Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

συναδερφε σε ευχαριστω πολυ.Η βοηθεια σου ειναι πολυ σημαντικη.δεν ξερω εαν παιζει ρολο αλλα η υπευθυνη δηλωση αναγραφει για συστημα τοπικης εφαρμογης πανω απο τις αντλιες,

Δημοσιεύτηκε

Το σύστημα τοπικής εφαρμογής αποτελείται από έναν πυροσβεστήρα ξηρής σκόνης συνήθως 25 κιλών, σωληνώσεις χαλκού, δύο ακροφύσια για χειροκίνητη ενεργοποίηση και δύο sprinklers για αυτόματη ενεργοποίηση. Έχει επίσης και δύο ανιχνευτές καπνού πάνω από τις αντλίες. Ο έλεγχος της καλής του κατάστασης συνίσταται από έλεγχο του πυροσβεστήρα να είναι αναγομωμένος με πρόσφατη ημερομηνία. Τωρα τα ακροφύσια, τα sprinklers και οι ανιχνευτές ελέγχονται μόνο οπτικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο. Κοίτα τα μόνο αν φαίνονται σε καλή κατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

Εχει δει κανείς ποτέ εάν ενεργοποιείται και πώς ενεργοποιείται ένα σύστημα τοπικής εφαρμογής όπως αυτό που περιγράφει ο κόκκινος στο #6; Εγώ τουλάχιστον, όχι.

 

theosav, εάν επρόκειτο να βάλω υπογραφή ότι η εγκατάσταση λειτουργεί σωστά, όταν την μελέτη της την είχε κάνει άλλος συνάδεφλος, και την κατασκευή την είχε κάνει ... δεν ξέρω ποιός, ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ που θα έκανα θα ήταν να βάλω ένα στουπί αναμμένο σε ένα κοντάρι και σιγά-σιγά να προσεγγίζω σε έναν από τους ανιχνευτές καπνού. Και ναι θα περίμενα να ενεργοποιηθεί το σύστημα, και όχι δεν θα δεχόμουν να βάλω την υπογραφή μου εάν τουλάχιστον δεν έσβηνε το στουπί.

 

Σκέψου ότι για αυτό τον λόγο σε πληρώνει πραγματικά ο ιδιοκτήτης, άσχετα αν γκρινιάξει για την σκόνη και για την ανάγκη καθαρισμού και το κόστος επαναπλήρωσης κτλ.

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, η ενδεδειγμένη μέθοδος δοκιμής λειτουργίας των ανιχνευτών καπνού είναι η δοκιμή με μία φλόγα (π.χ. ένα στουπί). Στην περίπτωση αυτή όμως ενεργοποιείται μόνο ο οπτικοηχητικός συναγερμός από τον πίνακα πυροπροστασίας, δεν ενεργοποιείται και η κατάσβεση, επομένως το στουπί δεν σβήνει. Η κατάσβεση ενεργοπειείται με τη θραύση λόγω θερμότητας των φιαλιδίων των sprinklers.

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να πω και εγώ τη λειτουργία συστήματος τοπικής εφαρμογής σε πρατήρια υγρών καυσίμων που έχω συναντήσει.

Ο πίνακας πυρανίχνευσης έχει πάνω σε ζώνες του ανιχνευτές θερμότητας. Υπάρχει ένα δίκτυο σωλήνων χαλκού που συνδέεται στο ένα άκρο του στην έξοδο φιάλης ή φιαλών με ξηρή σκόνη και στο άλλο άκρο του έχει ανοικτά ακροφύσια για εκτόνωση της ξηρής σκόνης πάνω στις προστατευόμενες περιοχές πχ πάνω από τις μάνικες στις αντλίες υγρών καυσίμων. Η εκτόνωση του υλικού της φιάλης γίνεται με ηλεκτρικό πυροκροτητή που παίρνει εντολή από τον πίνακα πυρανίχνευσης. Η εντολή αυτή έχει και ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση όπως επίσης είναι συνδεδεμένα και δύο μπουτόν στον πίνακα πυρανίχνευσης και βρίσκονται δίπλα στις αντλίες. Ενα για την χειροκίνητη ενεργοποίηση της εκτόνωσης της φιάλης και ένα για την ακύρωση την ενεργοποίησης μέσα στο χρονικό διάστημα της χρονοκαθυστέρησης για ενδεχόμενη περίπτωση ψευδούς ενεργοποίησης κάποιου ανιχνευτή. Υπάρχουν επίσης ηχητικά σήματα και οπτικά για την έναρξη της χρονοκαθυστέρησης και για την έναρξη της εκτόνωσης.

Σε μερικές περιπτώστεις μάλιστα έχουν εγκατασταθεί πάνω από κάθε αντλία δύο ανιχνευτές σε διασταυρούμενες ζώνες ο κάθε ένας.

Τώρα για το πως δοκιμάζεται κατά την συντήρησή του ένα τέτοιο σύστημα, μπορείς αποσυνδέοντας τον πυροκροτητή από την έξοδο του πίνακα πυρανίχνευσης (εννοείται ότι τον πυροκροτητή τον έχεις αλλάξει αν έχει λήξη η ημερομηνία χρήσης του και έχεις συντηρήσει σωστά την ή τις φιάλες ξηρής σκόνης, το σωστά όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, όχι μόνο με το μάτι) να κάνεις δοκιμές ενεργοποίησης του συστήματος και να δεις ότι όλα είναι σωστά.

Τέλος για να μην γίνεται κατάσβεση σε όλες τις αντλίες καυσίμων ταυτόχρονα, είχαν μπει ξεχωριστές φιάλες για κάθε αντλία και υπήρχαν πλακέτες κατάσβεσης μέσα στον πίνακα, με ξεχωριστές εξόδους ανάλογα με το ποιές ζώνες είχαν ενεργοποιηθεί ώστε να ενεργοποιείται ο κάθε πυροκροτητής ξεχωριστά.

Δημοσιεύτηκε

b35, ξέρεις περίπου τι κόστος προκαλεί η ενεργοποίηση του συστήματος για μία αντλία; Συμπεριλαμβάνοντας και τον πυροκροτητή, την αναγόμωση, τον καθαρισμό, τέλος πάντων όλα όσα χρειάζονται για να σβήσει μία φλόγα δοκιμής.

 

Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να σβήσει η φλόγα δοκιμής;

Δημοσιεύτηκε

να σας γυρίσω λίγο πίσω μία σελίδα στο θέμα. Για το σύστημα τοπικής εφαρμογής η οδηγία λέει στην περίπτωση που γίνεται χρήση ζωικών ή φυτικών λιπών, δλδ αναφέρεται στην περίπτωση που έχουμε μόνιμα εγκατεστημένη φριτέζα ή περιλαμβάνει και την περίπτωση όπου έχουμε απλή εστία και ενδέχεται ο εστιάτορας να βάλει ένα τηγάνι για πατάτες ψάρια κτλ.

 

Απλά δλδ υπάρχει παραθυράκι στην διάταξη ή όχι :P

 

Υ.Γ. Ένα σύστημα τοπικής εφαρμογής ξηράς κόνεως 12 kgr έχει γύρω στα 140 euro με πυροσβεστήρα κατηγορία F πιο είναι περίπου το κόστος; (ελπίζω να μην εκτινάσσεται)

Δημοσιεύτηκε
b35, ξέρεις περίπου τι κόστος προκαλεί η ενεργοποίηση του συστήματος για μία αντλία;

 

Προσπαθώ να βρώ ένα συνάδελφο που έχει κάνει τέτοιες εγκαταστάσεις, αλλά δεν το έχω βρεί ακόμη για να τον ρωτήσω το κόστος γενικότερα. Μόλις επικοινωνήσω μαζί του θα σου πω.

 

18-4-2010

CostasV αν το βρήκα σωστά, μια φιάλη με σκόνη 25kg με τον πυροκροτητή, πρέπει να κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ, οπότε η αναγόμωσή της και η αλλαγή του πυροκροτητή δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλο κόστος. Ίσως κάποιος συνάδελφος να μπορέσει να μας πληροφορήσει πιο καλά για αυτό. Όσο αφορά το καθάρισμα της σκόνης, αυτό εξαρτάται όπως το βλέπω εγώ και από διαφορετικούς παράγοντες κάθε φορά, όπως πχ αν φυσάει εκείνη την στιγμή η σκόνη θα πάει παντού κλπ.

Ένα άλλο ερώτημα που βάζω εδώ, είναι αν η ξηρή σκόνη είναι το καταλληλότερο κατασβεστικό υλικό για φωτιά από υγρά καύσιμα ή μήπως πχ ο αφρός ή άλλο υλικό διαλυμένο στο νερό θα ήτανε πολύ καλλίτερο υλικό.

Δημοσιεύτηκε

Ασχολουμαι τις τελευταιες ημερες με την Πυρασφαλεια για ενα εστιατοριο.

 

Θα εγκατασταθει σε ενα υφισταμενο κτιριο, προ του 1955, οποτε θα χρειαστει ενα θεωρημενο σχεδιο απο την Πολεοδομια που να το βεβαιωνει. Σωστα?

 

Για τη συνταξη βασιζομαι στην 3/81 για χωρους συναθροισης κοινου. Σωστα?

 

 

Η κουζινα εχει μια διπλη φριτεζα, (δεν την μετρησα για να δω αν ειναι πανω η κατω απο 10lt) τριπλη μαγειρικη εστια (πιθανοτατα θα μπει τηγανι με λαδι) και δυο πλακες (στρωση λαδιου). Με υπευθυνη δηλωση θα μπορουσα να πω οτι η φριτεζα ειναι μικροτερη απο 10lt, και να αγνοησω τα υπολοιπα. Λογικο και φθηνοτερο? Δεν το κανω ομως.

 

Προδιαγραφω ΣΤΕ με υλικο τυπου F. Σε τεχνικο φυλλαδιο καποιας απο τις εταιριες διαβασα οτι τα κλειστα sprinkler με ευτηκτη αμπουλα πρεπει να αντικαθιστανται καθε ενα χρονο, γιατι η αμπουλα χανει τις ιδιοτητες της? Σαν να μην ειναι αρκετο το μπερδεμα, ειναι και αυτο ενα θεμα προς επιλυση. Γνωριζει κανεις τι ισχυει?

Δημοσιεύτηκε

Το σύστημα με τα sprinklers είναι το φθηνότερο αλλά όχι τόσο αξιόπιστο. Το καλύτερο σύστημα είναι αυτό με έυτηκτους συνδέσμους, δηλαδή με μέταλλα που λιώνουν από τη θερμότητα τα οποία μετά την τήξη τους απελευθερώνουν ένα συρματόσχοινο με το οποίο είναι ενωμένα και το συρματόσχοινο ενεργοποιεί τον πυροκροτητή του πυροσβεστήρα. Αυτό το σύστημα είναι το πλέον αξιόπιστο, ζήτα από τις εταιρίες να σου δώσουν τεχνικές περιγραφές αυτού του συστήματος. Μην ξεχνάς τους αυτοματισμούς με τους οποίους πρέπει να είναι συνδεδεμένο το σύστημα, δηλαδή όταν ενεργοποιείται η κατάσβεση πρέπει μέσω πίνακα να δίνεται εντολή σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και στον ανεμιστήρα της φούσκας να κλείνουν και ταυτόχρονα να ενεργοποιείται η ηλεκτροβάνα του δικτύου υγραερίου να κλείνει. Αυτές είναι απαιτήσεις της πυροσβεστικής.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.