Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με τον αρχιτεκτονικό ρυθμό που ακολουθείται στο κτίριο της φωτογραφίας.post-86984-0-01595500-1460409515_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Δειχνει νεοκλασσικο εποχης, αν κρινω απο το αετωμα και το υψος κτηριου, αλλα η φωτο που ανεβασες δεν βοηθα για περαιτερω αναλυση οπως καταλαβαινεις. Δωσε και αλλα στοιχεια.

Δημοσιεύτηκε

Κλασικιστικά στοιχεία, όπως αετώματα και συμπαγή γείσα, δίλοβα παράθυρα με κιονίσκο, που δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν νεοβυζαντινά, χαμηλωμένα τόξα -αναφορά στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή περίοδο...

Μιλάμε ασφαλώς για εκλεκτικισμό.

 

Αλλά, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αεροναυπηγική;

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας. Οι απορίες ουσιαστικά δεν είναι δικές μου αλλά της συντρόφου μου η οποία σπουδάζει στην αρχιτεκτονική και κάνει τη διπλωματική της πάνω στο συγκεκριμένο κτήριο. Εγώ απλά τη βοηθάω γιατί είμαι άνεργος και όπως καταλαβαίνετε έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο. Να διευκρινιστεί ότι το κτήριο κατασκευάστηκε το 1930 από λιθοδομή όπως αναφέρεται σε πηγές και ήταν ξενοδοχείο. Σήμερα έπειτα από πολλές προσθήκες που έγιναν είναι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν γνωρίζετε σε τι ρυθμό παραπέμπει η πολυγωνική προεξοχή, χαρακτηριστικό και άλλων κτισμάτων της εποχής που βρίσκονται κοντά στο ξενοδοχείο. Επίσης η κυλινδρική γωνιακή άρθρωση μπορεί να θεωρηθεί νεοκλασικό στοιχείο; Καθώς μετά από βιβλιογραφική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ορισμένα νεοκλασικά κτήρια της περιόδου αυτής είχαν παρόμοιο τέτοιο στοιχείο ωστόσο σε μια από τις εξωτερικές γωνίες του κτηρίου. 

Επίσης αν και ξεφεύγει από το θέμα της αρχικής μου ερώτησης θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις όσο αφορά τη κατασκευαστική μεθοδολογία του κτηρίου. Στο γκρεμισμένο τμήμα του τοίχου της φωτογραφίας αποκαλύπτεται μία ή δύο σειρές τούβλα και πάνω σε αυτά ξύλα. Δεδομένου ότι περασιά αυτών είναι περίπου πάνω από τα ανοίγματα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ζώνη τούβλων σενάζ περιμετρικά του πέτρινου τοίχου και ξύλα ως πρέκι πάνω από κάθε άνοιγμα; Τέλος τα δύο κατακόρυφα δομικά στοιχεία που παρεμβάλονται μεταξύ των τριών παραθύρων της πρόσοψης, όπως απεικονίζεται στη φωτογραφία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι από οπτόπλινθους(Οι διαστάσεις τους είναι 30cm*64cm με τη μεγάλη τους διάσταση να είναι όσο το πάχος του πέτρινου τοίχου); Με τις διαστάσεις αυτές θα μπορούσαμε αν θεωρήσουμε ότι είναι φέροντα δομικά στοιχεία; Σας ευχαριστώ και πάλι!!post-86984-0-69772300-1460585056_thumb.jpgpost-86984-0-30134900-1460585097_thumb.jpgpost-86984-0-25731700-1460585111_thumb.jpg

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Γενικά το κτίριο φαίνεται να κινείται σε νεοκλασικό ρυθμό. Ακόμη και η προσθήκη που έχεις σημειώσει στον μαύρο κύκλο συναντάται σε νεοκλασσικά, μεγαλύτερα κτίρια, τα οποία είναι σχεδιασμένα πιο λιτά. Η κυλινδρική γωνιακή άρθρωση ως μορφολογική διαφοροποίηση, συναντάται σε επιρροές από άλλους ρυθμούς, μπαρόκ, αρτ-νουβώ κλπ της μεσοπολεμικής εποχής κπλ, με πιο μοντέρνα διακοσμιτική διάθεση (δεν είμαι σίγουρος τι από όλα, καθώς έχω καιρό να τα ξεσκονίσω). Συναντάται και σε νεοκλασσικά κτίρια, κυρίως γιατί σιγά σιγά εκείνη την περίοδο τα νεότερα ρεύματα απομακρύνονταν από την θεώρηση ότι μόνο το κλασσικό ήταν το ωραίο κτίριο και πιθανώς λύσεις κινούνταν είτε σε διαφοροποιήσεις από το παλιό ρεύμα ή σε εξ ολοκλήρου νέες κατευθύνσεις.

Γενικά τα νεοκλασσικά στοιχεία είναι πιο αυστηρά και κινούνται στα αρχαία πρότυπα (κυρίως ναών), με σύγχρονη μεταφορά μερικές φορές ή πιο λιτές φόρμες.

 

Ως προς τα δομικά στοιχεία ανάμεσα στα παράθυρα είναι μέρος του τοίχου, και έχουν την ίδια ιδιότητα με αυτόν. Αν αυτός είναι πλήρωσης, τότε και αυτά δεν είναι φέροντα. Φέρον στοιχείο μεταφέρει εκτός από το ίδιο βάρος και άλλα φορτία. Τα ξύλα ανάμεσα στα τούβλα είναι σενάζ, τα οποία τοποθετούνται ανά κάποιο ύψος, ανάλογα το πάχος του τοίχου και το αν ο τοίχος είναι φέρων.

Έχω την εντύπωση πως ο τοίχος σε αυτό το πάχος είναι γενικά φέρων, λόγω πάχους. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει τόσο παχύς αν ήταν πλήρωσης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.