Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@spy1551

 

Το ορθό και αδιαμφησβήτητο από τον έφορο είναι :

Το εισόδημα της μισθοδοσίας από την εταιρεία θα πάει με 72%

Το εισόδημα από τις αμοιβές μελετών θα πάει (για κτιριακά) με 46%

 

Δεν θα πάει όλο με 72%

 

Όσο γι 'αυτό που λέτε,ακόμα και για τις εταιρείες θεωρώ ότι το εισόδημα πρέπει να δηλωθεί με μειωμένο συντελεστή για το λόγο που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ μου.Εξαρτημένη σχέση για το δημόσιο σημαίνει μισθωτός,που ο φίλος μας ΔΕΝ είναι καθώς κόβει δελτία παροχής υπηρεσιών.Οπότε θεωρητικά και με το γράμμα του νόμου,δεν τον πιάνουν οι διατάξεις.Στην πράξη θα πάει με 72%.

 

Αυτά

 

Ψάξτε και λίγο το φόρουμ,έχουν αναφερθεί αυτά και παλιότερα,υπάρχει και οδηγός φορολογησης των μηχανικών στα downloads.

 

Tην καλημέρα μου.

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και από μένα.

 

Είμαι πολ. μηχανικός και δούλευα σε μια κατασκευαστική εταιρία χωρίς σύμβαση ή κάποιο άλλο έγγραφο συνεργασίας. Έκοβα απλά ΑΠΥ που έγραφε πάνω "Παρακολούθηση εργοταξίου". Στα έργα που στην πράξη επέβλεπα δεν ήμουν ο επίσημος επιβλέπων (αυτός που αναγράφεται στην οικ.άδεια).

 

1) Αύτα τα έσοδα απ'την "παρακολούθηση εργοταξίου" με τι Σ.Κ.Κ. πρέπει να υπολογιστούν ; (Η υπάλληλος της εφορίας που πρόχειρα ρώτησα μου είπε με 100% αλλά τώρα που το ψάχνω λίγο αρχίζω να αμφιβάλλω. Ο Σ.Κ.Κ. 60% μήπως αφορά μόνο μελέτες ; )

 

2) Στο περιοδικό του ΤΕΕ τ.2525 σελ.18 λέει ότι πρέπει να υποβάλλουμε τριπλότυπες καταστάσεις με τις συναλλαγές αξίας άνω των 300 ευρώ που πραγματοποιήσαμε για την επαγγελματική μας εξυπηρέτηση. Πρώτη φορά το μαθαίνω αυτό . Τι γράφουμε δηλαδή; Τις επιβλέψεις , τις μελέτες, τις "παρακολουθήσεις" ή μήπως μόνο τα έξοδα;

 

Υ.Γ. Εκφράζω τον θαυμασμό σε ορισμένους από το forum που γράφουν τόσο τακτικά και εμπεριστατωμένα, ανώνυμα ουσιαστικά.

Δημοσιεύτηκε

1) Η υπάλληλος της εφορίας σωστά σου είπε 100%. Γιατί το "παρακολούθηση εργοταξίου" δεν είναι επίβλεψη. Ίσως βέβαια κάποιος "καλός" υπάλληλος εφορίας να το έβλεπε διαφορετικά. Όμως αν σου γίνει ποτέ έλεγχος τότε μπορεί να σου πουν ότι έπρεπε να υπολογίσεις λογιστικά τα φορολογητέα σου έσοδα και να βρεθείς προ εκπλήξεων. Εκτός εάν κάνεις κάθε ~5 χρόνια περίπου περαίωση!

 

2) Λέγονται συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών και υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή μέσω kΕΠ αν οι συναλλαγές είναι μέχρι 10. Μπορείς να κατεβάσεις ένα δωρεάν προγραμματάκι που δίνει η ΓΓΠΣ στον ιστότοπό της και να τις υποβάλλεις μόνος σου.

Δημοσιεύτηκε

Αν και είναι αντιοικονομικό για τον χώρο του forum να στείλω ένα μήνυμα που να γράφει μόνο ευχαριστώ , δεν μπορώ να το μην το πράξω.

 

Ευχαριστώ, Χάρη.

Δημοσιεύτηκε

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά στην περίπτωση που είτε έχεις σχέσεις με τον εργοδότη είτε ακόμα εργάζεσαι για αυτόν.

Τότε θα πάρεις τα πρωτότυπα που του έχεις δώσει και αφού τα τοποθετήσεις πάνω στο μπλοκ σου θα γράψεις στο πρωτότυπο, και θα βγει και στο αντίγραφο, κάτι επιπλέον για να πας με κάποιον άλλον Σ.Κ.Κ.

Αυτό που σου λέω δεν είναι παράνομο, διότι αυτό που θα κάνεις θα είναι να διευκρινίσεις τι σημαίνει αυτό το "παρακολούθηση" που έγραψες.

Περίμενε λίγο να δω και κάτι ακόμα.

Ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο της εργασίας σου?

Δημοσιεύτηκε

Erling,

με συγχωρείς για την καθυστέρηση, τώρα το είδα . Παιδευόμουν με τα φορολογικά στο μεσοδιάστημα.

 

Έχω τη δυνατότητα να κάνω , αν χρειάζεται, αυτό που έγραψες. Ήμουν σε μια κατασκευαστική εταιρεία με μισθό αλλά έκοβα ΑΠΥ απλώς και δεν είχα σύμβαση ή οτιδήποτε άλλο. Ήμουν επιβλέπων σε ιδιωτικά και δημόσια κτηριακά έργα όμως δεν ήμουν ο επίσημος επιβλέπων . Σε κάποια απ'αυτά ήταν άλλος μηχανικός της εταιρίας ο επίσημος επιβλέπων αλλά η αφεντιά μου στην πράξη. Η εταιρεία είναι συγγενή μου.

 

1) Τι θα ήταν αυτό που θα προσέθετα στην ΑΠΥ και μπορεί να με βοηθούσε;

 

2) Έτσι όπως διάβαζα περί των φορολογικών μας πελαγομένος προέκυψε ένα υποψήφιο συμπέρασμα : Όλες αυτές οι εκπιπτόμενες δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ γραφείου, μέρος εξόδων συντήρησης επαγγ. αυτοκινήτου, ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ μελέτης- επίβλεψης κλπ) καταμετρούνται μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυσαναλογία εσόδων-εξόδων και να αυξηθεί κατά 20% ο Σ.Κ.Κ ; Επειδή σχεδόν πάντα ισχύει αυτή η δυσανολογία στην περίπτωση μου, γιατί να κάθομαι να παιδεύομαι να τα γράφω στο βιβλίο εσόδων- εξόδων και να κρατάω τα πιστοποιητικά τους ; Μήπως έχουν σημασία αυτές οι δαπάνες μόνο όταν δεν χρησιμοποιείς το 38% (ή 22% κλπ) αλλά υπολογίζεις το καθαρό εισόδημα με έσοδα - έξοδα ;

 

Υ.Γ. Να είστε καλά .

Δημοσιεύτηκε

........

 

3) Κατέβασα το πρόγραμμα που πρότεινε ο Χάρης. Στον τίτλο του γράφει ότι είναι για το οικ.έτος 2008 δηλαδή για συναλλαγές που αφορούν το 2007. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για το οικ.έτος 2009 ή μήπως είναι νωρίς ακόμα για να υποβάλλω τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών και καλύτερα να περιμένω το φετινό πρόγραμμα ; Κάθε χρόνο βγάζουν καινούριο μου φαίνεται.

Δημοσιεύτηκε

Alexis L

 

Η αιτιολογία που γράφεις στο ΔΠΥ σου είναι ΔΙΚΗΣ σου επιλογής..τη μαγειρεύεις όπως θες συντακτικά για να τη ''φέρεις'' σε κάποια κατηγορία του άρθρου 49 του 2238.

 

Η φορολόγηση των μηχανικών σύμφωνα με συντελεστές είναι απολύτως κατοχυρωμένη και θα είναι ανοησία να μην εκμεταλλευτείς αυτές τις διατάξεις προς όφελός σου και όντας απολύτως νόμιμος....

 

Τώρα,μην αρχίσεις να ρωτάς τί είναι οι συντελεστές,μπες στο φόρουμ των λογιστών και κάντο,αφού διαβάσεις 2238.Τα λέει και το ΤΕΕ.http://www.tee.gr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.