foustdim Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2015 (edited) Καλησπέρα, κάνω τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης για ξενοδοχειακό συγκρότημα που αποτελείται συνολικά από 10 ανεξάρτητα κτήρια (στο ίδιο οικόπεδο). Στα 9 από αυτά υπάρχουν τα δωμάτια των πελατών και διάφοροι κοινόχρηστοι χώροι και στο 10ο υπάρχει μόνο το εστιατόριο του ξενοδοχείου. Στη μελέτη ενεργειακής απόδοσης του εστιατορίου υπολογίζω κανονικά κατανάλωση ΖΝΧ βάσει δομημένης επιφάνειας, όπως προβλέπεται για τα εστιατόρια, ή εφαρμόζω την υποσημείωση της παρ. 2.5 (σελ. 32) της ΤΟΤΕΕ 20701-1 (δηλαδή μηδενική κατανάλωση), σύμφωνα με την οποία: "Εάν η κατανάλωση Ζ.Ν.Χ. ενός κτηρίου (π.χ. ανά κλίνη ή ανά υπνοδωμάτιο), έχει προσδιοριστεί σε μια θερμική ζώνη του κτηρίου (π.χ. υπνοδωμάτιο), δεν πρέπει να προσδιοριστεί ξανά σε άλλη θερμική ζώνη (π.χ. εστιατόριο ξενοδοχείου)." Υπόψη ότι επειδή πρόκειται για τελείως ανεξάρητα κτήρια, για κάθε κτήριο γίνεται ξεχωριστή μελέτη ενεργειακής απόδοσης και άρα και για το κτήριο του εστιατορίου. Για το κτήριο του εστιατορίου δεν έχω κατανάλωση ΖΝΧ επειδή δεν έχω υπνποδωμάτια... Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας. Edited Σεπτέμβριος 22 , 2015 by hkamp
hkamp Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2015 (edited) Πιστεύω ότι αφού εξετάζεις ξεχωριστά κάθε κτίριο (που υποθέτω ότι είναι >50 τμ) τότε η κύρια χρήση του εστιατορίου είναι συνάθροισης κοινού -> εστιατόρια. Οπότε στη θέση σου δεν θα έπαιρνα υπ' όψιν μου την υποσημείωση. Η υποσημείωση νομίζω ότι αφορά ζώνη (εστιατόριο) ενταγμένη σε κτίριο κύριας χρήσης ξενοδοχείου. Εχει βέβαια και τη λογική του να θεωρήσεις (όταν το εστιατόριο εξυπηρετεί μόνο το ξενοδοχείο και όχι εξωτερικούς επισκέπτες) ότι ισχύει η υποσημείωση αλλά θα σου προκύψουν άλλα προβλήματα. Καλή ερώτηση και για να μην έχεις αμφιβολίες επικοινώνησε με την ΕΥΕΠΕΝ. Η ΜΕΑ είναι μία. Εξετάζεις όμως κάθε κτίριο ξεχωριστά ως προς την θερμομονωτική επάρκεια και την ενεργειακή απόδοση (10 xml). Edited Σεπτέμβριος 21 , 2015 by hkamp
foustdim Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22 , 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22 , 2015 Από την διατύπωση της υποσημείωσης όντως καταλαβαίνεις ότι αφορά θερμική ζώνη εστιατορίου ενταγμένης σε κτήριο με κύρια χρήση ξενοδοχείου... Το εστιατόριο όμως είναι σε ανεξάρτητο κτήριο και προορίζεται για την εξυπηρέτηση των πελατών του ξενοδοχείου και μόνο. Η ΜΕΑ του ξενοδοχείου είναι μία όπως είπες. Υπολογίζοντας κατανάλωση ΖΝΧ και για το εστιατόριο ενώ το έχω ήδη κάνει στα κτήρια με τα υπνοδωμάτια, δεν προκύπτει συνολικά για το ξενοδοχείο μεγαλύτερη κατανάλωση ΖΝΧ από ότι ίσως θα έπρεπε? Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω και με την ΕΥΕΠΕΝ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα