Μετάβαση στο περιεχόμενο

Push over ανάλυση με το SAP2000


nadia

Recommended Posts

Στα πλαίσια μιας μεταπτυχιακής εργασίας κάνω push over ανάλυση σε 7οροφο κτίριο από όπλισμένο σκυρόδεμα με το sap 2000 v11, αλλά έχω κάποια προβλήματα και απορίες....Και θα ήθελα την βοήθεια κάποιου που γνωρίζει το θέμα.

1.όταν γίνεται η ανάλυση πρώτα τρέχει την dead case και μετά την push over και μου βγάζει μνμ οτι δεν βρίσκει λύση για τι 2ο βημα της dead case με αποτέλεσμα να μην μπορει να κάνει την push over. Τί μπορεί να φταίει;

2. Κατα την ανάλυση της dead case και της push over βγάζει το μνμ: "maximum number of steps reached". Αυξάνω τα βήματα αλλά δεν αλλάζει τίποτα (1000 steps)

3. Ενώ έχω ορίσει μέγιστη μετακίνηση 0,25m, δεν την φτάνει κατά την ανάλυση, αλλά φτάνει 0,013.

 

edit:

-Τα greeklish απαγορεύονται.

- Τα θέματα πρέπει να δημοσιεύονται στην σωστή κατηγορία.

- Οι τίτλοι θεμάτων πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και όχι γενικοί.

acnt

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπορείς να γράψεις πως ακριβώς κάνεις την pushover?Τι "analysis cases" έχεις κάνει και τι είναι η κάθε μία?Τι φορτία βάζεις?

Από την μία λες οτι σου βγάζει οτι ".....πρώτα τρέχει την dead case και μετά την push over και μου βγάζει μνμ οτι δεν βρίσκει λύση για τι 2ο βημα της dead case με αποτέλεσμα να μην μπορει να κάνει την push over...." και μετά γράφεις "....Κατα την ανάλυση της dead case και της push over βγάζει το μνμ: "maximum number of steps reached"..."

Τελικά την τρέχει την ανάλυση ή όχι..?

 

Πάντως η μετακίνηση που έχεις ορίσει είναι πολύ μεγάλη για μετακίνηση κτιρίου!Η μετακίνηση θα έπρεπε να σου βγαίνει κάποιους πόντους και όχι 25!Για αυτό σου βγάζει το μύνημα "maximum number of steps reached".Ουσιαστικά η κατασκευή σου δεν πλαστικοποιείται καθόλου γιατί έχεις ορίσει τεράστια μετακίνηση διαρροής.

 

Τρέξε το κτίριο ελαστικά δες τι μετακίνηση βγάζει στον κόμβο που θες και μετά τρέξε την pushover με όριο την μετακίνηση αυτή να δεις τι βγάζει.

Link to comment
Share on other sites

Τα φορτία που βάζω είναι μόνιμα και κινητά.Στην αρχή το έτρεξα ελαστικά και έβγαλα σωστές ιδιομορφές.Στη συνέχεια μετέτρεψα την ''dead case'' σε μη γραμμική,έφτιαξα την ''pushover case'' στην οποία όρισα πρώτα να γίνεται η ''dead case''(αρχικές συνθήκες) και ως μέγιστη μετακίνηση 25cm.Στην ανάλυση όμως βγαίνει το μνμ οτι δεν βρίσκει λύση στο 2ο βήμα για την ''dead case'' και επομένως δεν μπορεί να τρέξει την ''pushover''.Δοκίμασα να το τρέξω χωρίς αρχικές συνθήκες και μου έβγαλε το μνμ "maximum number of steps reached" και για τη ''dead case'' και για τη ''pushover case'' .Βέβαια στη δεύτερη περίπτωση μου έβγαλε πλαστικές αρθρώσεις και την καμπύλη ''V-δ''.Θα δοκιμάσω να μικρύνω την μετακίνηση.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λέει o nik , και θα συμπληρώσω κάποια πράγματα.

Κατά το dead case (εννοείς το ίδιο βάρος φαντάζομαι g+0.3q) θα πρέπει το κτήριο να μην αστοχεί (αλλιώς αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραλάβει τα κατακόρυφα φορτία), να παραμένει στην ελαστική περιοχή, και το επόμενο Pushover (οριζόντια ώθηση) θα πρέπει να ξεκινάει από εκεί. Αν το η ανάλυσή σου φτάνει μέχρι 0.13m αυτό σημαίνει, μάλλον, ότι δημιουργείται μηχανισμός κατάρρευσης και το πρόγραμμα, εύλογα δεν βρίσκει λύση για το επόμενο βήμα.

 

Ειδικότερα.

Για το πρώτο PushOver για το ίδιο βάρος, επέλεξε Load to Level defined by Patern και βάλε, ώς load Patern g+0.3q και ονόμασέ το πχ GRAV

Για όλα τα υπόλοιπα.

Στην Pushover κατά Χ ας πούμε επέλεξε στο Start from Previous Case την παραπάνω φόρτιση (GRAV ίδιο βάρος).

Επέλεξε την μέθοδο "Unload Entire Structure"

Eάν σου παρουσιάζονται αστάθειες "παίξε" με τις παραμέτρους

Min Saved Steps

Max Null Steps

Max Total Steps

Max Iterations/step

Iteration Tolerance

Event Tolerance

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους. Προσπαθώ να κατανοήσω τη λειτουργία του προγράμματος SAP2000. Έχω φτιάξει ένα μοντέλο ενός τριόροφου μη κανονικού κτιρίου, μόνο με υποστυλώματα. Χωρίς τοιχεία.

Αρχικά φτιάχνω σεισμό κατά Χ EX-STAT και κατά Y EY-STAT. Ορίζω το base shear coefficient με βάση την εξίσωση του ΕΑΚ. Τρέχω την ανάλυση και το πρόγραμμα δίνει τριγωνική κατανομή. Συγκρίνω με SCADA και είναι ίδια.

Δημιουργώ δυναμική ανάλυση με φάσμα ΕΑΚ κατηγορία εδάφους Β.

Φτιάχνω load case EX response spectrum U1 με scale χωρίς βο (αφού περιλαμβάνεται στο φάσμα). Αντίστοιχα φτιάχνω load case EY για U2. Φτιάχνω και για κατακόρυφη διέγερση ΕΖ με scale factor από την εξίσωση του EAK μειωμένη κατα 0.70 και q κατά 0.50.

Και τώρα έρχομαι στο θέμα. Οι 32 συνδυασμοί (χωρίς κατακόρυφη διέγερση) προκύπτουν από τα EX και EY ή από τα ES-STAT και EY-STAT; Οι τυχηματικές εκκεντρότητες πως μπαίνουν; Τις υπολογίζω μόνος μου ανα στάθμη βάση της ισοδύναμης στατικής (με μηδενικές ισοδύναμες στατικές εκκεντρότητες) και τις βάζω στα load patterns (load-quake-user forces-MZ-center of mass); Η μπαίνουν με κάποιο τρόπο σαν ένα καινούργιο load case; Και μετά από αυτό αρχίζω και φτιάχνω έναν έναν τους συνδυασμούς με ΕΧ και ΕΥ για σεισμό κατά Χ και Υ, ΕΖ για σεισμό κατά Ζ και τις τέσσερις ροπές από τις τυχηματικές εκκεντρότητες; Κάπου εχω μπερδευτεί με όλα αυτά και θα ήθελα τα φώτα σας.

 

Σας ευχαριστώ εκ' των προτέρων για τον χρόνο σας.

Αν κάνω κάποιο τραγικό λάθος στην εισαγωγη των δεδομένων στο πρόγραμμα δείξτε κατανόηση. Ειναι τα πρώτα βήματα.

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Αναλόγως τι ανάλυση θες , δυναμική ή στατική προκύπτουν και οι συνδυασμοί.

 

Οι τυχηματικές εκκ/τες μπαίνουν μόνο στην ισοδύναμη στατική ανάλυση και υπάρχει επιλογή στο Load Cases όπου διαλέγεις τι εκκεντρότητα θες. Εκεί που ορίζεις και το base shear coefficient είναι νομίζω. Επομένως θα φτιάξεις και άλλες load cases του τύπου ΕΧ-STAT ekkX κ.τ.λ.

 

Δεν νομίζω να χρειάζεται να βάλεις τις ροπές. Αφού ορίζεις ότι ο σεισμός έχει εκκεντρότητα προκύπτει η ροπή αυτόματα.

 

Δοκιμάζοντας πας στην πόλη...Και εγώ έχω "καεί¨με το συγκεκριμένο θέμα και μόνο με δοκιμές έβγαζα άκρη. Στο τέλος για να φτιάξω τους συνδυασμούς μου βγήκε η πίστη και μάλιστα τους έφτιαξα στο αρχείο input και όχι στο γραφικό περιβάλλον γιατί μου φάνηκε πιο εύκολο.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα. Στα πλαίσια της Διπλωματικής μου εργασίας εκτελώ μια ανάλυση Pushover με το SAP2000. Η πρώτη απορία μου αφόρα το Load Pattern που πρεπει να χρησιμοποιειθεί. Εγώ βάζω μια τριγωνική φόρτιση που ασκείται στο κέντρο βάρους κάθε ορόφου, δεν ξέρω κατα πόσο αυτό είναι σωστό.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι κατα την ανάλυση βγάζει το μύνημα "maximum number of steps reached". Τροποποίησα την στοχευόμενη μετακίνηση αλλά και πάλι εμφανίζεται το ίδιο μύνημα.

 

 

Παρακαλώ κάθε σας ερώτημα να αναρτάται στη σωστή κάθε φορά θεματική κατηγορία και φυσικά μόνο μία φορά!

Ίδιο ερώτημα αναρτήσατε και σε άλλη ενότητα, το οποίο και έχει διαγραφεί.

Διαβάστε σας παρακαλώ τους Κανόνες Συμμετοχής!

ilias

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ιδιομορφική κατανομή των δυνάμεων για την Pushover.

 

Και θα σε παρακαλέσω να μην ποστάρεις το ίδιο ερώτημα σε πολλά θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν συγνώμη για τη λάθος ανάρτηση, αλλά δεν έχω εξοικειωθεί ακόμα με τη χρήση του site. Άλλη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός.

Θα ήθελα να θέσω ενα ερώτημα ακόμα σε σχέση με τις πλαστικές αρθρώσεις που χρησιμοποιούμε για την Pushover. Ο ευρωκώδικας 8 - μέρος 3 δίνει κάποιους τύπους για την στροφή χορδής στις διάφορες στάθμες επιτελεστικότητας. Ο τύπος του θu έιναι διαιρεμένος με ένα συντελεστή γel, ξέρει κάποιος πόσο λαμβάνεται αυτός ο συντελεστής;

Ακόμα, η παράμετρος h στον τύπο του θy για τα τοιχία ποία διάσταση του τοιχίου εκφράζει;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σε όλους! Κάνοντας μια ανάλυση Pushover σε υφιστάμενη κατασκευή και αφού έχω ορίσει όλες τις πλαστικές αρθρώσεις και στάθμες επιτελεστικότητας επί των καμπυλών Μ -θ, εμφανίζεται μια σχεδόν πλήρης αποφόρτιση της κατασκευής.

Αυτή η απώλεια δυσκαμψίας οφείλεται σε αδυναμία του λογισμικού ( και αν ναι, πως μπορώ να επέμβω; ) ή σε κάποιο δικό μου λάθος;

Διευκρινίζω ότι ορισμένες πλαστικές αρθρώσεις αφου ξεπεράσουν κάποια στάθμη επιστρέφουν στο 0 και δεν συνεχίζουν επί του μετελλαστικού κλάδου.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.