Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε τελική φάση εισέρχεται ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης, η οποία λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και της χθεσινής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ για την κατασκευή του Eurasia Interconnector αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το EnergyPress ο νέος σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ καταλήγει στο να προτείνει ως βέλτιστη λύση τη διασύνδεση της Κρήτης με σύνδεσμο 700MW από την Αττική. Ταυτόχρονα όμως η νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος, καθώς η διατήρηση της απομονωμένης λειτουργίας της Κρήτης συνεπάγεται την καθημερινή απώλεια σημαντικών πόρων, με το ετήσιο κόστος των ΥΚΩ να φτάνει τα 800 εκ. ευρώ, καταλήγει να προτείνει και μία ενδιάμεση λύση, η οποία θα ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα του διαχειριστή και η οποία προβλέπεται να υλοποιηθεί πιο γρήγορα ώστε να δώσει μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα.

 

Πρόκειται για την περίφημη ενδιάμεση λύση που χαρακτηρίζεται ως Διασύνδεση Εξοικονόμησης και η οποία σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ δε θα πρέπει να συνδέεται επ΄ουδενί με το κυρίως έργο της Διασύνδεσης της Κρήτης το οποίο σχεδιάζεται ανεξάρτητα.

 

Θυμίζουμε ότι το EnergyPress είχε ήδη αποκαλύψει τις σκέψεις του διαχειριστή για την υλοποίηση μιας μικρότερης διασύνδεσης με εναλλασσόμενο ρεύμα από την Πελοπόννησο

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΑΔΜΗΕ βασικό κριτήριο είναι να προχωρήσει μια λύση που θα δίνει άμεση απάντηση χωρίς καθυστερήσεις και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας τροφοδοσίας της Κρήτη με μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες στη νέα ΜΑΣΜ προτείνεται η κατασκευή μίας διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος EP 150kV 1 Χ 200MVA Κρήτη – Πελοπόννησος (διασύνδεση εξοικονόμησης) η οποία εκτιμάται ότι:

 

- Θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Κρήτης απομαστεύοντας ισχύ 150 MW προς την Κρήτη

- Θα επιτύχει εξοικονόμηση της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ, από τα ΥΚΩ. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση θα γίνει σε διάστημα 2,5 – 3 ετών αφού το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα είναι 180 – 190 εκ. ευρώ

- Θα αυξηθεί δραστικά η αξιοπιστία της τροφοδότησης των φορτίων της Κρήτης

- Θα επιττρέψει τη σημαντική αύξηση της διείσδυσης σταθμών ΑΠΕ στην Κρήτη (300MW) εξυπηρετώντας τις άμεσες ανάγκες για τα επόμενα χρόνια

- Θα συνεισφέρει στην αποσυμφόρηση της Πελοποννήσου κατά 150MW απαλύνοντας τον κορεσμό στο δίκτυο της Πελοποννήσου

 

Σημειώνεται τέλος ότι την περασμένη Κυριακή με άρθρο τους στην Καθημερινή, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Ι. Κοπανάκης και η διευθύντρια Κλάδου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δ. Κρομπά, είχαν ταχθεί υπέρ της ενδιάμεσης λύσης για τη διασύνδεση της Κρήτης, προτείνοντας μάλιστα ένα καλώδιο της τάξης των 250 – 300MW, καταλήγοντας ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές και την οικονομία.

 

Πηγή: http://energypress.g...ro-kostos-se-25

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

απόσβεση  σε 2.5 χρ !!!

 

 

τελικά λεφτά υπάρχουν για να πληρώνουμε τις 10 οικογένειες 

Δημοσιεύτηκε (edited)

δεν ηθελαν "εργα μαμουθ"...ετσι   τα ελεγαν....

ηθελαν καθε στανη και Α/Γ

καθε τυροκομειο και Φ/Β

 

 και  "διαμαρτυρονταν οι τοπικες κοινωνιες"...ετσι  "ελεγαν"

 

ειχαμε  αυτη την ενδιαφερουσα συζητηση προ μηνων...με αρκετες  παραπομπες και σε προηγουμενες...για τα κοστολογια, τις περιβαλοντικες επιπτωσεις  κλπ.  ενδιαφερουσες παρατηρησεις  για  τις διαφορες προτασεις...

 

εμπεριεχουν το ιστορικο πώς απο την μια λυση πηγαν σε αλλη μία ...δλδ  στην εξης  προσωρινη...

[και επεται συνεχεια...]

 

 

http://www.michanikos.gr/topic/44465-Η-Κρήτη-κόβει-τον-αέρα-της-ΤΕΡΝΑ/?p=810750

 

υγ

υποκυπτω στον πειρασμο να αναδημοσιευσω ενα τμημα απο τα # που παραπεμπω.....

 

"Αντίθετα προτείνεται να απελευθερωθούν οι «μικρές» ανεμογεννήτριες για τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς ή φυσικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός μεγαλύτερη διασπορά (μικρών) σταθμών παραγωγής και αφετέρου δυνατότητα επένδυσης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.

Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία μικρών έργων, και κατά συνέπεια δημιουργία ή δραστηριοποίηση πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων παρά η είσοδος κολοσσών."

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

εδώ μιλαμε  για ένα  @@@@καλώδιο.....

ούτε ότι φορτώσαμε  ΑΠΕ ένα νησί να συντηρούμε την ηπειρωτική ελλάδα ούτε για κανά εργοστάσιο λιγνίτη ή κάτι άλλο 

θαπρεπε ναχε γίνει από το 80....

 

 

25 χρ /2,5 χρ =  10 φορές απόσβεση   δλδ  1,8 δις  - 1,9  δις  εξοικονόμηση

 

 

και το συζητάμε  3χρ....δλδ  χάσαμε  180 εκ  ΣΤΟ ΝΕΡΟ.....όταν έχουμε ξεσκιστεί να πληρώνουμε φόρους και να ψάχνουμε μέτρα για 30-40 εκ

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλά τα λέτε αλλά μην τα βλέπετε τόσο απομονωμένα τα πράγματα.

Διότι ένα καλώδιο ναι μεν είναι ένα καλώδιο αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα όπου το ένα καλώδιο είναι και άλλα 586 πράγματα.
.
Στην χώρα μας και έναν γλόμπο να χρειαστεί να βιδώσεις είναι ολόκληρο project.
Εχει πιθανότητες αποτυχίας, αναβολής διαγωνισμού, πτώχευσης εργολάβου/αναδόχου/κοινοπραξίας, προσφυγές σε δικαστήρια, οσμές σκανδάλων και όλα τα εχέγγυα για να γίνει σήριαλ.

Πόσο μάλλον κοτζάμ καλώδιο που θα κουβαλάει MW σε νησί που είναι μεταξύ Νορβηγίας και Καναδά.

 

edit:

... 25 χρ /2,5 χρ =  10 φορές απόσβεση   δλδ  1,8 δις  - 1,9  δις  εξοικονόμηση

 


και το συζητάμε  3χρ....δλδ  χάσαμε  180 εκ  ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

...

αφού λεφτά υπάρχουν, τι μας κόφτουν εμάς οι αποσβέσεις.

Edited by AMHxaNos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.