Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περι τηκτών...


fotis-

Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα. Αντιμετωπίζω ένα θέμα και ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά. Εχουμε οικιακό πίνανα με καλώδιο πίνακα - μετρητή 3χ6.  Για κάποια λεπτά την ημέρας.. 10-12 λεπτά χρειάζομαι ρεύμα εντάσεως 40-41Α. Χρησιμοποιώ σαν γενικό ασφαλιστικό τηκτή ασφάλεια 25Α (φυσσιγγι 14χ51). Επειδή δεν αντέχει και μερικές φορές μου καίγεται, εψαξα και βρήκα σε βιβλιογραφία ηλεκτρολογίας πως οι καμπύλες τήξης είναι αρκετα μεγαλύτερες στο συγκεκριμένο ρευμα.... γύρω στο μισάωρο. Αποφασισα να αντικαταστήσω τη συγκεκριμένη ασφαλειοθήκη με νεοζεντ οπου είδα πως δίνει ανοχη 50 λεπτα στα 40Α. Ενώ τοποθέτησα την καινούργια neozed είδα παλι πως περίπου σε 10 λεπτά μου την καιει. Ερώτηση: Οι πίνακες της βιβλιογραφίας με τις χαρακτηριστηκές ισχύουν τελικά ή είναι να χαμε να λέγαμε? Αν ισχύουν σημαινει πως υπαρχει πρόβλημα στην εγκατάσταση? (κακές συνδέσεις ίσως) Επίσης... υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσω σαν γενική τηκτό ή μικροαυτόματο 32Α και να κοιμάμαι ήσυχος ως προς την αντοχή της γραμμής πίνακα-μετρητή? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

3χ6 ειναι πολυ παλια παροχη πρεπει να αλαχτει η γραμμη μετρητη πινακα  με 3χ10 μπωρει να ανεβασεις μια φοτο του πινακα να δουμε?.40Α που λες ποια φορτια εχουν ζητηζη εκεινη την ωρα?ειναι παρα πολλα τα αμπερ.

Link to comment
Share on other sites

για να χρειάζεσαι 40 Α ρεύμα την ημέρα για αυτά τα δώδεκα λεπτά που αναφέρεσαι , σημαίνει πως ή χρησιμοποιείς στο full την ηλεκτρική κουζίνα ή συγχρόνως κουζίνα ,θερμοσίφωνο και ίσως κανά πλυντήριο ρούχων (αυτά είναι τα ενεργοβόρα φορτία σε ένα σπίτι). Αν το κόστος αντικατάστασης της γραμμής παροχής και κατ'επέκταση το κόστος για αμοιβή ηλεκτρολόγου για την έκδοση ΥΔΕ και των απαραίτητων εργασιών αναβάθμισης του πίνακα σου,καθώς και το ποσό που ενδέχεται να πληρώσεις στο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι ανεκτό , τότε φρόντισε η χρήση που κάνεις στα ενεργοβόρα φορτία σου , να μην συμπίπτουν μεταξύ τους. Διαφορετικά 3x10 παροχή ,οπού και πάλι θα την δουλεύεις στο όριο αν συνεχίσεις αυτή τη χρήση ,επειδή ασφαλίζεις με τηκτό 35 Α στον πίνακα ,οπότε πάλι θα έχεις τα ίδια στο εγγύς μέλλον . Τώρα το να βάλεις 32 Α μικροαυτόματο έτσι όπως είναι στον πίνακα δεν είναι λύση διότι σε περίπτωση υπερφόρτισης δεν θα απασφαλίσει ο μικροαυτόματος γιατί θα το έχει ήδη κάνει η ασφάλεια ή ο μικροαυτόματος του μετρητή. Απλά πράγματα φίλε μου. Με σύνεση η χρήση της ηλεκτρικής παροχής ,αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις επαύξηση, διαφορετικά αν συνεχίσεις έτσι , κάποια στιγμή το παροχικό σου καλώδιο θα μετατραπεί σε ένα όχι και τόσο συναρπαστικό πυροτέχνημα και τότε θα σου κοστίσει περισσότερο.

 

Edit

Για τη πτώση τάσης βέβαια που προκύπτει στο καλώδιό σου , καλύτερα να μην αναφερθούμε .

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

Στο μετρητή μου όσο παράξενο κι αν φαίνεται υπάρχει μικροαυτόματος 40Α. Ετσι πιστεύω τουλάχιστον γιατι νομιζω πως αν ηταν 25αρης δε θα άντεχε τα 41Α για 12 λεπτά και θα ενεργοποιούνταν πριν το τηκτό του πίνακα. Απλά μάλλον εκείνα τα χρόνια.. 1974 ο ηλεκτρολόγος θεώρησε πως είναι αρκετό το 3χ6 μιας και τα μονα φορτία που υπήρχαν τότε ήταν τηλεόραση ψυγείο και μερικές λάμπες. Τα φορτία που λέω είναι θερμοπομπός υπνοδωματίου, αερόθερμο μπάνιου και ταχυθερμαντήρας. Τα χρησιμοποιώ μονο χειμώνα και όχι καθημερινα (εξαρτάται από το αν θα έχει ζεστο νερο ο ηλιακός).. Όλα αυτά μας κάνουν 9700W !! Βάση ετικέτας .. 40-41Α μου γράφει το Αμπερόμετρο. Εχει γίνει ανακαίνηση στον πίνακα και έχουν καταμεριστεί τα φορτία. Απλά το θέμα είναι με την κεντρική παροχή. Απλά μου έκανε εντύπωση πως δεν συνάδουν οι καμπύλες απόζευξης στην πράξη και στη θεωρία. Εντάξει θα δω τι θα κάνω... Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.