Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έχει μέλλον η οικοδομή;


Julius Caesar

Recommended Posts

Φίλε μου το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνονται δάνεια. Τι να λέμε τώρα....! Πως θα αγοράσει ο άλλος σπίτι χωρίς δάνειο ?! Πάει και νοικιάζει. Ούτε καν μεταχειρισμένο δεν παίρνει μην σου πω.

 

Θες να το γυρίσουμε στο δημογραφικό, στα πολιτικά κ.τ.λ. , οκ. 

 

Μαικλ.....σε όλον τον κόσμο, τα σπίτια αγοράζεται με δανεισμό και υποθήκες. Δεν σημαίνει απαραίτητα φούσκα αυτό. Αρκεί να πάρεις σπίτι στα μέτρα σου και επίσης το δάνειο να είναι στα μέτρα σου. Τι μου λες τώρα για αποταμιεύσεις και κουμπαράδες ? Υπάρχει περίπτωση να μαζέψει κάποιος 200.000 π.χ. να αγοράσει νέο διαμέρισμα ?! Πως ?!  

Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι αλλά πριν αρκετά χρόνια όλοι με αποταμιεύσεις έφτιαχναν ή αγόραζαν τα σπίτια τους ακόμα και σε οικονομικές κρίσεις μεγαλύτερες από την σημερινή . Δεν έπαιρναν δάνεια παρά ένα ελάχιστο ποσοστό Όλοι οι συγγενείς μου προ 30 - 40  χρόνων έτσι έκαναν μεταξύ των οποίων και οι γονείς μου που έκαναν έτσι δυο σπίτια ένα Α κατοικίας και ένα β κατοικίας στο χωριό Όταν ξεκίναγαν απένταροι το ίδιο τους έλεγαν κάποιοι  και τότε δηλαδή με πενταροδεκάρες πως θα κάνετε σπίτι Αυτή η λογική χάθηκε πλέον και εκεί που ένα μικρό ποσοστό το έλεγε παλαιά  τώρα αυτό που έγραψες ακούγεται από μεγαλύτερο Αυτό έγραψα ότι πρέπει με πολιτική βούληση να αλλάξει , πράγμα που λόγο αλλοτρίωσης είναι δύσκολο  

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλάμε για τον Μυτιληναίο ή τον Κόκκαλη, δεν μιλάμε για επιχειρηματικά δάνεια αλλά για στεγαστικά. Τεράστια διαφορά!

Σε ποιον θα δώσει στεγαστικό δανειο η τράπεζα? Θα έχει τα κριτήρια να το πάρει ο δυνητικός δανειολήπτης? Θα μπορεί να το αποπληρώσει?

Το όλο πρόβλημα ανάγεται σε χρονικό ορίζοντα και σε επαλληλία εισοδήματος-τιμής στέγασης! Μπορεί να μην έχουμε σύζευξη των ιδιομορφών χαχα.

Και ξαναλέω. μιλάμε για μια άνοδο της τάξης του 10-15%. Για παραπάνω είναι μάταιο και ουτοπικό να συζητάμε μεσοπρόθεσμα (ημερομηνίες ας μην αναφέρουμε).

Υπομονή και καλή συνέχεια!

Edited by zenmechanics
Link to comment
Share on other sites

Να μην σας ξαναγράψω την ιστορία της οικοδομής των τελευταίων 35 χρόνων . Δείτε την λίγες σελίδες πιό πίσω .

 

Μέχρι το 1987 δεν υπήρχε καθόλου τραπεζικός δανεισμός . Από το 1987 μέχρι το 1990 , υπήρξαν τα επιδοτούμενα της πρώτης κατοικίας . Από το 1990 μέχρι το 1995 δεν υπήρχε δανεισμός , μια και τα επιτόκια ήταν 26 % Από το 1995-;1998 που έπεσε λίγο ο πληθωρισμός , είχαμε πάλι τα πρώτης κατοικίας για δυ και άλλους υπαλλήλους και από το 1998-2002 είχαμε πλέον και δανεισμό για όλους και από τις εμπορικές τράπεζες . Τι συνέβαινε όμως πάντα ακόμα και σε αυτά τα λίγα δάνεια ? Δανεισμός ΜΟΝΟ μέχρι το 60-65 % της εμπορικής αξίας και μέχρι 15 χρόνια διάρκεια δανείου .

 

Αυτό σήμαινε ότι ο δανειολήπτης , η ο αγοραστής , αγόραζε αυτό που μπορούσε και όχι αυτό που ονειρευόταν . Ολα αυτά τα δάνεια είτε έχουν εξοφληθεί , είτε τα τελευταία τελειώνουν σε 2-3 χρόνια .

 

Μετά ήρθε ο χαμός . Οι τράπεζες χάριζαν λεφτά .

 

Μου ερχόταν κόσμος και μου ζήταγε 3 υπνοδωμάτια . Τα 80άρια έπαψαν να έχουν ενδιαφέρον . Είχα βρεθεί το 2003 με 3 τριάρια και τα πήραν το ένα 2 γερόντια και τα άλλα δύο γυναίκες περί τα 40 που δύσκολα θα έκαναν οικογένεια , όπως και έγινε .

 

Μέχρι το 2002 , το τριάρι ήταν η βάση κάθε οικογένειας . Αυτό αγόραζαν όλοι και ΑΝ έκαναν 2 παιδιά διαφορετικού φύλου και είχαν λεφτά πήγαιναν στα 3 υπνοδωμάτια .

 

Μετά το 2003 έρχονταν νέα ζευγάρια και μου έλεγαν , θέλουμε 3 υπνοδωμάτια τουλάχιστον . Τους ρώταγα πόσα παιδιά έχουν και μου έλεγαν κανένα , τώρα θα παντρευτούμε , αλλά αφού θα το χρωστάμε το σπίτι για 40 χρόνια , να μην πάρουμε 3 υπνοδωμάτια ? Τέτοια κουφά .

 

Αλλη γνωστή μου πήρε ένα αισχρό σπίτι στον Γέρακα , επειδή ήταν μεζονέτα 300 τμ και μου έλεγε :Θέλω πολλά τετραγωνικά , Είχε μεγαλώσει μια χαρά σε ένα σπίτι 107 τμ που είχα πουλήσει στους γονείς της 15 χρόνια πριν . 

 

Αυτές λοιπόν οι υπερβολές ήταν που διέλυσαν την αγορά . 

 

Τώρα λοιπόν αν ξαναγυρίσουμε στα κλασσικά , εκεί που πουλιώνταν 50-80000 σπίτια τον χρόνο και όχι 250000 που φτάσαμε το 2006 , μια χαρά μας φτάνει το 10-15 % .

 

Ας μιλήσουμε και για έναν ακόμη μύθο . 

 

Πόσα απούλητα υπάρχουν . 

 

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα . Υπάρχουν σπίτια που πρέπει να γκρεμιστούν . Είναι πολύ παλιά σε περιοχές που δεν παρέχουν ανέσεις , έχουν θέματα ασφάλειας και πολυπολιτισμικότητας και μηδενικό ενδιαφέρον αγοράς .

 

Αν βγάλουμε λοιπόν αυτά και κάτι περίεργα στο άνω άκρο της αγοράς που κάνουν από 500.000 και πάνω , τώρα που έχουν πέσει οι τιμές , θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πάνω από 50.000 σπίτια για πούλημα και ίσως λέω και πολλά .

 

Κάντε μια έρευνα αγοράς στην περιοχή σας . Δείτε στην ΧΕ πόσα σπίτια πουλιούνται πραγματικά και πόσα είναι επανάληψη των ίδιων από τους μεσίτες  . 

 

Εγώ έχω δύο αγγελίες για δικά μου σπίτια και έχει άλλες 28 από μεσίτες για τα ίδια . Ενα άλλο 50άρι που έχω έχει μπεί άλλες 8 φορές . 

 

Την άποψη που έχω ότι είναι ελάχιστα τα καινούργια σπίτια που έχουν μείνει , την επιβεβαιώνουν και οι μεσίτες . Τα περισσότερα που ήταν έτοιμα οι κατασκευαστές  τα νοίκιασαν , αναμένοντας καλύτερες τιμές , ιδιαίτερα όσοι δεν είχαν πρόβλημα δανεισμού .

 

Επιμένω λοιπόν ότι το πρόβλημα είναι κατά 70 % πρόβλημα ψυχολογίας και τρομολαγνείας των καναλιών . Οσο υπάρχει υποτιμητική κερδοσκοπία περιμένοντας ότι θα πέσουν οι τιμές , ο κόσμος δεν αγοράζει . 

 

Αφήστε που είναι πολλοί που νομίζουν ότι θα κάνουν το ντηλ του αιώνα .

 

Στο κάπιταλ , υπάρχει ένας δημοσιογράφος που γράφει ότι βλακείες λένε οι τραπεζικοί και οι μεσίτες . Προχτές έγραφε για κάποιον Καλάμη ελληνοαμερικανό  που ήθελε να κατέβουν και άλλο οι τιμές , γιατί λέει εδώ έπεσε πολύ το ΑΕΠ μας σε σχέση με τις άλλες μνημονοπαθείς χώρες , αλλά τα ακίνητα δεν έπεσαν ανάλογα με εκείνες που το ΑΕΠ τους έπεσε λίγο . 

 

Βέβαια δεν ξέρω κανένα να θέλει να πάρει εξοχικό στην Ιρλανδία , αντί για την Μύκονο , αλλά τέλος πάντων .

 

Το χειρότερο όμως δεν είναι τα άρθρα αυτά . Είναι τα σχόλια των σχολιαστών . Εκεί να δείτε μίσος , για τον κλάδο μας  . 

 

Οι περισσότεροι βέβαια είναι τραπεζουπάλληλοι και έχουν χάσει λεφτά από τις τραπεζικές μετοχές , αλλά το μίσος περισσεύει .

 

Τους τα χώνω όμως και εγώ ανάλογα .....

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ Βασίλη και πάλι με το κείμενό σου Και εγώ αυτήν την αίσθηση έχω Ότι έχουμε θέμα ψυχολογίας κυρίως βέβαια τρελά πράγματα δεν περιμένω που δεν ήταν και φυσιολογικά όπως πολύ ωραία γράφεις και εξηγείς Αν δεν έχουμε πάλι εκλογές άμεσα και ηρεμήσουν και άλλο τα πράγματα χωρίς να ψάχνουμε χρήματα σαν κράτος με το ντουφέκι και συνεχίσει ο κόσμος να παράγει και να εργάζεται στοιχειωδώς που σημαίνει να κυκλοφορεί το χρήμα κάτι που το τελευταίο καιρό βλέπω δειλά - δειλά , πιστεύω ότι θα έχουμε μια σταδιακή αύξηση της οικοδομής σε περιοχές κυρίως τουριστικές ή υπό ανάπτυξη 

Link to comment
Share on other sites

Καλα τα λες Μπας. Και εγω συμφωνω οτι ειναι ελαχιστα τα νεοδμητα.

 

Συμφωνω και για την ιστορια με πληρωμες κτλ.

 

Πιστευω ομως οτι η εποχη που αγοραζες..με αποταμιευσεις εχει πεθανει. Στα παντα οχι μονο στα ακινητα. Οπως ειπες υπηρχαν και τα υψηλα επιτόκια παλια.

 

Φυσικα τα μμε ειναι παναθλια και σπερνουν τρομο.

Link to comment
Share on other sites

Στα νεόδμητα μετράτε μόνο τα ολοκληρωμένα σπίτια, που μπορούν να είναι άμεσα κατοικήσιμα; Γιατί από προσωπική εμπειρία σε Γιάννενα και Λάρισα, υπάρχουν πολλά κτίρια και πολυώροφα, που είναι ημιτελή, σε διάφορες κατασκευαστικές φάσεις και είναι στάσιμα εδώ και μια τετραετία. Δεν μετράω και αυτά, που έχουν βγει οικοδομικές άδειες και δεν έχουν ξεκινήσει καν. Η τελευταία περίπτωση είναι και ο λόγος, που δίνονται συνεχείς τριετής παρατάσεις στην ισχύ των οικοδομικών αδειών.

Link to comment
Share on other sites

 Πρέπει να επανέλθουμε στο παλαιό μοντέλο των πατεράδων μας ,  με την αποταμίευση και την σταδιακή οικοδόμηση , 

 

Πολύς κόσμος μετά τα μπετά συνέχιζε μόνος του τα υποόλοιπα

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι αλλά πριν αρκετά χρόνια όλοι με αποταμιεύσεις έφτιαχναν ή αγόραζαν τα σπίτια τους ακόμα και σε οικονομικές κρίσεις μεγαλύτερες από την σημερινή .   

 

Δεν εχει υπαρξει. (υποσυνθηκες ειρηνης)

Η τελευταια, αναλογων διαστασεων, οικονομικη κριση ηταν το 1929 στις ΗΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά αυτά που λέει ο Μαικλ....είναι της φαντασίας του για αυτό και δεν απαντάω. 

 

Ξεχνάει καταρχάς ότι οι παππούδες που χτίσανε, απέκτησαν γη πολύ φτηνά. Τώρα ένα ζευγάρι....που θα βρει γη ? Εκτός αν θέλει να πάμε στην Κάρυστο.

 

Ξεχνάει ότι τότε ήταν περίοδος ανάπτυξης και υπήρχε όντως λίγο χρήμα παραπάνω αλλά τώρα ακόμη και ένας με πολύ καλό μισθό δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι που κάνει 100 -200 χιλιάδες. Πως θα το κάνει ? 

 

Ξεχνάει επίσης τα επιτόκια που υπήρχαν παλιά με κάτι 20% που αν έκανες οικονομία και αποταμίευες τα λεφτά σου διπλασιάζονταν σε μερικά χρόνια.

 

Ξεχνάει τέλος ότι άλλη η ποιότητα σήμερα μίας κατασκευής, άλλος ο τρόπος ζωής κ.τ.λ. . Τι να κάνουμε. Η ζωή έχει αλλάξει. Και πάλι όμως σήμερα είμαι σίγουρος ότι το χτίσιμο ενός σπιτιού στην Κάρυστο κάνει τουλάχιστον 1000/μ2 όπως είδα και στο χωριό του γαμπρού μου πρόσφατα. Ας μου πει λοιπόν ο Μαικλ πως θα χτίσει σήμερα στο χωριό του αν θελήσει...

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Τι αποταμίευση και κουραφεξαλα. Έστω οτι καποιος βάζει στην άκρη 1000€ το μηνα. Ποτε θα αγοράσει σπίτι έτσι στην αλλη ζωη; Τα κουφώματα μονο κατι γινεται.. Και πείτε μου ενας μέσος άνθρωπος με σχετικά καλο μισθό ποσα μπορει να βάζει καθε μηνα στην άκρη; Εδω καλα καλα ούτε αμάξι δεν αγοράζεις χωρις δάνειο θα παρεις σπίτι μην τρελαθούμε τωρα..

 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.