Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2009 Αντιγράφω απ' τον ιστότοπο της εταιρείας που παρατέθηκε παραπάνω. Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ=0,051 W/(m.K) = 0,040 kcal/(m2h°C) Σημειώσεις: 1. Όταν λέει "θερμική αγωγιμότητα" εννοεί μάλλον "συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας". 2. Οι μονάδες μέτρησης είναι λάθος αντί W/(m.K) πρέπει να γράφει W/(m²K) Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας για την εξηλασμένη πολυστερίνη (μπλε/πράσινο) πχ της fibran είναι στα 2/3 σχεδόν δηλαδή λ=0,028 kcal/(m2h°C) Για δοκούς και τοιχία πάχους 25cm (σύνηθες) απαιτούνται τουλάχιστον 6cm του εν λόγω σοβά που μπορούν να κατανεμηθούν στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου, δηλαδή σε δύο στρώσεις των 3cm. Προσοχή όμως! Ο σοβάς αυτός περιέχει κόκκους διογκωμένης πολυστερίνης που σημαίνει ότι ναι μεν έχει πολύ καλή υδρατμοπερατότητα, απ' την άλλη όμως αν απορροφήσει υγρασία ή υγροποιηθούν υδρατμοί εντός αυτού τότε ο εγκλωβισμένος αέρας στους κόκους της διογκωμένης πολυστερίνης θα αντικασταθεί από νερό και το νερό θα χάσει τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonissilver Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Χάρη η εξηλασμένη πολυστερίνη είχε λ=0,028 kcal/(m2h°C), πριν αφαιρέσουν το φρέον, τώρα έχει περίπου στο 0,32 kcal/(m2h°C), το ξέρω από πολύ έγκυρες πηγές. Στο θερμοσοβά αυτό δεν μπορείς να έχεις συμπύκνωσή υδρατμών επομένως υγροποίηση λόγο του πολύ χαμηλού μ (διαπερατότητα υδρατμών) και επειδή η κόκκοι πολυστερίνης δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει στις πλάκες πολυστερίνης. Χαίρομαι που ένας μηχανικός φέρνει αυτό το φαινόμενο της υγροποίησης στο φελιζόλ, όπως γίνεται και στην πολυουρεθάνη, περλίτη και παρεμφερή υλικά, εγώ τουλάχιστον εδώ και 8 χρόνια προτείνω υλικά θερμομόνωσης στην μεσοτοιχία ίνες πολυάστερα βέβαια είναι πάρα πολύ παράμετροι και βγαίνουνε εκτός θέματος. Σίγουρα όμως για να το διαλέξουν και οι καθηγητές του ΑΠΘ για δικό τους κτίριο κάτι θα ξέρουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Η τιμή του λ που έδωσα αφορούσε το Fibran eco - ΒΤ (ξυλοτύπου). Η Τίκτας δίνει τιμή λ=0,025 kcal/(m2h°C) βλ. ΕΔΩ Η DOW δίνει τιμή λ=0,030 kcal/(m2h°C) βλ. ΕΔΩ Αν δεν είναι υδρατμοπερατό τότε χάνει ένα πλεονέκτημα της διογκωμένης πολυστερίνης. Για το αν δεν θα γίνει συμπύκνωση υδρατμών και δεν θα εισχωρήσει υγρασία ώστε να χάσει τις ιδιότητές του είναι κάτι που θα φανεί στη διάρκεια του χρόνου. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει ο παραγωγός του υλικού. Όσο για την τελευταία σου πρόταση, θυμάμαι απ' το μάθημα του ενεργειακού σχεδιασμού που κάναμε στο ΑΠΘ ότι το κτήριο το "τετράγωνο" του συγκροτήματος της πολυτεχνικής απέναντι από την πτέρυγα των Τοπογράφων ήταν παράδειγμα προς... αποφυγή! Επίσης, δεν ξέρω αν πέτυχες το δώμα που έσταζε και μάζευαν το νερό με κουβάδες και σφουγκαρίστρες. Θέλω με τα παραπάνω να πω ότι επειδή είναι έργο του ΑΠΘ δεν σημαίνει ούτε ότι είναι καλό ούτε ότι το αναλαμβάνουν οι καθηγητές που διδάσκουν. Για τα έργα αυτά αρμόδια είναι η τεχνική υπηρεσία και όποιος έχει γνώση του τι συμβαίνει εκεί μέσα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonissilver Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Χάρη όσο μεγαλύτερος είναι ο συντελεστής μ τόσο πιο δύσκολη διαπνοή έχουμε, όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής έχουμε πιο εύκολη διαπνοή. Για το λόγο αυτό στον βιοκλιματικο σχεδιασμό χρησιμοποιούμε υλικά με μ<20. Ο θερμοσοβάς αυτός έχει: Αντίσταση διάχυσης υδρατμών μ: 9,04. Εγώ τον χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια για το λόγο αυτό ξέρω πως συμπεριφέρεται, βέβαια δεν υποκαθιστώ την θερμομόνωση εσωτερικά στους τοίχους όπου χρησιμοποιώ πάντα ίνες πολυεστέρα. Άμα δεν έχεις προβλέψει όμως την θερμομόνωση όπως ο ApostolisArt είναι ότι καλύτερο πιστεύω. Το κτίριο είναι ένα καινούργιο τον Αύγουστο τον εφάρμοσαν τον θερμοσοβά, δεν είμαι απο Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω πώς ακριβώς το λένε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2009 Επειδή ήμουν στη θέση του Αποστόλη πριν είκοσι χρόνια και εφάρμοσα θερμοσοβά χωρίς κανένα αποτέλεσμα γι αυτό φυσάει και το γιαούρτι. Θα μου πεις τα τότε υλικά δεν έχουν σχέση με τα σημερινά αλλά όπως και να το κάνουμε αν κάτι δεν έχεις δει πώς συμπεριφέρεται με το πέρασμα των χρόνων δεν μπορεί παρά αν είσαι επιφυλακτικός. Αν πάλι το υλικό αυτό είναι υδρατμοπερατό πώς εξασφαλίζεις ότι οι υδρατμοί που διέρχονται μέσα απ' αυτό το υλικό δε θα παγιδευτούν και δε θα υγροποιηθούν; Αυτό που θυμάμαι απ' τα μαθήματα θερμομόνωσης είναι ότι για τέτοια υλικά πρέπει να υπάρχουν φράγματα υδρατμών γιατί διαφορετικά οι διερχόμενοι υδρατμοί θα υδροποιηθούν μόλις έρθουν σε επαφή με την ακόλουθη κρύα επιφάνεια και αυτό θα γίνει μέσα στο θερμομονωτικό υλικό με συνέπεια την αχρήστευσή του. Τι κάνω λάθος; Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonissilver Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2009 Όταν έχουμε "αναπνέοντα" υλικά λόγο του αέρα που διέρχεται μέσα από τους τοίχους δεν έχουμε δημιουργία υδρατμών μέσα στους τοίχους. Όταν βάζεις μη αναπνέων υλικό ανάμεσα στην τοιχοποιία σου ή φράγμα υδρατμών τότε άσχετα από το σημείο δρόσου θα γίνει υγροποίηση. Για το λόγο αυτό έχουμε την βιοκλιματική αρχιτεκτονική που σημαίνει ότι να κατασκευάζουμε σπίτια αναπνέοντα και όχι για να πετύχουμε θερμομόνωση ή στεγανοποίηση σε ένα σπίτι θα πρέπει να το κλείσουμε μέσα σε μία σακούλα και να ζούμε μέσα στους υδρατμούς. Για το λόγο αυτό στους νέο Έλληνες έχουν πολλαπλασιαστεί τα αναπνευστικά προβλήματα,άσμα, αλλεργίες κτλ. Ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούμε για στεγανοποίηση πρέπει να επιτρέπουν την διαπνοή του χώρου. Για το λόγο αυτό όλες οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια βγάζουν υλικά διαπνέονται ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής εξυλασμένεις δειλά δειλά ξεκινάνε στα διαπνέονται υλικά (ίνες πολυεστέρα, πετροβάμβακα). Όπως και στην σκεπή πλέον σιγά σιγά καταργούνται οι ασφαλτικές μεμβράνες και βάζουμε πλέον μεμβράνες με διαπνοή για να μην σαπίζουν πλέον τα ξύλα από τις υγροποιήσεις που δημιουργούνται. Η παρών συζήτηση είναι θέμα πτυχιακής μου εργασίας και έχει βαθμολογηθεί με 10 από τρεις Dr καθηγητές. Τώρα εάν και αυτό δεν σου λέει κάτι τότε συνεχίζεις με αυτά που σας πασάρανε πριν κάποια χρόνια, άλλα να ξέρεις ότι πλέον οι μόνωση έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Το επαγγελματικό μου αντικείμενο είναι αποκλειστικά στην Θερμομόνωση- Ηχομόνωση-Στεγανοποίηση με εξειδίκευση στην Γερμανία. Όλα αυτά τα λέω καλοπροαίρετα και χωρίς παρεξήγηση και να θέλω να προσβάλλω εσένα ή κάποιον άλλον επειδή πάρα πολλές φορές σε θέματα στατικής έχω βοηθήθει από τα γραφόμενα σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2009 Αυτό που έχω διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία είναι ότι τοιχοποιία με σοβά-τούβλο-διογκωμένη πολυστερίνη-τούβλο-σοβά χωρίς φράγμα υδρατμών έχουμε υγροποιήσεις με αποτέλεσμα καταστροφή της θερμομόνωσης. Αυτό συμφωνεί μ' αυτά που διδάχτηκα και αυτά που ακούω και από άλλους συναδέλφους. Αυτό που ρώτησα είναι: καμία αντίρρηση τα υλικά έχουν μεγάλη (όχι 100%) υδρατμοπερατότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να υγροποιηθούν υδρατμοί (μέρος αυτών που δεν θα διαφύγουν στην ατμόσφαιρα); Όταν αυτοί υγροποιούνται δεν αντικαθιστούν τον εγκλωβισμένο αέρα με νερό στους κόκκους της διογκωμένης πολυστερίνης; Διότι αν γίνει αυτό φυσικά η διογκωμένη πολυστερίνη χάνει τις θερμομονωτικές της ιδιότητες. Και κάτι ακόμα. Γνωρίζει κανένας πόσο μειώνεται με τον χρόνο το λ της διογκωμένης πολυστερίνης; @antonissilver Οι γνώσεις σου και οι εμπειρίες σου είναι ευπρόσδεκτες αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι εδώ μέσα δεν κάνουμε ούτε διαγωνισμό γνώσεων ούτε επίδειξη οπότε δεν έχει κανένα νόημα η παράθεση βιογραφικών. Αν έχεις εμπειρίες ή επιχειρήματα ή παραπομπές σε βιβλιογραφία και άρθρα ευχαρίστως να τα διαβάσουμε. Παρεμπιπτόντως η αύξηση του αλλεργικού άσθματος είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonissilver Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2009 Χάρη είναι πολύ σωστό αυτό που έχεις διαπιστώσει διότι η διογκωμένη πολυστερίνη σαν μάζα είναι υλικό με πολύ μεγάλη αντίσταση στην διαπερατότητα υδρατμών, και δρα κατά κάποιο τρόπο και σαν φράγμα υδρατμών. Με το φράγμα υδρατμών σε έναν τοίχο πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις όμως διότι ο ατμοποιημένος αέρας που διέρχεται μέσα από την τοιχοποιία υγροποίηση θα κάνει πάνω στο φράγμα υδρατμών μη έχοντας διαφυγή. Στον θερμοσοβά επειδή η πολυστερίνη δεν επικοινωνή ο ένας κόκκος με τον άλλον και λόγο του αέρα που επιτρέπεται να διέρχεται δεν είναι δυνατόν να γίνει υγροποίηση και επίσης έχουμε δυναμική θερμομόνωση και όχι στατική. Τα περί βιογραφικών σημειωμάτων είναι σχόλιο πολύ άστοχο, εγώ στο ανέφερα για να πω ότι είναι αποκλειστικό αντικείμενο μου και εξειδίκευσης το αντικείμενο αυτό και όχι κάποιος που είμαι παντογνώστης και έχω άποψη επί τον πάντων και να απαντάω σε όλα τα post χωρίς γνώσεις και υπόβαθρο επί του θέματος.. Εάν παρακουλουθούσες στο ελάχιστο των χώρο της μόνωσις θα έβλεπες την στροφή όλων τον εταιριών στην αναπνέουσα μόνωση ακόμα και εταιρίες παραγωγής πολυστερίνης σιγά σιγά το κάνουν δηλά. Αυτά και τέλος γιατί μου φαίνεται ότι το πήρες πολύ προσωπικά το θέμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2009 Το φράγμα υδρατμών έπρεπε να τοποθετείται πριν τη μόνωση από διογκωμένη πολυστερίνη προς το εσωτερικό του κτηρίου έτσι ώστε οι υδρατμοί να μην διαφεύγουν και να μην έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα (προστατεύονται από τη θερμομόνωση) οπότε και δεν υγροποιούνται. Τώρα το τι γίνεται με τον θερμοσοβά θα δείξει ο αλάνθαστος κριτής... ο χρόνος. Ξεχνάς ότι μιλάς ανώνυμα το οποίο βέβαια αποτελεί δικαίωμά σου και συνεπώς το να δίνει κάποιος βαρύτητα στα λόγια ενός που λέει το ένα ή το άλλο αλλά δεν εμφανίζει το όνομά του είναι σχήμα οξύμωρο. Ευτυχώς βέβαια, καθότι εμείς "δεν παρακολουθούμε ούτε στο ελάχιστο τον χώρο της μόνωσης" κατά δήλωσή σου, που έχουμε εσένα να το κάνεις για εμάς. Αυτός που το παίρνει προσωπικά και παραθέτει βαθμούς, πτυχία και εξειδικεύσεις άλλος είναι και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Σε παρακαλώ μείνε στο θέμα και παρέθεσε τα επιχειρήματά σου, επίτρεψε μας να τα αμφισβητούμε γιατί η αμφισβήτηση είναι η βάση κάθε αναζήτησης προς την "αλήθεια". Link to comment Share on other sites More sharing options...
roka Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2009 Αναφέρομαι σε προηγούμενες απόψεις. Για μονώσεις τύπου "κελυφος" έχετε μιλήσει για πάχος σοβά 5-10 εκ., και ρωτάω: -Σ΄ αυτόν τον τύπο της μόνωσης, επιτρέπεται ο εξωτερικός σοβάς να είναι ο γνωστός μαύρος των 3 στρώσεων; Αυτός δεν επιβαρύνει υπέρμετρα το θερμομονωτικό κέλυφος που όλο το βάρος του στην ουσία το σηκώνει η κόλλα; Δεν θα υπάρχουν μελλοντικά αποκολλήσεις; Στις οδηγίες εφαρμογής η εταιρία συστήνει σοβά μιας στρώσης. -Αν πάλι εφαρμοστεί σοβάς μιας στρώσης, που οι τεχνικές του προδιαγραφές δίνουν βέλτιστο πάχος 0,5-1 εκ., πώς θα γίνει το γέμισμα δεκαπλάσιο; Κι άντε το κάνεις τεχνικά, -στρώση -στη στρώση ή κάπως... Δε θα ρηγματωθεί αυτός ο σοβάς; -Τα πλαστικά στηρίγματα (πόσα; 9 το τμ?) τοποθετούνται με τρυπάνι στην τοιχοποιία. Αλλά οι κραδασμοί δεν επηρεάζουν την πρόσφυση της κόλλας; Πόσες μέρες πρέπει να μείνει η κόλλα ήσυχη; -Τέλος, πείτε μου, έχετε τη γνώμη ότι ο μιας στρώσης σοβάς πρέπει να βρέχεται στη διάρκεια της εφαρμογής ή όχι; Στον παλιό προβληματισμό του zavi για την Ο.Γ. νομίζω ότι υπάρχει κατι (εγκύκλιος??) που ορίζει ότι οι μετρήσεις γίνονται στον Φ.Ο. του κτιρίου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα