alexandrk Δημοσιεύτηκε Monday at 07:37 μμ Δημοσιεύτηκε Monday at 07:37 μμ (edited) Η περίπτωση αφορά ακίνητο οικοδομής που χτίστηκε το 2005. Έως το 2014 το ακίνητο ήταν δηλωμένο για χρήση αποθήκης. Το 2014 έγινε η τακτοποίηση του και η αλλαγή χρήσης σε οικία με το νόμο 3843/2010. Έκτοτε δηλώνεται σαν οικία στο Ε2 και αργότερα ως κύρια κατοικία για εμένα ως δωρεάν παραχώρηση απ' τους γονείς. Η ηλεκτροδότηση του ήταν πάντα από κοινό πίνακα και κοινή παροχή με άλλους κοινόχρηστους χώρους (λεβητοστάσιο, πάρκινγκ κλπ) από κοινόχρηστο ρεύμα (τύπου Γ21 επαγγελματικό). Πλέον θέλουμε να γίνει διαχωρισμός των παροχών. Δηλαδή να παραμείνει το κοινόχρηστο για τους κοινόχρηστους χώρους και να μπει καινούρια παροχή για την οικία (με νέο πίνακα). Λογικά η σειρά της διαδικασίας θα είναι α. αίτηση για νέα παροχή, β. ηλεκτρολογικές εργασίες, γ. ενημέρωση δήμου για διαχωρισμό παροχών ώστε πλέον στο κοινόχρηστο να εισπράττει τα τέλη του κοινόχρηστου και αντίστοιχα στο οικιακό. Δυστυχώς κανείς δεν μας ενημέρωσε τότε (ούτε σκεφτήκαμε να το ψάξουμε) για το αν θα έπρεπε να προστεθεί νέα οικιακή παροχή τότε που έγινε η αλλαγή χρήσης. Κοιτάζω λοιπόν τώρα τα γραφειοκρατικά που απαιτούνται. Στον λογαριασμό του ρεύματος ο δήμος εισπράττει από πάντα τα ΔΤ/ΔΦ για το σύνολο των τετραγωνικών (οικία, λεβητοστάσιο, πάρκινγκ κλπ). Ωστόσο, δεν εισπράττει το ΤΑΠ. Λογικά το ίδιο εισέπραττε και πριν το 2014, αλλά θα πρέπει να βρω κανένα παλιό λογαριασμό για να το επιβεβαιώσω. Έχω λοιπόν κάποιες απορίες: Ο δήμος δεν εισπράττει το ΤΑΠ γιατί η παροχή είναι κοινόχρηστη. Η εφορία όμως γνωρίζει πως από το 2014 η χρήση είναι οικοιακή. Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν η εφορία εισπράττει το ΤΑΠ, αφού δεν το εισπράτει ο δήμος; Αν δεν το εισπράττει ούτε η εφορία, θα μου ζητήσει ο δήμος αναδρομικά ΤΑΠ επί 2 (πρόστιμο); Σε παλιότερο post αναφέρθηκε το παρακάτω, αλλά δε ξέρω αν ισχύει ακόμα μιας και έχει περάσει καιρός. Quote Ν3843/10 αρθρο 6§5γ. (όπως τροποποιήθηκε με τον Ν3889/11 αρθρο 33§2: "Η αλλαγή της χρήσης του ακινήτου που επέρχεται με την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν-3843/10 δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό "του τέλους του Αρθ-24 του Ν-2130/93, καθώς και" των τελών του Ν-25/75 και του Αρθ-25 του Ν-1828/89, όπως ισχύουν. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν-3843/10." Edited Monday at 07:39 μμ by alexandrk
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα