Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το help desk των αυθαιρέτων μου είπαν ότι μπορώ να δηλώσω την αποθήκη με μειωτικό συντελεστή αρκεί να είναι κάτω των 50 τμ, κι ας είναι το μοναδικό κτίσμα στο οικόπεδο.

 

Πρόσεχε!!!!

Δεν αρκούμαστε σε ό,τι μας βολεύει ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πελάτη μας!!!

Δεν επαναπαυόμαστε!!!

Φιλτράρουμε τις απαντήσεις τους!!!!

Το ψάχνουμε περισσότερο.

Είμαστε υποχρεωμένοι!

Προστατεύουμε τον .....πωπό μας!!!

Ας το βγάλουν πρώτα σε νόμο κι όχι απλώς "μπαρμπούτσαλα και αερολογίες για να βγει και σήμερα το μεροκάματο" αυτό που μας λένε οι αγαπητοί του "Help νομοθέτη" κι έπειτα ξέρουμε τι θα κάνουμε!!!!

 

 

Απόσπασμα εγκυκλίου 4: "......Ο µειωτικός συντελεστής εφαρµόζεται οµοίως σε αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτίσµατος (π.χ. αποθήκες, χώροι στάθµευσης κ.λ.π.). Επισηµαίνεται ιδιαίτερα ότι η έννοια των χώρων βοηθητικής χρήσης της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κτιριοδοµικού Κανονισµού χρησιµοποιείται αποκλειστικά για την εφαρµογή των διατάξεων του Κτιριοδοµικού Κανονισµού και δεν αφορά γενικά τους χώρους µε χρήση αποθήκης. Εποµένως, αυθαίρετα ισόγεια κτίρια µε χρήση επαγγελµατικές, βιοµηχανικές, γεωργικές αποθήκες κ.λ.π., που προσµετρώνται σε κάθε περίπτωση στο σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συµπεριλαµβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για το λόγο αυτό δεν εφαρµόζεται ο µειωτικός συντελεστής 50%. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρµόζεται ο µειωτικός συντελεστής και σε κτίρια χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων.....".

 

Eνώ η τροποποίηση του Παραρτήματος Α αναφέρεται σε "....ισόγειους βοηθητικούς χώρους...." που προϋποθέτουν την ύπαρξη άλλου κύριου χώρου στο οικόπεδο - γήπεδο κ.λπ.

 

P.S.1.

Κάπως έτσι κατέληξε το καλό μου το post, το οποίο είχα φροντίσει με ωραίες γραμματοσειρές, χρώματα και μεγέθη γραμμάτων, με ωραιότατη φωτογραφία κ.λπ., μετά την ισοπέδωση .....άνωθεν επέμβασης!!! Να 'ναι καλά το χέρι του ....δημιουργού!!!

 

P.S.2. 

Αφού βρε καλά παιδιά, όταν στα κείμενά μας χρησιμοποιούμε π.χ. διαφορετικές γραμματοσειρές, διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και ταιριαστές φωτογραφίες και μας τα σβήνετε, γιατί μας αφήνεται φόρα παρτίδα αυτή τη δυνατότητα από τον editor του forum;;;;; Για ομορφιά ή για να τον χρησιμοποιούμε;;;;

 

Κανόνες Συμμετοχής

1. Επιδιώκουμε να είναι ευανάγνωστα τα κείμενα σε μηνύματα και τίτλους.

  • Δεν κάνουμε κατάχρηση των σημείων στίξης.
  • Δεν κάνουμε χρήση γραμματοσειρών, χρωμάτων κειμένου, στοίχισης εκτός των προκαθορισμένων.

yian

Edited by yian
  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Μάλλον έγραψα πριν την ερώτηση σε λάθος θέμα. Υπόγειο που άλλαξε χρήση με το 3843 από αποθήκη σε κατοικία αλλά από μέτρηση βρίσκω ότι αντί να χτιστεί στο -1,5μ. που έδειχνε η άδεια χτίστηκε στο -0,60μ., υπολογίζω τα 3 τ.μ. τα επιπλέον της εξωτερικής τοιχοποίας σαν υ.δ.κ.χ. εφόσον δεν τηρήθηκε η σωστή στάθμη και τα καθαρά μέτρα που τακτοποιήθηκαν με το 3843 τα βάζω χωρίς υπέρβαση δόμησης μόνο υ.υ.. Σας ακούγεται λογικό ή κάνω κάπου λάθος?

κάποια άποψη γι' αυτό?

Δημοσιεύτηκε
 
ν. 3843/10
ΑΡΘΡΟΝ-5 
 
1. α. Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα (40) χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου , οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2-7-09 , και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ' υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 5 - 7, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. 

 

 

Τηρώ σοβαρή επιφύλαξη για το αν η ρύθμιση της αλλαγής χρήσης του υπογείου με βάση το ν. 3843 ήταν σωστή. Ο τότε νόμος μιλούσε για αλλαγή χρήσης εντός εγκεκριμένου όγκου. Αν το υπόγειο (άρα και το κτίριο) είχε τοποθετηθεί ψηλότερα τότε η αλλαγή χρήσης δεν λαμβάνει χώρα εντός νόμιμου εγκεκριμένου όγκου. 

Ίσως θα ήταν προτιμότερο να θεωρήσεις ως μη γενόμενη την ρύθμιση με το ν. 3843 και να υπάγεις το υπόγειο ως ΥΔΚΧ  με συμψηφισμό προστίμου.

Δημοσιεύτηκε

καλησπερα,

 

εντος ογκου υπαρχοντος κτισματος με αδεια, προστεθηκε παταρι (στην ουσια οροφος) και αυξηθηκε το υψος κατα 65εκ. αυτο θεωρειται υπερβαση  ΚΥΡΙΩΝ χωρων εφοσον εχω και αυξηση υψους  ή ειναι παταρι; χμ..

 

ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για το "πατάρι". Βλέπει στον υποκείμενο χώρο, έχει ανεξάρτητη πρόσβαση κτλ?

Δημοσιεύτηκε

Προβληματίστηκα γιατί στο παράρτημα δεν αναφέρει ότι οι ισόγειες αποθήκες ή γκαράζ μέχρι 50 τ.μ. παίρνουν μειωτικό συντελεστή αν υπάρχουν με κατοικία στο ίδιο οικόπεδο.

Αλλά παραμένει η ένστασή μου για την αδικία να πληρώνουν το ίδιο πρόστιμο αποθήκες με βίλες όταν έχουν τα ίδια τετραγωνικά....

Βασικά ΔΕΝ πληρώνουν τα ίδια. Οι βίλες θα μπουν ως κύρια ή άλλη κατοικία, ενώ η αποθήκη που είναι μόνη της θα μπει ως Υπηρεσίες!!!

 

ΥΓ: Και θα σου βγάλει και ΥΔ για τα ΗΜ στα αρχεία!!!

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Εχω περίπτωση αυθαίρετου παταριού σε υπόγειο (το υπόγειο αποτελεί ανεξαρτητη ιδιοκτησία) με χρήση αποθήκης και υπέρβαση ύψους λόγω εκθάθυνσης του δαπέδου του υπογείου.Το πατάρι είναι προσβάσιμο μονο απο τον υποκείμενο χώρο. Προσπαθώ να καταλάβω εαν μπορώ να βάλω μειωτικό συντελεστή 50%. Έχω μπερδευτεί διότι:

 

1) Δεν με καλύπτει ο ορισμός του παταριού αρθ.2 παρ. 28 του ΝΟΚ καθώς ναι μεν η επιφάνεια του παταριού είναι μικρότερη απο το 70%  της επιφάνειας του υποκείμενου χώρου αλλα ο υποκείμενος χώρος δεν πληρή τις προυποθέσεις χώρου κύριας χρήσης καθώς το ελευθερο ύψος κάτω απο το πατάρι είναι 2,00μ. Ομως , η εγκ.4 διευκρινίζει οτι η η αναφορα στον ΝΟΚ αφορα μονο τον ορισμό της σοφίτας και οτι σε κάθε περίπτωση παταριου μπαίνει μειωτικός 50%. => ΑΡΑ μπορώ να βάλω μειωτικό.

 

2) Το αρθ. 18 παρ.6 του 4178 επιτρέπει συντελεστή 50% για χώρους σε υπόγειες στάθμες αλλα η εγκ.4 αναφέρει οτι ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στην στάθμη που προβλέπεται στην Ο.Α. => ΑΡΑ δέν μπορώ να βάλω καθώς το δάπεδο του υπογείου έχει κατασκευαστεί πιο βαθειά. (το οτι πλέον το ελεύθερο υψος ειναι > 3,00μ παίζει ρόλο?)

 

Μου φαίνεται παράλογο να μην μπει ο μειωτικός. Κάποια γνώμη?

 

Επίσης, δεν καταλαβαίνω την εγκ.4 αρ.18 παρ.6 που λέει οτι και σε κάθε περίπτωση σοφιτας μπαινει μειωτικός ενω στην παραπάνω γραμμη επιμενει οτι πρέπει να ισχύει ο ορισμός του ΝΟΚ για την σοφίτα.

Δημοσιεύτηκε

Αρχίζω από το τέλος. 

 

Για την σοφίτα στο λέει αυτό για να ξεκαθαρίσει ότι σοφίτα για να βάλεις μειωτικό συντελεστή θεωρείται κάθε χώρος που πληρεί τον ορισμό της σοφίτας στο άρθρο 2 του ΝΟΚ χωρίς να χρειάζεται να πληρεί και τις απαιτήσεις του Άρθρου 11.ιε. του ΝΟΚ που έχει προδιαγραφές με τις οποίες δεν μετράει στην δόμηση η σοφίτα και μπερδεύονται κάποιοι.

 

Τώρα για το αν η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι οι συνθήκες του άρθρου 2 του ΝΟΚ ισχύουν μόνο για τις σοφίτες δεν το ξέρω. Δεν είμαι σίγουρος.

 

Και όπως λες το δάπεδο πρέπει να είναι βάσει Ο.Α. 

 

Άρα μάλλον έχεις πρόβλημα  εκτός αν μπορείς να το θεωρήσεις πατάρι...

 

Θέλει ερώτηση σε Help desk γιατί είναι πολύπλοκο...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε ευχαριστώ για την σοφίτα. Για το πατάρι θα μιλήσω αύριο με Help desk και θα ενημερώσω.

Edited by steve02
Δημοσιεύτηκε

η εγκ.4 αναφέρει οτι ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στην στάθμη που προβλέπεται στην Ο.Α. => ΑΡΑ δέν μπορώ να βάλω καθώς το δάπεδο του υπογείου έχει κατασκευαστεί πιο βαθειά.

Προσωπικά δεν το εφαρμόζω αυτό. Πρόκειται σίγουρα για λάθος διατύπωση των συντακτών της εγκυκλίου και θεωρώ πως είναι από τις πρώτες "πατάτες" που θα αλλάξουν σε μελλοντικές διευκρινήσεις, καταστρέφοντας πάλι όσους πλήρωσαν εφάπαξ. Ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά κάτι τέτοιο. Στις δικές μου δηλώσεις βάζω μειωτικό σε κάθε αυθαίρετο υπόγειο χώρο και αναλυτικό προϋπολογισμό για την εκβάθυνση του δαπέδου του (όχι υπέρβαση ύψους).

 

η εγκ.4 διευκρινίζει οτι η η αναφορα στον ΝΟΚ αφορα μονο τον ορισμό της σοφίτας και οτι σε κάθε περίπτωση παταριου μπαίνει μειωτικός 50%. => ΑΡΑ μπορώ να βάλω μειωτικό.

Η μόνη επιφύλαξη που έχω είναι η περίπτωση που το πατάρι καλύπτει πλήρως την υποκείμενη κάτοψη χάνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο την ιδιότητα του παταριού. Την προϋπόθεση του 70% για τα πατάρια του ΝΟΚ και της κύριας χρήσης του υποκείμενου χώρου (έπειτα και από σχετική συζήτηση στο φόρουμ) μάλλον καταλήγω ότι δεν χρειάζεται να τα εξετάζουμε. Για τις σοφίτες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα όπως σωστά τόνισε και ο συνάδελφος.

 

το οτι πλέον το ελεύθερο υψος ειναι > 3,00μ παίζει ρόλο?)

Σύμφωνα με ΓΟΚ ναι (το υπόγειο μετράει στη δόμηση). Σύμφωνα με 4178 θεωρώ πως όχι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.