Panayiotis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Μπορείτε να μου πείτε πως προσομοιώνουμε μία ράμπα που κατεβένει σε ένα υπόγειο (θεμελείωση υπογείου γενική κοιτόστρωση)? Εστω και κατασκευαστικά ποιος είναι ο ορθότερος τρόπος. Δεδομένα 1. Κάτω από την ράμπα θα έχει έδαφος 2. Αριστερά και δεξιά της ράμπας έχω τοποθετήσει τοιχώματα υπογείου πλάτος 25 εκατοστά. 3. Στην ένωση ράμπας με πάτωμα υπογείου (15 εκατοστά screed) θα αφήσω αναμονές με οπλισμό Φ8/15# για σύνδεση με ράμπα. Εάν κάνω μία πλάκα πάχους 15 εκ. με διπλή σχάρα Φ8/15 η οποία εδράζεται πάνω στην επιχωμάτωση μόνο (χωρίς συνδέσεις σε τοιχώματα υπογείου και πλάκα κοιτόστωσης) είναι αρκετό? Εγώ αυτό θα έκανα αλλά θα ήθελα να μου πείτε και την γνώμη σας. Ευχαριστώ Παναγιώτης
erling Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Δεν ξέρω αν είναι ο ορθότερος τρόπος, αλλά έχω δύο πρακτικές που χρησιμοποιώ, ανάλογα το συνεργείο και το μήκος της ράμπας. Μεγάλη ράμπα τον Α τρόπο. Α) Στην σκυροδέτηση του δαπέδου του υπογείου αφήνω αναμονές. Σκυροδετώ τα τοιχεία αριστερά δεξιά με πέλμα προς το εσωτερικό, αφήνω αναμονές κάθετα στα πέλματα και οριζόντια από τα τοιχεία, μετά μπαζώνω ανάμεσα στα πέλματα και τέλος σκυροδετώ την πλάκα 15εκ με Φ8/15. Β) Στην σκυροδέτηση του δαπέδου του υπογείου αφήνω αναμονές. Το υπόλοιπο πέφτει "κουστουμι", δηλαδή τοιχεία και δάπεδο ράμπας. Προσομείωση δεν έχω κάνει ποτέ, αφού τα φορτία είναι γενικά μικρά.
camelot Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Κατά κανόνα η ράμπα δεν αποτελεί στοιχείο του κτίσματος με διασφαλισμένη τη μονολιθικότητα της κατασκευής, άρα δεν προσομοιώνεται. Κατά τα άλλα οι τρόποι του erling είναι αποδεκτοί και εφαρμόσιμοι.
Panayiotis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2009 Α) Στην σκυροδέτηση του δαπέδου του υπογείου αφήνω αναμονές. Σκυροδετώ τα τοιχεία αριστερά δεξιά με πέλμα προς το εσωτερικό, αφήνω αναμονές κάθετα στα πέλματα και οριζόντια από τα τοιχεία, μετά μπαζώνω ανάμεσα στα πέλματα και τέλος σκυροδετώ την πλάκα 15εκ με Φ8/15. Β) Στην σκυροδέτηση του δαπέδου του υπογείου αφήνω αναμονές. Το υπόλοιπο πέφτει "κουστουμι", δηλαδή τοιχεία και δάπεδο ράμπας. α) στο Α αφήνεις αναμονές οριζόντια στα τοιχώματα υπογείου. Κατασκευαστικά πως γίνεται αυτό (τα καλούπια πως τοποθετούνται στην πρευρά της ράμπας)? Μετά κατάλαβα πως σκυροδετάς 2 τοιχαράκια εφαπτόμενα με τα τοιχώμάτα υπογείου και μετά κάνεις επιχωμάτωση μέχρι το πέλμα της ράμπας και τελικά την σκυροδέτηση της ράμπας. β) Στο Β εννοείς ότι σκυροδετάς τα τοιχώματα υπογείου σε δύο φάσεις δηλ? 1. Α φάση μέχρι το ύψος πέλματος της ράμπας (αφήνοντας αναμονές). 2. Μόνωση τοιχώματος 3. Επιχωμάτωση 4. B Φάση Κατασκευή ράμπας και υπόλοιπου τοιχώματος (ταυτόχρονα) Ευχαριστώ
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Γενικώς, τα δάπεδα επί επιχωματώσεων δεν προσομοιώνονται.
Panayiotis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Θα βάλω κάθετο σανίδι στα τοιχώματα για να μπορούν να μπουν αναμονές και θα χυθούν όλα τα τοιχώματα υπογείου με τις κολώνες τους ταυτόχρονα.
acnt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Για ράμπες είμαι πιό κοντά στον erling. Αν και δεν κατάλαβα ακριβώς τις κατασκευαστικές του φάσεις: α) αναμονές Φ10/10 στην μπαζόπλακα, ~2μ μήκος (θα εξηγήσω μετά το γιατί) β) Αναμονές στα τοιχία υπογείου στο σημείο που θα ακουμπήσουν τα τοιχία της ράμπας, διπλό Φ10/10. γ) Σπάσιμο των αναμονών σε σχήμα ανεστραμμένου Π ώστε στην ένωση ράμπας-μπαζόπλακας να σκυροδετηθεί συλλέκτης ομβρίων (40/40/30) δ) Κατά μήκος των τοιχίων της ράμπας, βάζω τσέρκι 20/45 με 3Φ16 άνω και κάτω ε)2#Φ10/10 στην πλάκα η οποία έχει d~30εκ και όταν έχω περιθώριο την πλάκα την βγάζω 0,5 έξω από τα τοιχία με την σχάρα. στ)2#Φ8/10 στα τοιχία της ράμπας Υπερβολικός ε;
camelot Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 @ acnt Tι εναι αυτά? Πολύ υπερβολικός! Τσέρκι 20/45 με 3Φ16? Δεν είναι πολλά? Και εκείνο το d~30εκ? Και τι ποιότητα σκυροδέματος, μήπως 40/45? Έτσι ρωτάω!
acnt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 C20/25!!!! Κοίτα, λόγω εκσκαφών, όσο και να τις προσέξω στις κλίσεις, η ράμπα περίπου τόσο θα βγει... Από την άλλη, στην δυσμενέστερη τομή της, η ράμπα έχει ~3μ χώμα εκατέρωθεν. Αυτό με τρομάζει καθώς κατά την δική μου αντίληψη, έχω 2 τοίχους αντιστήριξης με μηδενικό μέλος στα άναντι... Το τσέρκι το βάζω καθότι δεν υπάρχει "θεμελίωση" και υπάρχει κακό έδαφος, για να βοηθήσει λίγο την κατάσταση σε κατακόρυφα φορτία. Νομίζω όμως πως και ο κανονισμός συνιστά την όπλιση ενός δοκαριού σε τοιχία υπογείου χωρίς θεμελίωση, κάνω λάθος;
erling Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2009 Ο Α τρόπος που περιέγραψα παραπάνω είναι στο παρακάτω σχήμα Σε πρώτη φάση πέφτουν τα τοιχεία αριστερά δεξιά, με τις αναμονές και σε δεύτερη φάση η πλάκα της ράμπας. Επίσης εκτός από τις αναμονές που θα αφήσουμε στην μπαζόπλακα για να "δέσει" η πλάκα της ράμπας, πρέπει να αφήσουμε αναμονές και στα τοιχεία του υπογείου για να "δέσουν" τα τοιχία της ράμπας.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα