Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τα δύο πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδας για τις εξορύξεις στις Σκουριές, τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα, καταγράφουν 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το 2012 έως το 2014.

 

Επικίνδυνα κενά -που ισοδυναμούν με απόκρυψη στοιχείων- στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατ' επέκταση στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2011 από το ΥΠΕΚΑ για τη λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, με ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός, αναδεικνύουν τα δύο πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τα οποία ολοκληρώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται βουνό παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που είχαν αποτέλεσμα τη ρύπανση νερών και του εδάφους από τη διάθεση των υγρών αποβλήτων με επικίνδυνα συστατικά εκτός ορίων, όπως τα βαρέα μέταλλα, αλλά και από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων, ακόμη και των επικίνδυνων. Κοντά σε αυτά και η παράνομη διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων προς εξαγωγή, τουλάχιστον από τις αρχές του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που θέτει ο διεθνής ναυτιλιακός κώδικας.

 

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδας πραγματοποίησαν επτά αυτοψίες, μαζί με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2014, στο υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου. Αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού έργου των Μεταλλευτικών - Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας και περιλαμβάνει τα ανενεργά μεταλλεία Μαντέμ Λάκκου και το ενεργό των Μαύρων Πετρών, το εργοστάσιο εμπλουτισμού Στρατωνίου (ετήσιας δυναμικότητας 250.000 τ. μεταλλεύματος), τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στον Κοκκινόλακα και τις λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου.

 

Ισάριθμους ελέγχους έκαναν από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014 και στην Ολυμπιάδα. Στο υποέργο περιλαμβάνονται οι εργασίες απομάκρυνσης του παλαιού τέλματος και αποκατάστασης του χώρου, όπως και των χώρων όπου είχε αποτεθεί στο παρελθόν αρσενοπυρίτης. Εδώ βρίσκεται και το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, στο οποίο γίνεται η επεξεργασία (εμπλουτισμός) του παλαιού τέλματος.

 

Οι έλεγχοι βεβαιώνουν ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή του πρώτου υποέργου, δεδομένου ότι:

  • Τα αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα επεξεργασμένων υδάτων από τις μονάδες κατεργασίας νερών μεταλλείου Στρατωνίου (στο σημείο εκβολής στη θάλασσα) και Μαντέμ Λάκκου (πριν από την εκβολή στο ρέμα Κοκκινόλακα) έδειξαν υπερβάσεις των ορίων διάθεσης υγρών αποβλήτων σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, π.χ. του μαγγανίου, του μολύβδου, του σιδήρου, όπως προσδιορίζονται από τη νομοθεσία, και άρα ρύπανση των επιφανειακών υδάτων.
  • Η εταιρεία δεν παρακολουθεί την ποιότητα των υγρών αποβλήτων καθώς συγκρίνει τα αποτελέσματα αναλύσεων που διενεργεί με τις πιο χαλαρές απαιτήσεις νομαρχιακής απόφασης του 1985. Την εν λόγω απόφαση επικαλείται και ως προς τα όρια των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών νερών. Επιπλέον, για το σύνολο των εξεταζόμενων μετάλλων μετράει τη συγκέντρωσή τους εν διαλύσει και όχι την ολική.
  • Όμβρια ύδατα (Μαντέμ Λάκκου) επιβαρυμένα με φερτά υλικά οδηγούνται στο ρέμα Κοκκινόλακα. Παρεμβάλλεται χωμάτινο σκάμμα περίπου 10 τετραγωνικών, το οποίο κατά την αυτοψία ήταν καλυμμένο με σκουρόχρωμη λάσπη υλικών του μεταλλείου, κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων που επιτάσσουν κατασκευές τεχνικών για την πρόληψη μεταφοράς φερτών από τις εγκαταστάσεις προς τους υδάτινους αποδέκτες.
  • Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (χρησιμοποιημένα φιλτρόπανα). Στο πόρισμα σημειώνεται ότι μεταξύ 2007 και 2014 παρήχθησαν περισσότεροι από 35 τόνοι ετησίως χρησιμοποιημένων φιλτρόπανων, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη των 10 τόνων ετησίως που δηλώνει η εταιρεία.
  • Οι αποθέσεις επικίνδυνων και μη αποβλήτων στον παλαιό χώρο υποδοχής αποβλήτων της Λίμνης Σεβαλιέ 1 επεκτάθηκαν εκτός του στεγανοποιημένου τμήματος των λιμνών σε χώρο επί του εδάφους και σε επαφή με την υπάρχουσα δασική βλάστηση, χωρίς ουδεμία πρόνοια για την παροχέτευση των στραγγιδίων ή άλλων απορροών, επιτείνοντας το πρόβλημα του ήδη ρυπασμένου χώρου. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος θεωρούν ότι τα επικίνδυνα απόβλητα πρέπει να οδηγηθούν σε ΧΥΤΕΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων), διότι είναι βεβαρημένα με βαρέα μέταλλα.
Διαβάστε τι δείχνουν τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις δραστηριότητες στο Στρατώνι και την ΟλυμπιάδαPosted Image

 

Πηγή: http://www.thepressp...n-Periballontos

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

ούτε οι κάτοικοι που ειναι υπέρ του έργου δεν θέλουν τέτοιες παραβάσεις δίπλα απο τα σπίτια τους

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.