Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας συνάδελφοι...

 

έχω μια περίπτωση οικοδομής που λόγο ύψους θέλω να θεμελιώσω στο ύψος του φυσικού εδάφους. Ο μπετατζής μου είπε να σκάψουμε 0.8 – 1μ και να μπαζώσουμε με πέτρα και χαλίκι....Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη κάποιου έμπειρου αφού εγώ δεν έχω ξανακάνει τέτοιου είδους θεμελίωση...έχω ρίξει πέτρα μόνο σε περίπτωση που είμαι κοντά σε θάλασσα αλλά όχι να την φέρω στο ύψος του φυσικού εδάφους...

τι πρέπει να προσέξω κυρίως? Βασικά πέφτει πέτρα με χαλίκι ανάμικτα? Σε τι αναλογία? Και με τελικό υπόστρωμα τι είδους πέτρωμα?

Αξίζει τον κόπο από άποψη οικονομίας?ή θα του έρθει μια η άλλη με το να θεμελίωνε κανονικά στο -0.80μ περίπου? Βασικά θέλει να γλιτώσει τα χρήματα υπερύψωσης με τοιχία του σπιτιού του (+1.00μ θα πάει τ δάπεδο ισογείου)

 

Ευχαριστώ....

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Οπωσδήποτε θα τηρήσεις το ελάχιστο βάθος θεμελιώσης (κατα τη γνώμη μου 1,2 μ ακόμη και για μονώροφη οικοδομή-δεν αναφέρεις ορόφους).

Οι κανονισμοί προβλέπουν εντελώς άκαμπτη θεμελίωση. (μέχρι και εσωτερικά πέραν των εξωτερικών τοιχεία προβλέπει)

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε καταρχήν μην ακούς ό,τι βλακεία σου λέει ο κάθε μπετατζής με τη λογική -ξέρω, ξέρω το 'χω ξανακάνει-.

Εφόσον αυτή η οικοδομή έχει άδεια άρα θα έχει και στατική μελέτη, οπότε γιατί δεν μιλάς με τον στατικό που έκανε την μελέτη?

Επίσης στην περίπτωση που αναφέρεσαι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά δλδ εξυγιανση-μπάζωμα-θεμελίωση. Τί έδαφος υπάρχει? Είναι σε κλίση? Μήπως απαιτείται προφόρτιση? κλπ

 

Εν πάση περιπτώσι, προσωπική μου άποψη είναι ότι το 1-1,20 μ. ελάχιστη εκσκαφή με δημιουργία τοιχίων για την ανύψωση είναι η καλύτερη λύση χωρίς πολλά, πολλά.

Δημοσιεύτηκε

Το έδαφος είναι αμμώδες επίπεδο...στα 70μ βρίσκεται ποτάμι που κατεβάζει νερό μόνο το χειμώνα και δεν έχει στάσιμα νερά..., η οικοδομή ισόγεια με πρόβλεψη ορόφου. Σε τι αναλογία πρέπει να πέσει χαλίκι και βράχος για να έχω ένα καλό υπόβαθρο? Από ότι καταλαβαίνω πρέπει να σκάψω τουλάχιστον 1μ και να το μπαζώσω όλο αυτό....και μετά να πατήσει η θεμελίωση....?

Δημοσιεύτηκε

Οπωσδήποτε εκσκαφή τουλάχιστον 1.00 μέτρο και από την πλευρά του ποταμού για την κακιά στιγμή που θα κατεβάσει νερό (που δεν το υπολογίζετε σήμερα) ισχυρό τοιχείο στην περίφραξη που θα προστατεύσει το κτίριο από την είσοδο των νερών.

Η αναλογία που ακολουθείται είναι περίπου η εξής.

Στο κατώτερο στρώμα χονδρόκοκκο λατομικό υλικό (5-7cm) σε ένα πάχος 20-30 εκατ. και στη συνέχεια μικρότερης διαμέτρου (1-3cm) σε πάχος 10-20 εκατ για εξομάλυνση του δαπέδου θεμελίωσης.

(και ξαναδιάβασε αυτό που λέει ο xristakis σχετικά με τους μπετατζήδες, είναι σημαντικό).

Δημοσιεύτηκε

Σκαψε και θεμελιωσε τουλαχιστον σε βαθος 1μ, εαν βεβαια εμφανιστει εκει έδαφος αξιο εμπιστοσυνης.

Διευκρινησε στο μπετατζη σου οτι δεν του πεφτει κανενας απολυτως λογος για τον τροπο εδρασης της κατασκευης.

Ωστοσο αν ειναι υποχρεωτικο για καποιο λογο να μπαζωσεις, θα πρεπει απαραιτητως αυτη η λεγομενη στρωση εξυγιανσης να συμπυκνωθει με δονητικο συμπυκνωτη, σε στρωσεις 20-30εκ με χοντρο θραυστο κατα προτιμηση αμμοχαλικο χαμηλα και λεπτοτερο προς τα πανω. Το αποτελεσμα της συμπυκνωσης μπορεις να το ελεγξεις και εργαστηριακα σε καθε στρωση.

Το βιβλιο "Συμπυκνωσεις επιχωματων" του Παπασπυρου ειναι παρα πολυ καλο και πρακτικό. Λαβε υποψιν ότι για μικρης κλιμακας εργο δεν συμφερει η εξυγιανση του εδαφους.

Εγώ προτεινω την παρακατω λυση (που θα ανεβασω αν μου πει καποιος τον τροπο να ανεβασω dwg) για την περιπτωση μονορόφου και θα ηθελα να το σχολιασουμε σαν λυση γιατι ειναι αρκετα συχνη περιπτωση.

1.jpg

Δημοσιεύτηκε

να συμπληρώσω λίγο την ερώτηση

 

εαν σε νεα πολυόροφη οικοδομή (5 όροφοι) δεν έχω υπόγειο ,

οπότε λογικά χρειάζομαι την ελάχιστη εκσκαφή για θεμελίωση

 

ο όμορρος (2 όροφους) όμως έχει υπόγειο, είναι με ΓΟΚ του 55

συμικτη κατασκευή πέτρα - μπετόν

και πρόσφατα έκανε αλχημείες χωρίς μηχανικό και χωρίς άδεια

δηλ επεμβάσεις στον ΦΟ

 

είναι ασφαλές τα δικά μου θεμέλια να βρίσκονται πιο ψηλά από του γείτονα;;

τι εκτιμάτε;;;;

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.