Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτού του site. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ από τα φοιτητικά μου χρόνια.

 

Συνάμα θα ήθελα να εκφράσω μία απορία σχετικά με την ηλεκτρική αντίσταση που πρέπει να έχει ένα πάτωμα-δάπεδο.

Την στιγμή που δεν μπορώ να έχω ηλεκτρικά μονωμένο πάτωμα (λόγο του ότι μιλάμε για σπίτι), τι είναι προτιμότερο;

Να γειώσω τον οπλισμό-σιδεροσύνδεση του σπιτιού για να έχω όσο γίνεται χαμηλότερη αντίσταση ή όχι;;

 

Στην περίπτωση που γειώσω τον οπλισμό του σπιτιού για χαμηλότερη αντίσταση, τότε:

-στην περίπτωση σφάλματος φάσης με πάτωμα θα έχω μικρές βηματικές τάσεις ενώ

-στην περίπτωση που το ρεύμα διαπεράσει μέσω ενός ανθρώπου (δηλαδή ένας ξυπόλυτος ακουμπήσει την φάση) θα έχω πιο υψηλά ρεύματα.

Θα απαντούσε κάποιος θα πέσει το RCD αλλά μου αρέσει να σκεύτομαι τα πράγματα και για την περίπτωση μη διακοπής του RCD.

 

Για να μην παρεξηγηθώ εννοείται ότι το σπίτι θα έχει ράβδο γείωσης. Είναι σύστημα ΤΤ.

 

Αναμένω τις απαντήσεις σας.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

φίλε μου αντρέα αν πχ έχεις ένα 100% μονωμένο πάτωμα έναντι στο ρέυμα  ώπος το ξύλινο η το πλαστικό τοτε το δδε ειναι άχρηστο,διοτη αν σε πιάσει το ρέυμα σε ένα τετοιο πατωμα δεν θα διαβασει την διαροη προς την γη τον 30 mA και δεν θα διακοψει...οποτε σε αυτην την περιπτωση πρωστατευεσαι μονο απο το γειωμενο πατωμα...απο την αλλη ενα αλλο πολυ γειωμενο πάτωμα ας υποθεσουμε ενα σιδερενιο που το εχεις γειωσει κιολας... εκει εαν σε ποιασει το ρευμα η διαροη το 30 μΑ θα διαβαστει αμεσος απο το δδε σε κλασματα δευτερολεπτου κ δεν θα παθεις τιπ.. τωρα το αν θα δουλεψει το ρελε η οχι  αυτο ειναι αλλη υποθεση και μπορεις να προσθεσεις αλλα μετρα ασφαλειας αν εχεις τέτοιους φοβους..ωπος βαζοντας 2 ρελε σε σειρα το προτο 30mA κ το δευτερο 10mA ετσι ωστε εαν δε δουλεψει το ενα να δουλεψει το αλλο....παντος ο νομος οριζει να ειναι ολλα τα μεταλικα μερει  γειωμενα για να μπορει ο δδε να διακοπτει σε περιπτωση σφαλματος ως προς την γη...κ προς θεου δεν ειναι αναγκη να γειωνεις πατωματα.. τα 30 κ τα 10 mA ειναι πολυ μικρες διαροες και διαβαζοντε αμεσος... ακομα και σε ξυλινα πατωματα... ελπιζω να βοιθησα!!

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μανο ευχαριστω για την απαντηση. Στην περιπτωση που αναφερω, το πατωμα ειναι επενδυμενο με κεραμικο. Δεν ειναι φουλ γειωμενο π.χ γειωμενο σιδερο. Το ερωτημα μου ακριβως ειναι αν θα ηταν προτιμοτερο να πλησιασω σε χαμηλοτερη αντισταση πατωματος γειωνοντας τον οπλισμο απο κατω η οχι. Ελπιζω να μην σας μπερδεψα.

Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για κατασκευή κτιρίου που δεν έχει γίνει ακόμα, θα πρέπει να γίνει θεμελιακή γείωση, βάσει νομοθεσίας.

Link to comment
Share on other sites

Για πιο λόγω ρωτάς. Αφού υπάρχει ο κανονισμός που τα αναφέρει όλα!

 

Γιατί να γειώσεις το πάτωμα του σπιτιού;

 

Πως θα γειώσεις οπλισμό – σύνδεση;

Πως είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα;

 

Το σπίτι σου (όλο από θεμέλια έως κορφιά), είναι ουδέτερος αγωγός, αν υπάρξει μικρή αντίσταση μεταξύ αυτού και του ενεργού αγωγού φάσης, αποτέλεσμα θα είναι η διέλευση ρεύματος! Για αυτό το λόγω παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Εσένα σε ενδιαφέρει τα μεταλλικά μέρη των συσκευών να γειώσεις. Άρα να έχεις μικρή αντίσταση προς τη γη και να υπάρξει υψηλό ρεύμα διαρροής άρα ενεργοποίηση της διάταξης ασφαλείας.

 

Γιατί να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία;

Link to comment
Share on other sites

Το σπιτι ειναι κυπρο αρα δεν ειναι υποχρεωφικη η θεμελιακη γειωση. Η περιπτωση που περιγραφω ειναι περιπου σαν την θεμελιακη γειωση με την διαφορα οτι ολος ο οπλισμος γειωνετε σε μια μονο ραβδο. Δεν ακουμπα το μπετον στο εδαφος. Ο λογος ειναι επειδη στην κατω μερια συνηθιζεται να βαζουν ναιλον.

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου άποψη (πιστεύω και του προτύπου), είναι να υπάρχει μικρή αντίσταση στα μεταλλικά μέρη των συσκευών (άρα μεγάλο ρεύμα διαρροής => ενεργοποίηση διάταξης διαρροής ή βραχυκύκλωσης), και μεγάλη αντίσταση των σημείων του κτιρίου (μικρό ρεύμα διαρροής => μείωση κινδύνου ηλεκτροπληξίας). Αν θέλαμε να γειώνουμε το δάπεδο, γιατί οι ηλεκτρολόγοι φοράνε μονωτικά παπούτσια;

 

Δεν απαιτείται λοιπόν να γειώσεις το δάπεδο, με αυτό τον τρόπο αυξάνεις το κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

 

Όσο αφορά τη χρήση οπλισμού σαν γειωτή ή σαν αγωγό γείωσης, αυτο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Link to comment
Share on other sites

 

Δεν απαιτείται λοιπόν να γειώσεις το δάπεδο, με αυτό τον τρόπο αυξάνεις το κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

 

Όλοι οι σύγχρονοι κανονισμοί κινούνται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από αυτήν που διατυπώνεις. Η κύρια επιδίωξη είναι, οι χώροι που κινούνται τα έμψυχα να αποτελούν έναν ισοδυναμικό όγκο. Γι αυτό, άλλωστε, όταν επιλέγεται ως μέθοδος προστασίας η χρήση μονωτικών δαπέδων/τοίχων, οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές και εφαρμόζεται μόνο σε περιορισμένη κλίμακα, όπου υπάρχει συνεχής και αποτελεσματική επιτήρηση [κανόνας 471.2.1.3 ELOT HD384]

Τώρα, η σύνδεση του οπλισμού της οικοδομής στην κύρια ισοδυναμική σύνδεση [και επομένως η έμμεση σύνδεσή του στο σύστημα γείωσης] γίνεται όταν αυτή είναι εφικτή [κανόνας 413.1.2.1]. Δηλαδή, γενικά, δεν σκάβουμε τα μπετά για να βρούμε τον οπλισμό και να τον συνδέσουμε. Αν το κάνουμε, βέβαια, με την συναίνεση του πολιτικού μηχανικού, καλό κάνει, κακό δεν κάνει. [αυτό ισχύει και στον Ελληνικό και στον Κυπριακό κανονισμό].

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα, όπου απαιτείται υποχρεωτικά συμπληρωματική ισοδυναμική σύνδεση [π.χ., μπάνια, πισίνες κλπ.]. Στις περιπτώσεις αυτές, είτε έμμεσα [μπάνια], είτε άμεσα [πισίνες], οδηγούμαστε στην ισοδυναμική σύνδεση του μεταλλικού οπλισμού του κτιρίου υποχρεωτικά.[ισχύουν τα ίδια και στον Ελληνικό και στον Κυπριακό Κανονισμό-16η έκδοση].

Συμπερασματικά, επειδή κανείς ηλεκτρολόγος δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μελλοντικά σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση, καλύτερα είναι να λαμβάνεται πρόνοια, ευθύς εξαρχής, για την [ισοδυναμική] σύνδεση του οπλισμού της οικοδομής στον κύριο ισοδυναμικό ζυγό. Και βέβαια, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τα μπετοσίδερα ΜΟΝΑ τους ως μέρος ή όλο του συστήματος γείωσης. Ο ηλεκτρολόγος πρέπει να εγκαθιστά τα δικά του υλικά [ηλεκτρόδια, αγωγούς, συνδετήρες κλπ.] ως το σύστημα γείωσης της εγκατάστασης [ασχέτως αν αυτά συνδέονται αγώγιμα με τον οπλισμό της οικοδομής].

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Νομίζω φίλε Πέτρανθε με κάλυψες πλήρως.

Κινήθηκα στις ίδιες γραμμές με τις δικές σου. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στην Κύπρο οπού είναι το  ΤΤ σύστημα 

 

1.Κάνουμε υπολογισμούς για κάθε αγωγό προσγειώσης για κάθε κύκλωμα . 

2.Κάνουμε υπολογισμούς και για την αντίσταση του ηλεκτροδίου . Αν έχουμε επιλέξει αυτόματο με 300μΑ τότε το ηλεκτρόδιο γειώσης  δεν πρέπει να είναι πάνω από  166Ω  (Σύνθετη αντίσταση του βρόχου βλάβης προς τη Γη) .

3.Όλες οι προσγειώσεις ,σωλήνες θέρμανσης και νερού  τερματίζουν  πάνω σε μπάρα προσγειώσης και στην συνεχεία ενώνονται στο ηλεκτρόδιο γειώσεις .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.