Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση σε χώρο παραχωρημένο σε κοινή χρήση


Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Έχω μια κάπως μπερδεμένη υπόθεση. 

 

Πρόκειται για οικοδομική άδεια του '00 σε οικισμό <2000 κατοίκων. Η άδεια βγήκε για αντικατάσταση στέγης (στην πραγματικότητα επρόκειτο για παλιά πλάκα) και προσθήκη ορόφου σε παλιά πέτρινη κατοικία. 

 

Η άδεια έχει δύο διακοπές εργασιών. Ως προς την πρώτη διακοπή,  έγινε αναθεώρηση των σχεδίων ώστε να είναι σύννομη η άδεια, βγήκε 2η έγκριση ΕΠΑΕ για τα νέα σχέδια και δόθηκε σήμα συνέχισης εργασιών. Λίγο μετά όμως ήρθε 2η διακοπή η οποία αναφέρονταν σε τμήμα του κτιρίου το οποίο βρίσκεται σε κομμάτι του οικοπέδου που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ειδικότερα αναφέρει ότι ένας τοίχος του παλιού σπιτιού, ο οποίος βρίσκεται επί κοινοτικής οδού, θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί κατά 0,60μ πιο μέσα. Για την διακοπή αυτή δεν υπάρχει κάποιο σήμα συνέχισης. 

 

Σημειώνω ότι σε τεχνική έκθεση που συνοδεύει την αναθεώρηση και τη 2η έγκριση από ΕΠΑΕ, αναφέρεται ότι η ΕΠΑΕ είχε ζητήσει την διατήρηση του τοίχου αυτού στην αρχική θέση για λόγους μορφολογίας (???) Ωστόσο κατά την αντικατάσταση της παλιάς οροφής κατέρρευσε ο παλιός τοίχος και ζητήθηκε από την ΕΠΑΕ να χτιστεί νέος, όμοιος του παλιού. 

Αυτό που μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, είναι ότι στα σχέδια κατόψεων και διάγραμμα κάλυψης της αναθεώρησης, αποτυπώνεται η διατήρηση του τοίχου στην αρχική θέση, ωστόσο σ΄ ένα σχέδιο με τίτλο "διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων", φαίνεται ότι ο τοίχος υποχωρεί κατά 0,60μ

 

Για να μην τα πολυλογώ, ο ιδιοκτήτης ήρθε για τακτοποίηση άλλων αυθαίρετων κατασκευών αλλά στην πορεία προέκυψε το παραπάνω το οποίο είναι αρκετά σοβαρό. 

 

Η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης σε κοινή χρήση, αλλά και αποτύπωση αυτής της παραχώρησης έστω και σ΄ ένα σχέδιο, τότε η άδεια είναι άκυρη και παράνομη. Το γεγονός ότι αναφέρεται ότι η ΕΠΑΕ ζήτησε τη διατήρηση του τοίχου δεν είναι υπεράνω των διατάξεων του σχετικού ΠΔ/85.

 

Συνεπώς, ο χώρος αυτός είναι αδύνατο να τακτοποιηθεί, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει και βεβαίωση. 

 

Σημειωτέον ότι η άδεια δεν έχει σφραγιστεί για ρευματοδότηση, ωστόσο τα δύο διαμερίσματα έχουν ρεύμα από τη σύνδεση του παλιού οικήματος. 

 

Θα ήθελα όμως και τη γνώμη κάποιων που τους έχει τύχει κάτι παρόμοιο... ή που έχουν υπόψη τους κάτι που μου διαφεύγει.

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Αν ο τοίχος παλιού σπιτιού όπως λες βρισκόταν εντός του κοινοτικού δρόμου πως έγινε παραχώρηση του τμήματος αυτού σε κοινή χρήση?

Το άρθρο 6 παρ. 1 ΦΕΚ 181/Δ/85 αναφέρει ότι

1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές. 
      Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού και εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους. (δηλαδή δεν απαιτείται παραχώρηση ακόμη και αν ο δρόμος έχει πλάτος μικρότερο των 4 μ)
Link to comment
Share on other sites

Κι όμως Pavlos έγινε παραχώρηση με συμβολαιογραφική πράξη. 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, με την παραπάνω εξαίρεση το οικόπεδο θεωρείται οικοδομήσιμο ακόμη και χωρίς την παραχώρηση; Ή απλά δεν μπορείς να ρυθμίσεις όσο υπάρχει το κτίσμα και άρα δεν μπορείς να βγάλεις νέα άδεια στο οικόπεδο; 

 

Επίσης αν προσέξεις γράφω παραπάνω ότι στην διάρκεια της κατασκευής και κατά την αντικατάσταση της οροφής του υπάρχοντος κτίσματος, ο τοίχος ο οποίος βρίσκονταν πάνω στον κοινόχρηστο χώρο κατέρρευσε. Τι γίνεται σ' αυτήν την περίπτωση; Μπορείς να τον ξαναχτίσεις στο ίδιο σημείο; 

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.