teo_z Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29 , 2011 Συνάδελφοι, έχω δύο περίεργες περιπτώσεις απαλλοτριώσεων, στην ίδια περιοχή μάλιστα. Η πρώτη είναι εκτός οικισμού μια επαρχιακή οδός όπου στην Νομαρχία δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία και πήγα στο υποθηκοφυλακείο. Εκεί βρήκα το ΦΕΚ της κήρυξης της απαλλοτρίωσης, κτηματολογικούς πίνακες και σχέδιο. Στην Νομαρχία, που έχουν τις απαλλοτριώσεις των επαρχιακών οδών, επιμένουν ότι δεν υπάρχει απαλλοτρίωση.Ένας συνάδελφος μου είπε ότι πρέπει να βρω το ΦΕΚ, όχι της κήρυξης αλλά της πραγματοποίησης της απαλλοτρίωσης( μόνο που δεν ξέρει που θα το βρω). Με λίγα λόγια, γιατί μπορεί να σας κούρασα, το γεγονός ότι η απαλλοτρίωση έχει περαστεί στο υποθηκοφυλακείο σημαίνει ότι έχει πραγματοποιηθεί ή όχι απαραίτητα; Η δεύτερη, λίγο παραπέρα, μέσα στον οικισμό πλέον, έχει να κάνει με το γεγονός ότι φαίνεται να έχει απαλλοτριωθεί τμήμα του οικοπέδου που περιλαμβάνει σπίτια χωρίς να έχουν πληρωθεί τα σπίτια. Δεν τα υπολογίζει δηλαδή καθόλου στους υπολογισμούς για την αποζημίωση αν και στο σχέδιο φαίνονται απαλλοτριωμένα. Τα σπίτια δεν έχουν γκρεμιστεί και το πιο πιθανό είναι να μην γκρεμιστούν ποτέ καθώς πρόκειται για ένα δρόμο σε ένα χωριό όπου έχει γίνει πλέον και περιφερειακός. Το ερώτημα είναι τα σπίτια δεν ανήκουν στους ανθρώπους που μένουν μέσα;
agior Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30 , 2011 Μπορεί να μην έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση. Σύμφωνα με το Ν.2882/2001 η συντέλεση της απαλλοτρίωσης επέρχεται: 1.με την καταβολή της αποζημίωσης στους (αναγνωρισθέντες ή αληθινούς) ιδιοκτήτες ή 2. με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ειδοποίησης παρακατάθεσης αποζημίωσης ή 3. με την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής υπέρ του δικαιούχου, στην περίπτωση που είναι υπόχρεος καταβολής το Δημόσιο. Αν δε βρήκες μεταγραμμένο ΦΕΚ παρακατάθεσης και αν οι ιδιοκτήτες δεν ειδοποιήθηκαν με δικαστικό επιμελητή τότε πιθανά δεν έχει συντελεστεί. Δηλαδή μπορεί να έχει ανακληθεί ή αρθεί αυτοδίκαια κλπ. Όσο για το δεύτερο ερώτημά σου, με το Ν.2985/2002 συμπληρώθηκε στον Ν.2882/2001 η παράγραφος 4 που ορίζει ότι πριν καταβληθεί αποζημίωση διατηρούνται ακέραια όλα τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη και δεν επιτρέπεται η κατάληψη.
teo_z Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30 , 2011 Για να στάλθηκαν τα στοιχεία στο υποθηκοφυλακείο δεν σημαίνει ότι προηγήθηκαν οι παραπάνω ενέργειες που αναφέρεις; Sorry που επιμένω αλλά μου φαίνεται περίεργο.
agior Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30 , 2011 Αν μελετούσες το Νόμο περί απαλλοτριώσεων θα έβλεπες ότι: Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται, δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και μεταγράφονται τα στοιχεία της. Μετά, πολύ πιο μετά (ίσως ποτέ) η Υπηρεσία που κήρυξε την απαλλοτρίωση βρίσκει τα λεφτά για να πληρώσει, κάνει αίτηση στο Πρωτοδικείο για καθορισμό τιμής μονάδας, βρίσκει χρηματοδότη, πληρώνει τους δικαιούχους, δημοσιεύει σε άλλο ΦΕΚ τα στοιχεία πληρωμής, μεταγράφει την πράξη και τότε συντελείται επιτέλους η απαλλοτρίωση. Εσύ εντόπισες την 1η εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο. Η δεύτερη μεταγραφή, αν υπήρχε, θα έπρεπε επίσης να εντοπιστεί εκεί.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα