Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόσο κόστιζε η τεχνολογία το 1979 και πόσο σήμερα


Engineer

Recommended Posts

Η τεχνολογία έχει πιστούς φίλους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Ασφαλώς και μπαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ στην ζωή μας, όμως είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερες δουλειές αυτοματοποιούνται, με συνέπεια την εξαφάνιση ορισμένων. Η γενικότερη επίδραση της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν λιγότερους ή να μην αυξάνουν τους μισθούς.

 

Όπως τα περισσότερα πράγματα, λοιπόν, έτσι και η τεχνολογία έχει υπέρ και κατά. Και δίνει αλλά και παίρνει.

 

Η εταιρία επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας ονόματι Floodgate έκανε πρόσφατα έρευνα που συνέκρινε την σημερινή εποχή της τεχνολογικής αφθονίας με το 1979 από την σκοπιά των τιμών. Αν σήμερα, δηλαδή, έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα πράγματα φθηνότερα απ' ό,τι 37 χρόνια πριν, στην προ κομπιούτερ εποχή.

 

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ισχύει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, ότι η τεχνολογία συμπιέζει τους μισθούς της μεσαίας τάξης, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πολλές δυνατότητες για τις οποίες σήμερα δεν πληρώνουμε είτε καθόλου, είτε όσο στο παρελθόν.

 

Η έρευνα άρχισε με το τηλέφωνο. Ένα smartphone σήμερα μπορεί να αγοραστεί με 200 δολάρια. Επιπλέον απαιτούνται 100 δολάρια το μήνα για τηλεφωνικές κλήσεις μιας οικογένειας προς κινητά, υπεραστικά, μηνύματα, αλλά και τηλεφωνητή. Δηλαδή, περίπου 1.200 δολ. ετησίως.

 

Το 1979 ένα τηλέφωνο (όχι φυσικά κινητό) κόστιζε μεν λιγότερο σαν αγορά της συσκευής, αλλά οι ίδιες κλήσεις, μόνο τοπικού επιπέδου, θα κόστιζαν 325 δολάρια το χρόνο σε λεφτά εκείνης της εποχής, ποσό που θα αντιστοιχούσε σε 1.068 δολάρια, με τις σημερινές αξίες. Όσο περίπου και τώρα, δηλαδή.

 

Οι διεθνείς κλήσεις, όμως, κόστιζαν 1.34 δολάρια το λεπτό το 1979 (4.40 σημερινά δολάρια), ενώ τώρα ελάχιστα μέσω Skype.

 

Αν κάποιος χρειαζόταν τηλεφωνητή το 1979 θα τον πλήρωνε τουλάχιστον 125 δολάρια (410 σημερινά δολάρια). Ο τηλεφωνητής, όμως, στις μέρες μας είναι δωρεάν.

 

Στο κομμάτι των τηλεφωνικών κλήσεων και μόνο (χωρίς να υπολογίζονται όλες οι άλλες λειτουργίες των σημερινών smartphones), η έρευνα συμπεραίνει ότι η πλάστιγγα σύγκρισης αξίας γέρνει υπέρ των προηγμένων τεχνολογικά smartphones.

 

Αν προσθέσει κανείς και κάποιες από τις πιο βασικές εφαρμογές των κινητών, τότε η διαφορά μεγαλώνει. Ένα κομπιουτεράκι τσέπης για απλοϊκούς αριθμητικούς υπολογισμούς το 1979 έφτανε ακόμα και στα 80 δολάρια (263 δολάρια σήμερα). Τώρα, το calculator παρέχεται δωρεάν ακόμα και στα πιο φτηνά τηλέφωνα.

 

Δεύτερο πεδίο στην έρευνα ήταν η μουσική. Το 1979, αν κάποιος ήθελε να έχει μουσική μαζί του θα έπρεπε να αγοράσει ένα walkman για τουλάχιστον 150 δολάρια (493 δολάρια σήμερα). Μετά, να αγοράζει ξεχωριστά το κάθε άλμπουμ για 9 δολάρια το ένα (30 σημερινά δολάρια).

 

Το 2016, η υπηρεσία music player στο κινητό τηλέφωνο είναι δωρεάν. Κάποιος μπορεί να πληρώνει 9 δολάρια το μήνα (2.75 σε δολάρια του 1979) για Spotify και να ακούει σχεδόν κάθε άλμπουμ μουσικής που υπάρχει.

 

Για φωτογραφίες, το 1979 κάποιος έπρεπε να αγοράσει μια Kodak τσέπης για 28 δολάρια (92 δολάρια σήμερα). Μετά θα έπρεπε να πληρώνει για καινούργιο φιλμ κάθε δυο ντουζίνες φωτογραφίες αλλά και για την εμφάνιση του φιλμ. Τώρα όλα αυτά είναι δωρεάν στα smartphones και πολύ υψηλότερης ποιότητας. Η εκτύπωση δε, ακόμα και στoυς πιο απλούς printers της αγοράς, είναι παιχνιδάκι.

 

Τώρα, εξάλλου, μπορούμε να κάνουμε πράγματα απλώς με το τηλέφωνό μας που ήταν αδιανόητα το 1979. Αν κάποιος έμπαινε στον Λευκό Οίκο κι έδειχνε στον Τζίμι Κάρτερ οδηγίες GPS σε ένα μηχάνημα στο μέγεθος παλάμης, μάλλον θα συλλαμβανόταν ως κατάσκοπος τελευταίας γενιάς ή... εξωγήινος.

 

Google, Facebook, YouTube, Slack, Zillow, Kayak, Snapchat, e-books, digital ειδήσεις και άρθρα, όλα αυτά ήταν πέρα κι από την πιο άγρια φαντασία το 1979. Και στην συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα είναι δωρεάν.

 

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα λίγα πράγματα είναι ακριβότερα σήμερα σ' αυτούς τους τομείς της τεχνολογίας από ό,τι 37 χρόνια πριν. Είτε ως συσκευές, είτε πολύ περισσότερο στις παρεχόμενες υπηρεσίες και δυνατότητες. Αντίστοιχα, αναλογικά, είναι τα ποσά και στην Ευρώπη, φυσικά.

 

Πηγή: http://www.topontiki...ilefona-moysiki

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ σε σύγκριση με  τους γονείς μου πληρώνω σαφώς παραπάνω για τεχνολογικά επιτεύγματα Και αυτό φυσικά και λόγο επαγγέλματος , αλλά και γενικά Βέβαια βλέποντας αυτό στα χρόνια της κρίσης έχω μειώσει δραματικά αυτά τα έξοδα 

 

Το θέμα δεν είναι όμως αυτό Το θέμα είναι ότι η τεχνολογία βοηθά να είσαι πολύ πιο παραγωγικός και αυτό δεν μπορεί άμεσα να συγκριθεί Πάντως δεν μπορεί με το τρόπο που αναφέρει το κείμενο να γίνει σύγκριση εξόδων πριν και μετά γιατί παραδείγματος χάρη οι φωτογραφίες που έβγαζαν οι δικοί μου με την KODAK και το φιλμ ήταν ελάχιστες σε σχέση με σήμερα Ακόμα και η χρήση του τηλεφώνου ήταν περιορισμένη Θα θυμούνται οι παλαιότεροι το λουκέτο ειδικά για τηλεφωνικές συσκευές 

 

Εγώ γενικά μαθημένος από την οικογένεια μου ήμουν πάντα συγκρατημένος με τις αγορές σε τεχνολογικά καλούδια και μόνο ότι με έκανε παραγωγικό ή μου μείωνε ουσιαστικά τα έξοδα αγόραζα ή αν δεν γινόταν αλλιώς Ποτέ δεν έτρεχα να αγοράσω κάθε τι που κυκλοφορούσε Πχ αγόρασα δορυφορικό δέκτη ΝΟΒΑ όταν έμενα στο χωριό και δεν έπιανα κανάλια μετά όταν πήγα σε περιοχή που πιάνει δεν το συνέχισα και όχι τώρα με την κρίση αλλά και προ κρίσης Ειδικά σήμερα με βομβαρδίζουν με τηλέφωνα να βάλω Γενικά πρόσεχα να μην δουλεύω και το εισόδημα μου πηγαίνει αποκλειστικά  για να έχω τεχνολογία Να μην εργάζομαι για να είμαι μόνο ένα κενό καταναλωτικό ζώο ....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 καρυστινε  , σαν μετρο συγκρισεις με τους αλλους εχεις παντα  τον εαυτο σου κ αυτό, είναι εγωιστικο κ τρομερα επικινδυνο ταυτοχρονα .  Το να είναι καποιος εγκρατεις είναι προτερημα κ εσυ…. δεν το εχεις ….

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Πέραν της αποκρουστικής ανορθογραφίας που βλέπω, (σημειωτέον ότι είναι "της σύγκρισης"  και όχι "της συγκρισεις", είναι "ο εγκρατής"  και όχι "ο εγκρατεις" ), πέραν του ατονικού !!!, εδώ βλέπω συνάδελφε με έκπληξη και απορία ότι μάλλον δεν γνωρίζεις και τις έννοιες. Και εξηγούμαι: Παραπάνω ο προηγούμενος συνάδελφος αναφέρει:  "Ποτέ δεν έτρεχα να αγοράσω κάθε τι που κυκλοφορούσε Πχ αγόρασα δορυφορικό δέκτη ΝΟΒΑ όταν έμενα στο χωριό και δεν έπιανα κανάλια μετά όταν πήγα σε περιοχή που πιάνει δεν το συνέχισα..".  Αυτό ακριβώς είναι  συμπεριφορά εγκράτειας που εσύ όμως με ειρωνικό τρόπο του λες ότι δεν έχει !!!! Λοιπόν ή δεν γνωρίζεις την έννοια "εγκράτεια" ή κάτι άλλο έχεις στο μυαλό σου που δεν μας λες. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν από τους δύο σας, αλλά αξιώνω στο δημόσιο βήμα των μηχανικών που γράφουμε να μην προσβάλλουμε ούτε την γλώσσα μας, ούτε την λογική και τις έννοιες, αλλά ούτε και τους άλλους συναδέλφους ειδικά με τρόπο απροκάλυπτο  και ανάρμοστο .......

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

για να χαμηλώσω του τόνους , θα γράψω ότι τον ΝΙΚΟΣΤΡΙ ότι και να γράψει εγώ τον συμπαθώ Και έγινε από εκείνη την ημέρα που έγραψε ότι υπήρξε παλαιά τερματοφύλακας (αν θυμάμαι καλά) :smile: Επομένως μας ενώνει η έμπρακτη αγάπη προς το ποδόσφαιρο Έχει και αυτό το Αβαταρ  ...

 

Εγώ προσωπικά δεν προσβάλλομαι εύκολα αντίθετα  σέβομαι την γνώμη του ΝΙΚΟΣΤΡΙ , αλλά ο τρόπος γραφής μου είναι αυτός Μου το έχει ξαναγράψει και το έχουμε ξανασυζητήσει Έχω πράγματι σαν μέτρο σύγκρισης τα προσωπικά μου βιώματα και αυτό δεν θέλω να το αλλάξω Θα τον παρακαλούσα να επικεντρώνεται κυρίως στο περιεχόμενο και όχι στον τρόπο γραφής μου 

 

Το κεντρικό νόημα σε αυτά που έγραψα και αφορά την γνώμη μου , είναι ότι θα πρέπει να βλέπουμε κριτικά και δημιουργικά την χρήση των τεχνολογιών και να μην γινόμαστε δούλοι σε αυτήν Τα άλλα που συμπλήρωσα με προσωπικά βιώματα ήταν απλός για να δώσω έμφαση και κάνω πιο κατανοητή την άποψη μου 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα στο κεντρικό νόημα της γνώμης σου που αναλύεις περί του να μη γινόμαστε fashion victims της υπερκαταναλωτικής τεχνολογίας. Και βλέπω ότι και τα προσωπικά σου βιώματα που περιέγραψες δεν αντιβαίνουν στην αντίληψη σου αυτή και δεν σε διαψεύδουν. Άρα δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου το γιατί να σε αμφισβητήσει κάποιος έτσι όπως έγινε παραπάνω. Τέλος πάντων αν εσύ παραχωρείσαι λόγω φιλικών σχέσεων εμένα δεν θα μου έπεφτε λόγος εφ΄όσον  αυτά τα λέγατε με προσωπικά μηνύματα.........

Καλό βράδυ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφε για την άποψη σου Με το Νικοστρί είμαστε φιλαράκια από άλλα θέματα και να γράψει και καμία κουβέντα παραπάνω αν δε γίνεται κακοπροαίρετα , όπως πιστεύω , εμένα δεν με πειράζει Πάντως και πάλι σε ευχαριστώ και καλημέρα 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Εγώ παιδιά το 1979 ήμουν 20 χρόνων και επειδή κατανάλωνα μπορώ να πω ότι σήμερα πολλά πράγματα είναι φτηνότερα . Τα τεχνολογικά σίγουρα . Αλλα είναι ακριβότερα . Ταβέρνες , διόδια , αλλά και οι δρόμοι διαφορετικοί . Αυτοκίνητα , τηλεοράσεις κλπ είναι πολύ φτηνότερα .

Link to comment
Share on other sites

Είναι ενδιαφέρον οτι η τόσο μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και η πτώση των τιμών των σχετικών προϊόντων δεν έχει "περάσει" στο μέσο άνθρωπο σε ανάλογο βαθμό.

Εννοώ, παλιά (π.χ. το '60 '70) ένας μηχανικός υπάλληλος γραφείου ας πούμε δεν δούλευε σε υπολογιστή και η παραγωγικότητά του ήταν ένα μικρό κλάσμα της σημερινής παραγωγικότητας. Ωστόσο ένας μέσος υπάλληλος σαν αυτόν, ή ένας δημόσιος υπάλληλος τότε ζούσε την οικογένειά του με έναν μισθό. Σήμερα όμως αυτό είναι αδύνατο. Ζει οικογένεια με π.χ. 1000Ευρώ/μήνα; Πρέπει να δουλεύουν και οι 2 σύζυγοι. Παλιά και οι 2 σύζυγοι δούλευαν μόνο στις οικογένειες εργατών ή αγροτών. Οι "μεσοαστοί" άνδρες των πόλεων όμως βγάζαν από μόνοι τους αρκετά για να συντηρούν μια οικογένεια.  Ανάλογα παραδείγματα μπορούμε να βρούμε πολλά και σε χαμηλότερα από τους μηχανικούς αμοιβόμενους (παλιά) εργαζόμενους.  Π.χ. ένας καθηγητής σε γυμνάσιο μπορούσε να ζήσει την οικογενειά του από μόνος του ενω τώρα είναι αδύνατο. 

Θα μου πείτε "τότε ο εργαζόμενος δεν είχε κινητό να πληρώνει". Σωστό και αυτό, αλλά οι περισσότερες ανέσεις που μπορούμε να έχουμε (και οι οποίες κοστίζουν) δεν νομίζω οτι δικαιολογούν από μόνες τους τη δυσαναλογία ανάμεσα στην μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της τεχνολογιας και στην σχετικά με αυτήν μικρή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περισσότερων από εμάς.

Edited by george08
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μαζεύοντας τις παληές αναμνήσεις.... για να βοηθήσω κάποιες συγκρίσεις.

 

Το 1976, ο πρώτος μου βασικός μισθός (σαν φοιτητής δουλεύοντας το καλοκαίρι σε rent a car) ήταν 5.500 δρχ. μεικτά.

 

Το Fiat 127 (παληά μου αγάπη) :smile:, γέμιζε με 500 δρχ. - 30 λίτρα.

 

Άρα με τον τότε βασικό μισθό αγόραζες 11 x 30 = 330 λίτρα βενζίνης

 

Σήμερα αυτά κοστίζουν 330 x 1.4 = 462 €

 

Ο βασικός σήμερα είναι λίγο παραπάνω.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.