Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένεται να κινηθούν σε αρνητικούς ρυθμούς και το 2016 καθώς, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των συναφών βραχυχρόνιων δεικτών η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, όπως αναφέρει η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη διάρκεια του 2015 συνεχίστηκαν, αν και με μικρότερη ένταση, οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες, τις τιμές και τα μισθώματα τόσο των κατοικιών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων. Στη δυσκολία ανάκαμψης της αγοράς έχουν συμβάλει, εκτός των άλλων, η οικονομική αβεβαιότητα, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο (επικείμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κ.ά.).

 

Επιπλέον, οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που καταγράφηκαν από τους τελευταίους μήνες του 2014 και σχεδόν έως το α τρίμηνο του 2015 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών δεν είχαν συνέχεια.

 

Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2015, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Ειδικότερα, τα στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,0% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, έναντι μείωσης κατά 7,5% το 2014. Σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το γ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν

μειωθεί κατά 40,9%.

 

Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αναμένεται με σχετική υστέρηση, καθώς συνδέεται κυρίως με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

 

Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το α εξάμηνο του 2014 δεν συνεχίστηκε, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων συνεχίστηκαν κυρίως σε συνοικιακά καταστήματα, σε αποθηκευτικούς χώρους και σε λιγότερο πλεονεκτικά κτίρια γραφείων. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα μισθώματα γραφείων υψηλών προδιαγραφών δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα επίπεδα των ζητούμενων τιμών, καθώς το απόθεμα των κενών και διαθέσιμων χώρων υψηλών προδιαγραφών συρρικνώνεται. Πιο αναλυτικά, κατά το α εξάμηνο του 2015 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων για το σύνολο της χώρας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το β εξάμηνο του 2014. Αντίστοιχα, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων παρουσίασαν μείωση 4,4% για το σύνολο της χώρας, ενώ τα μισθώματα των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχέση με το β εξάμηνο του 2014.

 

Η δυναμική του κλάδου των αποθηκών υψηλών προδιαγραφών που καταγράφηκε το 2014, αλλά και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες κατά την ίδια περίοδο έχουν προσωρινά ανακοπεί, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθούν εκ νέου με την αποκατάσταση του επιχειρηματικού κλίματος.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=17273

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

μπα και εγω που νομιζα οτι το 16 θα ερχοταν η αναπτυξη ;;; η κατασταση στην οικοδομη με εχει φερει σε τεραστιο προβληματισμο ... δεν ξερω τι να κανω ... να πληρωσω την ασφαλεια μου 2 χρονων στο ΤΣΜΕΔΕ ή να αγορασω διαμερισμα ;;;

Δημοσιεύτηκε

Θα αλλάξουν τα πράγματα γιατι η κυβέρνση θα δημιουργήσει "αναπτυξιακή τράπεζα " , η δραστηριοποίηση της οποίας θα ανατρέψει τις εκτιμήσεις της ΤτΕ.

Δημοσιεύτηκε

Αν αποφάσιζε η κυβέρνηση να πιέσει με το αγγελιόσημο τα μέσα να σταματήσουν την υποτιμητική προσδοκία του κόσμου , ίσως άλλαζε το κλίμα . Αλλά όταν κάθε μέρα τρομάζεις τους πάντες τι να πούμε .

 

Και μην μου πείτε ότι δεν γίνεται , γιατί μια χαρά έγινε το 1999 με το χρηματιστήριο και με την ισχυρή οικονομία του Σημίτη μετά το 2002 που ήθελαν  να πουλήσουν retail οι τράπεζες .

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ρε BAS, θα μας τρελλάννεις? Η προταση σου ειναι δηλαδή με εκβιασμό/καρότο το αγελιόσημο, να βαλει η κυβερνηση την πρπαγανδα πως όλα πάνε καλά?

 

Β. Κορέας αλλά ελληνικά....

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι παράλογη η λογική του bas από θέμα επίτευξης οικονομικων στόχων, η ψυχολογία του κόσμου είτε καλώς είτε κακώς επηρεάζεται από τα ΜΜΕ, θα μου πείτε αυτός που θα πέσει σε τέτοια λούμπα είναι πρόβατο. Παρόλα αυτά, ηθικό δεν είναι να συμβεί αυτό γιατί είναι σαν να κοροϊδεύει η κυβέρνηση και να μην λέει την αλήθεια στους πολίτες.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Γιατί τώρα δεν κάνουν προπαγάνδα και επενδύουν στην τρομολαγνεία ? 

 

Οσο και αν ενοχλεί ο ΕΝΦΙΑ , για ένα μέσο σπίτι , είναι 300-400 € τον χρόνο , όσο η ασφάλιση ενός μικρού αυτοκινήτου . Είναι λόγος για να μην αγοράσει κάποιος σπίτι αν έχει λεφτά ? 

 

Οχι αλλά πουλάνε τρόμο . Και βέβαια να μην ξεχάσουμε ότι ένα σπίτι πληρώνει τον φόρο αλλά το έχεις και μένεις και αν θέλεις το πουλάς . 

 

Να μην πούμε τι έπαθαν τα κρατικά ομόλογα , τα ομόλογα και οι μετοχές των τραπεζών , ακόμα και οι καταθέσεις που μπλοκαρίστηκαν και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτό , αφού είναι πλέον νόμος ότι η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση αν χρειαστεί θα φέρει κούρεμα στις καταθέσεις .

 

Αρα μια χαρά τα λέω . 

 

Να μην πούμε τι καταστροφή έφερε στην οικονομία και στον κόσμο το σταμάτημα της οικοδομής .

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε για τι προσδοκίες υπάρχουν στην άνοδο της οικοδομής. Αν μιλάμε για μια άνοδο της τάξης του 5-10% μπορούμε να συνεχίσουμε.

Δεύτερον, η άνοδος της οικοδομής (εκτός άλλων πολλών παραμέτρων), απαιτεί επενδύσεις και δη μείωση ανεργίας. Ομιχλώδες το τοπίο!

Τρίτον, η άνοδος της οικοδομής δεν πρόκειται να έλθει από ένα 10-15% του πληθυσμού που έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει στα ακίνητα! Διότι ακόμη και η ψυχολογία να αλλάξει, ακόμη και η φορολογία να ελαφρυνθεί, τα προς πώληση ακίνητα είναι ως επι το πλείστον πολύ ανταγωνιστικότερα των δυνητικών νέων.

Τέταρτον, η ανάγκη προς στέγαση δεν αφορά όλους, ενώ η ανάγκη προς επένδυση πλέον οδηγεί σε άλλες πολύ πιο επικερδείς/σίγουρες οδούς!

Πέμπτον, προσθέστε την υπογεννητικότητα στο παζλ!

Έκτον, οι πλειστηριασμοί θα δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στο ήδη βεβαρυμένο πεδίο της οικοδομής.

Έβδομον, οι τράπεζες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Όγδοον, ας μην εθελοτυφλούμε!

Edited by zenmechanics
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Η άνοδος της οικοδομής , δεν σημαίνει ότι θα είναι ραγδαία . Ο μέσος όρος πωλήσεων διαχρονικά ήταν περί τις 80.000 τον χρόνο . Από το 2002-2008 έφτασε τις 200.000 και μετά είναι γύρω στις 10.000 . Προφανώς μια βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της ψυχολογίας θα ανέβαζε τις πωλήσεις εύκολα στις 30.000 τον χρόνο . 

 

Αυτή την στιγμή υπάρχει κόσμος με 100-150.000 και "θέλει να αγοράσει" .  Λόγω του κλίματος και των προσδοκιών που έχουν αναδειχθεί , αυτοί δεν ψάχνουν σε περιοχές που οι τιμές παλιά ήταν γύρω στις 200.000 , αλλά εκεί που ήταν πάνω από 300.000 . 

 

Μάλιστα πιέζουν και βρίζουν τους μεσίτες , γιατί δεν τους βρίσκουν την ευκαιρία της ζωής τους . Λένε , άσε δεν αγοράζουμε μέχρι να βρούμε την ευκαιρία . Αυτή η προσδοκία μπορεί εύκολα να αλλάξει αν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα από τα ΜΜΕ και στραφούν στις σωστές περιοχές . 

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις παραπάνω τιμές και χρήματα . Μιλώντας χτες με έναν μεσίτη μου έλεγε πόσο συχνό είναι το φαινόμενο τέτοιων τύπων που ψάχνουν εξευτελιστικές τιμές σε πολύ καλές περιοχές και τσαντίζονται που δεν τις βρίσκουν . 

 

Αυτές οι λογικές είναι διαχρονικές στον ηλίθιο τύπο που αυτοαποκαλείται έλληνας καταναλωτής , που νομίζει ότι πάντα κάνει τις πιό έξυπνες συναλλαγές και ότι οι άλλοι είναι βλάκες . Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υστερία για τα ενεργειακά τζάκια , που από τα 700 € βρέθηκαν στις 3000 μέσα σε 60 μέρες υστερίας των ηλιθίων . Τώρα βέβαια που μπροστά τους , ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί , φαίνεται μαχαραγιάς και το πετρέλαιο έχει πέσει 50 % , κλαίνε με μαύρο δάκρυ , κρυφά βέβαια , για να μην πέσει το image τους στον γείτονα .

 

Οι τράπεζες όποτε θέλουν ξαναγίνονται όχι αυτές του 2002 , αλλά αυτές του 1998 . Υπογεννητικότητα έχουμε εδώ και 20 χρόνια . 

 

Ακόμα ένας παράγοντας που αλλάζει το τοπίο , είναι η κατηγοριοποίηση των ενοικίων και η αύξηση αυτών στις καλές περιοχές που πλησιάζουν τις εποχές του 2004 τα ενοίκια . Αυτό θα επαναφέρει την λογική της ιδιοκατοίκησης .

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.