Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παίρνει… μπροστά όπως όλα δείχνουν η εφαρμογή του… ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, δηλαδή ενός φόρου που θα βαρύνει τα ακίνητα των Ελλήνων στο εξωτερικό

 

Όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να ενταχθούν στο περιουσιολόγιο που ξεκινά το Νοέμβριο και στο Ε9.

 

Για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Ελληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό. Δεν έχουν καθοριστεί συντελεστές ή πώς θα υπολογίζεται η αξία για να φορολογείται το ακίνητο, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει σημαντικά πολλούς Ελληνες, εκτός κι αν δεν τα δηλώσουν και επιβαρυνθούν με μεγάλα πρόστιμα. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα ξεκινήσει σταδιακά από το Νοέμβριο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ ο νέος τρόπος φορολογίας ακίνητης περιουσίας είναι αντιγραφή από την Ιταλία. Το 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επέβαλε φορολογία στα ακίνητα που διαθέτουν οι Ιταλοί στο εξωτερικό με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αλλά και αποκαλύψεις εστιών φοροδιαφυγής.

 

 

Συμφωνα με τοι σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό με αυτά που βρίσκονται εντός Ελλάδας και να υπολογιστεί ένας φόρος ακινήτων στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας.

 

Αν ένα ακίνητο που βρίσκεται π.χ. στη Γαλλία έχει επιβαρυνθεί με φόρο υψηλότερο από αυτόν που αντιστοιχεί στον συντελεστή που θα επιβάλει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τότε ο ιδιοκτήτης του δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως ο φόρος είναι χαμηλότερος, τότε θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.

 

Η ρύθμιση Μόντι

 

Τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην Ιταλία και διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό τα οποία προορίζονται για οποιαδήποτε χρήση υποχρεούνται να καταβάλουν τον IVIE (φόρο ακίνητης περιουσίας για ακίνητα εξωτερικού).

 

Ο φόρος οφείλεται από ιδιοκτήτες κτιρίων, οικοδομήσιμων γηπέδων και οικοπέδων για οποιαδήποτε χρήση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι αναγκαία για επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελεύθερο επάγγελμα.

Η φορολογητέα βάση μεταβάλλεται ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Για τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία που διασφαλίζουν επαρκή ανταλλαγή πληροφοριών η χρησιμοποιούμενη αξία είναι κατά προτεραιότητα η αντικειμενική, όπως καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται από τη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο για την καταβολή φόρων εισοδήματος ή περιουσίας ή άλλων φόρων. Σε περίπτωση απουσίας της αντικειμενικής αξίας, χρησιμοποιείται το κόστος που προκύπτει από την πράξη αγοράς ή την εμπορική αξία που προκύπτει για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

 

Ο συντελεστής ισούται κατά κανόνα με το 0,76% της αξίας των ακινήτων και υπολογίζεται κατ' αναλογία του μεριδίου ιδιοκτησίας και των μηνών του έτους ιδιοκτησίας (υπολογίζεται ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο η κατοχή διήρκεσε τουλάχιστον 15 ημέρες). Ο συντελεστής μειώνεται στο 0,4% για τα ακίνητα που προορίζονται για κύρια κατοικία. Από τον «φόρο Μόντι» μπορεί να αφαιρεθεί ο ενδεχόμενος φόρος περιουσίας που καταβάλλεται στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...u/#.VhNhxvntlBc

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Πως θα υπολογιστεί η τιμή ζώνης για το μέρος του εξωτερικού που βρίσκεται το ακίνητο; Θα ζητήσει στοιχεία της αγοράς ακινήτων το κράτος από την κάθε χώρα;

Δημοσιεύτηκε

Εφοσον ο ιδιοκτητης κατοικει στο εξωτερικο πανω απο 6 μηνες το χρονο και μπορει να αποδειξει οτι τα οικονομικα του ενδιαφεροντα και κερδη ειναι απο την αγορα του εξωτερικου, ηδη φορολογειται εκει. Θα ειναι εναντιον των κανονων να διπλοφορολογηθει, εφοσον ΔΕΝ ζει στην Ελλαδα πανω απο 6 μηνες.

 

Εαν εχεις περουσια στο εξωτερικο κ ζεις Ελλαδα πανω απο 6 μηνες το χρονο τοτε μια χαρα φορολογησε τα ακινητα σου με τον Ελληνικο νομο.  Δεν γινεται να διπλοφορολογισεις εντος ΕΕ κατοικο του εξωτερικου απλα κ μονο επειδη θες εσοδα, εαν ισχυει η ειδηση το βλεπω για πολλα διακστηρια απο μονιμους κατοικους του εξωτερικου 

 

λιγακι τραβηγμενο το βλεπω ομως, γιατι ηδη πληρωνουμε το Ελληνικο κρατος την κινητη ή ακινητη περουσια που κατεχουμε στην Ελλαδα, αλλα μονο αυτα. Οχι τα ολικα μας περουσιακα στοιχεια ή εισοδηματα

Δημοσιεύτηκε

Για να παρεις 2η υπηκοοητα δεν ειναι κ τοσο ευκολο. Θελει χρονια παραμονης στην χωρα και να αποδεικνυεις οτι εισαι εργαζομενος. στο UK απο οτι θυμαμαι θελει 7 χρονια και Βελγιο μου φαινεται 5. Αν και στο Βελγιο παιρνεις ex-patriot status απυθειας με το που δουλευεις.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μαζί με το Βέλγιο, είναι άλλες 3-4 χώρες που παίρνεις σχετικά εύκολα υπηκοότητα. Τσέκαρε το.

Στην χειρότερη,μπορείς να αγοράσεις υπηκοότητα (σχετικά ακριβά),αλλά αν έχεις ολόκληρη περιουσία στο εξωτερικό δεν είναι και τόσο απαγορευτικό. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι σχετικά ανεξοδοι...

Αυτού του είδους οι...υπηρεσίες, πρωτοξεκίνησαν από τους αμερικάνους, οι οποίοι φορολογουνται στις ΗΠΑ, από οποιαδήποτε χώρα κι αν έχουν έσοδα.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε

Μαζί με το Βέλγιο, είναι άλλες 3-4 χώρες που παίρνεις σχετικά εύκολα υπηκοότητα. Τσέκαρε το.

 

Στην χειρότερη,μπορείς να αγοράσεις υπηκοότητα (σχετικά ακριβά),αλλά αν έχεις ολόκληρη περιουσία στο εξωτερικό δεν είναι και τόσο απαγορευτικό. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι τελείως ανεξοδοι...

 

Αυτού του είδους οι...υπηρεσίες, ξεκίνησαν από τους Αμερικάνους, οι οποίοι φορολογουνται στις ΗΠΑ, από οποιαδήποτε χώρα κι αν έχουν έσοδα.

Παιρνεις αλλα δεν συμφερει  :mrgreen:  :mrgreen:  σαν ex-patriot φορολογησε λιγοτερο. Εφοσον ομως ζεις πανω απο 6 μηνες στην χωρα εισαι κατοικος, οχι υπηκοος, και φορολογησε κανονικα

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ελπίζω στο υπ. οικονομικών να έχουν κάποιου είδους πληροφόρηση σοβαρή , με βάση την οποία το σχεδιαζόμενο μέτρο όταν θα εφαρμοσθεί να αποφέρει και έσοδα άξια λόγου . Υπάρχει η πιθανότητα να πέσουν πάνω σε ακίνητα ιδιοκτησίας εξωχώριων εταιρειών.

Eπιπλέον θέλω να πιστεύω ότι έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους και τις πρόνοιες των ΣΑΔΦ , τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα με διάφορα άλλα κράτη.

Edited by SOTHRIS

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.