Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Η λειτουργία των sprinklers σε αυτά τα συστήματα δεν είναι ακριβώς όπως στα κλασικά δίκτυα με νερό. Όταν σπάει ένα sprinkler δεν απελευθερώνεται υλικό μόνο από αυτό το sprinkler αλλά από τα όλα ακροφύσια. Το sprinkler λειτουργεί στην περίπτωση αυτή σαν πυρανιχνευτής που ενεργοποιεί μία τρίοδη βάνα η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τον πυροκροτητή του πυροσβεστήρα.

 

Συνάδελφε, έχω συναντήσει δύο τρόπους χρησιμοποίησης των sprinkler στα συστήματα τοπικής εφαρμογής για επαγγελματικά μαγειρεία, πλέον αυτού που αναφέρεις πιο πάνω.

 

Στη πρώτη περίπτωση, όταν σπάσει ένα sprinkler συνδεδεμένο στο ανιχνευτικό δίκτυο σωλήνων που περιέχει μόνο αέριο υπό πίεση, τότε η απότομη πτώση πίεσης στο δίκτυο αυτό, ενεργοποιεί ένα πνευματικό κλείστρο σε φιάλη που περιέχει και αυτή αέριο υπό πίεση, που σαν φιάλη πιλότος με τη σειρά της εκτονώνει το κατασβεστικό υλικό που βρίσκεται σε μία δεύτερη φιάλη και οδειγείται αυτό μέσω άλλου δικτύου σωλήνων σε ανοικτά ακροφύσια υδρονέφωσης, κάνοντας ολική κατάσβεση στο μαγειρείο.

 

Σε μια άλλη περίπτωση, τα sprinkler που εδώ ονομάζονται αυτόματοι θερμοευαίσθητοι εκτοξευτήρες υδρονέφωσης και είναι συνδυασμός sprinkler και ακροφυσίων υδρονέφωσης, είναι συνδεμένα σε δίκτυο σωλήνων που είναι και ανιχνευτικό και κατάσβεσης. Στην περίπτωση αυτή, ενώ υπάρχει όταν ανοίξουμε αρχικά το σύστημα μέσα στο δίκτυο μόνο αέριο υπό πίεση, κατά την κατάσβεση, όταν σπάσει το θερμοευαίσθητο φιαλίδιο από το sprinkler, διχετεύεται από τις ίδιες σωληνώσεις και από την οπή που ανοίχτηκε, κατασβεστικό υλικό wet chemical με υδρονέφωση. Στην περίπτωση αυτή έχουμε αυτόματη επιλεκτική κατάσβεση. Εννοείται ότι υπάρχει και άλλο δίκτυο σωλήνων για την χειροκίνητη λειτουργία, είτε επιλεκτική είτε ολική, μέσω ανοικτών ακροφυσίων υδρονέφωσης.

 

Επαναλαμβάνω όμως ότι το σύστημα με εύτηκτους συνδέσμους είναι σαφώς καλύτερο και πιο αξιόπιστο.

Αυτό θα με ενδιέφερε πολύ, όπως και όλους μας πιστεύω, να μας πεις πως το εξηγείς το καλύτερο και ειδικότερα το πιο αξιόπιστο.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή συνάδελφε τα δίκτυα που περιέχουν αέριο υπό πίεση είναι εξ΄ορισμού δυνητικά λιγότερο αξιόπιστα από μηχανικά συστήματα, αφού όσο καλή και να είναι η στεγανότητα του δικτύου, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ή να εμφανιστεί με τον καιρό κάποια έστω πολύ μικρή διαρροή αερίου και σιγά-σιγά να πέσει η πίεση του δικτύου. Επίσης, πιθανό είναι λόγω ατυχήματος (πρόσκρουση αντικειμένου πάνω στο φιαλίδιο του sprinkler) αυτό να σπάσει και να εκτονωθεί η πίεση και να ενεργοποιηθεί το σύστημα.

Το μηχανικό σύστημα με συρματόσχοινο και εύτηκτους συνδέσμους αποκλείει κάθε τέτοια περίπτωση. Για αυτό και αν ρωτήσεις κατασκευαστές θα σου πούνε όλοι ότι το σύστημα με το συρματόσχοινο είναι ακριβότερο από το άλλο. Γιατί αυτό?

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε, σε μία περίοδο κρίσης που βρισκόμαστε σήμερα, πρέπει αυτά που λέμε και γράφουμε να τα έχουμε ψάξει καλύτερα και όταν βγαίνουμε και γράφουμε κάτι δημοσίως να το γνωρίζουμε άριστα και να έχουμε αποκτήσει δική μας εμπειρία για αυτό.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα συστήματα τοπικής εφαρμογής για επαγγελματικά μαγειρεία, γύρω στο 2005, βρήκα τι κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά και τις προτεινόμενες λύσεις και πράγματι τα συστήματα όπως λες και εσύ με συρματόσχοινο και εύτηκτους συνδέσμους, έδειχναν τα πιο αξιόπιστα. Βεβαίως αν ήταν και είναι και σήμερα ακριβότερα, δεν μπορούν να μας οδηγήσουν και στο συμπέρασμα ότι είναι και τα καλύτερα. Όταν τα συστήματα τοπικής εφαρμογής της Kidde ή της Amerex είναι πιστοποιημένα κατά NFPA17A, βεβαίως και θα είναι ακριβότερα.

Σε έρευνα αγοράς που έκανα τότε, είδα ότι υπήρχαν και άλλα συστήματα τοπικής εφαρμογής και μάλιστα ελληνικής κατασκευής.

Ένα μάλιστα από αυτά, που χρησιμοποιεί κατασβεστικό υλικό K-SOL Wet Chemical, μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί έδινε μία λύση πιο διαφορετική από τις γνωστές. Έκρινα λοιπόν ότι έπρεπε να δοκιμαστεί και στην πράξη και αυτό και έκανα. Από τότε έχω εγκαταστήσει αρκετά τέτοια συστήματα έως σήμερα και σε κανένα δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα που δεν μπορούσε να λυθεί. Τα προβλήματα δε αυτά προέρχονταν από μη ορθούς υπολογισμούς θερμοκρασιών των καυτών εστιών και μόνο ή από λάθη κατά την εγκατάστασή τους, πράγμα που αντιμετωπίσθηκε άμεσα.

Ούτε διαρροές από τις σωληνώσεις αλουμινίου υπήρχαν ούτε και υπάρχουν μετά από 4 και πλέον χρόνια λειτουργίας και τα συστήματα αυτά συντηρούνται ετησίως, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και είναι πάντοτε ανοικτά και σε ετοιμότητα.

Σε μερικές περιπτώσεις έχουν ενεργοποιηθεί για αυτόματη κατάσβεση φωτιάς και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Επίσης, στα 200 και πλέον τέτοια συστήματα που έχουν εγκατασταθεί (όχι από εμένα μόνο) σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα ποτέ δεν έσπασε κάποιο sprinkler κατά λάθος.

Αλλά και ενεργοποίηση που έχει γίνει σε λίγες περιπτώσεις από σπάσιμο της αμπούλας sprinkler (χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση θερμοευαίσθητου εκτοξευτήρα υδρονέφωσης), αυτό οφειλόταν σε αύξηση της θερμοκρασίας της προστατευόμενης επιφάνειας λόγω πχ μετακίνησης συσκευών. Το κατασβεστικό υλικό δε αυτό, έχει χαρακτηριστεί μη επικίνδυνο από το Γενικό Χημείο του Κράτους και μάλιστα βάσει της ΚΥΑ 265/2002(ΦΕΚ 2014/Β/2002), σε αντίθεση με τα άλλα εγκεκριμένα κατασβεστικά υλικά και μία λάθος ενεργοποίηση δεν σημαίνει απολύτως τίποτε παρά μόνο το ξαναγέμισμα της φιάλης με κατασβεστικό υλικό και την αλλαγή του θερμοευαίσθητου εκτοξευτήρα, που το κόστος είναι ελάχιστο μπροστά δε και στο γεγονός που βλέπει ο χρήστης, ότι το σύστημα στο μαγειρείο του δούλεψε και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

 

Μπορώ να πω ακόμη, ότι για αυτό το σύστημα τοπικής εφαρμογής, υπάρχει Τεχνικός Φάκελος που πρέπει να υπογράψει ο μελετητής και εγκαταστάτης Μηχανικός ενώ υπάρχει ήδη η ενυπόγραφη εγγύηση του Μηχανικού της κατασκευάστριας εταιρείας του συστήματας αυτού που αφορά την ετοιμότητά του και τη σωστή λειτουργία του. Ο Τεχνικός Φάκελος αυτός είναι στη διάθεση όποιου Συναδέλφου τον ζητήσει.

 

Τέλος, θα ήθελα να δείτε σε αυτό το κείμενο της Amerex http://www.amerex-fire.com/system/file_asset/file/3/ZD_Brochure.pdf, την προσπάθεια των αμερικάνικων εταιρειών του χώρου, να δώσουν και άλλες λύσεις, ίσως πιο σύγχρονες, για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα επαγγελματικά μαγειρεία, εκτός αυτού που έχουν με συρματόσχοινο και εύτηκτους συνδέσμους. Εδώ βλέπουμε ακόμη, ο ίδιος ο κατασκευαστής ενός τέτοιου συστήματος τοπικής εφαρμογής, να προτείνει τη νέα λύση χωρίς συρματόσχοινο και γωνιακές τροχαλίες. Αν αυτό σαν τεχνικούς δεν μας προβληματίσει, τότε τι θα είναι αυτό που θα μας κάνει να ψάξουμε την εναλλακτική αλλά σωστή λύση;

 

Ίσως θα έπρεπε να αναλογισθούμε, γιατί άραγε δεν έχει βγει αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ακόμη, σαν το αμερικάνικο;

 

Συνάδελφοι, υπάρχουν από Ελληνικές εταιρίες αξιόλογες λύσεις και όχι κακέκτυπες αντιγραφές, αρκεί να τις ψάξουμε, να τις αξιολογήσουμε και να τις εφαρμόσουμε.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι,

για μια ακόμη φορά βγαίνει η διευκρίνηση της διευκρίνησης από το ΑΠΣ, μιάς και το ελληνικό δαιμόνιο έκανε το θαύμα του. Αναφέρομαι στις αρκετές υπεύθυνες δηλώσεις που γίνανε από κάποιους που δεν τους έννοιαζε να προφυλαχτούν από μια ενδεχόμενη καταστροφική φωτιά, αλλά το πως θα ξεγελάσουν πρώτα τον ίδιο τους τον εαυτό και την ΠΥ και δεν θα μπουν στο έξοδο της εγκατάστασης ένος σωστού και ασφαλούς συστήματος τοπικής εφαρμογής στα μαγειρεία τους.

 

Δυστυχώς δεν βρήκα την εγκύκλιο διαταγή 7094 Φ.701.2/15-3-2010 του ΑΠΣ πιό νωρίς και αν δεν κάνω λάθος δεν την έχει κάποιος άλλος συνάδελφος ανεβάσει για να ενημερωθούμε όλοι μας για το περιεχόμενό της, που νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό. Επειδή δεν είναι καθόλου καθαρό το αντίγραφο που βρήκα, την ξαναέγραψα και όταν βρώ και καθαρό αντίγραφο θα ανεβάσω και αυτήν με την σφραγίδα και την υπογραφή.

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Αν εννοείς το μπουτόν χειροκίνητης ενεργοποίησης φτιάξε ένα τετράγωνο κουτάκι και βάλε στη μέση μία βούλα. Αν εννοείς τη φαροσειρήνα φτιάξε ένα χωνί. Γενικά όμως όλα τα σχέδια κάτοψης πυροπροστασίας έχουν υπόμνημα εξοπλισμού πυροπροστασίας που σημαίνει ότι εσύ καθορίζεις το σχήμα και τη μορφή των διάφορων μέσων πυροπροστασίας και έτσι όπως είναι στο υπόμνημα έτσι πρέπει να είναι και στα σχέδια.

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Μία ερώτηση αναφέρεται σε ορισμένες δημοσιεύσεις πως πρέπει να διακόπτεται το ρεύμα στις φούσκες για να μην έχει οξυγόνο η φωτιά.

 

Διαβάζοντας την 31047 και το παράρτημα δεν βλέπω να αναφέρει κάπου κάτι για φούσκες αλλά μόνο διακοπή ρεύματος για τις συσκευές που παρέχουν θερμότητα (δλδ φριτέζες ηλεκτρικές πλάκες κτλ)

 

Αυτό για τις φούσκες προκύπτει από κάπου αλλού σαν απαίτηση ή γράφτηκε εκ παραδρομής;

Δημοσιεύτηκε

Από που προκύπτει η απαίτηση;

 

Διάβασα και το nfpa17 και αναφέρει μόνο αέριο και ρεύμα στις συσκευές που προστατεύονται από το σύστημα και παρέχουν θερμότητα δεν λέει πουθενά για φούσκες (το ίδιο και η απόφαση της πυροσβεστικής που βασίζεται στο nfpa)

Δημοσιεύτηκε

Νόμιζα ότι το αναφέρει ο κανονισμός υγραερίου, αλλά κάνω λάθος. Δεν μπορώ να το βρω αυτή τη στιγμή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.