Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εταιρικές συμβάσεις και φορολόγηση μηχανικών με ΑΠΥ


Recommended Posts

Κοινοποίηση των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 13 του Ν.2601/1998, οι

οποίες αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος

1065854/1069/Α0012/ΠΟΛ.1163/2.6.1998

 

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 13 του Ν.2601/1998

"Ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη

της χώρας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 81/Α'/15.4.1998) και παρέχουμε τις

ακόλουθες διευκρινίσεις και οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή αυτών

των διατάξεων.

 

Αρθρο 13

Θέματα φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις

 

1. Με την παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.2601/1998 αντικαταστάθηκε η περ. ε' της παρ. 5 του άρθρου 49 του Ν.2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος αρχιτεκτόνων και μηχανικών από την προσφορά ανεξάρτητων υπηρεσιών σε οργανωμένα γραφεία με τη χρησιμοποίηση της υποδομής και της οργάνωσης των γραφείων του εργοδότη και για την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με τα έργα αυτά, εφαρμόζεται συντελεστής 60% στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές τους.

Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή σε περίπτωση που οποιασδήποτε μορφής μελετητική επιχείρηση (μεμονωμένος αρχιτέκτονας ή μηχανικός ή οργανωμένο γραφείο), που αναλαμβάνει πρωτογενώς τη μελέτη τεχνικών έργων, αναθέτει σε μεμονωμένους αρχιτέκτονες ή μηχανικούς την εκτέλεση όλου ή μέρους των πιο πάνω μελετών.

Η ανάθεση της εκτέλεσης των μελετών γίνεται με σύμβαση έργου.

Συνεπώς, στην έννοια του όρου "προσφορά ανεξάρτητων υπηρεσιών" νοείται ότι η περαιτέρω ανάθεση της εκτέλεσης των μελετών γίνεται με σύμβαση μίσθωσης έργου (681 Α.Κ.) κι όχι με σύμβαση μίσθωσης εργασίας (648 Α.Κ.).

Σε περίπτωση που μηχανικοί ή αρχιτέκτονες απασχολούνται σε οργανωμένα γραφεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μίσθωση εργασίας), δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις ακαθάριστες αμοιβές τους ο πιο πάνω συντελεστής 60%, γιατί αυτοί είναι μισθωτοί κι αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Επίσης, εκτός από τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 60% είναι η χρησιμοποίηση από το μηχανικό ή αρχιτέκτονα που προσφέρει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες της υποδομής και της οργάνωσης των γραφείων του εργοδότη του.

Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα που απορρέουν από την αποδοχή αυτής της ανάθεσης.

Προκειμένου, όμως, για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών που είναι απευθείας ανάδοχοι των τεχνικών έργων και εκπονούν τις μελέτες ως μεμονωμένα άτομα ή ως οργανωμένα γραφεία, που χρησιμοποιούν την υποδομή και την οργάνωση των δικών τους γραφείων, επωμιζόμενοι οι ίδιοι και τα λειτουργικά έξοδα της ανάθεσης του έργου, εφαρμόζονται κατά περίπτωση οι συντελεστές των περ. α'-δ' της παρ. 5 του άρθρου 49 του Ν.2238/1994.

Ομοίως, οι συντελεστές των περ. α'-δ' της παρ. 5 εφαρμόζονται και στην

περίπτωση που οργανωμένα γραφεία αναλαμβάνουν δευτερογενώς από άλλα οργανωμένα γραφεία την εκπόνηση μελετών τεχνικών έργων, χρησιμοποιώντας τη δική τους υποδομή και οργάνωση.

Ο συντελεστής 60% εφαρμόζεται επίσης και στην αμοιβή αρχιτεκτόνων και μηχανικών για την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με τα έργα που αναφέρονται στην παρ. 5 του άρθρου 49 του Ν.2238/1994, σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, προκειμένου για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών που δεν

περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που περιοριστικά απαριθμούνται στις ειδικές

διατάξεις των περ. α'-ε' της παρ. 5 του άρθρου 49 του Ν.2238/1994, για τον

προσδιορισμό του καθαρού τους εισοδήματος έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 49 του ίδιου νόμου.

 

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, σύμφωνα με την παρ. 2 του

άρθρου 13 του Ν.2601/1998, ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτούν οι μηχανικοί από την 1η Ιανουαρίου 1997 και μετά.

Επίσης, οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν και για τις υποθέσεις που δεν έχουν περαιωθεί οριστικά μέχρι 15.4.1998, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.2601/1998 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκκρεμούν στις ΔΟΥ.

Προκειμένου για τις υποθέσεις που έχουν ασκηθεί προσφυγές και εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν έχουν εφαρμογή οι νέες διατάξεις .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συνεχιζω τον συλλογισμο μου....

τι κάνει με την εκτίμηση ενας μηχανικός? δεν κανει τεχνικο έλεγχο(πολεοδομικά χαρακτηριστικά) ?....είναι μέσα στα πλαίσια ασκησης του επαγγέλματος του?...δεν εκδίδει ΑΠΥ??? γιατί να πάει έσοδα-έξοδα???

τέλος σε ποιον ΚΑΔ θα αντιστοιχούσε αυτό που ισχυρίζονται και που σε βγάζει έξω απο τον τεκμαρτό τρόπο? γιατί δεν θα έμπαινε στον ΚΑΔ των μηχανικών σίγουρα αφου βασει νομου πανε μονο τεκμαρτά.

π.χ τεχνικός ασφαλείας...ΤΠΥ...αλλος ΚΑΔ...

ακούω γνώμες μηχανικών και όχι λογιστών...εφοριακών...κλπ

να βγάλουμε μια άκρη...ετσι για την τιμή των μηχανικών...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καθυστερημένα θέλω να αναφέρω την εξέλιξη της υπόθεσης με την οποία σας απασχόλησα σε αυτό το θέμα. Ήταν σχετικά με το αν ένας μηχανικός που δουλεύει στα εργοτάξια μιας εταιρείας με δελτίο παροχής υπηρεσιών μπορεί να υπολογίσει το εισόδημά του με κάποιον από τους συντελεστές 38% ή 60%.

 

Τελικά μια πολύ καλή κατά τα άλλα κοπέλα της εφορίας μου είπε ότι υπολογίζεται με 100% και μου το αιτιολόγησε με ένα φαξ. Το φαξ αποστάλθηκε από τη Δ/ση Φορολ. Εισοδήματος της πρωτεύουσας μας της Αθήνας στις 2 Μαίου του 1996 και έχει θέμα: "Φορολογική μεταχείριση αμοιβών μηχανικού στον οποίο ανατιθεται η διεύθυνση εκτέλεσης έργου από τον ανάδοχο αυτού."

Καταλήγει ως εξής:

"Υστερα από τα παραπάνω και δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση η ανάθεση της διεύθυνσης εκτέλεσης του έργου αυτού γίνεται από τον ανάδοχο του έργου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης για λογαριασμό του αναδόχου και όχι από τον εργοδότη του έργου, προκειμένου να προσδιοριστεί το καθαρό σας εσόδημα από τη δραστηριότητα αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του ν.2238/1994, αλλά της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου."

 

Επίσης απαίτησε η υπάλληλος της εφορίας να δει το ΦΕΜ για το κάθε εισόδημα μου που κατέταξα στην κατηγορία του 38%.

 

Και έτσι κατέληξα να το δηλώσω ολόκληρο ως καθαρό εισόδημα.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης απαίτησε η υπάλληλος της εφορίας να δει το ΦΕΜ για το κάθε εισόδημα μου που κατέταξα στην κατηγορία του 38%.

ποιο ΦΕΜ;;;;;;

αφού έγινε παρακράτηση φόρου 20%

 

θεωρώ την απάντηση άσχετη και άκυρη

-----

απευθύνσου στο ΤΕΕ με το χαρτί που σου έδωσαν

Link to comment
Share on other sites

Myri,

 

αυτό λέω και εγώ. Μου λέει η κοπέλα " Αν είναι να βάλεις το εισόδημα από το δελτίο παροχής υπηρεσιών που έκοψες για την επίβλεψη που έκανες στην κατηγορία του 38% τότε για να το δεχθούμε πρέπει να δούμε ότι εσύ ήσουν ο επίσημος επιβλέπων μέσω του ΦΕΜ". Δηλαδή παρακράτηση 20% και 38% συντελεστής με άλλα λόγια δεν συνυπάρχουν. Με έπεισε πάντως . Αν επειμείνεις θα το σκανάρω το φαξ αλλά θα ταλαιπωρηθώ λίγο. Αν δεν επιμείνεις θα προσβληθώ από την άλλη ότι αδιαφορείς.

 

Αστειεύομαι. Είναι και λίγο αργά.

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν επιμένω διότι μου ήρθε μια φλασιά

το έγγραφο που σου έδωσαν έχει ημερομηνία 2 Μαίου του 1996

 

όμως εδώ http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=73555&postcount=51

ο kvstasP παρέθεσε τη νομοθεσία Ν.2601/1998

 

δηλαδή η διευκρίνηση είναι αργότερα από την ημερομηνία της απάντησης του φαξ

άρα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως δεν ισχύει

 

καποια άλλη γνώμη;;;

Link to comment
Share on other sites

@myri

 

Σαφώς το έγγραφο του @kvstasP (Ν.2601/1998) έχει μεγαλύτερη ισχύ (ως νεότερο) από το έγγραφο της 2-5-1996.

 

Το θέμα είναι ότι η υπάλληλος της εφορίας δεν κατατάσσει τον @Alexis L ούτε στο 60% και δυστυχώς έχει δίκιο.

 

@Alexis L

 

Για τις μελλοντικές χρήσεις (φορολογικές) λοιπόν και αρχίζοντας από το 2009, θα φροντίσεις να κάνεις μια ετήσια σύμβαση έργου (ή έργων) με την εταιρεία που συνεργάζεσαι, στην οποία θα αναφέρεται ο τίτλος του έργου (ή έργων), η ετήσια μεικτή αμοιβή σου (όχι η μηνιαία), ο όρος ότι η αμοιβή σου θα καταβάλλεται ισόποσα σε τακτά χρονικά διαστήματα, κλπ. Συνήθως οι εταιρείες υποβάλλουν αυτές τις συμβάσεις (αυτούσιες) στο ΙΚΑ για να αποδεικνύουν ότι δεν είσαι μισθωτός (έλεγχος του ΙΚΑ σε εργοτάξιο, όπου ψάχνουν τις καταστάσεις μισθωτών, μη γελάτε, μου έχει τύχει αρκετές φορές). Επίσης τα στοιχεία των συμβάσεων αυτών τα υποβάλλουν με τριμηνιαίες καταστάσεις στην εφορία, μαζί με αυτά των συμβάσεων των υπεργολάβων, κλπ. Στην ετήσια υποβολή για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλεις στα δικαιολογητικά και αντίγραφο (φωτοτυπία) της σύμβασης (το πρωτότυπο να είναι θεωρημένο από το ΙΚΑ). Με αυτό τον τρόπο, είσαι περισσότερο καλυμμένος (όχι απόλυτα, εξαρτάται από τον κάθε υπάλληλο της ΔΟΥ που θα ελέγξει τη δήλωσή σου) για να πας στο ΣΚΚ 60% + 20% λόγω διαφοράς εσόδων-εξόδων, ήτοι 72%. Ανεβάζω δείγμα τέτοιας σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι είναι μόνο δείγμα και μπορεί άλλοι συνάδελφοι να έχουν διαφορετικές συμβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

@Alexis L

 

Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. Συμπληρώνω στο χθεσινό post ότι η σύμβαση που ανέβασα σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα "δικαιώματα"-συμφωνία σου με την εταιρεία, αφορά μόνο την περίπτωση της εφορίας. Σε σχέση με τα "δικαιώματά"-συμφωνία σου, υπάρχει το παρακάτω thread με άλλο θέμα (δες δικό μου post στις 29-04-2009, 21:04):

 

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=6797

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.