Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης των περίπου 2.000 ατόμων που παρακολούθησαν τα προγράμματα κατάρτισης που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: « ... η προσαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ένα από τα μέσα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η πιστοποίηση των γνώσεων δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα καθόσον ισχυροποιεί τη θέση μιας επιχείρησής στην αγορά, δείχνει με την κατοχή ενός επίσημου τίτλου τα επαγγελματικά προσόντα που κατέχει ο επαγγελματίας, στους καταναλωτές και πιθανούς πελάτες σας και αποτελεί διαβεβαίωση για την ορθή και ποιοτική υλοποίηση του επαγγελματικού έργο».

 

Οι φορείς που διενεργούν τις εξετάσεις πιστοποίησης είναι οι: TÜV HELLAS και η TÜV AUSTRIA. Οι εξετάσεις αποτελούνται μόνο από θεωρητικό μέρος και όχι από πρακτική εξέταση.

 

Ειδικότερα, τα θεματικά αντικείμενα κατάρτισης για τα οποία ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης προσόντων είναι τα ακόλουθα:

 

Γεωθερμία-ηλιοθερμία-τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Τεχνική κατάρτιση επαγγελματιών κλειθροποιών.

Κατάρτιση υπευθύνων σχολικών κυλικείων.

Διαχείριση ψυκτικών ουσιών θερμοκηπίου.

Τεχνική κατάρτιση τεχνιτών υαλοπινάκων.

Σύγχρονες τεχνικές & ειδικές επεξεργασίες καθαρισμού ταπήτων και ταπετσαριών.

Νέες τεχνικές δομικών έργων αλουμινίου - σιδήρου.

Από τα προαναφερόμενα αντικείμενα κατάρτισης - πιστοποίησης μόνο οι ψυκτικοί πρόκειται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης που οργανώνονται από τις περιφέρειες.

 

Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο έχει προβλεφθεί στα 150 ευρώ, θα καταβληθεί από τον υποψήφιο συμμετέχοντα σε εξετάσεις πιστοποίησης κατά την αίτησή του στον φορέα πιστοποίησης και θα του καταβάλλεται τελικά από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εφόσον και όταν προσκομίσει το αντίγραφο του παραβόλου πιστοποίησης και αποδεικτικό στοιχείο συμμετοχής στις σχετικές εξετάσεις πιστοποίησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ www.imegsevee.gr ή τις κατά τόπους δομές του φορέα.

 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και εθνικών πόρων.

 

Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/29497/

 

Click here to view the είδηση

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα θα είναι αν αρχίσουν και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Υπάρχουν βρώμικα μυαλά που το σχεδιάζουν και βρίσκουν συμπαραστάτες τόσο το ΤΕΕ όσο και τους προέδρους των επιστημονικών μας συλλόγων για να το υλοποιήσουν, θεωρώντας ότι έτσι θα έχουν και την απαιτούμενη ηθική νομιμοποίηση. Θα υποβαθμίσουν την αξία των διπλωμάτων μας σαν επιστημονικό τίτλο που δεν μας παρέχει πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα και θα φτιάξουν για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ένα μητρώο αυτών που θα έχουν δικαίωμα να την ασκήσουν.

 

Δεν πρέπει να τους περάσει. Σε λίγο τα διπλώματά μας δεν θα έχουν καμία αξία. Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους γύρισε την πλάτη στην πρώτη απόπειρα με τις εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, ελπίζω να επιδράσει ανατρεπτικά στις επιδιώξεις τους. Επειδή όμως σαν Μηχανικοί δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε σε αυτά που σχεδιάζονται εις βάρος μας, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ενημερωθούν οι σημερινοί φοιτητές των Πολυτεχνείων, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που κάνουν για να αποκτήσουν το δίπλωμά τους, θα τους δώσουν ένα χαρτί που δεν θα τους εξασφαλίζει, όπως γινόταν μέχρι χθές, επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Δυστυχώς ήδη το ΤΕΕ μαζί με κάποιους, διορισμένους πια και όχι εκλεγμένους σε κάποια αξιώματα, μεγαλοκαθηγητές των πολυτεχνικών σχολών και τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων (σύλλογοι σφραγγίδες), έχουν ήδη αρχίσει την υλοποίηση του ξηλώματος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

  • Upvote 13
  • Downvote 6
Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω πως η πιστοποίηση είναι κάτι το σωστό και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις ειδικότητες πτυχιούχων/διπλωματούχων. Ειδικά στους μηχανικούς. Η ενημέρωση επάνω στην ειδικότητα δεν σταματά σε ό,τι κάναμε πριν από 10-20-30 χρόνια - κατά τη διάρκεια των σπουδών μας - όπου και αν έγιναν αυτές.

  • Upvote 8
  • Downvote 3
Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να γίνει διακριτό και στο κλάδο των μηχανικών (Διπλωματούχων και Τεχνολόγων) για το τι μπορεί να κάνει ως επαγγελματίας. Τόσα χρόνια τα επαγγελματικά του προσόντα απορρέαν από το πτυχίο του και μόνο με αποτέλεσμα η χώρα να έχει ένα τεράστιο αριθμό παρόμοιων πτυχιούχων που μπορούν να κάνουν παρόμοια πράματα και εκ των πραγμάτων με παρόμοιο μέτριο τρόπο (κανένας φυσιολογικός επαγγελματίας δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα παρόλα αυτά το κράτος του δίνει το δικαίωμα να υπογράφει τα πάντα).

Ο κλάδος μας έχει πιάσει πάτο. Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Και αλλαγή σημαίνει ότι θα χάσουμε όλοι κάποια από τα κεκτημένα μας. 

 

Θέλω να προσθέσω μια ακόμη παράμετρο στη συζήτηση :

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα του τεχνικού κλάδου. Όλοι μας, από τον τεχνίτη μέχρι τον διπλωματούχο, προσπαθούμε με "μερεμέτια" να επιβιώσουμε. Λόγω αυτής της παρακμής σίγουρα δεν υπάρχει και κανένα ενδιαφέρον και από τους ξένους για να έρθουν την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ένα πιστοποιημένο συνεργείο τοποθέτησης θερμομόνωσης από τη Γαλλία, μια μελετητική εταιρία από την Αγγλία, μια κατασκευαστική εταιρία σιδεροκατασκευών από τη Γερμανία κτλ.. Η ξηρασία που υπάρχει στο τεχνικό κλάδο μας "προστατεύει" κατά μια περίεργη έννοια από τον εξωτερικό ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα κάτι θα πάρει μπρος. Τότε η ζήτηση για τεχνικούς θα αυξηθεί και (αν δεν έχουμε γίνει Βόρεια Κορέα) ξένοι θα κάνουν τη παρουσία τους. Έχετε σκεφτεί με πια ακριβώς προσόντα θα τους ανταγωνιστείτε? Με μια ξεθωριασμένη πινακίδα "ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ" και ένα σπασμένο AutoCAD 2007? Εντάξει, ξέρετε τον δήμαρχο. Πίνετε τσίπουρα και με τον προϊστάμενο της πολεοδομίας. Έχεις παντρευτεί τη κόρη του πρώην νομάρχη ή ο πατέρας σου ήταν μεγαλοκουφωματατζής της περιοχής. Αφού βλέπετε όμως ότι δεν πάει άλλο. Προσπαθούμε να γίνουμε ευρωπαϊκό κράτος. Είναι τόσο δύσκολο να πηγαίνεις μια φορά στα 5 χρόνια να μαθαίνεις τι νέο υπάρχει στο επάγγελμα σου? 

 

+1 και από εμένα!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Η πιστοποίηση προσώπων έχει να κάνει με την υποχρεωτική ασφάλιση απο 01/01/2016 για επαγγελματική ευθύνη. 

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή στις σοβαρές χώρες που τα τεχνικά επαγγέλματα και οι Μηχανικοί πιστοποιούνται, οι άνθρωποι εκεί είναι κορόιδα και θύματα στου συστήματος; Αλήθεια εσείς που τα υποστηρίζετε αυτά τι γνώμη έχετε για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και του δημοσίου γενικότερα; 

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι κάνουμε τα πράγματα αποσπασματικά . 

Σίγουρα η πιστοποίηση είναι καλή , αλλά καλό θα είναι να καταλάβουν  οι νεώτεροι , ότι επειδή έχουν πρόσφατες τις σπουδές δεν θα έχουν πλεονέκτημα . Γιατί στο εξωτερικό κάθε πιστοποιημένος , βλέπω ότι γράφει και την εμπειρία του . 

 

Το θέμα όμως είναι πόσο αξιόπιστοι είναι οι πιστοποιητές . 

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Και στην Ελλάδα υπάρχει «πιστοποίηση» του μηχανικού. Ο μηχανικός με τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις στη πολεοδομία, στις νομαρχίες κλπ, ο μηχανικός με την φθηνότερη τιμή και ο μηχανικός που «τολμάει» να παρανομήσει είναι και ο καλύτερος…

Δημοσιεύτηκε

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πραγματικής απαξίωσης των δυνατοτήτων των μηχανικών και εκφαυλισμού της όρεξης για δια βίου μάθηση είναι η νοοτροπία του συναδέλφου ΒΑΣΙΛΗ Κ.

+1 στους υπόλοιπούς συναδέλφους.

  • Upvote 9

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.