Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, 

 

Σε μια υπάρχουσα πλάκα οπλ. σκυροδέματος, ποιο είναι το όριο στο βέλος κάμψης από το οποίο και μετά εγκαταλείπεις τη λύση της ενίσχυσης και αποφασίζεις κατεδάφιση και επανακατασκευή; 

Edited by Allobar
  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η οριακή κατάσταση λειτουργικότητας προβλέπει βελος κάμψης l/250 ή l/500 αν εδραζονται άνωθεν ευαίσθητα διαχωριστικά.

 

Δεν υπάρχει όριο σε αυτό που ρωτάς. Επαφίεται στην κρίση του μηχανικού το τι μέτρα θα λάβει για να επαναφέρει την πλάκα εντός των ορίων λειτουργικότητας.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε

Κατα την αποψη μου τα ορια λειτουργικοτητας υπαρχουν για να ειναι το κτιριο "λειτουργικο", που σημαινει οτι αν δεν υπαρχουν ορατες λειτουργικες βλαβες, τοτε "δεν χαλασε κι ο κοσμος", καταρρευση δεν θα εχεις.

Αν εχεις λειτουργικα προβληματα, δες αν μπορεις να τα αναστρεψεις με πιο οικονομικο τροπο απο την κατεδαφιση. Η τηρηση των "οριων" δεν ειναι αυτοσκοπος.

Και φυσικα μην ξεχασεις τα θεματα της αντοχης!!!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Μία "λεπτομέρεια":

Τα όρια λειτουργικότητας είναι στόχοι σχεδιασμού. Δεν είναι κριτήρια επάρκειας.

 

 

Υ.Γ: Σε παλιές οικοδομές, είναι σύνηθες να βλέπεις βέλος πλάκας >1% του ανοίγματος. Σε νέες οικοδομές, σε προβόλους 2,5m γίνεται χαμός...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Tα όρια λειτουργικότητας είναι αυτό που λέει η λέξη,όρια. Το στοχευμένο βέλος κάμψης μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε τιμή υποσκελίζει αυτά τα όρια και είναι στην κρίση του μηχανικού κατά τον σχεδιασμό.

 

Τέλος κανείς δεν μίλησε για την επάρκεια και την αντοχή της πλάκας (και κακώς έγινε η οποιαδήποτε συσχέτιση με τα όρια λειτουργικότητας). Ζητούμενο σύμφωνα με την ερώτηση δεν είναι η αντοχή της πλάκας,αλλά το βέλος κάμψης που εμφανίζει αυτό καθ'αυτό.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, εφόσον ελέγξεις την αντοχή του σκυροδέματος και την κατάσταση του οπλισμού (καθώς και πιθανή ενανθράκωση, διάβρωση κλπ) και βρεθούν σε αποδεκτά επίπεδα, το βέλος κάμψης σε απασχολεί μόνο σχετικά με το αν η παραμόρφωση του δομικού στοιχείου προκαλεί προβλήματα χρήσης ή αισθητικής του κτιρίου.  

Edited by Allobar
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ποιό είναι  ακριβώς το πρόβλημά σου? Το βέλος κάμψης ή η επάρκεια αντοχής της πλάκας?  Γίνε πιο συγκεκριμένος.

 

Οι έλεγχοι των ορίων λειτουργικότητος (δηλαδή το βέλος κάμψης στο συγκεκριμένο θέμα), δεν έχουν καμία σχέση με τους ελέγχους οριακής κατάστασεως αστοχίας των δομικών μελών.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε

Η ερώτηση μου έχει να κάνει με αυτό που αναφέρει ο AlexisPap. Οι ΟΚΑ και ΟΚΛ υπεισέρχονται στο σχεδιασμό μιας νέας κατασκευής. Εγώ ρωτάω κατα πόσο υπεισέρχεται το βέλος κάμψης υφιστάμενου στοιχείου ως κριτήριο επάρκειας του (πέρα από τους λοιπούς γνωστούς ελέγχους αντοχής και ανθεκτικότητας). 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνήθως όταν λέμε επάρκεια (σχεδιασμού) ενός δομικού στοιχείου,την εννοούμε ως προς την ΟΚΑ.

Από εκεί και πέρα όμως,υφίσταται και επάρκεια ως προς την ΟΚΛ.

(η επάρκεια ως προς την ΟΚΑ,είναι συμβατική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική επάρκεια αντοχής του δομικού στοιχείου).

 

Όταν τα στοιχεία μιας υφιστάμενης κατασκευής,είναι ανεπαρκή προς την ΟΚΛ (με βάση τον κανονισμό με τον οποίον μελετήθηκαν) τότε είναι ανεπαρκή ως προς την ΟΚΛ.Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι ανεπαρκή και ως προς την ΟΚΑ.

 

Συνήθως όταν έχεις ανεπάρκεια ως προς την ΟΚΛ,αλλά είσαι επαρκής ως προς την ΟΚΑ,δεν μπορείς να κάνεις και πολλά,για την ακρίβεια δεν αξίζει να κάνεις κάτι. Και σε περιπτώσεις που τα πράγματα είναι δραματικά,δηλαδή με μεγάλα (ορατά) βέλη κάμψης,τότε κατά πάσα πιθανότητα ίσως έχεις και πρόβλημα και ως προς την επάρκεια αντοχής.

 

 

ΥΓ.Με αφορμή αυτό που είπε ο Αλέξης για τους προβόλους,υπάρχει μια ιστορία. Ιδιοκτήτης απευθύνεται σε μηχανικό για να "διορθώσει" τα μεγάλα βέλη κάμψης προβόλου (περίπτωση ανεπάρκειας ως προς την ΟΚΛ, με επάρκεια όμως σε ΟΚΑ). Ο μηχανικός υποστυλώνει τους προβόλους (αλλάζοντας το στατικό τους σύστημα) και οι πρόβολοι ρηγματώνονται στην άοπλη εφελκυόμενη πλέον ζώνη.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε (edited)

atsalovergas αυτά που αναφέρεις είναι πολύ βασικές γνώσεις και θεωρώ πως είναι γνωστά σε όλους μας.

Όμως νομίζω πως είναι σαφές από την αρχή, ότι η ερώτηση αναφέρεται σε υφιστάμενο στοιχείο και επομένως στο πως αντιμετωπίζεις την επέμβαση σε αυτό και όχι στο σχεδιασμό νέου.

Με λίγα λόγια αναφέρομαι σε εκτίμηση της επάρκειας υφιστάμενου δομικού στοιχείου και όχι σε επάρκεια σχεδιασμού.

Η ερώτηση λοιπόν είναι κατά πόσο υπεισέρχεται το βέλος κάμψης στην εκτίμηση της επάρκειας υφιστάμενου στοιχείου.

Edited by Allobar

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.