Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

1 ώρα πριν, Faethon11 said:

Σύμφωνα με τους ορισμούς είναι όλα πλάγια όρια οπότε δεν έχεις υποχρέωση για Δ αλλά μόνο για δxδ στην γωνία των πλευρών Α και Ζ

OK τώρα κατάλαβα. Σε ευχαριστώ Faethon11 !

• 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 183
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι Καλημέρα, έχω μια απορία και χρειάζομαι την βοήθειά σας.

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως για ανέγερση πολυωρόφου οικοδομής, έχω κοινό πίσω όριο με συνοράτορα ο οποίος έχει κατασκευάσει αποθηκάκι εν επαφή με το πίσω όριο μου και πολυώροφη οικοδομή σε απόσταση μικρότερη του 1μ. από το πίσω όριο μου όπου στην όψη αυτή έχει δημιουργήσει και ανοίγματα. (επισυνάπτεται σκαρίφημα, συγχωρέστε τα γράμματα). 

Σύμφωνα με τον Ν.4067/12 Αρθ.14  και τον.Ν5106/24 όπως τροποποιήθηκε, 

β) όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστον απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται ή να απέχει κατά δ από το κοινό πλάγιο όριο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι δυνατή η εφαρμογή της περιπτ.στ),

γ.  όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλάγιων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά,

Σύμφωνα με τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι μπορώ να κατασκευάσω εν 'επαφή το κτίσμα μου στο πίσω όριο της ιδιοκτησίας μου. 

Όμως από την ΥΔΟΜ μου λένε ότι πρέπει για να είμαι εν επαφή να κατοχυρώσω ότι το αποθηκάκι είναι νομίμως υφιστάμενο είτε λόγω  τακτοποίησης  είτε λόγω  οικοδομικής άδειας. 

Εγώ δεν μπορώ να βρω σε κάποια νομοθεσία  να αναφέρεται η νομιμότητα της κατασκευής ως προαπαιτούμενο. 

Μήπως γνωρίζει κάτι κάποιος συνάδελφος? 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Σαρωμένα έγγραφα (12).pdf

Καταρχάς το γεγονός ότι η πολυκατοικία είναι σε απόσταση 0,90μ δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο όπως ούτε και η παρ. 1β του άρθρου 14 η οποία αφορά μόνο σε πλάγια όρια.

Τώρα η άποψη μου είναι ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαιτείται νομιμότητα του όμορου και ούτε είσαι σε θέση να την τεκμηριώσεις. Αν ο άλλος κόλλησε με αυθαίρετο κτίριο σου δίνει το δικαίωμα να κολλήσεις.

ΩΣΤΟΣΟ σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρούσα ένα αποθηκάκι, αυθαίρετο ή μη, ως κτίριο για να εφαρμόσω την παρ. 1γ του άρθρου 14.
Όλο το νόημα των αποστάσεων Δ και δ είναι να εξασφαλίζεται σε όλα τα ΚΤΙΡΙΑ ο απαραίτητος φωτισμός και αερισμός.
Ένα αποθηκάκι θα μπορούσε να έχει τεχνητό φωτισμό και αερισμό και δε σημαίνει ότι ο γείτονας έχει επαρκή απόσταση για φωτισμό και αερισμό επειδή ένα αποθηκάκι είναι κολλημένο. 
Πολύ φοβάμαι ότι ειδικά επειδή η πολυκατοικία έχει και παράθυρα αν κολλήσεις μπροστά στην πολυκατοικία, σε περίπτωση καταγγελίας που μπορεί να φτάσει και σε δικαστήρια θα έχεις πρόβλημα αν βασιστείς στην αποθήκη για να κολλήσεις.

Σχετικά υπάρχει το παρακάτω έγγραφο που αφορά συγκεκριμένα στο βοηθητικό κτίριο του ΓΟΚ 73

Εγγρ-46717/2511/17
Σε απάντηση του Εγγρ-4925/26-5-17, σας γνωρίζουμε ότι κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας,το
Αρθ-14 παρ.1.γ του Ν-4067/12 (ΝΟΚ) δεν αναφέρεται στα βοηθητικά κτίρια, τα οποία έχουν ανεγερθεί ως εγκαταστάσεις εντός των υποχρεωτικών πλαγίων και οπισθίων ακαλύπτων χώρων,σύμφωνα με το
Αρθ-86 του ΝΔ-8/73 (ΓΟΚ/73), δεδομένου ότι με το Αρθ-14
παρ.1γ των Τεχνικών Οδηγιών του ΝΟΚ (ΥΠΕΚΑ Αποφ-63234/12) διευκρινίστηκε, ότι στην έννοια του κτηρίου, που εφάπτεται στο όριο δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές του Αρθ-17 (του ΝΟΚ).
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Β)
Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 239, Νέο Ψυχικό

Edited by Latg

Το κτήριο που απέχει 0,9 μ δεν λαμβάνεται υπόψη στην τοποθέτηση.

Το "αποθηκάκι", αν δεν είναι κτίσμα με κατάληξη -στάσιο (λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο, χοιροστάσιο, ξυλοστάσιο κλπ.) και είναι αποθήκη κατοικίας, αν αποτυπώνεται στο τοπογραφικό σου, σου δίνει το δικαίωμα να έχεις επαφή στο πίσω όριο, ασχέτως νομιμότητας. Επειδή όμως ο γείτονας μάλλον δεν θα θέλει να υπάρξει αυτή η επαφή, θα διερευνούσα περισσότερο το καθεστώς της αποθήκης για την αποφυγή μελλοντικών περιπετειών...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.