Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγοραπωλησία '' Ημι υπόγειας '' αποθήκης κ στην πράξη Ισόγεια κατοικία.


Recommended Posts

Καλημέρα Συνάδελφοι.

 

Εχθές με κάλεσε ένας γνωστός να '' δούμε '' την περίπτωση του η οποία είναι η εξής:

Του '' δόθηκε - πωλήθηκε '' αναγκαστικά, στα χαρτιά τουλάχιστον υπόγεια αποθήκη οικοδομής. Στην πράξη πρόκειται για ισόγεια κατοικία.

ο εν λόγω Κύριος θέλει να την πουλήσει.

Σήμερα θα ζητήσω τον φάκελο αδείας της οικοδομής να δω τι γίνεται και εκεί.

 

Να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει για άλλες τουλάχιστον 20 '' Αποθήκες '' της οικοδομής.

 

1. Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσω;

2. Υπάρχει περίπτωση η πιθανή διαδικασία που θα ξεκινήσουμε να δημιουργήσει προβλήματα στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες αποθηκών-ισογείων;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πήρα την Οικ. άδεια και είδα ότι όντως στα '' χαρτιά '' πρόκειτε για μια Ημι υπόγεια αποθήκη . Από το σημείο τομής του εδάφους μέχρι το κάτω τμήμα του εδάφους 1.55μ2 (στην Ο.Α).

Στην πράξη έχουμε ισόγεια κατοικία.

Ποίες είναι οι παραβάσεις;

Σίγουρα έχουμε 1. Αλλαγή χρήσης από Ημι υπόγεια αποθήκη σε κατοικία.

                           2. Υπέρβαση ύψους

                          3. Υπέρβαση δόμησης

                   

Με το ξεμπάζωμα όμως τι γίνεται;

 

Παραθέτω ερώτημα και απάντηση από ΤΚΜ

 

. Στο άρθρο 18-παραγ. 6 του ν.4178/2013 αναφέρεται ότι για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλους τους χώρους σε υπόγειες στάθμες, πατάρια και σοφίτες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4067/2012, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%. Στο άρθρο 2 του ν.4067/2012 αναφέρεται ότι υπόγειο είναι όροφος του όποιου η οροφή δεν υπερβαίνει την απόσταση 1,20 μ από την οριστική στάθμη του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι σε ξεμπαζωμένα υπόγεια που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης (που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των υπόγειων που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης) δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής 50%;

Απ. Η διαπίστωση των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων, προκύπτει από τη σύγκριση της υπάρχουσας κατάστασης με τις εγκεκριμένες μελέτες της οικ. αδείας. Αυτό σημαίνει ότι ένα υπόγειο το οποίο κατασκευάστηκε σε στάθμη που όριζε η οικοδομική του άδεια, δεν έχει αυθαιρεσία για τη μη ολοκληρωμένη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του, παρά μόνο ενδεχομένως, για την αλλαγή χρήσης του.

 

Εγώ καταλαβαίνω ότι αν το '' υπόγειο '' κατασκευάστηκε σε στάθμη που όριζε η Οικ. άδεια τότε δεν υπάρχει θέμα ξε-μπαζώματος. Σωστά

   

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει τηρηθεί η στάθμη θεμελίωσης δεν υπάρχει Υ.Υ. Υπέρβαση δόμησης με μειωτικό 50% . Θα κάνεις οριστική υπαγωγή, με πληρωμένο το 30% του προστίμου και  ο δικός σου μπορεί να μεταβιβάσει. Στο συμβόλαιο θα γίνει αναφορά για υποχρέωση συνέχισης διαδικασίας και πληρωμής του υπόλοιπου προστίμου από τον αγοραστή, εφόσον ο τελευταίος συμφωνήσει, διαφορετικά θα πληρωθεί ολόκληρο προ μεταβίβασης.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λες συνάδελφε   '' δεν υπάρχει Υ.Υ. Υπέρβαση δόμησης με μειωτικό 50% ''.

Με το ξε - μπάζωμα όμως τι γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Αφού μιλάμε για οριζόντια ιδιοκτησία το ξεμπάζωμα αφορά κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου. Δεν έχει υποχρέωση η Ο.Ι να ρυθμίσει κοινόχρηστο χώρο εκτός και αν της έχει δοθεί αποκλειστική χρήση στο έδαφος, οπότε υποχρεωτικά θα τακτοποιήσει την αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.