Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι Έλληνες εξακολουθούν να επενδύουν στην εκπαίδευση αν και οι σπουδές δεν αποτελούν πλέον ένα ασφαλές εισιτήριο για την αγορά εργασίας. Η Ελλάδα, μάλιστα, παράγει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Μια ματιά στην εκπαίδευση» του διεθνούς οργανισμού που δόθηκε στη αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ποσοστά αυτά μάλιστα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2000 όταν πανεπιστημιακούς τίτλους διέθετε το 18% του εργατικού δυναμικού (25-64 ετών). Το 2014 πτυχίο είχε το 28%, ενώ στις ηλικίες 25-34 η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη: από το 24% το 2000 πέρασε στο 26% το 2005 για να ανεβεί στο 31% το 2010 και στο 39% σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (44%), η Φινλανδία (40%) και η Ισπανία (40%), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες (42%).

 

Ωστόσο, η έξοδος στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η Ελλάδα μετράει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετράει και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν διπλώματα από μεταλυκειακά προγράμματα. Κοντά στα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας βρίσκεται μόνο η Ισπανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι υποτετραπλάσιος.

 

Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά στους νέους (25-34 ετών) που αγγίζουν περίπου το 35%. Ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία).

 

Ο κύριος παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η οικονομική κρίση. Το 2000 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,2%, το 2005 ήταν 9,6%, το 2010 12,5%, ενώ το 2014 είχε εκτοξευθεί στο 27,6% (36% στις ηλικίες 25-34).

 

Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά των ΝΕΕΤ, όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς οι νέοι από 20 έως 24 ετών που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται (από τα αρχικά των λέξεων Not in Education, Employment, or Training). Οι «ούτε ούτε» στην Ελλάδα φτάνουν το 30%, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ισπανία και η Τουρκία.

 

Ως προς την κατανομή των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα ακολουθεί τον γενικό κανόνα: οι γυναίκες που σπουδάζουν είναι περισσότερες από τους άνδρες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία όπου υπερτερούν οι άνδρες και (πολύ οριακά) η Τουρκία. Οι γυναίκες, πάντως, δεν παύουν να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες στην Ελλάδα από την ανεργία παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα.

 

Πηγή: http://www.e-typos.c...ragei-i-ellada/

 

Click here to view the είδηση

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ε, όχι και άνεργοι, μοιράζουμε φυλλάδια, μαγειρεύουμε (φαγητά), πόρτα σε μπαρ, αγροτικές εργασίες, υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί, ιδιαίτερα, μερεμέτια, φορτοεκφορτωτές κλπ. Είμαστε πολυτάλαντοι for sure. Ολα αυτά κρυφά, αλλιως εργόσημο.
Οι πιο έξυπνοι έχουν πάει στην πολιτική και έλυσαν το βιοποριστικό, μια μέρα θα πλουτίσουν.
Οι πιο τολμηροί και καταρτισμένοι και με άκριες την έκαναν για εξωτερικό, τους ζηλεύω.

Παρά τους πάμπολλους τομείς που απασχολούμαστε δεν βγάζουν όλοι μεροκάματο, ενώ μόνον το 95% είναι ανασφάλιστοι.
Πάντως τεμπέληδες όπως μας αποκαλούν οι μα λάκες δεν είμαστε.
 

Το τι χρειάζεται η χωρα και η κοινωνία το κουβεντιάζουμε χρόνια τώρα στο 'παγκοσμιοποίηση' και αλλού.

Edited by AMHxaNos
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Ωραία....Πάμε τώρα για τσιφτετέλια στην Πέγκυ Ζήνα και να μας δώσουν καμια απευθείας ανάθεση...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

κατά τα άλλα, ονομάσαμε τα ΤΕΙ -> Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

Αυτό χρειάζεται η κοινωνία.

 

Ποιός το είπε αυτό; Τίποτα δεν μετονομάστηκε σε τεχνολογικό πανεπιστήμιο. Μόνο το ΤΕΙ Πειραιά και μερικά άλλα έσπευσαν και αυτο-μετονομάστηκαν σε ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα.

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο δες εδώ

 

Έτσι θα έχουμε στη Αθήνα πάνω από δέκα πανεπιστήμια!

 

Μπορεί κάποιος να μου πει πόσα πανεπιστήμια έχει το Λονδίνο και πόσες φορές πολλαπλάσια είναι η αγορά εργασίας? 

Δημοσιεύτηκε

Το διάβασα. Ακόμα ούτε έρχεται κάτι ούτε ξέρουμε αν θα έρθει, οι πρόεδροι των ΤΕΙ έκαναν μια πρόταση προς το υπουργείο παιδείας, τώρα το αν θα την υιοθετήσει το υπουργείο ή οχι, μένει να το δούμε. Αν γίνει δεκτή η πρόταση τότε ναι θα έχουμε 10 πανεπιστήμια στην Αθήνα.

Δημοσιεύτηκε

Δεν χωράει άλλους πτυχιούχους η ελλαδα. Αυτο που λέγανε κάποτε μάθε παιδί μου γράμματα δεν ισχυει με την καμια σημερα. Πιο πολυ εχει σημασία το μάθε τέχνη και αστην. Μια αβέβαιη επένδυση ειναι οι σπουδές

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η τριτοβάθμια εκπαιδευση αποτελει, τουλάχιστον την τελευταια 15 ετία, μια τεράστια φούσκα.

Αν δεν έχει το μέσον να μπείς στο δημόσιο (και ας λένε όλοι οτι μπήκαν με αξιοκρατία και άλλα τέτοια παραμύθια) ή τις γνωριμίες για να μπείς σε ιδιωτική επιχείρηση, σε τρώει το μαύρο σκοτάδι.

Το να έχει απλά ένα "χαρτί" και να προσπαθείς να βρεις δουλεία, είναι σαν να περιμένει να κερδίσεις το τζακ ποτ του τζόκερ παίζοντας 5+1 αριθμούς. Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αφού όμως τόσα χρόνια μας έφαγε ο λαϊκισμός, το βόλεμα, το μέσον, τα δανεικά και το ψέμα και δεν κοιτάξαμε να αναπτύξουμε πραγματικά ετούτο τον τόπο, καλά να πάθουμε

Edited by karavlaxos
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μην τσιμπάτε και μην αποπροσανατολίζεστε. Το πρόβλημα δεν είναι οι πτυχιούχοι αλλά η συστηματικά κατεστραμμένη οικονομία (ειδικά των τελευταίων 6 κατοχικών ετών). Ήταν που ήταν η δημόσια διοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας καραγυφταριό,έφεραν και τα μνημόνια  και το τερμάτισαν.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.