Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

milto μαλλον αυτό που θυμάσαι από τον κανονισμό αερίου είναι για την μανδάλωση.

 

Επιμένω για το που αναφέρεται γιατί έγώ έχω καταλήξει πως ΔΕΝ απαιτείται, τόσο από τις τεχνικές περιγραφές που δίνουν οι διάφοροι κατασκευαστές όσο και από την πυροσβεστική διαταγή και το nfpa 17

 

και καλά αν έχεις ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι τπτ μαζί με αυτές να κλείνεις και τις φούσκες αλλά όταν όλα δουλεύουν με αέριο ο exrta αυτοματισμός κοστίζει και τέτοιες εποχές κανείς δεν θέλει να πληρώσει παραπάνω.

Edited by deathlok
Δημοσιεύτηκε

Πέρα από τη μανδάλωση, νόμιζα ότι αναφέρει τη στάση των ανεμιστήρων όταν λειτουργήσει το σύστημα τοπικής εφαρμογής. Κάπου το έχω δει, δεν μπορεί...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πέρα από τη μανδάλωση, νόμιζα ότι αναφέρει τη στάση των ανεμιστήρων όταν λειτουργήσει το σύστημα τοπικής εφαρμογής. Κάπου το έχω δει, δεν μπορεί...

Μάλλον το έχεις διαβάσει στην τεχνική περιγραφή ενός από τα συστήματα τοπικής εφαρμογής που υπάρχουν και λέει ότι:

"Η διακοπή της παροχής καυσίμου αερίου, της ηλεκτρικής τάσης και του εξαερισμού του μαγειρείου που τροφοδοτουν την φωτιά με καύσιμο, θερμότητα και οξυγόνο αντίστοιχα, προβλέπεται υποχρεωτικά για την ασφαλέστερη πυρόσβεση του μαγειρείου."

 

 

Στήν Εγκύκλιο του ΑΠΣ 61047 Φ701-6 27-11-2009, αναφέρει ότι:

 

"Στην περίπτωση ενεργοποίησης οποιουδήποτε συστήματος κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, όλες οι συσκευές παροχής ηλεκτρικής ισχύος ή καυσίμου που προσδίδουν θερμότητα σε όλο τον προστατευόμενο εξοπλισμό, πρέπει να διακόπτουν τη λειτουργία τους."

 

και συνεχίζει:

 

"Ο ανωτέρω περιορισμός, ισχύει επίσης για τις συσκευές που χρησιμοποιούν υγραέριο ή φυσικό αέριο και δεν προστατευονται από το σύστημα, πλήν όμως, χρησιμοποιούν το αυτό σύστημα εξαερισμου."

 

Η διακοπή της παροχής των ανεμιστήρων της φούσκας, είναι καλό να γίνεται για να μην υπάρχει απορρόφηση του κατασβεστικού υλικού προς την καπνοδόχο και έτσι να μην προλαβαίνει να δράσει πάνω στα λίπη που θα έχουν πάρει φωτιά μέσα στην φούσκα ή την καπνοδόχο. Ίσως να υπάρχει και κάποια νεώτερη διαταγή που να το επιβάλλει και αυτό, αλλά δεν το θυμάμαι αυτή την στιγμή.

Edited by Jwatson
  • 5 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Η τύχη φαίνεται είναι μαζί με τους "τολμηρούς", γιατί από ότι διαβάζω στη πιό κάτω ιστοσελίδα, λόγω τύχης και μόνο δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα με σοβαρές συνέπειες στους χρήστες πυροσβεστήρων τύπου F. Και βεβαίως, έχουν μπεί με δικές μας υπογραφές, αυτοί οι ...πιστοποιημένοι πυροσβεστήρες.

 

http://www.firesol.gr/page1104.html

  • 10 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι, τα συστήματα κατηγορίας "F", όπως τα ορίζει η Πυροσβεστική, κυμαίνονται περίπου από 400,00€, έως 1500,00€, ανάλογα το μέγεθος της χοάνης, την ποσότητα των καπναγωγών και το είδος και την ποσότητα των συσκευών που είναι σε χρήση, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόστος γιατί κάθε περίπτωση μελετάται διαφορετικά. Το μεγάλο κενό στην Ελλάδα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορέας ο οποίος να πιστοποιεί συστήματα τοπικής κατάσβεσης για λίπη και έλαια ως προς την κατασβεστική τους ικανότητα. Το αποτέλεσμα είναι ο Μηχανικός να ακολουθεί επακριβώς τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του συστήματος στην μελέτη και να αναλαμβάνει την ευθύνη της υλοποίησης και εγκατάστασης. Σε περίπτωση που έχουν γίνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ όπως ορίζει ο κατασκευαστής και φυσικά το σύστημα συντηρείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές , την ευθύνη για την αποτυχία κατάσβεσης σε ενδεχόμενη πυρκαγιά φέρει αποκλειστικά ο κατασκευαστής.

 

Η άλλη εναλλακτική είναι να προδιαγράψει ο Μηχανικός σύστημα το οποίο είναι πιστοποιημένο από τα Αμερικάνικα Underwriters Laboratories (γνωστό και ως πιστοποιημένο κατά NFPA 17A - UL300), το οποίο έχει δοκιμαστεί στις δυσμενέστερες περιπτώσεις πυρκαγιάς και φυσικά κοστίζει αρκετά παραπάνω. Το NFPA 17A δεν απαιτεί την διακοπή του συστήματος απαγωγής αερίων για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί δηλαδή τα πιστοποιημένα συστήματα έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες στις οποίες η απαγωγή συνεχίζει να λειτουργεί κατά την διαδικασία της κατάσβεσης.

Edited by Ilias Mentis
Δημοσιεύτηκε

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναφορικά με την παράθεση του συναδέλφου στην 61047 .....

 

"Στην περίπτωση ενεργοποίησης οποιουδήποτε συστήματος κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, όλες οι συσκευές παροχής ηλεκτρικής ισχύος ή καυσίμου που προσδίδουν θερμότητα σε όλο τον προστατευόμενο εξοπλισμό, πρέπει να διακόπτουν τη λειτουργία τους."

 

θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

 

1) Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο παράρτημα Β της απόφασης όπου παρατίθενται ενημερωτικά στοιχεία από το πρότυπο NFPA 17A.

2) Στην παράγραφο 6 της απόφασης αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 

" Στα συστήματα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής που συμμορφώνονται με το πρότυπο NFPA 17A, απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμών διακοπής παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και του καυσίμου (υγραερίου, φυσικού αερίου κ.λπ.) σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού κατάσβεσης ώστε να μην μεταδίδεται θερμότητα στον προστατευόμενο εξοπλισμό. Στα συστήματα που δεν συμμορφώνονται με το πρότυπο NFPA 17A, η τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή θα τηρείται με ευθύνη του μελετητή - εγκαταστάτη μηχανικού"

 

Οπότε: δεν απαιτείται να διακόπτεται η παροχή τροφοδοσίας ρεύματος, φυσικού αερίου κ.λπ. σε όλα τα συστήματα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, παρά μόνο σε εκείνα που είναι σύμφωνα με το NFPA 17A και όταν το ορίζει στις προδιαγραφές του ο κατασκευαστής του συστήματος.

 

και αυτό είναι επιβεβαιωμένο, συνάδελφοι μην επιτρέπετε σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να σας λένε ότι θέλουν.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε θίγεις ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει, όχι απλά με την αόριστη έννοια “καλή λειτουργία”, αλλά με την ουσιαστική “πυροσβεστική ετοιμότητα των μονίμων πυροσβεστικών συστημάτων σε βάθος χρόνου”.

 

‘Οσο αφορά στην αυτόματη διακοπή της απαγωγής καυσαερίων και της παροχής του καυσίμου, δεν καθορίζονται από πρότυπα, αλλά από ανάγκη διάσπασης του τριγώνου της φωτιάς (καύσιμη ύλη+οξυγόνο+θερμότητα). Για τον λόγο αυτόν, η διαδικασία ακολουθείται από τους κατασκευαστές. Επίσης, η λειτουργία της απαγωγής καυσαερίων συνεπάγεται την απώλεια κατασβεστικού μέσου και ενδεχόμενα την ανεξέλεκτη μεταφορά της φωτιάς.

 

Εκείνο όμως στο οποίο θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, είναι ότι σωστά αναφέρεις, για “την αποκλειστική ευθύνη του Κατασκευαστή, εφ' όσον εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι προδιαγραφές και υποδείξεις του”.

 

Κατ' αρχήν, θα ήθελα επώνυμα να παρουσιάσω την τριετή δραστηριότητα μου στην διάθεση, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης μαγειρείων στο νησί της Κρήτης. Ονομάζομαι Μανώλης Πετράκης και συνεργάζομαι με την εταιρεία H.A.E.S από το έτος 2010, φυσικά μετά από προηγούμενες συνεργασίες με ;αλλες σχετικές εταιρείες στον χώρο, γνωστές επώνυμες. Οφείλω να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μοναδική στην Ελλάδα που εξ αρχής αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για κάθε σύστημα που εγκαθιστώ.

Επειδή, ώς γνωστό, η Πυροσβεστική παρόλο που πραγματοποιεί ελέγχους τον τελευταίο καιρό, δεν ενδιαφέρεται για το τελικό αποτέλεσμα (πυροσβεστική ετοιμότητα), η ανάληψη της ευθύνης από την Η.Α.Ε.S πραγματοποιείται με υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει ολόκληρη την διαδικασία μεταξύ κατασκευαστή-εγκαταστάτη-τελικού χρήστη. Αυτήν την δήλωση προσυπογράφω σαν εγκαταστάτης μηχανικός, στην οποία εξ’ άλλου επισυνάπτεται κατάλογος με τον τυποποιημένο εξοπλισμό του συστήματος που εγκαταστάθηκε στον κάθε συγκεκριμένο Χρήστη.

 

Αυτό που καταλάβα από την διαδικασία που τηρείται και σήμερα προσπαθώ να πείσω τους τελικούς χρήστες να το εφαρμόζουν στα συστήματα που έχω εγκαταστήσει (έστω και εκ των υστέρων), είναι η τήρηση του προσκομιζόμενου με το κάθε πυροσβεστικό σύστημα ημερολογίου μεταβολών.

Μόνιμο Πυροσβεστικό Σύστημα στο οποίο δεν τηρείται ημερολόγιο μεταβολών από τον τελικό χρήστη, είναι σαν να μην υπάρχει, αφού δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει σωστά και πολύ περισσότερο να υποστηριχθεί τεχνικά σε βάθος χρόνου.Για του λόγου το αληθές, οποιος επιθυμεί περισσότερες λεπτομέριες για μένα ας ρίξει μια ματιά στο παρακάτω Link ( http://www.firesol.gr/page1212.html )

Edited by mpetrakis
Δημοσιεύτηκε

Χαίρομαι ιδιαίτερα για σχολιασμούς που γίνονται από συναδέλφους οι οποίοι αναφέρουν τα πλήρη στοιχεία τους και όχι κάποιο ψευδώνυμο, σε αυτούς δεν θα μπω καν στη διαδικασία να απαντήσω.

 

Κύριε Πετράκη, συγχαρητήρια που παρουσιάζεσαι με το ονοματεπώνυμο σου, και το δικό μου πραγματικό είναι. Ασχολούμαι με την πυρασφάλεια 8 χρόνια και θα μπορούσα να διαφημίσω όχι ένα αλλά τρία συστήματα που εμπιστεύομαι και προδιαγράφω στις εγκαταστάσεις μου. Δεν είμαι οπαδός της διαφήμισης συγκεκριμένων εταιρειών σε ένα forum, κυρίως ενημέρωσης των συναδέλφων, αλλά από τη στιγμή που επιτρέπεται από τους διαχειριστές μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να περιορίσουμε τα σχόλια μας σε ενημερωτικά.

 

Σχετικά με τα σχόλια σου 3 παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω.

  1. Δεν είναι επιλογή της κάθε εταιρείας να αναλάβει την ευθύνη των συστημάτων της. Είναι απαίτηση νομοθετημένη. Οπότε όλες οι εταιρείες κατασκευής συστημάτων στην Ελλάδα έχουν την ευθύνη της κατάσβεσης εφόσον, το ξανά επισημαίνω, ακολουθηθούν επακριβώς οι προδιαγραφές τους τόσο στην μελέτη (από τον Μηχανικό) όσο και στην εγκατάσταση (από τον τεχνικό).
  2. Ούτε εγώ είμαι της άποψης να μην διακόπτεται η παροχή τροφοδοσίας καυσίμου στις συσκευές όταν ενεργοποιείται ένα σύστημα, απλά ανέφερα το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτικό για όλα τα συστήματα (απλή ενημέρωση όχι άποψη)
  3. Διαφωνώ με την αναγκαιότητα διακοπής του συστήματος απαγωγής καυσαερίων από τη στιγμή που ένα σύστημα είναι δοκιμασμένο για την κατασβεστική ικανότητα του στις δυσμενέστερες συνθήκες, ακόμα δηλαδή και όταν λειτουργεί η απαγωγή. Επιπροσθέτως τα περισσότερα συστήματα για λίπη και έλαια χρησιμοποιούν υγρά χημικά για την κατάσβεση όχι αέρια, οπότε επηρεάζονται σε πολύ μικρό βαθμό από την απαγωγή αερίων. Παράλληλα η απαγωγή συμβάλλει στην απομάκρυνση τόσο των αερίων καύσης όσο και των παραγώγων αερίων της κατάσβεσης έτσι ώστε να μην διαχέονται στον υπόλοιπο χώρο.

  • Upvote 1
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Κάνω μία τεχνική περιγραφή για ένα wet chemical και στον πίνακα επιλογής ακροφυσίων έπεσε το μάτι μου στην συσκευή "φούρνος"....τι εννοεί; είναι ο κλειστός φούρνος συσκευή που μπορεί να προστατευθεί και πρέπει να προστατευθεί από wet chemical ή εννοεί κάποια άλλη συσκευή;

 

Και όταν πάνω στο φούρνο είναι ας πούμε μία φριτέζα τότε βάζεις διπλά ακροφύσια (και για φούρνο και για φριτέζα)

 

και ένα αρχείο που έχει αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης υπολογισμού κτλ για το wet chemical της formula το είχα πάρει σε μία ημερίδα που είχα πάει και είναι αρκετά αναλυτικό (αλλά για φούρνο ούτε αυτό λέει τπτ)

 

http://www.filkat.gr/files/Wet%20Chemical%20Οδηγίες%20Εγκατάστασης.pdf

Edited by deathlok
Δημοσιεύτηκε

Απαντάω μόνος μου...ρώτησα στην formula και μου είπαν πως μπαίνει μόνο σε φούρνους οι οποίοι είναι πάνω στον πάγκο της φούσκας και όχι κάτω από αυτόν. Τοποθετούνται δύο ακροφύσια (όπως αναφέρει και ο πίνακας)  κοντά στο άνοιγμα της πόρτας της συσκευής.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.