Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Κλήθηκα για αυτοψία σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας όπου σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη υπάρχει εισροή νερού από το δώμα.

 

Το δωμάτιο που έχει το πρόβλημα είναι βορινό με ανοικτό ορίζοντα και οι γωνίες που θα δείτε παρκάτω είναι ανοικτές και από τις δύο εξωτερικές πλευρές (δεν έχουν όμορα). Η κατασκευή είναι του 1981.

 

Η τοιχοποιία είναι διπλή με κενό για συρόμενα, το κούφωμα είναι αλουμίνιο με διπλό τζάμι μεταγενέστερο της κατασκευής αλλά όχι ταυτόχρονο με την 1η εμφάνιση της μούχλας, και η θερμομόνωση είναι πετροβάμβακας (!!!) και μάλιστα τοποθετημένος επί της εξωτερικής δρομικής τοιχοποιίας.

Το κούφωμα περιμετρικά εμφανίζει επίσης μούχλα. Ο ιδιοκτήτης λέει ότι ο τοίχος τρέχει νερό (και πράγματι έχει ορατά ίχνη), υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει όταν βρέχει (μόνο χειμώνα όμως).

 

Κατά την αυτοψία μου, έκανα μετρήσεις στους τοίχους με διηλεκτρικό υγρασιόμετρο και οι ενδείξεις που πήρα ήταν σχεδόν μηδενικές,  πήρα θερμογραφικές εικόνες που θα σας τις δείξω αργότερα και επιθεώρησα το δώμα στο οποίο τουλάχιστον μακροσκοπικά δεν είδα θέματα με την μόνωση (ασφαλτόπανο με ψηφίδα και από πάνω επαλειφόμενο στεγανωτικό). Όταν λέω μακροσκοπικά εννοώ ότι δεν είχε τρύπες σκισίματα ή κακές εφαρμογές.

 

Σας παραθέτω τις εικόνες και θα ήθελα την γνώμη σας.

 

Ευχαριστώ

 

 

 

 

post-82137-0-82813300-1457352927_thumb.jpg

post-82137-0-49160600-1457352971_thumb.jpg

post-82137-0-19531500-1457352995_thumb.jpg

post-82137-0-21106300-1457353027_thumb.jpg

post-82137-0-26772100-1457353053_thumb.jpg

post-82137-0-84372100-1457353117_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)

Έχει σώματα και το κλιματιστικό. Αυτό που λες δεν αποκλείεται.

 

Δυστυχώς στην πολεοδομία έχουν χάσει τον φάκελο. Ήθελα να δω την θερμομόνωση και τα στατικά τους.

Edited by P.A.
Δημοσιεύτηκε

Κατασκευή του 81 μερική θερμομόνωση θα βρεις. Εσωτερική σε τοίχους και σπάνια έως σπανιότατα να έβαλαν μόνωση και σε δοκάρια κλπ  …

 

Οπότε οι θερμογεφυρες είναι η πιο πιθανή αιτία για αυτό που βλέπεις. Ειδικά αν  την χειμερινή περίοδο εξαερίζει  τους χώρους αραιά και όχι καθημερινά.

Φυσικά η πιθανότητα να «γλύφει» και λίγο νερό από την ταράτσα ειδικά αν υπαρχει κάποιος περιμετρικός εξωτερικός τοίχος στην ταράτσα που να το συσσωρεύει δεν το αποκλείεις.

Αλλα προσωπικά (με βάση τις εικόνες και τους μύκητες που έχει) θα έλεγα θερμογέφυρες και έχει υγροποίηση σε τμήματα οπότε κάνει και τα μικρά «ρυάκια» όπως βλέπεις.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδερφε το πιθανότερο είναι να υπάρχει εισροή νερού από την ταράτσα από τυχών ρηγματώσεις ή κακοτεχνίες της μόνωσης σε σημεία μακριά από το διαμέρισμα του πελάτη σου.Σε αυτοψία ταράτσας που είχα κάνει , ενώ με μακροσκοπικό έλεγχο δεν παρατηρήθηκαν  βλάβες στη μόνωση, όταν πραγματοποιήσαμε δειγματολογική τομή στις επιστρώσεις βρήκαμε μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας. Δεν αποκλείω μάλιστα και το φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών όπως πολύ σωστά ανάφεραν οι προλαλήσαντες.

post-78324-0-25061200-1457357483_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ κι εγώ ότι για συμπυκνώματα μοιάζουν περισσότερο, λόγω έλλειψης θερμομόνωσης. Ρώτα τους αν στεγνώνουν και τίποτα ρούχα μέσα στο σπίτι. Το έχω δει πολλές φορές κι αυτό.

Το αερίζουν ποτέ; 

Δημοσιεύτηκε

Αν η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 81 είναι πολύ πιθανό η έκδοση της άδειας να έγινε πριν την χρονολογία του 1979 που έγινε υποχρεωτική η εφαρμογή του Κανονισμού Θερμομόνωσης Κτιρίων και συνεπώς το κτίριο να κατασκευάστηκε και νόμιμα θερμικά αμόνωτο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Είναι σύνηθες το φαινόμενο, σε αμόνωτες κατασκευές να εμφανίζεται συμπύκνωση υδρατμών στα ψυχρότερα δομικά στοιχεία (π.χ. βορινές κολώνες και δοκάρια) και κυρίως στις ενώσεις τους όπου δημιουργούνται θερμογέφυρες, μετά από αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα πιο στεγανά, καθότι λόγω μειωμένου αερισμού από χαραμάδες πλέον, συνήθως αυξάνεται στους χώρους η σχετική υγρασία του αέρα. Αυτή η αύξηση έχει σαν αποτέλεσμα την αυξηση και του σημείου δρόσου των υδρατμών του άερα, οπότε ευκολότερη συμπύκνωση στις παραπάνω επιφάνειες που είναι οι ψυχρότερες στον χώρο.

 

Αυτό φαίνεται στον ψυχορμετρικό χάρτη, π.χ. σε θερμοκρασία χωρου 20οC με σχετική υγρασία 50% το σημείο δρόσου των υδρατμών του αέρα είναι 9,4οC (δύσκολο να υπάρχει εποφάνεια στον χώρο με τετοια θερμοκρασία), ενώ στην ίδια θερμοκρασία χώρου (20οC) με σχετική υγρασία 70% το σημείο δρόσου των υδρατμών του αέρα είναι 14,4οC (πιθανό στις ενώσεις δοκαρίου και πλάκας σε βορινή όψη κάποιες μέρες του χειμώνα να υπάρχει αυτή η θερμοκρασία).

 

Το φαινόμενο εντείνεται όταν υπάρχουν μέσα στο χώρο κουζίνες ή θερμάστρες καυσίμου (π.χ. Kerosun, αερίου) χωρίς απαγωγή καυσαερίων, μαγείρεμα, μπάνια και λοιπές δραστηριότητες που παραγουν υδρατμούς.

 

Συνήθως λύνεται  το θέμα με συχνότερο αερισμό.

Edited by akaliak
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.