Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παρα πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα....φωτογραφιες, σχεδια, εντυπα..

Αυτη πραγματικα ειναι και η ιστορια.

 

Πηγαινω ομως σε ενα ποιο πρακτικο θεμα.

Αν εισασταν πχ ελεγκτης νομιμοτητας κτιριων!!! και σας εδιναν ενα σχεδιο ενος κτιριου,- οχι πολυ παλιο- ας πουμε του 1956, με σφραγιδα απο νομομηχανικο. Χωρις καποιο εντυπο αδειας, με οποια μορφη και να ηταν αυτο....θα λεγατε οτι ειναι νομιμο.

Ας πουμε οτι θελατε να δωσετε Βεβαιωση Νομιμοτητας....θα δινατε για αυτο το κτιριο. Προσοχη ειπα 1956 και οχι 55.

Θα δινατε;

Δημοσιεύτηκε

Ο μηχανικός θα κινούταν με βάση τι λέει ο νόμος. Αν δεν έχει άδεια ίσως πάμε για κάποια τακτοποίηση.

Δημοσιεύτηκε

Ο μηχανικός θα κινούταν με βάση τι λέει ο νόμος. Αν δεν έχει άδεια ίσως πάμε για κάποια τακτοποίηση.

Αυτο ακριβως ειναι και το ερωτημα μου.

Τοτε το 1958, τι αδεια εβγαινε και απο ποια αρμοδια υπηρεσια.?

 

Καποιος παλιος εδω μεσα?

Δημοσιεύτηκε (edited)

να προσθεσω και αυτο  στη συζητηση

 

Είδος: ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Αριθμός: 60885/4983
Έτος: 1990
ΦΕΚ: Β 656 19901016
Τέθηκε σε ισχύ: 16.10.1990

Τίτλος
Χορήγηση αδειών οικοδομής από Προέδρους Κοινοτήτων.

 

----

1. Οι εργασίες για τις οποίες εκδίδεται άδεια από τους προέδρους κοινοτήτων είναι ως εξής:

α) Περίφραξη ή περιτοίχιση οικοπέδων.

β) Επισκευές (περιλαμβανομένης και της επισκευής στέγης) ή εσωτερικές διαρρυθμίσεις οικοδομών χωρίς επέμβαση στα φέροντα στοιχεία (π.χ. στοιχεία από μπετόν, τοίχους από πέτρα κ.λπ.).

γ) Κατασκευές βοηθητικών εγκαταστάσεων (αποθηκών, σταύλων κ.λπ.), επιφάνειας έως και 50 τ.μ. και ελεύθερου ύψους έως και 4,50 μ. (μη περιλαμβανομένου του ύψους τυχόν στέγης), σε επαφή ή ανεξάρτητα από την κύρια οικοδομή, μια φορά για κάθε οικόπεδο, εφόσον η κατασκευή αυτή μαζί με τα τυχόν υπάρχοντα κτίσματα δεν υπερβαίνει τα 250 τ.μ. δ) Προσθήκες χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης (δωμάτιο, λουτρό, κουζίνα κ.λπ.) σε απλές μονόροφες οικοδομές, συνολικής επιφάνειας των προσθηκών έως και 20 τ.μ. και ελεύθερου ύψους έως και 3,50 μ. (μη περιλαμβανομένου του ύψους τυχόν στέγης) και μια φορά για κάθε οικόπεδο, εφόσον η κατασκευή αυτή με τα υπάρχοντα κτίσματα δεν υπερβαίνει τα 200 μ2.

"ε. Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών που εισάγονται ατελώς για αυτοστέγαση από παλινοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ομογενείς Ποντίους".

2. Κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών, πλέον των περιορισμών της παρ. 1, εφαρμόζονται οι πολεοδομικές διατάξεις και οι εν γένει όροι και περιορισμοί δόμησης που ισχύουν για κάθε περιοχή.

 

 

λοιπες λεπτομερειες και περιοχες στο   ανω  ΦΕΚ ...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αυτο ακριβως ειναι και το ερωτημα μου.

Τοτε το 1958, τι αδεια εβγαινε και απο ποια αρμοδια υπηρεσια.?

 

Καποιος παλιος εδω μεσα?

 

Για να χτιστεί σπίτι εκείνη την δεκαετία έβγαζες κανονικά άδεια από πολεοδομία. Τώρα για την περίπτωση που είπες στο προηγούμενο post να υπάρχει απλά ένα σχέδιο με σφραγίδα νομομηχανικού από το ΄50 χωρίς άδεια και να καλείται ο μηχανικός το 2015 αν θα δώσει βεβαίωση νομιμότητας, εκεί θα κινηθεί αποκλειστικά με βάση τι ορίζει ο νόμος περι τακτοποίησης-νομιμοποίησης και λοιποί νόμοι, γιατί αν κάνει κάτι διαφορετικό θα υπάρχουν κυρώσεις και συνέπειες για τον μηχανικό. Τα κριτήρια για να θεωρηθεί ένα κτίριο νόμιμο όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το '50 θα τα γνωρίζουν αρκετοί μηχανικοί στο forum, εγώ δεν γνωρίζω κάτι περαιτέρω, υπάρχουν διάφορες διατάξεις και νόμοι. Π.χ για σπίτια πάνω από μια ηλικία ή ορισμένα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα θεωρούνται αυτοδικαίως νόμιμα ασχέτως αν υπάρχει διαθέσιμη η οικοδομική άδεια σε κάποια πολεοδομία σε μικροφίλμ ή αν έχει κάτι στα χέρια του ο ιδιοκτήτης, με βάση την χρονολογία κατασκευής υπάρχει διαφορετική μεταχείριση, άλλο πράγμα κτίσμα χωρίς άδεια του 1920-30 άλλο του 1950-60 άλλο του 1970 και μετά.

Δημοσιεύτηκε

Για να χτιστεί σπίτι εκείνη την δεκαετία έβγαζες κανονικά άδεια από πολεοδομία. ............. Τα κριτήρια για να θεωρηθεί ένα κτίριο νόμιμο όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το '50 θα τα γνωρίζουν αρκετοί μηχανικοί στο forum, εγώ δεν γνωρίζω κάτι περαιτέρω, υπάρχουν διάφορες διατάξεις και νόμοι. Π.χ για σπίτια πάνω από μια ηλικία ή ορισμένα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα θεωρούνται αυτοδικαίως νόμιμα ασχέτως αν υπάρχει διαθέσιμη η οικοδομική άδεια σε κάποια πολεοδομία σε μικροφίλμ ή αν έχει κάτι στα χέρια του ο ιδιοκτήτης, με βάση την χρονολογία κατασκευής υπάρχει διαφορετική μεταχείριση, άλλο πράγμα κτίσμα χωρίς άδεια του 1920-30 άλλο του 1950-60 άλλο του 1970 και μετά.

Για τα προ του 55, οπως θα γνωριζεις, πραγματι θεωρουνται νομιμα.

Για τα επομενα απο 56 και μετα μεχρι 60....πραγματι τα φωτα θελω απο αυτους που γνωριζουν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.