..

Μπορω να υπογράψω τιποτα απο ολα αυτα??

Ευχαριστω

  • Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Μην γράφεις με κεφαλαία διάβασε τους κανόνες συμμετοχής και κάνε επεξεργασία το μήνυμα σου

Στο γραφείο διασύνδεσης γράφει τα εξής :

http://www.career.kard.teilar.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=5

 

Νομίζω οτι η συγκεκριμένη σχολή δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα αυτή την στιγμή αλλα΄περιμένουν το Π.Δ το οποίο έχει παραθέσει μέλος στο φόρουμ

http://www.michanikos.gr/viewpost.php?p=48438

 

 

Σχέδιο Π.Δ. για καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων.

 

Αρθρο 1.

2. Οι ανωτέρω πτυχιούχοι έχεουν διακίωμα επαγγελματικής ενασχόλησης και υπογραφής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις παρακάτω ενδεικτικά δραστηριότητες.

α) Διαχείριση του περιβάλλοντος....

β) Αποτυπώσεις αρχιτεκτονικών κτιριακών έργων

γ) Στη σύνταξη Αρχιτεκτονικής μελέτης και επίβλεψης Κτιριακών έργων

δ) Στη σύνταξη μελετών, την επίβλεψη και εφαρμογή ανακαίνισης και αποκατάσταση σύγχρονων έργων...

ε) Στη σύνταξη μελετών, την επίβλεψη και εφαρμογή ανακαίνισης, αναπαλαίωσης και αποκατάστασης ιστορικών ..... κτιρίων, οικισμών και συνόλων.

στ) Στη σύνταξη και επίβλεψη των στατικών μελετών που θα συνοδεύουν τα παραπάνω κτιριακά έργα.

ζ) Στη σύνταξη μελετών, την επίβλψη και την εφαρμογή παθητικής πυροπροστασίας, των αναγκαίων υδραυλικών εγκαταστάσεων και των αναγκαίων τοπογραφικών εργασιών πουαφορούν τα οικοδομικά που δικαιούνται να μελετούν.

η) Στην επίβλεψη όλων των παραπάνω έργων που δύνανται να μελετούν.

θ) Στην κατασκευή όλων των παραπάνω έργων που δύνανται να μελετούν,

 

3. Στο τομέα των μελετών των Δημοσίων Εργων

 

α) Προκειμένου για ωργανωμένες υπηρεσίες του ευρύτερου τομέα:

i) Συμμετέχουν ως μέλη γραφείων μελετών και κατασκευών τεχνικών υπηρεσιών και υπογράφουν τηνσύνταξη και τον έλεγχο των μελετών και ασκούν την επίβλεψη μελετών δημοσίων έργων και εργασιών ......

ii) Ασκούν την επίβλεψη κατασκευής δημόσιων κτιριακών έργων για λογαριασμό ......

 

β)Προκειμένου για μελετητικά γραφεία δημοσίων έργων, συμμετέχουν στο δυναμικό των μελετητικών γραφείων με βάση τον Ν.3316/2005, όπως ισχύει κάθε φορά

-Μια μονάδα μετά τετραετή ανάλογη εμπειρία

-Δύο μονάδες μετά οκταετή ανάλογη εμπειρία

-Τρεις μονάδες μετά δωδεκαετή ανάλογη εμπειρία

 

Αρθρο 2

2. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει επαγγελματικά θέματα των πτυχιούχων της παρ. 1 (σ.σ. Πτυχιούχοι Μηχανικού του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ) και των κατόχων τίτλων ισοτίμων με τους τίτλους των προαναφερόμενων ΤΕΙ και αντίκειται στο παρόν διάταγμα, καταργείται.

 

Τώρα αν ξέρεις πχ να λύνεις στατικά ή όχι είναι άλλο θέμα πάντως με το πρόγραμμα σπουδών που είδα στο http://www.teipat.gr/pages/kedd/anakain.htm η άποψη μου χωρίς να είμαι πολιτκός μηχανικός απλά έχοντας κάνει ένα μίνιμουμ από μαθήματα κατασκευων είναι οτι δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις

Ούτε γεωδαισία βλέπω να διδάσκεστε μιας και μίλησες για τοπογραφικά παρά μόνο αποτυπώσεις κτιρίων

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Προς ενημέρωση

 

Σχετικά με το θέμα των επ. δικαιωμάτων του τμήματος μηχανικών αποκατάστασης και ανακαίνισης κτιρίων μια ενδιαφέρουσα άποψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΡΜΟΣ εδώ :

 

http://4.bp.blogspot.com/_YiF_O7_6tgk/Sh00xiBq-FI/AAAAAAAAAQA/sBpq8sMuvEo/s1600-h/asimakis-+armos.bmp

 

Παρά το γεγονός ότι ο αξιότιμος συνάδελφος θεωρεί σε κάποιο σημείο λανθασμένα ότι οι ηλεκτρομηχανολόγοι μηχανικοί ΤΕΙ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, εντούτοις η τοποθέτησή του έχει ενδιαφέρον και προσωπικά θεωρώ πως επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό την άγρια παραπληροφόρηση που σκοπίμως και εκ του πονηρού προσπαθεί να περάσει η ΕΜΔΥΔΑΣ και το ΤΕΕ με στόχο να στρέψουν τον κλάδο των διπλωματούχων εναντίον των συναδέλφων τους από τα ΤΕΙ.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Ολα τα παραπανω ειναι σχεδια νομου. Στην πραξη θα μπλοκαρονται απο το ΤΕΕ στο Συμβουλιο της Επικρατειας. Στην πραξη φιλε δεν εχεις δικαιωματα. Θα σου συστηνα ενα μαστερακι στην Αγγλια ενος η δυο ετων και επιστροφη στην πατριδα σαν μηχανικος. Ειναι το πιο απλο. Διοτι το παραθυρο του μαστερ στα ΤΕΙ εχει ψιλοπερασει και ειναι ευκολο. Ειδαλλως θα περιμενεις για καποιο καιρο -αγνωστο ποσο- να δεις πως 8α εξελιγχθει η Μπολωνια στην Ελλαδα και φυσικα που θα παει η σχολη που τελειωσες.

Δημοσιεύτηκε

Η άποψη που παράθεσε με link ο GeorgeS έχει πολύ ενδιαφέρον.

Επειδή έχω τελειώσει πολιτικός μηχανικός, έχω κάνει το μεταπτυχιακό της αποκατάστασης μνημείων και έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο, θα ήθελα να παραθέσω την άποψή μου:

 

Η αποκατάσταση των μνημείων είναι μια σχετικά πολυπαραμετρική υπόθεση που δυστυχώς ή ευτυχώς (το 2ο λέω εγώ) προϋποθέτει περισσότερες των 3 ειδικοτήτων, ήτοι τοπογράφους, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Ανάλογα με το έργο συνήθως εμπλέκονται μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί που ασχολούνται με υλικά (μεταλλειολόγοι, ορυκτών πόρων, πολ. μηχανικοί κλπ), συντηρητές, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι, αρχιτέκτονες τοπίου κλπ. Και ευτυχώς λέω, γιατί αν -άσχετα με τα δικαιώματα- όλα αυτά τα έκανε ένα άτομο δε θα έφταναν ούτε δυο ζωές για να τα μάθει και να τα εφαρμόσει.

 

Μια αποκατάσταση μνημείου ή διατηρητέου ενδεικτικά αποτελείται από τις εξής φάσεις:

-Αναγνώριση μνημείου

-Ιστορική-αρχαολογική έρευνα.

-Αρχιτεκτονική έρευνα. Ανάλυση και τεκμηρίωση του μνημείου.

-Αρχιτεκτονική αποτύπωση (κατόψεις, όψεις, τομές, τυπολογία, ανάλυση αρχιτεκτονικών φάσεων κλπ).

-Στατική αποτύπωση (αποτύπωση φ.ο., τρόπου δόμησης, λεπτομερειών, κατασκευαστικών φάσεων, αποτύπωση βλαβών και παραμορφώσεων).

-Επιτόπου και εργαστηριακές έρευνες των υλικών δόμησης και διακόσμησης.

-Αποτύπωση άλλων στοιχείων (τοιχογραφίες, διακοσμητικά, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ).

-Αρχιτεκτονική απόδοση της αρχικής και των ενδιάμεσων φάσεων.

-Ανάδρομη ανάλυση για τη διερεύνηση των αιτιών των βλαβών.

-Πρόταση αρχιτεκτονικής αποκατάστασης.

-Πρόταση στατικής αποκατάστασης - άρση των αιτιών που προκάλεσαν τις βλάβες.

-Πρόταση ενίσχυσης φορέα συμβατή με την αρχιτεκτονική πρόταση και τις αρχές τις αποκατάστασης.

-Πρόταση αποκατάστασης υπολοίπων στοιχείων (μηχανολογικού εξοπλισμού, τοιχογραφιών, διακοσμητικών κλπ)

 

Και μετά από όλες αυτές τις μελέτες, όταν έρθει η ώρα της αποκατάστασης, πολλά θα τροποποιηθούν (πάντα σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας), μιας και ένα μνημείο ποτέ δεν αποκαλύπτει εξ αρχής όλα του τα μυστικά. Και τροποποιήσεις στις μελέτες, τροποποιήσεις επιτόπου κλπ κλπ κλπ.

 

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Γιατί είτε πολυτεχνείο έχεις τελειώσει, είτε ΑΤΕΙ, είτε έχεις κάνει μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία πολλών ειδικοτήτων σε όλες τις φάσεις του έργου.

Το ΑΤΕΙ αποκατάστασης δίνει ή προετοιμάζει για να δώσει δικαιώματα (όπως το προτιμάει ο καθένας) για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά που αφορούν ένα μνημείο. Ένας απόφοιτος από αυτό το τμήμα πρέπει να έχει την ικανότητα να μπορεί να συνδυάσει γνώσεις από όλα αυτά τα αντικείμενα, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες ειδικότητες, με κύριο αντικείμενο το αρχιτεκτονικό έργο (όπως αναφέρει στη σελίδα του τμήματος, "Ιστορικό ίδρυσης τμήματος" 2η παράγραφος). Αντιγράφω από το site: "Η επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών προς την κατεύθυνση της Τέχνης για ανακαίνιση, αποκατάσταση ή η μελέτη νέων κτιριακών έργων είναι η κατεύθυνση αυτού του τμήματος των Μηχανικών, ειδικότητας στην Αρχιτεκτονική των Κτιρίων.".

 

Tο προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με αυτά που παρέθεσε ο ZaXoYs, περιέχει πολλά αντικείμενα, από αρχιτεκτονικά, στατικά, αποτυπώσεις, υλικά κλπ. Ας τα δώσει. Θα συμφωνήσω σχεδόν πλήρως με το άρθρο που παρέθεσε ο GeorgeS. Όπως οι αρχιτέκτονες μπορούν να υπογράψουν στατικά με 2-3 μαθήματα που κάνουν στη σχολή, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν να υπογράψουν αρχιτεκτονικά με 1-2 μαθήματα της σχολής και τοπογραφικά με 2-3 μαθήματα, έτσι ας μπορούν και οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος να κάνουν στατικά, αποτυπώσεις, μηχανολογικά, υλικά. Στην πράξη δε θα μπορούν, όπως δε μπορούν οι αρχιτέκτονες στατικά, όπως δε μπορούν οι πολιτικοί αρχιτεκτονικά ή αποτυπώσεις (και μη μου πείτε οι πολιτικοί ότι κάνουμε και αρχιτετκονική, είδαμε τα απότελέσματα της δεκαετίας 60 και 70). Η σχολή είναι επικεντρωμένη στο αρχιτεκτονικό κομμάτι και καλώς είναι έτσι. Τα μνημεία δεν είναι ούτε μπετά, ούτε χάλυβας. Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι και τυπολογίες, δομικά συστήματα, υλικά. Κάποιος πρέπει να έχει τη γενική γνώση για όλα αυτά και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ειδικότητες να φέρουν εις πέρας το έργο. Και στη μελέτη και στην κατασκευή.

 

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία για την αποκατάσταση και τις συνεργασίες, γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστή δουλειά, χωρίς να ρίχνει ο ένας τον άλλον, άσχετα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Όλοι στον ίδιο χώρο κινούμαστε και δουλεύουμε για να ζήσουμε.

Μήπως είμαι off-topic? :)

Δημοσιεύτηκε

Πιο on-topic δε θα μπορούσες να είσαι.

Είναι ευχάριστο να βλέπεις γνώμες πέρα από χαρακώματα.

Δημοσιεύτηκε

Όταν συμφωνούμε με μια άποψη τότε αυτή είναι γνώμη "πέρα από χαρακώματα". Όταν διαφωνούμε με μια άποψη τότε αυτή είναι εντός χαρακωμάτων;

Και ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός τέτοιου τμήματος και όχι ενός μόνο μεταπτυχιακού εξειδίκευσης (αν απαιτείται) στους αρχιτέκτονες και στους πολιτικούς μηχανικούς;

Μήπως οι απόφοιτοι του τμήματος θα ασχολούνται μόνο με ανακαινίσεις και αποκαταστάσεις διατηρητέων; Αν είναι έτσι θα πεινάσουν αν δεν ετεροαπασχοληθούν;

Αυτό που μπορώ με σιγουριά να πω είναι ότι η αποκατάσταση και ενίσχυση ενός κτηρίου είναι από στατικής πλευράς από τις πιο απαιτητικές εργασίες. Ρίξτε μια ματιά στο σχέδιο του ΚΑΝΕΠΕ των >300 σελίδων και θα καταλάβετε. Το ίδιο απαιτητική είναι νομίζω και από αρχιτεκτονικής πλευράς.

Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είναι έργο μόνο διπλωματούχων μηχανικών πεντατεούς φοίτησης και μάλιστα εξειδικευμένων με μεταπτυχιακά.

Εν κατακλείδι νομίζω ότι οι απόφοιτοι του τμήματος θα ασχολούνται με τα συνήθη, άδειες νέων οικοδομών και αρχιτεκτονικά, στατικά αυτών.

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που μπορώ με σιγουριά να πω είναι ότι η αποκατάσταση και ενίσχυση ενός κτηρίου είναι από στατικής πλευράς από τις πιο απαιτητικές εργασίες. Ρίξτε μια ματιά στο σχέδιο του ΚΑΝΕΠΕ των >300 σελίδων και θα καταλάβετε. Το ίδιο απαιτητική είναι νομίζω και από αρχιτεκτονικής πλευράς.

 

Χάρη συμφωνώ απολύτως μαζί σου, όσον αφορά τα στατικά με τα οποία και ασχολούμαι. Μια μελέτη ενός νέου κτιρίου από σκυρόδεμα, χάλυβα κλπ είναι από μόνη της μια δύσκολη δουλειά και απαιτεί απόλυτη γνώση της λειτουργίας και συμπεριφοράς του φορέα, πόσο μάλλον της ενίσχυσης που έχει και έξτρα απαιτήσεις. Σκεφτείτε τώρα για ιστορικά κτίρια, με ιδιαίτερα δομικά συστήματα, ιδιαίτερες απαιτήσεις στον τρόπο ενίσχυσης. Γι αυτό είπα ας τα δώσουν. Το ποιος μπορεί να τα κάνει όμως... Εξάλλου το τμήμα είναι κυρίως αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, το τι δικαιώματα σκοπεύουν να δώσουν είναι άλλο θέμα. Και τα αρχιτεκτονικά είναι απαιτητικά. Γι αυτό τόνισα ότι είναι θέμα συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων, μέσα στις οποίες είναι και η συγκεκριμένη...

 

Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είναι έργο μόνο διπλωματούχων μηχανικών πεντατεούς φοίτησης και μάλιστα εξειδικευμένων με μεταπτυχιακά.

 

Συμφωνώ απολύτως, να συμπληρώσω όμως και ειδικοτήτων με αποδεδειγμένη εμπειρία. Γιατί αν έχεις τελειώσει π.χ δομικών έργων και δουλεύεις πχ 5-10 χρόνια σε τέτοια έργα σημαίνει ότι δεν τα ξέρεις?

Επίσης το τμήμα συντήρησης αρχαιότήτων και έργων τέχνης υπάρχει μόνο σε ΑΤΕΙ. Στο εξωτερικό θεωρείται ΑΕΙ. Στο εξωτερικό πάλι, υπάρχουν ΑΕΙ αποκατάστασης που ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο. Κυρίως όμως με αρχιτεκτονικά και συντήρηση.

 

Εν κατακλείδι νομίζω ότι οι απόφοιτοι του τμήματος θα ασχολούνται με τα συνήθη, άδειες νέων οικοδομών και αρχιτεκτονικά, στατικά αυτών.

 

Γιατί με νέα? Αφού το τμήμα είναι αποκατάστασης. Δεν έχει νόημα για νέες κατασκευές...

Δημοσιεύτηκε
...Γιατί με νέα? Αφού το τμήμα είναι αποκατάστασης. Δεν έχει νόημα για νέες κατασκευές...

Γιατί όπως είπα παραπάνω αν ασχοληθούν μόνο με ό,τι περιγράφει ο τίτλος θα πεινάσουν. Το πολύ "ψωμί" είναι στα νέα στα οποία προσθέτω και τις προσθήκες καθ' ύψος οι οποίες δεν θεωρώ ότι εντάσσονται στην "αποκατάσταση κτηρίων".

Δημοσιεύτηκε
Όταν συμφωνούμε με μια άποψη τότε αυτή είναι γνώμη "πέρα από χαρακώματα". Όταν διαφωνούμε με μια άποψη τότε αυτή είναι εντός χαρακωμάτων;

 

Τα χαρακώματα είναι γνωστά. Όποιος τα ξεπερνά κάνει την υπέρβαση και ξεχωρίζει σαν άποψη...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.