Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
αν κάνεις όμως αυτό τον τοίχο των 5 εκ και τον βάλεις σε επαφή εξωτερικά του υποστυλώματος τότε αυτός θα εμφανίσει τις 2 γραμμές των εξωτερικών ακμών του στις όψεις, αφού αυτός είναι τοίχος μέσα σε τοίχο (εμπεριέχεται δλδ στην εξωτερική περιμετρική τοιχοποιία).

για να το κάνουμε λίγο πιο λιανά... για ντεν καταλαμπαίνει....:confused:

δεν θες να εμφανίζεται στις όψεις η θερμομόνωση?

κ τι εννοείς τοίχος μέσα σε τοίχο? :mrgreen:

post-3686-131887258498_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εννοώ, ότι αν έχουμε την θερμομόνωση των δοκών-υποστυλωμάτων στην εξωτερική παρειά τους, όπως δλδ συμβαίνει και τις περισσότερες φορές στην κατασκευή, με τοποθέτηση πχ της πλάκας DOW μέσα στο καλούπι πριν την σκυροδέτηση, τότε αυτή την μόνωση την δημιουργούμε συνήθως στο πρόγραμμα με ένα σύνθετο τοίχο που αποτελείται από 2 στρώσεις, πχ μόνωση-σοβά= 5 εκ. Αυτός ο σύνθετος τοίχος (5 εκ πάχος) που δημιουργήσαμε για την μόνωση, τον περνάμε στη συνέχεια σε επαφή εξωτερικά με την μία ή τις δύο πλευρές, αν είναι γωνιακή και πρόκειται για κολώνα, ή της δοκού, όπως και στην πράξη δλδ.

Την εξωτ. τοιχοποιία του κτιρίου όμως, με την πχ εδιάμεση θερμομόνωση, δεν την σχεδιάζουμε (περνάμε) στο πρόγραμμα από κολώνα σε κολώνα και από δάπεδο σε κάτω παρειά δοκών (όπως συμβαίνει στην πράξη δλδ), αλλά από γωνία σε γωνία της εξωτ. περιμέτρου του κτιρίου και από δάπεδο μέχρι την κάτω παρειά της πλάκας.

'Ετσι όμως ενσωματώνουμε στην εξωτ. περιμετρική τοιχ/πια, τον σύνθετο τοίχο των 5 εκ που βάλαμε προηγουμένως για την μόνωση των δοκών και υποστυλωμάτων στην εξωτ. παρειά τους, οπότε στις όψεις μετά εμφανίζονται οι γραμμές των ακμών του στοιχείου της μόνωσης που δεν πρέπει να φαίνονται βέβαια.

Δημοσιεύτηκε

μάλιστα! πλήρως κατανοητό!

 

από την στιγμή που θέλεις να είσαι λεπτομερέστατος πρέπει την εξωτερική τοιχοποιία να την σχεδιάσεις από κολώνα σε κολώνα για να μην ενσωματώσεις την μόνωση. Από την στιγμή που ενσωματώνεις δύο τοιχοποιίες λογικό είναι να εμφανίζονται τα όρια τους στις όψεις...

 

Διαλέγεις κ παίρνεις...

1. σχεδιάζεις όπως ακριβώς χτίζεις...

εξωτερική τοιχ από κολώνα σε κολώνα... (στο μεταξύ τους διάστημα) => δεν εμφανίζεται στην κάτοψη ο σοβάς στην εσωτερική πλευρά της κολώνας κ έχεις σωστή όψη. post-3686-131887258651_thumb.jpg

2. σχεδιάζεις από γωνία σε γωνία της εξωτερ. περιμέτρου=> δεν έχεις σωστή όψη κ έχεις τον σοβά σωστό στην κάτοψηpost-3686-131887258692_thumb.jpg

3. σχεδιάζεις όπως στο 2 αλλά βάζεις την θερμομόνωση σε άλλο ριζόχαρτο, αποθηκεύεις απόψεις... Ανοίγεις τις όψεις, τομές με απενεργοποιημένο το ριζόχαρτο της θερμομόνωσης και την κάτοψη με ενεργοποιημένο.post-3686-131887258701_thumb.jpg

Παντως με το 2&3 θα έχεις καποια προβληματάκια κ στην κάτοψη... δες στην γωνία ... post-3686-13188725871_thumb.png

 

πληροφοριακά, προτιμώ σε γενικές γραμμές, να μην βάζω στις μελέτες μου τον σοβά και την εξωτερική διαστασιολόγηση να την εξαρτώ από πιο σταθερά σημεία... πχ εξωτερική θερμομόνωση... post-3686-131887258719_thumb.jpg

Ασε δε που σε κλίμακα 1:50 ο σοβάς δεν φαίνεται....

Δημοσιεύτηκε

το gravity είναι στην παλλέτα "coordinates" (Window->palletes->coordinates)

αν υποθέσουμε πως έχεις δυο πλάκες με υψομετρική διαφορά (πχ η πρώτη στο +0.00 και η άλλη στο +0.30), τότε ενεργοποιείς το εργαλείο στάθμη, επιλέγεις το gravity πλάκας κ κάνεις κλικ πάνω στην πλάκα. αυτόματα αναγνωρίζει την τελική στάθμη.

 

 

σε ευχαριστω πολυ εκει τριγυρω το έψαχνα την παλλέτα "coordinates" την έχω ανοιχτή αλλα δεν τα παταγα με την σωστη σειρα

:)

Δημοσιεύτηκε

Φίλε jbosdas σ' ευχαριστώ και χαίρομαι που έγινα κατανοητός.

Αυτά που ανέφερες όμως ισχύουν περισσότερο για την κάτοψη. Για τις τομές βλέπω μπέρδεμα.

Σχεδιάζοντας σύμφωνα με την πρώτη περίπτωση, δλδ εξωτερική τοιχοποιία με ενδιάμεση θερμ/ση, από κολώνα σε κολώνα και η πάνω στάθμη αυτής της τοιχοποιίας να σταματάει μέχρι την κάτω παρειά της δοκού, όπως κτίζουμε δλδ, τότε σε μια τομή που κόβει κάθετα, την μεταξύ δύο υποστυλωμάτων δοκό, θα έχουμε ένα ''δόντι'' στην εξωτ. παρειά της δοκού, εκεί που θα έπρεπε κανονικά να εμφανίζεται σχεδιαστικά η θερμ/ση, (που ποτέ δεν βάλαμε όμως), και φυσικά θα φαίνεται μετά στην όψη η οριζόντια γραμμή ένωσης τοιχου-δοκού. Γενικά υπάρχει πρόβλημα στις τομές δοκών όπου και άν τοποθετηθεί η πάνω στάθμη της εξωτ. τοιχοποιίας με ενδιάμεση θερμ/ση.

Καταλήγω επομένως στο συμπέρασμα, βλέποντας και το τμήμα της κάτοψης που επισύναψες, ότι για την εξωτ. τοιχοποιία συμφέρει (σχεδιαστικά) η θερμ/ση της να τοποθετείται στην έξω παρειά της.

Οπότε, τοποθετώντας μετά τις κολώνες-δοκούς σε επαφή με την στρώση της θερμ/σης εσωτερικά, και έχοντας ορίσει ως ύψος του τοίχου την πάνω στάθμη δαπέδου της πλάκας-μπετό, έχει δημιουργηθεί τότε ένα ομοιόμορφο κέλυφος θερμ/σης που περιβάλλει το κτήριο και η σχεδιαστική εμφάνιση του μοντέλου θα είναι άψογη. Κατασκευαστικά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί συνήθως αποφεύγουν την εξωτ. θερμ/ση.

Μένει βέβαια να λυθεί και το πρόβλημα σχηματισμού θερμογέφυρας στην περίπτωση ύπαρξης εξώστη στο μοντέλο.

Δημοσιεύτηκε

Αν επιλέξεις τον τρόπο σχεδίασης από κολώνα σε κολώνα (όπως το έχουμε βαφτίσει) θα πρέπει να βάζεις την θερμομόνωση και στο "σόκορο" της πλάκας αλλά κ στην εξωτερική πλευρά της δοκού, όπως και στα κεκλιμένα δοκάρια να κάνεις πράξεις μεταξύ στερεών...

Όλα αυτά όμως καταλήγουν να είναι αρκετά χρονοβόρα μόνο κ μόνο για να φτιάξεις το τρισδιάστατο μοντέλο στο οποίο δεν θα χρειάζεται να επεξεργαστείς τις όψεις κ τομές σου.

Ανάλογα λοιπόν το project, αποφασίζω αν θα σχεδιάσω σε 2d τις λεπτομέρειες ή σε 3d.

Δημοσιεύτηκε

'Οχι δεν επιλέγω τον τρόπο σχεδίασης από κολώνα σε κολώνα γιατί όπως είπες έχει άλλα μπλεξίματα μετά. Ο τρόπος σχεδίασης που καταλήγω (έκανα δοκιμή) είναι αυτό που έλεγα παραπάνω. Δλδ, κάνω ένα composite wall για εξωτ. τοιχο που αποτελείται από έξω προς τα μέσα, από τις στρώσεις: σοβάς, θερμ/ση=5εκ, + Υτόνγκ τούβλο και σοβάς=όσο θέλεις.

Με δεδομένο ότι το Υτόνγκ υπάρχει σε διαστάσεις πάχους από 2,5 έως 30 εκ, το συνολικό πάχος της εξωτ. τοιχοποιίας, μπορεί να παίζει αναλόγως απαιτήσεων θερμ/σης και ανάγκης αποφυγής ''δοντιών '' σε κολώνες και δοκάρια. Αυτή η τοιχ/ία είναι περιμετρική από γωνία σε γωνία κτηρίου. Το ύψος της τοιχ/ίας το ορίζω στην πάνω στάθμη μπετόν της υπερκείμενης πλάκας, η οποία είναι πάλι ένα composite με ή χωρίς μόνωση και μία στρώση σοβά στην κάτω παρειά της. Αλλάζω και το priority του τοίχου από 8 σε 6 και οι τομές μετά βγαίνουν ''τζάμι''. Οπότε άν θέλεις πραγματικά να σπάσεις μπαλάκια και να τα κάνεις θρίψαλα, το μόνο που έχεις να διορθώσεις με γραμμές 2d στην τομή, είναι άν έχεις καμιά εξοχή-δόντι δοκού έξω από την κατακόρυφη περασιά του τοίχου, πρέπει να βάλεις τον σοβά στις παρειές της δοκού που σχηματίζουν ένα L, μεταξύ πλάκας και τοίχου επάνω.

Αν βρεις το χρόνο να μου εξηγήσεις και πως ανεβάζεις εικόνες από την οθόνη του προγράμματος εδώ, τότε θα προσπαθήσω να ανεβάσω καμιά για το γνήσιο του αληθές.

Σ' ευχαριστώ πάντως που συμμετέχεις στον διάλογο για το πρόγραμμα, ίσως έτσι να προλάβουμε και να γλυτώσουμε μερικούς πριν βγάλουν τον καρκίνο με αυτό.

Εγώ πάντως κοντεύω!

Δημοσιεύτηκε

-Αααα... εγω είμαι στο στάδιο της χυμειοθεραπείας λόγω κρίσης!! :smile:

-Το screen capture το κάνω μέσω του mouse... έχω ένα ποντίκι με ...9 κουμπιά κ ένα από αυτά έχει την επιλογή να κάνεις capture...;)

-Πάντως ο τρόπος που δουλεύεις μου φαίνεται μια χαρά. Συνεργασία 3d με 2d. Είναι αλήθεια πως θέλει μία εξοικείωση βέβαια, και την κατάλληλη στιγμή να κάνεις τις τομές 2d αλλιώς αν προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο...

κάποτε δούλευα κ με τα patches (αυτοκόλλητα) αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα...

Δημοσιεύτηκε

SIRADRAB τα ζητήματα που θέτεις με έχουν απασχολήσει πολύ κι εμένα.

Τελικά κατέληξα σε μια τακτική κοντά στην δική σου. Εγώ βάζω το τοίχο από κολώνα σε κολώνα, και τον έχω να πατάει στο οπλισμένο σκυρόδεμα του slab (δηλαδή μπαίνει μέσα στο γέμισμα). Ο τοίχος απέχει από την άκρη του slab κατά 5 εκ (όσο η μόνωση και ο σοβάς μαζί). Γύρω από τα υποστηλώματα γυρίζω ένα composite σοβα+μόνωση. Αν το τοποθετήσεις με ακρίβεια αποφεύγεις τις γραμμούλες... αν και τελικά τομές/όψεις είναι αδύνατο να μην θέλουν έστω και λίγο καθάρισμα...

 

screenshot20110209at121.png

Δημοσιεύτηκε

Για να συμπληρώσω σε αυτά που έγραψα νωρίτερα και για να γίνω περισσότερο κατανοητός θέλω να διευκρινήσω ότι είναι ένα, το composite της εξωτ. τοιχ/ίας που κάνω, και αυτό αποτελείται από τις ακόλουθες στρώσεις, (έξω->μέσα) σοβάς+μόνωση+Υτόνγκ+σοβάς. Οι στάθμες της εξωτ. τοιχ/ίας είναι από μπετό δαπέδου κάτω μέχρι μπετό δαπέδου πάνω και όπως είπα είναι περιμετρική από γωνία σε γωνία του κτιρίου. Τα composite slab (also made by siradrab) όλων των δαπέδων και τα υποστυλώματα, τα τοποθετώ σε επαφή με την περιμετρική μόνωση της εξωτ. τοιχ/ίας, δλδ 5 εκ περίπου πιο μέσα από την εξωτ. παρειά της τοιχ/ίας (1-2 εκ σοβάς+3-4 εκ μόνωση των 2 πρώτων στρώσεων).

Το τελικό δάπεδο είναι μιας (ή 2 το πολύ) στρώσης-εων composite slab, και το περνάω εσωτερικά της εξωτ. τοιχ/ίας. Απλά αποφεύγουμε μετά τις τομές στις πόρτες γιατί εκεί θέλει ιδιαίτερα κόλπα.

Οι στάθμες των εσωτ. τοίχων είναι από σταθμη δαπέδου μπετό κάτω μέχρι κάτω στάθμη μπετού ή μόνωσης της πλάκας επάνω (κοινώς το ταβάνι δλδ). Τώρα στις τομές παίζουμε με το φέρε μπρός-πίσω του achille και άν οι στρώσεις σοβά του εσωτ. τοίχου και της υπερκείμενης πλάκας έχουν το ίδιο πάχος, θα έχουμε καλή ένωση.

Με τον τρόπο αυτό της εργασίας στο πρόγραμμα και εφ' όσον δεχτούμε την προυπόθεση τοποθέτησης της θερμ/σης εξωτ. της τοιχ/ίας, αποφεύγουμε σχεδιαστικά σε επίπεδο μελέτης τα προβλήματα στις όψεις και στις τομές (δοκοί περασιά στις κολώνες, όλα μαζί 5 εκ πιο μέσα, ύψος εξωτ. τοίχου από μπετό κάτω μέχρι πάνω στάθμη δαπέδου μπετό επάνω, επομένως έχουμε ένα περίβλημα κτηρίου από το ίδιο υλικό).

 

jbosdas, γιατί...''και την κατάλληλη στιγμή να κάνεις τις τομές 2d αλλιώς αν προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο...''

 

Μπορεις να κάνεις χρήση του Φύλλου εργασίας νομίζω και να δουλέψεις το 2d χωρίς να ''χάσεις'' το μοντέλο.

 

achille, διάβασα την περιγραφή του τρόπου που εργάζεσαι αλλά μου φαίνεται πιο περίπλοκος. Την θερμομόνωση των δοκών πρέπει να την βάζεις μετά με 2d εργαλεία αν καταλαβαίνω σωστά, πρέπει να σου βγαίνουν και γραμμές στις όψεις στην ένωση διαφορετικών στοιχείων πχ, τοίχος-κολώνα-θερμομόνωση κλπ.

 

Στην προσπάθειά μου να απλοποιήσω την σχεδιαστική διαδικασία όσο μπορώ με το πρόγραμμα και για να έχω όσο το δυνατόν λιγότερες 2d επεμβάσεις μετά, κατέληξα στην χρήση του composite τοίχου που οι 2 πρός τα έξω στρώσεις περιβάλλουν όλο το κέλυφος του κτηρίου, οπότε έχω ομοιογένεια υλικού. Η χρήση του Υτόνγκ με την δυνατότητα αλλαγής πάχους ανά 2,5 εκ επιτρέπει την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων (πχ συρόμενα, αποφυγή δοντιών, ενίσχυση θερμομόνωσης).

 

Αν έχετε χρόνο σας παρακαλώ, οι πιο έμπειροι χρήστες, με ενδιαφέρουν τα σχόλιά σας.

 

ΥΓ. Πως ανεβάζουμε εικόνες εδώ από το πρόγραμμα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.