kfill Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3 , 2009 Αν υπαρχει προβλεψη οροφου ξεχαστε τη την κεκλιμενη απο μπετο στεγη.
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5 , 2009 Πράγματι η ξύλινη στέγη έχει μεγαλύτερη απαίτηση συντήρησης αλλά δεν είναι και τραγική αν η κατασκευή γίνει με τους κανόνες της τεχνικής. Δηλ δεν μπορεί να διαμαρτύρεται κανείς για το «χάλι» της στέγης του αν αγόρασε την χειρότερη ξυλεία την οποία και πότισε με πετρέλαιο με το ποτιστήρι για προστασία. Σήμερα υπάρχουν εκπληκτικά υλικά (ξύλου, συνδέσεων, προστασίας κτλ) και είναι κρίμα που δεν γίνεται, στον τόπο μας, χρήση τους. Συντάσσομαι στην άποψη του eupalinos και επιπλέον θα ήθελα να πω ότι τα φυσικά υλικά (Πέτρα, ξύλο) έχουν καλύτερη σχέση με τον άνθρωπο το δε αποτέλεσμα τους είναι περισσότερο κοντά τους αλλά και την γη που τους ανέχεται. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η άγνοια (τεχνικών και εργοδοτών) αλλά και η πολλαπλάσια εργασία που χρειάζεται (κυρίως σε επίπεδο μελέτης και λεπτομερειών) για μια τεχνικά άρτια κατασκευή. Ποιος το καταλαβαίνει για να το πληρώσει; Το αισθητικό και περιβαλλοντικό (αισθητικό και αίσθησης) αποτέλεσμα είναι απλώς άλλο δεν μπαίνει σε σύγκριση ιδίως μάλιστα με «απομιμήσεις»
LIZARD Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6 , 2009 Νομίζω πως είναι απαραίτητο να γίνει μια διευκρίνηση όσον αφορά στο περιβάλλον λειτουργίας της κάθε κατοικίας.Απ' όσα έχω μάθει στη σχολή μέχρι τώρα σχετικά με τις ξύλινες κατασκευές ισχύει ότι δεν είναι αποτελεσματικές παρά μονο σε περιβάλλον με σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες,δλδ είναι καλύτερο να βρίσκουν εφαρμογή σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας όπως και γίνεται.Αυτό γιατί το ξύλο σαν υλικό δεν ανταπεξέρχεται τόσο ικανοποιητικά όσο το σκυρόδεμα στις έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές(τις οποίες και υφίσταται ιδιαίτερα η στέγη από οποιδήποτε αλλό κατακόρυφο στοιχείο)-μειωμένη θερμοχωρητηκότητα εξαιτίας του μικρού βάρους.Άρα γιατί να μην καταφύγει κάποιος στη λύση του μπετον....
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6 , 2009 Το ξύλο ως υλικό δεν έχει ευαισθησία στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Κατά την γνώση μου το ξύλο είναι ευαίσθητο: Στην uv ακτινοβολία Στα έντομα που το τρώνε. Στους μύκητες που το αλλοιώνουν Στην υγρασία που του αλλάζει διαστάσεις. Και κυρίως στους άσχετους που το χρησιμοποιούν χωρίς γνώση. Για κάθε μια από τις επιρροές αυτές υπάρχει κατάλληλη προστασία.
mkalliou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2009 Χεχε! Έτσι είναι! Να προσθέσουμε και το αυτονόητο ότι πέρα από το γεγονός ότι η υγρασία αλλάζει τις διαστάσεις του ξύλου, επιφέρει και τη σήψη του...
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2009 Θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω (κυρίως για να μην δοθούν σε συναδέρφους λάθος εντυπώσεις). Το ξύλο δεν παθαίνει τίποτα από την υγρασία. Μην ξεχνάς ότι στη φυσική του κατάσταση έχει πάνω από 30% όταν στις κατασκευές κυμαίνεται από 12 έως 18%. Για την διαστολή του (που υπάρχει πάντα) κρίσιμο μέγεθος είναι το ποσοστό 24% πέρα από το οποίο το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο και συνοδεύεται από αυξημένες στρεβλώσεις. Απόδειξη αυτών είναι τα αποξηραμένα ξύλα και οι στρεβλώσεις που παθαίνουν μετά το ξηραντήριο (η αντίστροφη δλδ διαδικασία). Η υγρασία όμως δημιουργεί καταλληλότερες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν μύκητες που είτε το αποχρωματίζουν, βοηθώντας ακολούθως στην προσβολή του από το φως, είτε το προσβάλλουν (πχ σάπισμα). Γυρνώντας πίσω στην προηγούμενη απάντηση μου: Καλή προστασία (και ακολούθως τακτική συντήρηση) σημαίνει αυξημένη διάρκεια ζωής. Εδώ να προσθέσω ότι στη διάρκεια ζωής συντελεί τα μέγιστα η δομική διαμόρφωση, σε γενικό επίπεδο αλλά και στις λεπτομέρειες, δουλεία που είναι κυρίως μηχανικού.
mkalliou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 , 2009 Μα φυσικά και να με διορθώσεις. Έτσι είναι. Η υγρασία αυτή καθεαυτή δεν επηρεάζει. Αν όμως το ποσοστό υγρασίας είναι >20% τότε ευνοείται η ανάπτυξη των μυκήτων οι οποίοι αναπτύσσονται παρασιτικά μέσα στο ξύλο και τρέφονται από την κυτταρίνη του. Ευαίσθητα στη σήψη είναι τμήματα των ξύλων που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη υγρασία και ανεπαρκή αερισμό, όπως τα ακραία τμήματα δοκών δαπέδων (μέσα στις δοκοθήκες) και τα εν επαφή ή εντός του εδάφους ξύλινα στοιχεία. H uv ακτινοβολία όμως μόνο στον αποχρωματισμό δεν συμβάλλει?
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 , 2009 Η χρωστική που έχουν τα ξύλα δίνει ένα βαθμό προστασίας. Οι μύκητες συμβάλλουν στον αποχρωματισμό. Πράγματι το σόκορο στα ξύλα είναι το ποιο ευαίσθητο σημείο τους. Η uv αρχικά αποχρωματίζει το ξύλο και μετά καταστρέφει το συνδετική των ινών, η οποία απομακρύνεται από την βροχή πχ, ουσιαστικά αποδιοργανώνοντας την δομή του. Το αποτέλεσμα είναι ξύλο άχρωμο του οποίου η επιφάνεια έχει πάψει να είναι λεία. Παρατηρώντας κατασκευές από ξύλο, αρκετά χρόνια τώρα, θεωρώ ότι σε ξύλα εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία αυτός είναι ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος. Υπάρχουν «φίλτρα» uv όμως είναι τόσο ποιο αποτελεσματικά όσο ποιο σκουρόχρωμα είναι και βέβαια είναι ακριβά.
chrisaggelakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9 , 2009 οπως γραφω και στην εισαγωγη μου εγω δεν ειμαι μηχανικος και θα ηθελα να ρωτησω κατι.Ασχολουμε με το ξυλο σαν εμπορος και εμπειρικα ξερω οτι ο ηλιος το καταστρεφει το ξυλο αλλα οταν ειναι σε σκεπη που απο πανω υπαρχουν πισοχαρτο και κεραμυδια πως θα περασει ο ηλιος για να το καταστρεψει? Σε μια σκεπη απο οσο ξερω υπαρχει περιπτωση να μην ειναι εκτεθιμενο ουτε το σοκορο στον ηλιο.
mkalliou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10 , 2009 Αν είναι προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι πέργκολες πχ είναι αναγκαστικά εκτεθειμένες...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα