vasada Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Εφτιαξα ενα τρισελιδο με τεχνικες προδιαγραφες, το εδωσα στον ανθρωπο για να ζητησει προσφορες. Με πηραν ηδη δυο εγκαταστατες για να μου πουν οτι δεν χρειαζονται μερικα πραγματα. Ενας προτεινει το BONPET ως πιο ευχρηστο και αρα πιο φθηνο εναντι του WET CHEMICAL. Η διαφορα ειναι οτι δεν θελει διαφορετικες διατομες σωληνωσεων και ακροφυσιων - Sprinkler αναλογα με την παροχη. Ισχυριζεται ακομη οτι δεν χρειαζεται συστηματα διακοπης παροχης υγραεριου και ρευματος. Το τελευταιο δεν μπορω να το καταλαβω, ακομα και αν το υλικο ειναι πολλαπλασιως πιο αποτελεσματικο. Βλεπετε εσεις καποιο λογο για να παραλειφθει το συστημα διακοπης των παροχων? Σχετικα με τις εγκρισεις, στο 41499 Φ.701.6/17.8.2009 αναφερεται σε αμπουλα ΒΟΝΡΕΤ και στο 41449 σε φορητο πυροσβεστηρα 2lt. Δεν βρισκω καμια αναφορα σε φιαλη.
κόκκινος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Στο άρθρο 6 της 61047Φ.701.6/27-11-2009 απόφασης της Πυροσβεστικής λέει ότι στα συστήματα τοπικής εφαρμογής που συμμορφώνονται με το πρότυπο NFPA 17A απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμών διακοπής παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και του καυσίμου. Στα συστήματα που δεν συμμορφώνονται με το παραπάνω πρότυπο η τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή θα τηρείται με ευθύνη του μηχανικού. Η μελέτη και η κατασκευή του συστήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται με ευθύνη του μηχανικού. Επομένως αν νομίζεις εσύ ότι μπορείς να υπογράψεις για την κατασκευή του κάθε κατασκευαστή και να έχεις την ευθύνη, υπόγραψε. Από εκεί και πέρα δεν σου εγγυάται κανένας ότι η μελέτη θα εγκριθεί ή ότι το κάθε σύστημα του κάθε κατασκευαστή είναι καλό.
vasada Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 OK, αυτο ειναι και το προφανες. Απλα, δεν γνωριζω μηπως ειναι καπου γραμμενο οτι το BONPET δεν χρειαζεται διακοπη των παροχων για να δουλεψει αποτελεσματικα... Ευχαριστω.
slalom Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26 , 2010 Ισχυριζεται ακομη οτι δεν χρειαζεται συστηματα διακοπης παροχης υγραεριου και ρευματος. Το τελευταιο δεν μπορω να το καταλαβω, ακομα και αν το υλικο ειναι πολλαπλασιως πιο αποτελεσματικο. Ντάξει, ο τύπος είναι θρασύτατος!!
κόκκινος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 27 , 2010 Οι απαιτήσεις για ύπαρξη μηχανισμών διακοπής του ρεύματος και του υγραερίου δεν έχουν να κάνουν με το υλικό κατάσβεσης, είναι απαιτήσεις της λειτουργίας του συστήματος. Το υλικό δεν γίνεται περισσότερο ή λιγότερο αποδοτικό με τις απαιτήσεις αυτές. Ο εγκαταστάτης που επιμένει ότι δεν χρειάζονται τα παραπάνω, μάλλον δεν μπορεί αυτός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, ψάξε για κάποιον άλλον.
vasada Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Θα μπορουσε να πει οτι μπαινει κανονικα μηχανισμος διακοπης αλλα "φωναξε ηλεκτρολογο να το κανει". Επισης, ενα αλλο θεμα. Οταν ενεργοποιηθει αυτοματα το συστημα, θεωρουμε οτι θα σπασουν μονο τα sprinkler πανω απο το σημειο που εχει φωτια, δηλαδη 1, 2, η 3 το πολυ. Δεν θα ανοιξουν ολα δηλαδη. Οποτε η ποσοτητα του υλικου δεν μετριεται αθροιστικα. Η λογικη ειναι η ιδια με ενα συστημα πυροσβεσης με νερο. Σε μια αποθηκη 500τμ και σε μια 5000τμ θεωρεις οτι σε καθε περιπτωση μονο μια 6αδα θα λειτουργησει για μιση ωρα. Για τη χειροκινητη λειτουργια θα ανοιξουν ολα μαζι ομως. Οποτε σε αυτη την περιπτωση ενας φορητος 2κιλων, δε μας καλυπτει αν βρισκεται εκει διπλα?? Οι εταιριες ομως μετρουν αθροιστικα. Και το κοστος πηγαινει απο 1000 σε σχεδον 1500 ευρω, γιατι χρειαζονται 2 φιαλες 9 κιλων με τη συνδεσμολογια τους. Και τελος. Οι εγκαταστατες ισχυριζονται οτι παιρνουν υλικα και δεδομενα για τους υπολογισμους απο τις εταιριες που εισαγουν τα συστηματα. Ειναι παραλογο αν ζητησω μια μελετη (ή τευχος υπολογισμων για τη διαστασιολογηση του δικτυου) υπογεγραμενο απο μηχανικο της εταιριας?
deathlok Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 να σας γυρίσω λίγο πίσω μία σελίδα στο θέμα. Για το σύστημα τοπικής εφαρμογής η οδηγία λέει στην περίπτωση που γίνεται χρήση ζωικών ή φυτικών λιπών, δλδ αναφέρεται στην περίπτωση που έχουμε μόνιμα εγκατεστημένη φριτέζα ή περιλαμβάνει και την περίπτωση όπου έχουμε απλή εστία και ενδέχεται ο εστιάτορας να βάλει ένα τηγάνι για πατάτες ψάρια κτλ. Απλά δλδ υπάρχει παραθυράκι στην διάταξη ή όχι Απαντώ καθαρά για λόγους πληρότητας. Υπάρχει "παραθυράκι" που επιτρέπει μέχρι μία φριτέζα <10 λίτρα. Για την ακρίβεια είναι διευκρινιστική της πυροσβεστικής (η οποία ασφαλώς απουσιάζει από το site) http://www.firesol.gr/pdf/APS_6776%20F%20701%202_4-2-2010.pdf (από ότι κατάλαβα από την συνέχεια τον μηνυμάτων αρκετοί το γνωρίζατε) Υ.Γ. Ένα σύστημα τοπικής εφαρμογής ξηράς κόνεως 12 kgr έχει γύρω στα 140 euro με πυροσβεστήρα κατηγορία F πιο είναι περίπου το κόστος; (ελπίζω να μην εκτινάσσεται) Κόστος μου είπαν 1300 euro τώρα δεν κατάλαβαν καλά τι ήθελα...είναι πράγματι τόσο μεγάλο.....δεν το έψαξα αφού τελικά δεν μου χρειάζεται. 1
vasada Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Απαντώ καθαρά για λόγους πληρότητας. Υπάρχει "παραθυράκι" που επιτρέπει μέχρι μία φριτέζα <10 λίτρα. Αυτο πως αποδεικνυεται? Με υπευθυνη δηλωση του ιδιοκτητη οτι εχει μια φριτεζα με λιγοτερο απο 10λιτρα λαδι και καμια αλλη συσκευη δεν χρησιμοποιει λαδι??
κόκκινος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Με μία τέτοια υπεύθυνη δήλωση τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του μηχανικού. Αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει φορητός πυροσβεστήρας κατηγορίας F κατασβεστικής ικανότητας τουλάχιστον 25F. Το κόστος τέτοιου συστήματος πράγματι κυμαίνεται στα 1000-1500ευρώ. Η λειτουργία των sprinklers σε αυτά τα συστήματα δεν είναι ακριβώς όπως στα κλασικά δίκτυα με νερό. Όταν σπάει ένα sprinkler δεν απελευθερώνεται υλικό μόνο από αυτό το sprinkler αλλά από τα όλα ακροφύσια. Το sprinkler λειτουργεί στην περίπτωση αυτή σαν πυρανιχνευτής που ενεργοποιεί μία τρίοδη βάνα η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τον πυροκροτητή του πυροσβεστήρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι το σύστημα με εύτηκτους συνδέσμους είναι σαφώς καλύτερο και πιο αξιόπιστο.
b35 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28 , 2010 Θα μπορουσε να πει οτι μπαινει κανονικα μηχανισμος διακοπης αλλα "φωναξε ηλεκτρολογο να το κανει". Συνάδελφε, ο μηχανισμός (πολύ επίκαιρη λέξη σήμερα) διακοπής που αναφέρεις, χρειάζεται για να διακοπεί η λειτουργία του εξαερισμού στη φούσκα και τους καπναγωγούς του μαγειρείου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να σταματήσει η παροχή οξυγόνου στην φωτιά. Έπειτα σε μια φωτιά, για να μπορέσει να σβήσει πιο γρήγορα, πρέπει να διακόψουμε την παροχή ενέργειας ή καυσίμου που προκάλεσε την υπερθέρμανση του λαδιού πχ και πήρε φωτιά. Έτσι ο μηχανισμός που μπορεί να είναι ένας πρεσοστατικός διακόπτης, όταν γίνει εκτόνωση του κατασβεστικού υλικού, τότε αξιοποιούμε την επαφή που θα ανοίξει ή θα κλείσει σε αυτόν και δίνουμε τάση πχ σε ένα ρελαί ισχύος που μπορεί να κόψει την ηλεκτρική παροχή στα ηλεκτρικά μάτια της κουζίνας και παράλληλα και στους ανεμιστήρες του εξαερισμού ή να να ενεργοποιήσει μια ηλεκτροβάνα για να κόψει την παροχή του φυσικού αερίου ή την παροχή πετρελαίου στους καυστήρες του μαγειρείου. Για τη χειροκινητη λειτουργια θα ανοιξουν ολα μαζι ομως. Οποτε σε αυτη την περιπτωση ενας φορητος 2κιλων, δε μας καλυπτει αν βρισκεται εκει διπλα?? Πρέπει να εξετάσουμε τι προσφέρει η περίπτωση της αυτόματης κατάσβεσης, είτε είναι παρών κάποιος είτε δεν είναι.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα