Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αξίζει η ενεργειακή αναβάθμιση με συμψηφισμό του προστίμου ver.2


41ex

Recommended Posts

Για κάποιο λόγο δε παίζει το προηγούμενο ποστ οπότε το ξανανοίγω. Η ερώτηση ήταν αν αξίζει να μπω η διαδικασία συμψηφισμού του προστίμου με ενεργειακή αναβάθμιση για μικρό πρόστιμο και λίγες εργασίες.

 

Το πρόστιμο είναι 9000 έχω πληρώσει περίπου το μισό, το σπίτι είναι 50τμ 25ετίας, η χρήση του θα είναι περιστασιακή, ολιγοήμερη και μόνο καλοκαίρι – άνοιξη. Το ζητούμενο είναι να γίνει κατοικήσιμο με την ήσσονα δυνατή προσπάθεια – κόστος.

Χρειάζεται επισκευή στέγης (έχει μόνο δοκάρια και κεραμίδια), αντικατάσταση κουφωμάτων (2 μπαλκονόπορτες, 2 μεγάλα παράθυρα, 2 μικρά, εξώπορτα) και κάποιου είδους τέντα – σκέπαστρο (προαιρετικό).

 

Ο μηχανικός της τακτοποίησης λέει δεν αξίζει λόγω έξτρα κόστους ΦΠΑ, ΠΕΑ κτλ. Μια γνώμη που είχα προλάβει να διαβάσω από το φόρουμ έλεγε επίσης όχι. Θα ήθελα να ακούσω και καμιά ακόμα γνώμη – επιχείρημα.

 

Η δικιά μου σκέψη είναι ότι με τον συμψηφισμό θα γίνουν περισσότερες εργασίες με μεγαλύτερο κόστος και τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν άμεσα. Βέβαια το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και τα χρήματα θα έχουν πάει στην πραγματική οικονομία.

Στην άλλη λύση κάνω τις εργασίες σιγά σιγά μόνος μου η αποπληρωμή είναι πιο ομαλή το πρόστιμο όμως έχει πληρωθεί ολόκληρο και το αποτέλεσμα δεν είναι ισάξιο.

 

 

 

Προσπάθησα να κάνω ένα case study για την περίπτωσή μου μήπως και βοηθήσει στη λήψη της απόφασης, αν έχετε κάποιο σχόλιο δεκτό.

--- οι τιμές είναι ενδεικτικές και από το μυαλό μου απλά δεν ήθελα να γεμίσω το ποστ με άγνωστους  χι, ψι. Τις υπόλοιπες εργασίες (βαψίματα, ηλεκτρικά) δεν τις καταγράφω  γιατί είναι ίδιες και στις δυο περιπτώσεις. ---

 

 

Αν πάω στη λύση του συμψηφισμού που δικαιολογεί ότι το εξοικονομώ:

1.Β. Για ανοιγόμενα με υαλοπίνακα (χωρίς παντζούρια / ρολά): 280 €/τμ

 

1.Δ. Εξωτερικά συστήματα σκίασης και εξώφυλλα: Έως 2.500 € ανά ιδιοκτησία

 

2.Γ. Για εσωτερική θερμομόνωση: 25 €/τμ

 

Αν θεωρήσουμε ότι πετύχω αυτές τις τιμές στην αγορά θα πληρώσω (7τμ * 280 €/τμ) + (2500 €) + (50 * 25 €/τμ) = 5710 € * 1,23 = 7.023 €

 

Θα πρέπει να πληρώσω [παράβολο] + [κόστος ΠΕΑ * 2] +[κόστος μελέτης] + [7000] ΑΜΕΣΑ καταβληθέντα!

Σ’ αυτή τη περίπτωση νομίζω θα έχω υπερκαλύψει το μισό του προστίμου (4500) οπότε δε θα πληρώσω άλλο πρόστιμο.

 

Αν πάω στη λύση του πασαλείμματος πιστεύω με 3000 καλύπτω τα κουφώματα και τη στέγη (δε θα είναι ίδιας ποιότητας με τη πρώτης λύση) και θα πρέπει να ξοφλήσω και το σύνολό του προστίμου (άλλα 4500).

Πάμε λοιπόν στα 7500 τα οποία δεν εξοφλώ άμεσα αλλά σε ορίζοντα 5ετίας.

 

 

Έχω κάποιο λάθος στο συλλογισμό μου? Ξεχνάω κάτι? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μάλλον κι η δεύτερη απόπειρα του θέματος θα πάει άκλαυτη :smile:

Τουλάχιστον μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στα παρακάτω;

Α. κατά τη γνώμη σας οι αλλαγή κουφωμάτων και η μόνωση της στέγης θα αποφέρουν ενεργειακή αναβάθμιση ή θα απαιτηθούν κι άλλες εργασίες όπως πχ εξωτερική μόνωση?

Β. ο τιμοκατάλογος του εξοικονομώ ισχύει στη πράξη ή θα χρειαστώ περισσότερα?

Γ. υπάρχει κάποιο άλλο κόστος- εργασία που δεν έχω υπολογίσει στην περίπτωση του συμψηφισμού?

Δ. υπάρχει κάποιο πειστικό επιχείρημα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης?

 

Το μόνο που έχω ως τώρα ως απάντηση είναι ότι για μικρά ποσά δεν αξίζει η διαδικασία του συμψηφισμού θα ήθελα ν’ ακούσω και τον αντίλογο..

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου 41ex, μάλλον ρωτάς κάτι το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί από το forum. Επειδή κάνεις πολλές υποθέσεις χωρίς σωστά δεδομένα.

 

Καλύτερα να πας σε έναν μηχανικό που ασχολείται με ενεργειακές αναβαθμίσεις και να τα ρωτήσεις όλα αυτά. Με κάποια σχέδια το κτιρίου και όψεις ή ότι άλλο έχεις.

 

Μέσω προγράμματος θα βρει τις κατάλληλες παρεμβάσεις οι οποίες πραγματικά θα αναβαθμίσουν το κτίριο. Μερικές φορές υπολογίζουμε κάτι και απαραίτητο είναι κάτι άλλο. Θυμάμαι σε μια κατοικία η κυρία ήθελε να αλλάξει τέντες γιατί ήταν παλιές και δεν δεχόταν να αλλάξει τα ξύλινα παντζούρια που έβαζαν από παντού!

 

Μετά από σωστή μελέτη και βέβαια συμφέρει να ρίξεις τα λεφτά στο κτίριο και όχι στο κράτος.  Άρα για εμένα πας στο συνάδελφο, του λες το ποσό επένδυσης και μαζί αποφασίζετε για το είδος της παρέμβασης.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και όταν το πάρω απόφαση θα πάω σε μηχανικό-ους και θα γίνει συγκεκριμένη μελέτη για τα δεδομένα μου, απλά είμαι ακόμα στο προηγούμενο βήμα: με συμφέρει να μπω στη διαδικασία του συμψηφισμού ή να κάνω τις εργασίες σιγά σιγά και με το μάστορα του χωριού.

Αναζητώ εμπειρικά επιχειρήματα υπέρ της πρώτης εναλλακτικής. Μέχρι στιγμής και δεδομένου ότι μιλάμε για περιστασιακή χρήση δεν έχω πειστεί ότι αξίζει τον κόπο.

 

Να δώσω ένα παράδειγμα: όταν έψαχνα προσφορές για μόνωση ταράτσας κι αν συμφέρει να μπω στο εξοικονομώ κατ’ οίκον, τα συνεργεία μου έδιναν άλλη τιμή για το εξοικονομώ κι άλλη αν το έκανα μόνος μου. Και δεν αναφέρομαι στη διαφορά του ΦΠΑ!! Αν δηλαδή ότι γλιτώσω το φάω σε υπερκοστολόγηση γιατί να μπλέξω;

Edited by 41ex
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.